Zeki Demirkubuz'un En İyi Filmleri

Türk sinemasının en önemli ve ödüllü yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz'u yakından tanıyoruz. İlk sergisi olan “Hayat” ile yönetmen gözünü bu sefer fotoğraflar üzerinden yansıtan Zeki Demirkubuz'un en iyi filmlerini derledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
9 Mayıs 2023 Salı 14:12 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
Zeki Demirkubuz'un En İyi Filmleri

Zeki Demirkubuz Kimdir?

Türk sinemasının önde gelen isimlerinden biri olan Zeki Demirkubuz, sinemaya olan tutkusunu 1990'lı yıllarda keşfetti ve kısa sürede dikkat çekici işler ortaya koydu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun olan Demirkubuz, 1994 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan "C Blok" ile sinema dünyasına adım attı. Ardından çektiği "Masumiyet" (1997) ile hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda büyük ilgi gördü ve kariyeri ivme kazandı. "Karanlık Hakkında Öyküler" isimli üçleme olarak çektiği "Yazgı" (2001), "İtiraf" (2001) ve "Bekleme Odası" (2003) da Zeki Demirkubuz'un filmografisindeki dikkat çeken yapımlardan.

Hem yönetmen hem de senarist olan Zeki Demirkubuz, sıklıkla insanın iç dünyasına ve ruh hallerine odaklandığı filmler üretiyor. Filmlerinde sert eleştiriler ve derinlemesine karakter analizleri yapmasıyla tanınıyor. Zeki Demirkubuz'un filmleri genellikle insan psikolojisi, yalnızlık, aşk, ölüm gibi ağır temaları işliyor. Kendine özgü minimalist bir tarzı olan Zeki Demirkubuz, filmlerinde genellikle doğal ışık kullanıyor ve karakterlerinin iç dünyalarını yansıtmaya odaklanıyor.


Zeki Demirkubuz'un "Hayat" Sergisi

Zeki Demirkubuz'un ilk sergisi "Hayat", Müze Gazhane'nin süreli sergilere ayrılmış alanı olan L Binası'nın da ilk sergisi olma özelliği taşıyor. Türk sinemasına yön veren usta yönetmen Zeki Demirkubuz'un 2009'dan bu yana çektiği 78 fotoğraf "Hayat" isimli sergide bir araya geliyor. Tuhaf, İBB Miras ve İBB Kültür ortaklığıyla düzenlenen ve Zeki Demirkubuz'un yeni filmiyle aynı adı taşıyan serginin küratörlüğünü Nurhak Kaya, sanat yönetmenliğini ise Ebru Yılmaz üstleniyor. 14 yıl önce başladığı fotoğrafçılığa, ülkemiz başta olmak üzere Japonya, Meksika, Amerika ve birçok farklı ülkede yaptığı çekimlerle devam eden Zeki Demirkubuz; ilk sergisinde, dünyanın farklı coğrafyalarında rastladığı kayda değer anları, kendi gözünden izleyicilere aktarıyor. Zeki Demirkubuz'un "Hayat" sergisi, 9 Mayıs – 9 Eylül 2023 tarihleri arasında ziyaret edilebilir.


Zeki Demirkubuz Filmleri

1.C Blok (1994) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Serap Aksoy, Fikret Kuşkan, Zuhal Gencer, Selçuk Yöntem, Ajlan Aktuğ, Ülkü Duru, Olgun Şimşek

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği ilk uzun metraj film olan "C Blok", dram türünde bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Evliliği yavaş yavaş dağılmakta olan huzursuz bir kadın olan Tülay, apartman sakini Halit tarafından sürekli izlenirken çeşitli travmalarla yüzleşmek zorunda kalır.


2.Masumiyet (1997) - IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Güven Kıraç, Haluk Bilginer, Derya Alabora, Yalçın Çakmak, Doğan Turan, Melis Tuna, Ajlan Aktuğ

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği "Masumiyet"te hapisten çıkan Yusuf'un yerleştiği pansiyonda tanıştığı Bekir ve Uğur ile birlikte amaçsız hayatı farklı bir yöne gider. Üçünün de yüzleşmeleri gereken gerçekler ve bulmaları gereken masumiyetleri vardır. Altın Portakal ve Altın Koza'dan bol ödülle dönen "Masumiyet"in başrollerinde Güven Kıraç, Haluk Bilginer ve Derya Alabora'yı izliyoruz. "Masumiyet" filmi, 1997 yılında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal Ödülü'ne layık görüldü.


3.Üçüncü Sayfa (1999) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Ruhi Sarı, Başak Köklükaya, Erol Babaoğlu, Zeki Demirkubuz, Emrah Elçiboğa

Dram türündeki "Üçüncü Sayfa" filminde, para çalmakla suçlandığı için dövülen İsa, cinayete de karışınca her şey allak bullak olur. Artık hem polisle hem de mafyayla başı derttedir. Ancak yardım eli hiç beklemediği bir yerden; güzel komşusu Meryem'den gelir. Zeki Demirkubuz, yazıp yönettiği "Üçüncü Sayfa" filmi ile 1999 yılında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal'ın sahibi oldu.


4.Yazgı (2001) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Serdar Orçin, Zeynep Tokuş, Engin Günaydın, Demir Karahan, Feridun Koç, Emrah Elçiboğa, Serdar Akar

Dram türündeki "Yazgı", Zeki Demirkubuz'un "Karanlık Hakkında Öyküler" isimli üçlemesinin ilk filmi. Gümrükte muhasebeci olarak çalışan Musa, hayatın boşluğuna ve saçmalığına inanır. Hayatını değiştirmek için mücadele etmez; olayların aynı sonuca vardığını düşündüğü için kendini olayların akışına bırakır. Hatta sevdiği annesinin ölümü bile onu etkilemez. Zekir Demirkubuz'un yönettiği ve senaryosunu Albert Camus'nun romanından uyarlayarak yazdığı "Yazgı" filmi, 2002 yılında Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde yarıştı ve 2001 yılında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal kazandı.


5.İtiraf (2001) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Taner Birsel, Başak Köklükaya, İskender Altın, Miraç Eronat, Gülgün Kutlu, Zeki Demirkubuz

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği "İtiraf" filmi, "Karanlık Hakkında Öyküler" isimli üçlemenin ikincisi. Bir adam, karısının sadakatsiz olduğundan şüphelenir, ancak karısının itirafının kendisine yapacaklarına hazırlıklı değildir. "İtiraf" filmi, 2002 yılında Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde yarıştı.


6.Bekleme Odası (2003) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Nurhayat Kavrak, Nilüfer Açıkalın, Serdar Orçin, Ufuk Bayraktar, Eda Toksöz

Dram türündeki "Bekleme Odası", Zeki Demirkubuz'un "Karanlık Hakkında Öyküler" üçlemesinin üçüncü ve son filmi. Zeki Demirkubuz, Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza"sını konu alan bir film çekmek isteyen başkarakter Ahmet'i canlandırıyor. Derin bir depresyona giren Ahmet, filme ve hayata olan ilgisini kaybeder, sevenlerini kendinden uzaklaştırır ve filmi tamamlamakta güçlük çeker.


7.Kader (2006) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Ufuk Bayraktar, Vildan Atasever, Engin Akyürek, Müge Ulusoy, Mustafa Uzunyılmaz, Settar Tanrıöğen, Erkan Can

"Kader" filminde Bekir, hapisten çıkmak üzere olan Zagor'a aşık olan Uğur'u sevmektedir. Zaten gergin olan bu aşk üçgeni, sıcak bir yaz gecesi Zagor'un birini öldürmesi ve Uğur'un ortadan kaybolmasıyla kargaşaya sürüklenir. Zeki Demirkubuz, "Kader" filmi ile 2006 yılında Antalya Film Festivali'nde Altın Portakal kazandı.


8.Kıskanmak (2009) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Serhat Tutumluer, Berrak Tüzünataç, Nergis Öztürk, Bora Cengiz, Hasibe Eren, Hatice Aslan, Ferda Işıl, Reyhan İlhan, Mustafa Uzunyılmaz, Serdar Orçin

1930'larda geçen "Kıskanmak" filminde, Zonguldak'ta bir kömür madeni şirketinde çalışan bir mühendis olan Halit, karısı Mükerrem ve genç kız kardeşi Seniha ile birlikte şehre taşınır. Ancak Halit ile Mükerrem'in ilişkisi, Mükerrem'in güzelliği ile şehirde ilgiyi üzerine çekmesi nedeniyle zedelenmeye başlar.


9.Yeraltı (2012) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Engin Günaydın, Serhat Tutumluer, Nihal Yalçın, Nergis Öztürk, Murat Cemcir, Feridun Koç, Serkan Keskin, Sarp Apak

"Yeraltı" filminde bir adamın hayatı, düşünceleri, duyguları ve kendi karanlığını izliyoruz. Dostoyevski'nin "Yeraltından Notlar" adlı romanından uyarlanan "Yeraltı" filmi, sırf tiksinmek için hoş karşılanmadığı bir partiye kendisini davet ettiren Muharrem'i takip ediyor.


10.Bulantı (2015) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Zeki Demirkubuz, Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel, Çağlar Çorumlu, Cemre Ebuzziya, Ercan Kesal, Nurhayat Kavrak, Kaan Turgut

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği, dram türündeki "Bulantı" filminde, eşini ve oğlunu kaybeden Ahmet, yalnızlık duygusuyla boğuşmak zorunda kalır.


11.Kor (2016) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Aslıhan Gürbüz, Caner Cindoruk, Taner Birsel, İştar Gökseven, Çağlar Çorumlu, Talha Yayıkçı, Dolunay Soysert, Berat Özdemir, Genco Ozak

Dram türündeki "Kor" filminde, eşi Cemal Romanya'da tutuklanınca Emine, acil ameliyat olması gereken çocuğuyla baş başa kalır. Bir konfeksiyon atölyesinde iğne işçisi olarak işe başlar ve burada kocasının eski patronu Ziya ile karşılaşır. Ziya, bir zamanlar hayalini kurduğu kadı karşısında görünce kayıtsız kalamaz.


12.Hayat (2023)

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Miray Daner, Burak Dakak, Umut Kurt

Zeki Demirkubuz'un yazıp yönettiği dram türündeki "Hayat" filmi, Demirkubuz'un 14 yıllık fotoğraf arşivini izleyici ile buluşturduğu sergisi ile aynı ismi taşıyor. "Hayat" filmi, bir baba olan Mehmet'i, onun evden kaçan kızı Hicran'ı ve Hicran'ın geride kalmış nişanlısı Rıza'yı takip ediyor. Mehmet, Hicran'ın evden kaçtığını kızının nişanlısına ve ailesine açıklamaya gider. Bunun üzerine nişanlısı Rıza, Hicran'ın peşinden İstanbul'a gider.


Türk Sinemasının En Ünlü Yönetmenleri ve Filmleri

Sinema Tarihinin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler