Tüm Zamanların En İyi 25 Uzaylı Filmi

Bilim kurgu ile aksiyon, macera, savaş, romantik ve komedi türlerini bir araya getiren, tüm zamanların en iyi uzaylı filmlerini derledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
13 Ekim 2023 Cuma 16:29 | Son Güncellenme:
24 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İyi Uzaylı Filmleri

Uzaylıları Konu Alan En İyi Filmler

Bilim kurgunun alt türü olan uzaylı filmleri, hem bilim kurgu tutkunlarını hem aksiyon sevdalılarını hem de savaş filmlerini sevenleri mutlu eden içerikler sunuyor. Uzaylı filmi dendiğinde aklınıza gelen ilk yapımlardan sizi şaşırtıp ufkunuzu açacak yapımlara dek tüm zamanların en kült ve başarılı uzaylı filmlerini bir araya getirdik.

1. Alien (1979) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Sigourney Weaver, Michael Biehn, Carrie Henn

"Alien", gerçek anlamda bir klasik ve hala "Alien" evrenine ait yapımlar çekilmeye devam ediliyor. 'Spoiler' olmaması adına hangisi olduğunu açıklamıyoruz ama filmdeki yalnızca bir sahne bile o kadar kültleşti ki kendisinden sonra gelen onlarca film ve dizide referansını bulabilirsiniz. Ticari bir uzay aracının mürettebatı, bilinmeyen bir sinyali araştırırken ölümcül bir yaşam formuyla karşılaşır. "Alien", bilim kurgunun korkuyla harmanlanmış hallerini sevenler için ideal bir uzaylı filmi tercihi olacaktır.


2. Arrival (2016) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Denis Villeneuve

Oyuncular: Amy Adams, Jeremy Renner, Forest Whitaker

"Arrival"ı tanımlarken gönül rahatlığıyla "bilim kurgu türüne ve özellikle de uzaylı filmlerine seviye atlatan" tanımını yapabiliriz çünkü çoğu izleyici ve eleştirmen, bu konuda bize katılacaktır. Denis Villeneuve'ün bu başyapıtı için söyleyebileceğimiz tek şey; filmi çözmek için sonuna dek bekleyin ve sonra yeniden izleyin. Dünyanın farklı bölgelerine aynı anda 12 uzay aracı iner. Ancak uzaylıların amacı anlaşılamaz. Bir dilbilimci, uzay araçlarından birine gönderilerek uzaylıların dilini ve amaçlarını çözmeye çalışır. "Arrival", sembolizmle dolu olsa da kesinlikle fazla veya direkt gelmeyen bir film.


3. District 9 (2009) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Neill Blomkamp

Oyuncular: Sharlto Copley, David James, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strik, Elizabeth Mkandawie

"District 9", bilim kurgunun "uzaylı filmleri" alt türüne bambaşka bir bakış açısı kazandırıyor. Klasik bir aksiyon bilim kurgu arıyorsanız, "District 9" sizin için doğru tercih olmayacaktır ama kesinlikle izlenmesi gereken bir film olduğunu söylemeliyiz. Dünyada bir uzay gemisi gelir, ancak şaşırtıcı şekilde New York'a değil de Güney Afrika'daki Johannesburg şehrine iner. Üstelik bunlar, beklendiği gibi düşman değillerdir, mecburi iniş yapmak zorunda kalan bir grup uzaylıdır. Aradan yıllar geçer ve hükümet ajanı Wikus, gecekondu benzeri bir bölgede yaşamaya zorlanmış bu uzaylıları ziyarete gider. Ancak Wikus'un maruz kaldığı biyoteknolojik madde hikayeyi beklenmedik bir noktaya taşır. "District 9"; En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Kurgu ve En İyi Görsel Efekt Oscar'larını kazandı.


4. A Quiet Place (2018) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: John Krasinski

Oyuncular: Emily Blunt, John Krasinski, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Ünlü komedi dizisi "The Office"in Jim'i John Krasinski'nin, neredeyse kusursuz bir yönetmenlikle korku ve bilim kurgu türlerinde bir uzaylı filmi çekeceğini söyleseler pek ciddiye almayabilirdik ama bu gerçekleşti. Post-apokaliptik dünyada bir aile, sese duyarlı uzaylıların, insanların büyük bir kısmını öldürmesinin ardından hayatta kalmaya çalışmaktadır. Sesin tehlikeli olduğu bir dünyayı anlatan bu filmdeki ses kullanımının takdire şayan olduğunun da altını çizmek gerek. Krasinski'nin, senaryosunu Bryan Woods ve Scott Beck ile yazdığı "A Quiet Place"in ikincisi de 2020 yılında geldi. Yani filmi severseniz hikayenin devamını merak etmenize gerek yok.


5. Avatar (2009) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, CCH Pounder, Wes Studi

Aksiyon, macera ve fantastik türlerindeki "Avatar" filminde, bu sefer insanlar, uzaylı konumunda yabancı bir gezegenin halkını rahatsız etmektedir. Eşsiz bir görev için Pandora uydusuna gönderilen felçli bir deniz piyadesi, aldığı emirleri yerine getirmek ile evi haline gelen bu yeni dünyayı korumak arasında kalır.


6. Invasion of the Body Snatchers (1978) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Philip Kaufman

Oyuncular: Donald Sutherland, Brooke Adams, Jeff Goldblum

Korku ve bilim kurgu türlerindeki "Invasion of the Body Snatchers" filminde, garip tohumlar, uzaydan dünyaya sürüklendiğinde, gizemli kapsüller büyümeye başlar ve San Francisco'yu istila ederek, teker teker şehrin sakinlerinin bedenlerini kopyalarlar.


7. Close Encounters of the Third Kind (1977) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr

Dram ve bilim kurgu türlerindeki "Close Encounters of the Third Kind" filminde, Indiana'lı bir elektrik teknisyeni olan Roy Neary'nin sessiz ve sıradan günlük yaşamı, bir UFO ile karşılaşmasının ardından altüst olur ve önemli bir olay yaklaşırken onu, takıntılı bir şekilde ülke çapında cevaplar aramaya iter.


8. Dark City (1998) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Alex Proyas

Oyuncular: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly

Fantastik, gizem ve bilim kurgu türlerindeki "Dark City" filminde bir adam, hatırlayamadığı bir eş ve kimsenin uyanamadığı kabus gibi bir dünya içeren geçmişinin anılarıyla mücadele eder.


9. Contact (1997) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Robert Zemeckis

Oyuncular: Jodie Foster, Matthew McConaughey, Tom Skerritt, John Hurt, Jena Malone, David Morse, William Fichtner

"Contact"ı izleyenler "ayna sahnesinin" nasıl yapıldığına kafa yorabilirler çünkü zamanında filmin bu teknik gizemini çözmek için fazlasıyla tartışılmış. Buradan da "Contact"ın yönetmenlik başarısını övmek gerektiği sonucuna varabiliriz. Bir Robert Zemeckis filmi olan "Contact", "Uzayda hayat var mı?" konusundaki uzun yıllar yaptığı araştırmalara, sonunda bir radyo frekansıyla karşılık bulan Dr. Ellie Arroway'i takip ediyor.


10. Cloverfield (2008) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Matt Reeves

Oyuncular: Mike Vogel, Jessica Lucas, Lizzy Caplan

Aksiyon, macera ve korku türlerindeki "Cloverfield" filminde bir grup arkadaş, öfkeli bir canavar saldırısı sırasında bir kurtarma görevi için New York sokaklarının derinliklerine iner.


11. Extinction (2018) – IMDB Puanı 5.8

Yönetmen: Ben Young

Oyuncular: Michael Pena, Lizzy Caplan, Amelia Crouch

Aksiyon, dram ve bilim kurgu türlerindeki "Extinction" filminde bir baba, ailesini kaybettiğine dair tekrarlayan bir rüya görmektedir. Gezegen, yok etmeye kararlı bir güç tarafından istila edildiğinde kabusu gerçeğe dönüşür. Hayatları için savaşırken, onları zarardan korumak için bilinmeyen bir gücün farkına varır.


12. Edge of Tomorrow (2014) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Doug Liman

Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Dışarıdan bakıldığında yüzlerce benzeri bulunan 'uzaylılarla savaş' filmlerinden herhangi biri gibi duran "Edge of Tomorrow"un aslında ilginç bir konusu var. Görevi yalnızca medya ilişkileri olan bir asker, uzaylılarla yapılan savaşın tam ortasına düşünce, mecburen çözümü savaşmakta bulur. Cage'i diğer askerlerden ayıran şey ise her öldüğünde aynı güne uyanmak zorunda kalmasıdır. Uzaylılarla savaş konulu bilim kurguları veya aynı günü tekrar tekrar yaşama konseptini ayrı ayrı birçok filmde görmüş olsak da bir araya getirilmiş ve kendi içinde mantıklı bir neden-sonuç ilişkisine bağlanmış halini ilk kez görüyoruz. Keyifli aksiyon ve yerinde kullanılan komediyle birleşince, Tom Cruise ile Emily Blunt'un başrollerdeki başarısını da göz önünde bulundurursak ortaya, izlemeye değer bir film çıkıyor.


13. The Fifth Element (1997) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Luc Besson

Oyuncular: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman

Aksiyon, macera ve bilim kurgu türlerindeki "The Fifth Element" filminde renkli bir gelecekte, bir taksi şoförü, farkında olmadan Evil ve Bay Zorg'u uzak tutmak için efsanevi bir kozmik silah arayışının merkezi figürü haline gelir.


14. Annihilation (2018) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Alex Garland

Oyuncular: Natalie Portman, Jennifer Leigh, Tessa Thompson, Benedict Wong, Sonoya Mizuno, David Gyasi, Oscar Isaac, Gina Rodriguez, Tuva Novotny, David Gyasi

Alex Garland'ın akıldan çıkmayan ve sarsıcı bilim kurgu-gerilim filminde Natalie Portman'ı, doğa yasalarının yavaş yavaş parçalandığı "The Shimmer" olarak bilinen gizemli ve tehlikeli bir bölgeye yolculuk eden bir biyolog olarak görüyoruz. Kendinden önceki "Tem Little Indians" ve "Alien" geleneğinde yer alan "Annihilation", görevdeki kadınların her biri için bir kader belirler. Filmi klasik büyük bir aksiyon sahnesiyle bitirmek yerine Garland, filmin doruk noktasını çok daha orijinal ve akıllara kazınır bir şekilde örüyor. Ve tam da bu nedenle "2001 A Space Odyssey", "Solaris" ve "Blade Runner" gibi kült filmlerin kaderini takip eden "Annihilation" da yayınlandıktan sonra negatif tepkiler ve düşük izlenme oranıyla karşılanmasına rağmen, aradan geçen yalnızca birkaç yılın ardından en önemli bilim kurgu filmleri arasında görülmeye başlandı.


15. E.T. the Extra Terrestrial (1982) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Henry Thomas, Drew Barrymore, Peter Coyote

Tabii ki bir klasik olarak "E.T. The Extra Terrestrial" filmine de bu listede yer vermek zorundaydık. Steven Spielberg, zaten oldukça başarılı ve yapımcıların gönül rahatlığıyla güvendiği bir yönetmendi ama "E.T. The Extra Terrestrial" ile ünü bir adım daha atladı. Özünde bir büyüme hikayesi olan filmde, küçük bir çocuk olan Elliott'ın, bir uzaylı ile tanışarak, E.T.'nin gezegenine dönmesine yardım etmeye çalışmasını anlatıyor.


16. The Day the Earth Stood Still (1951) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Robert Wise

Oyuncular: Michael Rennie, Patricia Neal, Hugh Marlowe

Hem uzaylı hem de robot temasını aynı anda işleyen bilim kurgu filmi "The Day the Earth Stood Still"de bir uzaylı, Washington D.C.'ye iner ve Dünya halkına barış içinde yaşamaları gerektiğini ya da diğer gezegenler için tehlike oluşturdukları için yok edileceklerini söyler. Orijinalini daha çok önersek de dilerseniz 2008 tarihli "The Day the Earth Stood Still" filmini de izleyebilirsiniz.


17. The Thing (1982) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: John Carpenter

Oyuncular: Kurt Russell, Wilford Brimley, Keith David

Korku, gizem ve bilim kurgu türlerindeki "The Thing" filminde Antarktika'daki bir araştırma ekibi, kurbanlarının görünümüne bürünen ve şekil değiştiren bir uzaylı tarafından avlanır.


18. Starman (1984) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: John Carpenter

Oyuncular: Jeff Bridges, Karen Allen, Charles Martin Smith

Romantik bilim kurgu türündeki "Starman" filminde, bir uzaylı, Wisconsinli genç bir dul kadının kocasının kılığına girer ve onu Arizona'daki kalkış noktasına götürmesini sağlar. Güvensiz hükümet ajanları, kararsız bir bilim adamıyla birlikte onları yakalama umuduyla peşlerine düşer.


19. Independence Day (1996) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Roland Emmerich

Oyuncular: Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum, Mary McDonnell

Aksiyon, macera ve bilim kurgu türlerindeki "Independence Day" filminde, uzaylılar geliyor ve amaçları Dünya'yı istila edip yok etmek. Üstün teknolojiyle savaşan insanoğlunun en iyi silahı hayatta kalma arzusudur.


20. Men in Black (1997) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Barry Sonnenfeld

Oyuncular: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino

Günümüzde de devam eden "Men In Black" filmlerinin ilkinde, bir polis memurunun dünyayı uzaylı düşmanlardan korumak amacıyla kurulmuş gizli bir organizasyona katılmasını izliyoruz. Tommy Lee Jones ve Will Smith'in enerji ve uyumları muhtemelen filmin en büyük başarılarından biridir.


21. Signs (2002) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: M. Night Shyamalan

Oyuncular: Mel Gibson, Joaquin Phoenix, Rory Culkin

Dram, gizem ve bilim kurgu türlerindeki "Signs" filminde, çocukları ve kardeşiyle birlikte Pennsylvania'daki bir çiftlikte yaşayan dul eski bir papaz, tarlalarında gizemli ekin çemberleri bulur ve bu da daha korkutucu bir şeyin geleceğine işaret eder.


22. Mars Attacks (1996) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Jack Nicholson, Pierce Brosnan, Sarah Jessica Parker, Annette Bening, Glenn Close, Danny DeVito, Martin Short, Michael J. Fox, Rod Steiger, Tom Jones, Natalie Portman

Tüm Burton imzalı "Mars Attacks" filmi, tam da Burton'a yakışır şekilde listemizdeki en 'tuhaf' uzaylı filmi. Komedi ve bilim kurguyu bir araya getiren "Mars Attacks" filminde Dünya, yenilmez silahlara ve acımasız bir mizah anlayışına sahip Marslılar tarafından istila edilir.


23. Predator (1987) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: John McTiernan

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Kevin Peter Hall

Aksiyon, macera ve korku türlerindeki "Predator" filminde, Orta Amerika ormanlarında görev yapan bir komando ekibi, kendilerini dünya dışı bir savaşçı tarafından avlanırken bulur.


24. The Man Who Fell to Earth (1976) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Nicolas Roeg

Oyuncular: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark

Dram ve bilim kurgu türlerindeki "The Man Who Fell to Earth" filminde, bir uzaylı, ölmekte olan gezegenini kurtarmak için insan kılığına girmek zorundadır, ancak bir kadın ve diğer erkeklerin açgözlülüğü karışıklık yaratır.


25. The War of the Worlds (1953) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Byron Haskin

Oyuncular: Gene Barry, Ann Robinson, Les Tremayne

Aksiyon, bilim kurgu ve gerilim türlerindeki "The War of the Worlds" filminde, Kaliforniya'daki küçük bir kasaba, Marslılar tarafından saldırıya uğrar ve dünya çapında bir istila başlar.


2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Robotlar ve Yapay Zeka Konulu En İyi Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar