2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Türün ilk örneklerinden 2000'lere kadar, tekrar tekrar izlenebilecek en iyi bilim kurgu filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
14 Nisan 2022 Perşembe 15:55 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri


"2001: A Space Odyssey" (1968)

Bugün hala türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen "2001: A Space Odyssey", muhtemelen ne kadar çok bilim kurgu çekilirse çekilsin, en iyi yaş alan filmlerden biri olmaya devam edecek. Güneş sistemimizde biri insanlık tarihinden bile önce dünyaya gelen üç monolit keşfedilir. Böylece dünyanın en gelişmiş akıllı zeka bilgisayarı H.A.L. 9000'ın yardımıyla, monolitlerin izinde Jüpiter'e doğru müthiş bir yolculuğa çıkılır. Stanley Kubrick'in senaryosunu Arthur C. Clarke'ın "The Sentinel" isimli kısa hikayesinden uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "2001: A Space Odyssey", ilk izlendiğinde biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak gerçek anlamda bir görsel şov olduğunu söyleyebiliriz. Filmin başrollerini Keir Dullea ve H.A.L.'i seslendiren Douglas Rain üstleniyor.



"Blade Runner" (1982)

Zamanında gişede beklenen başarıyı gösteremeyip sonrasında kültleşen filmlerden "Blade Runner"da görevi, insan görünümündeki robotlar olan 'replicant'ları yakalamak olan bir dedektifi izliyoruz. "İnsan olmak nedir?", "Yaşayabilmek için insan olmak mı gerek?" gibi konuları tartışan "Blade Runner"ın yönetmen koltuğunda Ridley Scott yer alırken, oyuncu kadrosunda da Harrison Ford, Rutger Hauer ve Sean Young gibi isimleri görüyoruz. Günümüzün aynılaşan aksiyon ve bilim kurgu hikayelerinden sıkılanlar için "Blade Runner" oldukça zihin açıcı bir deneyim olacaktır. Küçük bir not düşmeliyiz ki "Blade Runner"ı izledikten sonra 2017 yapımı "Blade Runner 2049"ı da mutlaka izlemelisiniz.



"12 Monkeys" (1995)

Terry Gilliam'ın yönettiği 90'lar klasiği "12 Monkeys", içinde zaman yolculuğu geçen apokaliptik bir film. Bir virüs tarafından insanlığın çoğunun hayatını kaybettiği ve dünyanın mahvolduğu gelecekten, geçmişe zamanın akışını değiştirip, virüsün kaynağını bulup yok etmek üzere bir mahkum gönderilir. Tabii bu tanıdıklık hissi hoşunuza da gidebilir, rahatsız da edebilir. Filmin başrollerinde Bruce Willis, Brad Pitt ve Madeleine Stowe'u izliyoruz. "12 Monkeys"in hikayesini sevenler için 2015-2018 yapımı, dört sezonluk aynı isimli diziyi de öneririz.



"Star Wars" (1977)

Bir filmden çok daha fazlasına, neredeyse kendine ait ayrı bir endüstriye dönüşen tek bir film söylememiz gerekse çoğumuzun aklına ilk olarak "Star Wars", ikinci olarak da muhtemelen "Harry Potter" gelir ama o başka bir listenin konusu. "Star Wars" serisinin en sevilen filmi "Star Wars: The Empire Strikes Back" (1980) olsa da tüm bu macerayı başlatan birinci filme yer vermeyi tercih ettik. George Lucas'ın yazıp yönettiği "Star Wars", gezegenlerin kolonileştirildiği ve uzay savaşlarının yoğun olduğu gelecekte geçiyor. İçindeki "gücü" keşfeden Luke, kendini beğenmiş bir pilot olan Han Solo, bir Wookie olan Chewbacca, biri oldukça geveze diğeri ise kendi dilinde iletişim kuran iki android ve Prenses Leia, Jedi'lara katılarak İmparatorluğa ve Darth Vader'a karşı mücadele etmeye çalışırlar. "Star Wars"un geniş oyuncu kadrosunda başı Mark Hamill, Harrison Ford ve Carrie Fisher çekiyor.



"The Matrix" (1999)

Lana ve Lilly Wachowski kardeşlerin yazıp yönettiği "The Matrix", devam filmleriyle kendi yarattığı yüksek statüye ulaşamasa da ilk çıktığında sinema dünyasını kasıp kavurmuştu. İnternet çağının şafağında gelen bu film, akademinin bile konusu haline geldi. Bir bilgisayar korsanı olan Neo, o ünlü kırmızı-mavi hap arasından seçimini yaparak dünyanın üzerindeki yapay zeka illüzyonunu kaldırır ve gerçeği keşfetmeye Matrix'e geçer. Siberpunk, felsefe, din ve animelerden esinlenilerek kurulmuş bu incelikli maceranın başrollerinde Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne ve Hugo Weaving yer alıyor.



"Star Trek II: The Wrath of Khan" (1982)

"Star Trek"in tüm yapımlarına bu listede yer veremeyeceğimiz için seriyi temsilen, en sevilen filmine yer vermek istedik ve o da "Star Trek II: The Wrath of Khan" oluyor. Nicolas Meyer'in yönettiği filmde Amiral Kirk, Enterprise ekibinin de yardımıyla, eski düşmanı Khan Noonien Singh'i durdurmaya çalışır. "Star Trek II: The Wrath of Khan" filminin başrollerinde William Shatner, Leonard Nimoy ve Richord Montalban'ı görüyoruz. Daha önce "Star Trek"i izlemediyseniz, tabii ki seriyi izlemeye ikincisinden başlamayın ama bilim kurgunun içinde biraz da eğlence olsun diyorsanız "Star Trek"i mutlaka denemelisiniz.



"Solaris" (1972)

Andrei Tarkovsky'nin unutulmaz eserlerinden "Solaris", yönetmenin tarzını başarıyla yansıttığı filmlerinden. Soğuk, gizemli ve kazmaya başladıkça altından yeni bir şey çıkan bir hikaye. Bir psikolog, uzak bir gezegenin yörüngesinde bulunan uzay istasyonuna gönderilerek, ekibin neden aklını kaçırarak ölmeye başladığını çözmeye çalışır. "Solaris" filminin başrollerinde Donatas Baniois ve Natalya Bondarchuk'u izliyoruz. "Solaris", 2002 yılında Steven Soderbegh tarafından, başrolünde George Clooney ile yeniden çekildi. Tarkovsky'nin tarzı ağır gelenler Soderbergh'ikini tercih edebilir ama orijinal yapımı da kesinlikle tavsiye ederiz.



"E.T. The Extra Terrestrial" (1982)

Tabii ki bir klasik olarak "E.T. The Extra Terrestrial" filmine de bu listede yer vermek zorundaydık. Steven Spielberg, zaten oldukça başarılı ve yapımcıların gönül rahatlığıyla güvendiği bir yönetmendi ama "E.T. The Extra Terrestrial" ile ünü bir adım daha atladı. Özünde bir büyüme hikayesi olan filmde, küçük bir çocuk olan Elliott'ın bir uzaylı ile tanışarak, E.T.'nin gezegenine dönmesine yardım etmeye çalışmasını anlatıyor. Başrollerde Henry Thomas, Drew Barrymore ve Dee Wallace yer alıyor. "E.T. The Extra Terrestrial", yalnızca çocukların değil, zaman zaman kendini yalnız hisseden herkesin açıp izleyerek, bir yandan duygulanırken bir yandan eğlenebileceği bir film.



"Back to the Future" (1985)

Zamanda yolculuk filmi çok fazla çekilmiş olsa da çok azı "Back to the Future" gibi ölümsüzleşmeyi başardı. Robert Zemeckis ve Bob Gale'in kaleminden ve Zemeckis'in yönetmenliğinden ortaya çıkan "Back to the Future"da, 17 yaşındaki Marty ve çılgın bir bilim insanı olan Dr. Brown, yanlışlıkla zamanda otuz yıl geri giderler. Film, "bilimsel kusurlarına" pek takılmazsanız -ki yanınızda bir fizikçiyle izlemediğiniz sürece çok problem olmayacaktır- oldukça eğlenceli bir seyir sunuyor. Üstelik "Back to the Future"ın özel efektleri, bugün bile oldukça gerçekçi görünüyor ve bilim kurgu hayranları bilir ki özel efekt, türün ön plandaki yapı taşlarından biridir. Filmin başrollerinde Michael J. Fox, Christopher Lloyd ve Lea Thompson yer alıyor.



"Contact" (1997)

"Contact"ı izleyenler "ayna sahnesinin" nasıl yapıldığına kafa yorabilirler çünkü zamanında filmin bu teknik gizemini çözmek için fazlasıyla tartışılmış. Buradan da "Contact"ın yönetmenlik başarısını övmek gerektiği sonucuna varabiliriz. Bir diğer Robert Zemeckis filmi olan "Contact", "Uzayda hayat var mı?" konusundaki uzun yıllar yaptığı araştırmalara sonunda bir radyo frekansıyla karşılık bulan Dr. Ellie Arroway'i takip ediyor. Oyuncu kadrosunda Jodie Foster, Matthew McConaughey, Tom Skerritt, John Hurt, Jena Malone, David Morse ve William Fichtner gibi isimler yer alıyor.



"Alien" (1979)

"Alien", gerçek anlamda bir klasik ve hala "Alien" evrenine ait yapımlar çekilmeye devam ediliyor. 'Spoiler' olmaması adına hangisi olduğunu açıklamıyoruz ama filmdeki yalnızca bir sahne bile o kadar kültleşti ki kendisinden sonra gelen onlarca film ve dizide referansı vardır. Ticari bir uzay aracının mürettebatı, bilinmeyen bir sinyali araştırırken ölümcül bir yaşam formuyla karşılaşır. "Alien", bilim kurgunun korkuyla harmanlanmış hallerini sevenler için ideal bir tercih olacaktır. James Cameron'ın yönettiği filmin başrollerinde Sigourney Weaver, Michael Biehn ve Carrie Henn'i görüyoruz.



"Stalker" (1979)

Andrei Tarkovsky imzalı "Stalker"da bir yazar, bir bilim profesörü ve onların bekçisi olarak görevlendirilen bir adam, dilekleri gerçeğe dönüştürdüğü söylenen bir odayı aramak için uzaylı istilası altındaki gizemli bölgede yolculuğa çıkar. Oldukça sade ama karanlık bir film olan "Stalker"ı doğru ruh halinde değilseniz izleyemeyebilirsiniz. Ancak bu deneyimi yaşamayı seçenler için oldukça ödüllendirici bir yapım. "Stalker"ın başrollerinde Aleksandr Kaydanovskiy ve Anatoly Solonitsyn yer alıyor.



"Jurassic Park" (1993)

Tam bir klasik, tam bir kült bilim kurgu film örneği olarak "Jurassic Park"a listemizde yer vermemek olmaz. Michael Crichton'ın romanından David Koepp tarafından uyarlanan "Jurassic Park"ın yönetmenliğini Steven Spielberg üstleniyor. Orta Amerika'daki bir adada kurulan tema parkını gezen bir grup insan, elektrik kesintisi nedeniyle parktaki dinozorların kaçmasıyla tehlike altında kalır. Filmin başrollerinde Sam Neill, Laura Dern ve Jeff Goldblum'u izliyoruz. Bilim kurgu türünün belki de en güzel yanı, bilim dünyasını yakından takip ediyor olmasıdır. Döneminde insan ve hayvan klonlama araştırmalarının yoğun bir şekilde yapıldığını düşünürsek "Jurassic Park"ın, konuya oldukça orijinal ve ilginç bir bakış açısı kazandırdığını söyleyebiliriz.



"Metropolis" (1927)

Listemizin son sırasına, sinema tarihin ilk bilim kurgu filmi olarak kabul edilen "Metropolis"i yani tüm bu filmlerin atasını koymanın anlamlı olacağını düşündük. Aslında sinema tarihinin ilk bilim kurgusu olarak George Méliès'nin 1902 yapımı "Le Voyage dans la Lune (Ay'a Yolculuk)" filmini gösterebiliriz. Ancak uzun metraj olarak ilk bilim kurgu "Metropolis" kabul ediliyor. Fritz Lang'in yönetip, senaryosunu Thea von Harbou ile kaleme aldığı "Metropolis", keskin bir hiyerarşiyle bölünmüş fütüristik bir şehirde geçiyor. Sınıflar arası ezici fark ve sanayi toplumunun çarpıcı bir eleştirisini izliyoruz. Filmin başrollerinde Alfred Abel ve Gustav Fröhlich yer alıyor.


21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

"Avatar 2" Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

En İyi Polisiye Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Mert Özlenir x Nazlı Selin Şengel Düğün Daveti
Mert Özlenir x Nazlı Selin Şengel Düğün Daveti

Mert Özlenir x Nazlı Selin Şengel Düğün Daveti

1 dakika okunma süresi
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Stil Önerisi: Saç Bantları
Stil Önerisi: Saç Bantları

Stil Önerisi: Saç Bantları

1 dakika okunma süresi
96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

96.Oscar Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

1 dakika okunma süresi
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

8 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Mutlaka İzlemeniz Gereken Boks Filmleri
Mutlaka İzlemeniz Gereken Boks Filmleri

Mutlaka İzlemeniz Gereken Boks Filmleri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları
Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu
Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

Balenciaga'nın Hayat Hikayesi Dizi Oldu

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler