En İyi 20 Shakespeare Uyarlaması Film

Edebiyat ve tiyatro dünyasının en efsanevi yazarlarından William Shakespeare'in oyunları, sinema tarihinin ilk zamanlarından beri beyazperdeye uyarlanıyor. Komediden drama, romantikten savaş filmlerine dek William Shakespeare'in en iyi film uyarlamaları bir arada.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
14 Mart 2024 Perşembe 17:59 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

William Shakespeare'in En İyi Film Uyarlamaları:

Ünlü tiyatro yazarı ve edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden William Shakespeare'in eserleri, tabii ki sinemanın da ilk günlerinden beri beyazperdeye uyarlanıyor. Shakespeare'in ilk sesli film uyarlaması 1929 yapımı Mary Pickford ve Douglas Fairbanks'in başrollerini paylaştığı "The Taming of the Shrew (Hırçın Kız)"dı ve yaklaşık bir asır sonra hala bu efsanevi yazarın oyunları, farklı farklı uyarlamalar için kullanılmaya devam ediyor. Komediden drama, romantikten savaş filmlerine dek William Shakespeare'in en iyi film uyarlamalarını bir araya getirdik.


1. Romeo + Juliet (1996) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Baz Luhrmann

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Claire Danes, John Leguizamo, Harold Perrineau, Pete Postlethwaite, Paul Rudd, Brian Dennehy, Vondie Curtis-Hall, Miriam Margolyes

"William Shakespeare'in en ikonik eseri hangisi?" diye sorsak muhtemelen çoğu kişinin ilk cevabı "Romeo ve Juliet" olur. Bu nedenle listemize en ünlü "Romeo ve Juliet" uyarlamalarından biriyle başlamamız gerek. Sevilen yönetmen Baz Luhrmann imzalı "Romeo + Juliet", Shakespeare'in ünlü oyunu "Romeo and Juliet", orijinal diyaloğu korunarak Verona'nın modern banliyösüne güncellendi. Romeo'yu canlandıran Leonardo DiCaprio ile Juliet'e hayat veren Claire Danes arasındaki kimya inkar edilemez derecede güçlü. Ayrıca 1968 yapımı "Romeo and Juliet" filmi de oldukça sevilen uyarlamalardan.


2. Chimes at Midnight (1965) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Orson Welles

Oyuncular: Orson Welles, Jeanne Moreau, Maragret Rutherford

Orson Welles'in yönettiği "Chimes at Midnight", "Henry IV" Bölüm 1 ve 2'nin yanı sıra "Richard II", "Henry V" ve "The Merry Wives of Windsor"dan parçalar barındırıyor ve hepsini Sir John Falstaff karakterinin süzgecinden geçiriyor. Orson Welles'in canlandırdığı Falstaff ve Keith Baxter'ın hayat verdiği Prens Hal'in hikayesi; dostluk, ihanet ve görev üzerine güzel bir öykü.


3. Anyone But You (2023) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Will Gluck

Oyuncular: Sydney Sweeney, Glen Powell, Alexandra Shipp, Nat Buchanan, Josh Bonello, Hadley Robinson, Michelle Hurd, Gata, Dermot Mulroney, Rachel Griffiths, Darren Barnet, Bryan Brown

Glen Powell ve Sydney Sweeney'nin başrollerini paylaştığı "Anyone But You (Senden Başka)" filmi, sinema tarihinin en yüksek hasılat yapan William Shakespeare uyarlaması oldu. Romantik komedi "Anyone But You (Senden Başka)", Shakespeare'in "Much Ado About Nothing (Kuru Gürültü)" isimli tiyatro eserinden esinleniyor. Klasik bir düşmandan arkadaşa ve aşığa dönüş hikayesi ile karşı karşıyayız. Muhteşem bir ilk buluşmanın ardından, Bea ve Ben arasındaki çekim, yerini kocaman bir soğukluğa bırakır. Ta ki kendilerini Avustralya'daki bir düğünde beklenmedik bir şekilde yeniden bir araya gelmiş halde bulana kadar. Olaylar birbirini kovalar ve ikili, çiftmiş gibi davranmak zorunda kalır.


4. Much Ado About Nothing (1993) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Kenneth Branagh

Oyuncular: Kenneth Branagh, Emma Thompson, Keanu Reeves

"Much Ado About Nothing" demişken 1993 yapımı çok sevilen aynı isimli filme yer vermemek de olmaz. Genç aşıklar ve yakında evlenecek olan Hero ve Claudio, iki bekar olan Benedick ve Beatrice'i de evlendirmek için plan yaparlar.


5. The Tragedy of Macbeth (2021) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Joel Cohen

Oyuncular: Denzel Washington, Frances McDormand, Alex Hassell

"The Tragedy of Macbeth", karısının da desteğiyle hırsına yenik düşen Lord Macbeth'in klasik hikayesini anlatıyor. Film; "No Country For Old Man" ve "Fargo" ile dört kez Oscar kazanmış olan Joel Coen'in imzasını taşıyor. Ayrıca 1971 yapımı "Macbeth" de oldukça sevilen uyarlamalardan.


6. Hamlet (2009) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Sean Mathias

Oyuncular: Ian McKellen, Ben Allen, Francesca Anis

Shakespeare'in zamansız intikam öyküsü "Hamlet" muhtemelen en çok uyarlaması çekilen oyunlardan biri. Hikaye, modern bir psikolojik gerilim olarak 2009 yapımı filmde yeniden tasarlandı. Klasik trajedi, benzersiz, çağdaş bir mercekle sahnenin ötesine geçiyor. Ayrıca 1948 yapımı "Hamlet"i ve de izlemenizi mutlaka öneririz.


7. Henry V (1989) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Kenneth Branagh

Oyuncular: Kenneth Branagh, Derek Jacobi, Simon Shepherd

Kenneth Branagh, William Shakespeare oyunlarını beyazperdeye uyarlamayı çok seviyor. "Henry V" filminde, Yüz Yıl Savaşları'nın ortasında, genç İngiltere Kralı V. Henry 1415'te Fransa'nın fethine girişir.


8. Ran (1985) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada, Yoshiko Miyaaki, Hiasahi Igawa, Pita, Masayuki Yui

"King Lear (Kral Lear)"ı 16. yüzyılda yaşamış gerçek bir Japon diktatörünün efsaneleriyle birleştiren Akira Kurosawa, binden fazla figüranı görkemli bir gösteride bir araya getiriyor. Orta Çağ Japonya'sında geçen "Ran" filminde, yaşlı bir savaş lordu emekli olur ve imparatorluğunu üç oğluna devreder. Ancak yeni elde ettikleri bu gücün, oğullarını nasıl yozlaştıracağını, birbirlerine ve babalarına düşman olmalarına neden olacağını öngöremez. Bu filmi sevenler, bir "Macbeth" uyarlaması olan yine Kurosawa imzalı "Throne of Blood" filmini izleyebilir.


9. King Lear (1970) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Peter Brook

Oyuncular: Paul Scofield, Irene Worth, Cyril Cusack

"King Lear" filminde, Kral Lear krallığını kızları arasında paylaştırır ve onların kendisine olan sevgi gösterilerine büyük önem verir. Cordelia, yaşlı adama boş yere dalkavukluk etmeyi reddedince, onu sürgüne gönderir ve destek için diğer kızlarına döner.


10. She's the Man (2006) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Andy Fickman

Oyuncular: Amanda Bynes, Channing Tatum, Laura Ramsey, Vinnie Jones

Shakespeare'in ünlü "Twelfth Night" oyununu modern zaman lisesinde izlemek isterseniz "She's the Man" isimli keyifli gençlik filmini öneririz. Erkek kardeşi birkaç haftalığına okuldan ayrılmaya karar verince Viola, onun kılığına girerek seçkin yatılı okula gider ve futbol takımına kaydolur. Ancak okulun yıldız futbolcusuna aşık olmaya başlar ve çok geçmeden romantik sorunları olan tek kişinin kendisi olmadığını öğrenir.


11. 10 Things I Hate About You (1999) - IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Gil Junger

Oyuncular: Heath Ledger, Julia Stiles, Joseph Gordon-Levitt

"She's the Man"i yaratan senarist ikilisi Karem McCullah ve Kirsten Smith'ten, ikonik ve sevilen bir gençlik filmi olarak ünlenmiş bir Shakespeare uyarlaması daha. "10 Things I Hate About You", 1990'larda Seattle'da bir lisede geçen "The Taming of Shrew (Hırçın Kız)"ın şaşırtıcı derecede sadık bir modernizasyonu. Film, popüler bir lise öğrencisinin, babasının koyduğu kural nedeniyle ablasından önce sevgili edinememesi yüzünden ablasına birisini ayarlamaya çalışmasını anlatıyor.


12. West Side Story (1961) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmenler: Jerome Robbins, Robert Wise

Oyuncular: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, Simon Oakland, Ned Glass, William Bramley, Tucker Smith, Tony Mordente

"West Side Story", "Romeo ve Juliet"in müzikal bir uyarlaması. Bu film ise 1957 yapımı aynı isimli müzikalin film uyarlamalarından yalnızca biri. "West Side Story", yasak aşk ve farklı etnik kökenlerdeki gençler arası çete savaşlarının klasikleşmiş hikayesini anlatıyor. "West Side Story", Steven Spielberg tarafından da 2021 yılında yeniden çekildi.


13. The Lion King (1994) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Roger Allers, Rob Minkoff

Seslendirme Kadrosu: Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones

Doğrudan ve aslına sadık bir uyarlama olmasa da çok sevilen Disney animasyonu "The Lion King (Aslan Kral)" kaynak malzemesinin çoğunu "Hamlet"ten alıyor. İzleyenlerin hem içini ısıtan hem de kalbini sızlatan "The Lion King", genç aslan Simba'nın babasını kaybetmesinin ardından bir yandan babasının boşluğunu doldurmayı öğrenmesi bir yandan da kötü amcasının zulmünden kurtulmaya çalışmasını anlatıyor.


14. My Own Private Idaho (1991) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Gus Van Sant

Oyuncular: River Phoenix, Keanu Reeves, James Russo

Gus Van Sant, bu rüya gibi sokak dolandırıcısı dramında "Henry IV" oyunlarından öğeler ödünç alıyor, ancak odağı açık bir şekilde değiştiriyor. Portland sokaklarında üçkağıtçı olarak yaşayan iki yakın arkadaş, kendilerini keşfetme yolculuğuna çıkar ve bu yolda ilişkileri tökezler.


15. Coriolanus (2011) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Ralph Fiennes

Oyuncular: Ralph Fiennes, Gerard Butler, Brian Cox, Jessica Chastain

Dram, gerilim ve savaş filmi "Coriolanus"ta, Roma'nın sürgün edilmiş bir kahramanı, şehirden intikamını almak için ezeli düşmanıyla ittifak kurar.


16. Richard III (1995) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Richard Loncraine

Oyuncular: Ian McKellen, Annette Bening, Christopher Bowen

Ölümcül entrikalar çeviren 15. yüzyıl kralını konu alan klasik Shakespeare oyunu "Richard III", faşizm bulutlarının toplandığı 1930'ların İngilteresinde alternatif bir ortamda yeniden hayal ediliyor.


17. Twelfth Night (1996) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Trevor Nunn

Oyuncular: Helena Bonham Carter, Richard E. Grant, Imogen Stubbs

Shakespeare'in cinsiyet karmaşası komedisi "Twelfth Night"ta bir kız, hayranı olduğu kontun yakınında olmak için erkek kılığına girer, ancak kontun sevdiği kadın tarafından takip edilir.


18. Titus (1999) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Julie Taymor

Oyuncular: Anthony Hopkins, Jessica Lange, Osheen Jones

Dram, tarih ve gerilim türlerindeki "Titus" filminde; Titus, savaştan zaferle döner, ancak kendisi ve ailesi için gelecekteki kargaşanın tohumlarını da eker.


19. Othello (1952) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Oliver Parker

Oyuncular: Laurence Fishburne, Kennetg Branagh, Irene Jacob, Nathaniel Parker

Mağribi General Othello, yeni karısı Desdemona'nın Teğmen Michael Cassio ile bir ilişki yaşadığını düşünerek manipüle edilir, oysa gerçekte tüm bunlar Iago adında acımasız bir asteğmenin planının bir parçasıdır. Ayrıca 1952 yapımı "Othello"yu da izlemenizi öneririz.


20. The Taming of the Shrew (1929) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Sam Taylor

Oyuncular: Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Edwin Maxwell

William Shakespeare'in en ünlü uyarlamalarına yer verdiğimiz bu listeyi, ilk Shakespeare uyarlaması "The Taming of the Shrew" filmiyle sonlandırmamız gerek. 16. yüzyıl Padua'sında Hortensio, Baptista'nın en küçük kızı Bianca'ya aşıktır. Ancak Baptista, büyük kızı, son derece inatçı Katherine nişanlanana kadar ikisinin evlenmesine izin vermeyecektir.


En İyi Kitap Uyarlaması Filmler

Animasyondan Uyarlanan En İyi Filmler

En İyi Canlı Çekim Disney Prensesi Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri