Animasyondan Uyarlanan En İyi Filmler

Efsaneleşmiş animasyonların en etkileyici film uyarlamalarına göz atıyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
5 Ağustos 2022 Cuma 12:18 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi
Animasyondan Uyarlanan En İyi Filmler

En Ünlü Animasyonların Film Uyarlamaları

Çocukluğumuzun nostaljisiyle kalbimizi çalan çizgi filmlerden en ünlü Disney animasyonlarına kadar her geçen gün pek çok animasyonun, filme uyarlandığını görüyoruz. 'Live-action' yani canlı çekim tekniği ile gerçek insanlarla çekilen bu uyarlamalar, sevdiğimiz animasyonların neşesini, duygusallığını, canlı renklerini ve etkileyici görselliklerini kaybetmeden yeniden çekilmeye çalışılıyor. Biz de animasyondan filme uyarlanan yapımların en iyi örneklerini keşfediyoruz.

1.How the Grinch Stole Christmas (2000) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Ron Howard

Oyuncular: Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molyy Shannon

Jim Carrey'nin performansıyla kültleşmiş "How the Grinch Stole Christmas", Dr. Seuss'un klasikleşmiş hikayesinin uyarlaması. 1966 yapımı "How the Grinch Stole Christmas", 26 dakikalık bir televizyon animasyon filmiydi. Ancak o kadar ünlü oldu ki zamanla pek çok uyarlaması ve devam filmi çekildi. En popülerlerinden biri de Jim Carrey'nin Grinch'i canlandırdığı, klasikleşmiş yılbaşı filmlerinden biri olan bu yapım. Whoville'in mutlu sakinlerinin Noel'ini mahvetmeye karar vermiş Grinch, kasabada yılbaşıyla ilgili her şeyi çalmaya çalışır. Ancak küçük bir kız ve sevimli bir köpek huysuz Grinch'in planını bozar. Ron Howard'ın yönettiği filmde Carrey'e Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin ve Molyy Shannon eşlik ediyor.

2.Peter Pan (2003) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: P.J. Hogan

Oyuncular: Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Jason Isaacs, Harry Newell, Freddie Popplewell, Ludivine Sagnier

Asla büyümemek, çoğu çocuğun hayalidir. Peki, bir gün tanımadığınız bir çocuk pencerenizden içeri girip size bu seçeneği sunsa ne yapardınız? Peter Pan ve arkadaşlarının maceralarını izlediğimiz "Peter Pan" animasyonu tam anlamıyla bir büyüme hikayesi ya da büyümeyi reddetme. 1953 yılı animasyonundan uyarlanan "Peter Pan"in bu filminin, orijinalinin büyülü cazibesini mükemmel bir şekilde yakalamayı başardığını söyleyebiliriz. "Harry Potter" filmlerindeki kötü ve en sinir bozucu karakterlerden Lucius Malfoy'u canlandıran Jason Isaacs'in "Peter Pan"de Kaptan Hook'u canlandırmasının ne kadar yerinde bir seçim olduğuna katılacaksınız. Üstelik film, hikayenin gerçekliğiyle oynayarak Isaacs'e çocukların babası rolünü de veriyor.

3.Mulan (2020) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Niki Caro

Oyuncular: Liu Yifei, Donnie Yen, Gong Li, Jet Li, Jason Scott Lee, Yoson An, Tzi Ma, Rosalind Chao

Herkes hayatında en az bir kez "Yapamazsın" sözünü duymuştur ve hepimiz bunu söyleyenlere inat, hayallerimizin peşinden koşmak isteriz. Mulan'ın durumunda bu; babasının yerine savaşa katılıp imparatorluğunu kurtarmak. Ancak yaşadığı toplum, Mulan'a ülkesini kurtarmaktan daha önemli bir görevi olduğunu hatırlatmaya çalışır; kızların görevi, ideal bir koca bulmaktır. 1998 Disney animasyonundan uyarlanan 2020 yapımı "Mulan", orijinali kadar övgü toplamamış olsa da oldukça ses getirdi.

4.101 Dalmatians (1996) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Stephen Herek

Oyuncular: Glenn Close, Jeff Daniels, Joely Richardson, Joan Plowright, Hugh Laurie, Mark Williams

Listemizdeki en eski 'live action' (gerçek çekim) uyarlama, 1996 yapımı "101 Dalmatians" olabilir. Bunun nedeni 1961 animasyonundan uyarlanan filmin, gerçek Dalmaçyalı köpeklerle çekilmiş olması. Bu nedenle özel efekt kullanımının da en az olduğu yapımlardan biri. Yine de bu, etkileyici olmadığını göstermez. Kötü niyetli bir moda tasarımcısı, abartılı bir kürk manto yapmak için Dalmaçyalı köpek yavrularını çalmayı planlar, ancak bunun yerine büyük bir karmaşa yaratır. İçinizi ısıtacak ve yavru köpek sevginizi besleyecek bu keyifli filmin ana kötüsü Cruella karakterinin başrole getirildiği "Cruella" (2021) filmini de izlemenizi öneririz. Cruella'nın orijinini anlatan yapımda Emma Stone başarılı bir performans sergiliyor.

5.Cinderella (2015) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Kenneth Branagh

Oyuncular: Lily James, Cate Blanchett, Ricahrd Madden, Helena Bonham Carter, Nonso Anozie, Stellan Skarsgard, Sophie McShera, Holliday Grainger

1950 orijinalinin pek çok uyarlaması çekildi. Bunların bir kısmı günümüzde geçiyor ve geride bırakılan, cam ayakkabı değil de telefon ve müzik çalar gibi cihazlar. Ancak listemizde, orijinaline en sadık kalan ve onun büyüsünü filmine taşımayı başaran 2015 yapımı "Cinderella"ya yer vermek istedik. Cinderella, muhtemelen Disney prenseslerinin en sabırlısı ve en eziyet çekmişi. Babasını erken yaşta kaybettikten sonra kötü üvey annesi ve üvey kardeşleri tarafından köle gibi çalıştırılır. Ancak gösterdiği sabrın ödülünü, bu süreçte kurduğu arkadaşlıklar sayesinde alır.

6.Paddington (2014) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Paul King

Oyuncular: Ben Whishaw, Hugh Bonneville, Sally Hawkins, Julie Walters, Jim Broadbent, Tim Downie, Madeleine Worrall, Lottie Steer, Imelda Staunton

Sevimli mi sevimli bir film izleyerek kafanızı tamamen boşaltmak ve pozitif duygularla dolmak istiyorsanız; biz, "Paddington"ı yazdık ama siz hem onu hem de devam filmi "Paddington 2"yi (2017) arka arkaya izleyebilirsiniz. 1976-1993 yılları arasında çekilen "Paddington" animasyon dizisinin bu film uyarlamaları, o kadar sevildi ki aynı tasarımla Kraliçe II. Elizabeth'in taht kutlamalarında kraliçeyle birlikte özel bir sahne bile çekildi. Ayrıca bu ünlü ayının heykellerini Londra'nın birkaç yerinde görebilirsiniz. Genç bir Peru ayısı, bir ev aramak için Londra'ya gider. Paddington İstasyonu'nda kendini kaybolmuş ve yapayalnız bulduğunda, ona geçici bir sığınak sunan nazik Brown ailesiyle tanışır. Bir yere ait olamama hissini zaman zaman çoğumuz yaşarız. İşte "Paddington" serisi, tam da bu boşluğu doldurmaya yönelik sevgi dolu bir film.

7.Snow White and the Huntsman (2012) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Rupert Sanders

Oyuncular: Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Sam Claflin, Ian McShane

Disney prenseslerinin öncüsü, 1937 yapımı "Snow White and The Seven Dwarfs". Bu animasyon, o kadar ünlü oldu ki Disney'in bugünkü başarısının temellerini attığını söyleyebiliriz. Pek çok kez uyarlanan "Snow White and The Seven Dwarfs"un hikayesini bilmeyen yoktur; kıskanç bir kötü kraliçe, güzeller güzeli Pamuk Prenses, Yedi Cüceler ve zehirli bir elma... Klasik animasyonumuzun en yenilikçi diyebileceğimiz uyarlaması ise "Snow White and the Huntsman". Burada Pamuk Prenses, bir kenarda oturup kurtarılmayı beklemek yerine kötü kraliçenin tiranlığını devirmek için eline kılıcı alıp savaşa katılıyor. Ünlü çizgi filmin, başrollerinde Rachel Zegler ve Gal Gadot'nun yer aldığı yeni bir uyarlamasının da 2023 yılında gösterime girmesi planlanıyor.

8.Aladdin (2019) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Guy Richie

Oyuncular: Will Smith, Mena Massoud, Naomi Scott, Marwan Kenzari, Navid Negahban, Nasim Pedrad

1992 yapımı "Aladdin"in en başarılı uyarlamalarının belki de başında gelen 2019 yapımı filmin başrollerinde Will Smith, Mena Massoud ve Naomi Scott'ı görüyoruz. İyi kalpli bir hırsız olan Aladdin ve güce susamış bir Sadrazam, en derin dileklerini gerçekleştirme gücüne sahip sihirli bir lamba için yarışır. Guy Richie'nin yönettiği film, yönetmenin imzası haline gelen keyifli aksiyon sahneleriyle daha da renkli hale geliyor.

9.Peter Rabbit (2018) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Will Gluck

Oyuncular: James Gordon, Fayssal Bazzi, Domhnall Gleeson, Sia, Colin Moody, Sam Neill, Margot Robie, Elizabeth Debicki, Daisy Ridley, Rose Byrne

"The Grinch" gibi "Peter Rabbit" de her şeyden önce bir romandı. Ancak 1992 yapımı "The World of Peter Rabbit and Friends" isimli animasyonun popülerliği sayesinde daha da ünlü hale geldi. Bu çizgi filmin en iyi uyarlamalarından biri ise 2018 yapımı "Peter Rabbit". Akıllı, eğlenceli, içten ve seriye büyük ölçüde sadık bir film. Özellikle İngiltere'de o kadar başarı elde etti ki 2021 yılında "Peter Rabbit 2: The Runaway" isimli devam filmi de çekildi. "Peter Rabbit", canlı çekim ile çekilmiş olsa da animasyonla iç içe geçmiş bir hikaye anlatımına sahip.

10.Beauty and the Beast (2017) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Bill Condon

Oyuncular: Luke Evans, Josh Gad, Ewan McGregor, Emma Thompson, Ian McKellan, Stanley Tucci, Gugu Mbathba-Raw

Muhtemelen Cinderella'yla birlikte en sevilen Disney prenseslerinden biri de Belle'dir. Onun hikayesini anlatan 1991 yapımı animasyon çok beğenilmişti. Ancak özel efekt kullanımının çok önem taşıdığı "Beauty and the Beast"in canlı uyarlamasını çekmek hiç de kolay bir iş değil. Bu nedenle 2017 yılında gelen bu film, pek çok kişiyi heyecanlandırdı. Canavara dönüşmüş prensin eski haline dönmek için tek şansı, gerçek aşkı bulmak. Belle'inse babasını kurtarmak için tek seçeneği, canavarın şatosunda kalmak. Neyse ki Belle, kalbi soğumuş canavarımıza sevgiyi öğretebilecek kadar zeki ve iyi kalpli. Müzikal film "Beauty and the Beast" de animasyon tarafını tamamen geride bırakmamış bir film uyarlaması.

11.Maleficent (2014) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Robert Stromberg

Oyuncular: Angelina Jolie, Ella Fanning, Sam Riley, Sharlto Copley, Lesley Manville, Imelda Stauton, Juno Temple, Brenton Thwaites

"Uyuyan Güzel"in kötüsü Maleficent'ın kendine özgü bir animasyon filmi yoktu. Ama "Maleficent" filminin, "Sleeping Beauty" (1959) animasyonunun zıt kutuplu bir uyarlaması olduğunu söyleyebiliriz. Bu sefer hikaye, merkezine Uyuyan Güzel'i almıyor, onun yerine masalın kötüsü Maleficent takip edilerek anlatılıyor. Maleficent'ın motivasyonlarını, olduğu kişiye neden ve nasıl dönüştüğünü görüyoruz. Jolie'nin karizmatik oyunculuğu sayesinde bu karakterle bir yandan bağ kurarken, bir yandan da ne kadar havalı olduğunu düşünmeden edemiyoruz. Dönemine göre oldukça yenilikçi bir bakış açısıyla anlatılan bu yapım, izleyicilerden o kadar beğeni topladı ki 2019 yılında "Maleficent: Mistress of Evil" isimli bir devam filmi de çekildi.

12.The Lion King (2019) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Jon Favreau

Seslendirme Kadrosu: Donald Glover, Beyoncé, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor, John Oliver, James Earl Jones, Alfre Woodard, Keegan-Michael Key, John Kani

"The Lion King"in bu uyarlaması, farklı tür de olsa yine animasyon olarak çekilmiş. Listemizde animasyondan uyarlanan 'live action' yani canlı çekim filmleri bir araya getirsek de gerçek bir klasik olan "The Lion King" için bir istisna yapıp 2014 uyarlamasını bonus olarak eklemek istedik. Üstelik bu yapım gerçekten 'live action' gibi görünüyor. İzleyenlerin hem içini ısıtan hem de kalbini sızlatan 1994 yapımı Disney klasiği "The Lion King"in aynı adlı uyarlaması, genç aslan Simba'nın babasını kaybetmesinin ardından bir yandan babasının boşluğunu doldurmayı öğrenmesi bir yandan da kötü amcasının zulmünden kurtulmaya çalışmasını anlatıyor. "The Lion King"i izleyenler bilecektir ki zor anlarınızda kendinize söylemeniz gereken tek şey; "Hakuna Matata" yani "Problem yok".

En İyi 20 Disney Filmi

En İyi Fantastik Diziler

Disney Plus'ta İzleyebileceğiniz En İyi Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri