Seren Kohen Ojalvo ile Mamut Art Project

Bu yıl düzenlenecek edisyonuyla sanat dünyasında 10. yılını kutlayacak olan Mamut Art Project, genç yeteneklere pek çok konuda fırsat alanı yaratıyor. Platformun Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo ile Mamut Art'ın dünü, bugünü ve geleceğini konuştuk.

YAZAR: Kübra Bıçak
ABONE OL
25 Ekim 2022 Salı 11:39 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
Seren Kohen Ojalvo ile Mamut Art Project

Şehrin heyecanla beklenen sanat etkinliği bu yıl 10. kez sanatseverlerle buluşuyor. 26 - 30 Ekim tarihleri arasında Yapı Kredi bomontiada'da ve çevrim içi platformunda eş zamanlı olarak başlayan Mamut Art, bağımsız yetenekleri sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle buluşturuyor. Bir araya geldiğimiz Mamut Art Project'in Kurucu Direktörü Seren Kohen Ojalvo, platformun 10. yılını "10 yıldır birbirinden değerli sanatçılar tanıdım, beraber çalışma fırsatı yakaladım. Her edisyonun bitiminde bir sonraki yıl için kendimizi nasıl daha çok geliştirebiliriz, yeni yeteneklere nasıl daha fazla destek sağlayabiliriz, nasıl daha fazla sanatsevere ulaşabiliriz ve dünyaya açılabiliriz sorularının yanıtları için çalışmaya devam ediyoruz" sözleriyle anlatıyor. Ojalvo'nun gözünden Mamut Art Project'i dinliyoruz.

Sanat, hayatınızda nasıl bir rol üstleniyor?

Çok yönlü... Hem profesyonel hem de kişisel olarak sanat dünyasının birçok alanında uzun süredir aktif olarak yer aldığımdan dolayı sanatın, kendi hayatımda ve farklı kişiler üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu gözlemleme şansım oldu. Bir yandan sevdiğim sanatçıları takip ediyorum, sergileri geziyorum, bir yandan da işim gereği sanat ile ilişkili farklı birçok şeyi deneyimliyorum. Sanat, tüm bunların iç içe olduğu, bana güç ve ilham veren bir rol üstleniyor hayatımda diyebilirim.

Mamut Art Project'in kurucu direktörlüğünü üstleniyorsunuz. Mamut Art Project'in kurucusu olmak hangi duyguları ve deneyimleri beraberinde getirdi?

Heyecan, endişe, mutluluk, güven... Deneyimlerimi özetlemem, birkaç cümleye veya kelimeye sığdırmam mümkün değil. 10 yıldır birbirinden değerli sanatçılar tanıdım, beraber çalışma fırsatı yakaladım. Her edisyonun bitiminde bir sonraki yıl için kendimizi nasıl daha çok geliştirebiliriz, yeni yeteneklere nasıl daha fazla destek sağlayabiliriz, nasıl daha fazla sanatsevere ulaşabiliriz ve dünyaya açılabiliriz sorularının yanıtları için çalışmaya devam ediyoruz. Bu zorlu bir süreç olduğu kadar, aynı zamanda nelerle karşılaşacağımızın heyecanı ile kendimizi geliştirmek için bize fırsat sunuyor. Mamut, tüm bu sağladığı fayda ve bana kattığı vizyonla çok gurur duyduğum, birlikte büyümeye devam ettiğim bir deneyim diyebilirim.

Bu edisyonunda 10. kez sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan Mamut Art Project, sizce bu süreçte sanat dünyasında hangi boşluğu doldurdu?

Aslına bakarsanız bu sorunun yanıtı için uzun bir liste bir araya getirebilirim; ama 10. senemizde geriye dönüp baktığımızda ve en önemlisi bugün içinde bulunduğumuz şartları dikkate aldığımızda diyebilirim ki, Mamut'un doldurduğu en önemli boşluğun başında, istikrar geliyor. Mamut olarak 10 senedir, hala ilk gün olan heyecanımız, inançlarımızla, kesintisiz bir şekilde ve her sene büyüyerek bağımsız yeteneklere, yaş ve eğitim şartı olmaksızın destek vermeye devam ediyoruz.

Dünden bugüne Mamut Art Project'in sloganı ve perspektifi nasıl şekillendi?

10 senelik deneyimlerimizle öğrendik, olgunlaştık. Ancak sloganımız çok değişmedi. Başlangıçtan beri samimi olmayı; bunu izleyici ve sanatçılarımıza yansıtabilmeyi amaçlamıştık. Bu sloganı daha büyük bir aile olarak taşıyor olduk diyebiliriz belki.

Geçmişe dönüp baktığınızda Mamut Art Project'te hafızanıza kazınan, en unutulmaz anınız nedir?

İlk sene. Bilgisayar başında başvuruları bekliyordum. Başvuruların neredeyse hepsi son iki günde, yarısından çoğu ise son saatlerde gelmişti. Son gün, bilgisayar başında oturduğum sahneyi hiçbir zaman unutamam. 10 sene içerisinde iyisiyle kötüsüyle birçok anım oldu ama sanki o an, her şeyin başlangıcıydı.

Sizce Mamut Art Project'i diğer sanat platformlarından ayıran özellikler neler?

Teknik olarak en önemli olan farkımız, yaş ve eğitim sınırlamamız olmaması. Bir de gelen başvuru sayısının her sene artıyor olmasına rağmen, özgün ve belli bir sayıyı aşmayan bir seçki sergiliyor olmamız. Ayrıca Mamut sanatçılarına sunduğumuz kesintisiz danışmanlık desteği, etkinlik süresince katılımcı sanatçılara yönelik yürüttüğümüz iletişim kampanyasıyla sağladığımız tanıtım fırsatlarını, Mamut'u benzer platformlardan ayıran önemli özellikler arasında sayabiliriz. Mamut yolculuğumuzun başından beri en önemli amaçlarımızdan biri de iletişime açık, sıcak; sanatçı ve sanatseverlerin kendilerini rahat hissedebilecekleri bir alan yaratmaktı. Bu da bence Mamut'u, Mamut yapan en önemli faktörlerden biri.

Sanatçılara eserlerini sergileme ve kendilerini tanıtma fırsatı sunmanın yanı sıra, süresiz danışmanlık sağlıyorsunuz. Bu süreç nasıl ilerliyor?

İlk seneden beri, tüm sanatçılarımızla iletişim halinde kalmaya çalıştık. Sanatçılarımızın soracağı her soruya, kariyerlerindeki tüm adımlarında yanlarında olmaya hazırız ve ihtiyaçları olduğunda, onlara yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz. İmzalayacakları sözleşme şartlarına bakmaktan tutun, bir sergi daveti aldıklarında fikir almak istemeye kadar birçok farklı konuyu içerebiliyor. Tüm sanatçılarımıza bir e-mail, bir telefon uzaklığındayız, bunu da her zaman biliyor olmaları bizim için çok önemli.

Mamut Art Project'in bu seneki edisyonunu hazırlarken en çok dikkat ettiğiniz noktalar nelerdi? Sanatçı seçimlerini hangi kriterlere göre yaptınız?

Mamut'ta sanatçı seçimleri her sene alanında uzman isimlerden oluşan bir jüri ekibi tarafından yapılıyor. Yaş ve eğitim sınırı olmaksızın, bağımsız olmak kaydı ile gelen her başvuru değerlendiriliyor. Önce sıkı bir ön elemeden geçiyor başvurular ve geçerli olan her bir başvuru, jüri üyelerimiz tarafından tek tek değerlendiriliyor. Her jürinin yaptığı yorumla tekrar bir eleme gerçekleşiyor. Sonrasında ise tüm jüri üyeleriyle toplu olarak görüşüp, çok detaylı bir çalışma yaparak, üyelerin ortak kararları ile başvurular arasından seçilen yaklaşık 50 kişiyle ilerliyoruz. Bu seneki jürimizde, Esra A. Aysun, Mehmet Ali Bakanay, Antonio Cosentino, Nazlı Pektaş ve Moiz Zilberman yer aldı.

Sanatçılarla etkileşiminiz, eserleriyle karşılaşmanızdan sonra Mamut Art sergisini oluşturmaya nasıl evriliyor?

Yukarıda bahsettiğim süreçten sonra sergide yer alacak sanatçılar belirlenmiş oluyor. İlk fırsatta, sanatçılar ile tanışma toplantıları yapıyoruz. Ardından mimarlarımız (Studio Mada) ile sergi tasarımını çalışmaya başlıyoruz. Tüm sanatçıların ihtiyaçları göz önüne alınarak, eser bilgilerine göre yavaş yavaş tüm detaylar belirleniyor ve buna paralel olarak, etkinlik için gerekli plan harekete geçiyor. Kısaca, bu şekilde özetleyebilirim.

Bu seneki edisyon hangi kavramsal çerçevede şekilleniyor? Mamut Art Project'te dikkat çeken başlıklar neler olacak?

Bir süredir Mamut'ta kendiliğinden, hiçbir tema belirtilmemesine rağmen, gelen başvurularda ortak bir dil ve hikaye olduğunu gözlemliyoruz. Özellikle pandemiden beri sanatçıların Türkiye veya yurt dışından, kendi iç dünyalarındaki duygu yoğunluklarını, sakin ama etkili bir şekilde eserlerinde bağırmaya çalıştıklarını ve aynı zamanda global anlamda insanlığın ortak sorunlarını dert edindiklerini gözlemliyoruz. Bu sene özellikle kent yaşamı, cinsiyet kavramı, bireyin ailesiyle ve toplumla olan ilişkileri, aidiyet duygusu, bireyin doğduğu yer, doğa ile olan ilişkileri, doğum-ölüm ilişkisi, insan ve mekan ilişkisi üzerinde duruyor eserler. Her zaman olduğu gibi seçkilerin yerleştirmesi ve sergi tasarımı aşamasında, eserlerin birbirleriyle ve ziyaretçilerle uyumlu bir şekilde konuşmasını hedefledik.

Bu sene Mamut Art Project'te sanatseverleri başka ne sürprizler bekliyor?

Bu sene, her zamanki gibi aynı sistemle başvurularımızı açtık ve 49 yeni sanatçı ile izleyicilerimizi bir araya getiriyoruz. Önceki senelerden farkımız, 10. yıla özel olarak, Mamut'un aslında kendi içinde yeniliklere kapı açıyor olması. Mamut Limited'ı (ML), 10. yılını takiben hayata geçirerek, sanatçıların sınırlı sayıda üretilmiş, edisyonlu çalışmalarına yer vermeye hazırlanıyoruz. Farklı alanlarda ve farklı tekniklerle eser üreten sanatçılarla çalışmayı hedeflediğimiz ML, ayrıca fiziksel etkinlikler düzenlemeye, farklı iş birlikleri kurmaya ve danışmanlık hizmeti vermeye açık bir yapı olacak. İlk fiziksel etkinliğimizi de mart ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. ML'nin bir başka heyecan yaratan kısmı ise bize aynı zamanda, bugüne kadar Mamut'ta yer almış sanatçılarla, tekrar çalışma fırsatı yaratmış olması. Bunun dışında, severek takip ettiğimiz farklı sanatçılarla da çalışabileceğiz. Her iki tarafın sanatçılarının ve izleyicilerinin birbirini besleyeceğine ve büyümelerine destek olacaklarına inanıyoruz. Aynı zamanda, bu sene ana sponsorumuz olan Ege Yapı ile yine sanatçıları desteklemeye yönelik yeni projeler gerçekleştireceğiz. Yepyeni yetenekler ve bugüne kadar Mamut'ta yer almış sanatçıları kapsayan, sanatseverleri ve sektör profesyonellerini her anlamda memnun edeceğini düşündüğümüz, heyecan verici bir 10. yıl bizi bekliyor.

Mamut Art Project 10 yıldır genç sanatçıların üretimlerini sanatseverlerle buluşturuyor. Bu bağlamda genç yeteneklerin çağdaş sanat alanındaki üretimleri hakkında neler söylemek istersiniz? Sanatçıların Mamut Art Project'e katılımı onların kariyerini nasıl etkiliyor?

Mamut Art Project 10 senedir Türkiye çapında bağımsız yeteneklerin eserlerini sergileyerek, onları sanat profesyonelleri ve sanatseverlerle bir araya getiriyor. Bu sayede kariyerinin başında olan yetenekler, ilk sergi deneyimlerini yaşamanın yanı sıra, sektörün ileri gelen isimleriyle tanışma, kendini tanıtma, sanatçı olarak nasıl bir çizgide ilerlemek istediğini düşünmek için çok önemli bir fırsat yakalıyor. Mamut sanatçılarının çoğu bugün önemli galerilerle aktif olarak çalışıyor, eserleri sergileniyor, koleksiyonlara dahil ediliyor, fuarlara katılıyor, dünyaya açılıyorlar. Bunları görmek bizi Mamut ailesi olarak çok gururlandırıyor.

Fotoğraf: Ekin Kohen


Mamut Art Project 10. Yılını Kutluyor

Ekim Ayında Gezilebilecek Sergiler

Ekim 2022'de Gerçekleşen Müzayedeler

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri
Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor
Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler
3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

3. CI Bloom Hakkında Merak Edilenler

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi
Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı