Ekim 2022'de Gerçekleşen Müzayedeler

Ekim 2022'de dünyanın dört bir yanında gerçekleşen, sanattan antikaya, mücevherden lüks eşyalara en dikkat çeken müzayedelere göz atıyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
5 Ekim 2022 Çarşamba 18:41 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi
Ekim 2022'de Gerçekleşen Müzayedeler

"Istanbul Calling: Works Sold to Benefit İKSV's 50th Anniversary Young Artists Fund"

(4-18 Ekim, Christie's)

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) Christie's Müzayede Evi'yle ortak projesi olan "Istanbul Calling: Works Sold to Benefit İKSV's 50th Anniversary Young Artists Fund", İKSV'nin 50. yılına özel bir koleksiyon sunuyor. İKSV'nin Genç Sanatçılar Fonu yararına düzenlenen "Istanbul Calling" isimli seçkide, Türkiye ve yurt dışından önemli çağdaş sanatçıların bağışladığı 23 eser yer alıyor. Amerikalı ressam Beauford Delaney'in, 60'lı yıllarda İstanbul'da çizdiği, yazar James Baldwin ile tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi'nin daha önce hiç görülmemiş portreleri seçkinin öne çıkan işlerinden. Gülriz Sururi portresinin tahmin satış fiyatının 150-200 bin sterlin aralığında olması bekleniyor. Koleksiyonda eserleri yer alan diğer sanatçılar ise Ahmet Doğu İpek, Alev Ebüzziya Siesbye, Aslı Çavuşoğlu, Azade Köker, Burçak Bingöl, Ebru Döşekçi, Elif Uras, Gözde İlkin, Hera Büyüktaşçıyan, İhsan Oturmak, İrfan Önürmen, Kemal Seyhan, Mehmet Güleryüz, Nasan Tur, Rasim Aksan, Refik Anadol ve Gökhan Hotamışlıgil, Renée Levi, Seçkin Pirim, Shirin Neshat, Taner Ceylan ve Yağız Özgen.


"First Open: Post-War and Contemporary Art Online"

(4-18 Ekim, Christies.com)

"First Open: Post-War and Contemporary Art Online" başlıklı müzayedede Yoshitomo Nara, Harland Miller, George Condo ve Nicolas Party gibi savaş sonrası ve çağdaş dönemin önemli sanatçılarının eserlerine yer veriliyor. Ayrıca Sarah Slappey, Caroline Walker ve Danielle Orchard gibi yükselen isimlerin de çalışmaları sergileniyor. Ünlü moda tasarımcısı Yves Saint Laurent'in eşsiz çizimlerinden oluşan geniş bir seçki de koleksiyonda yerini alıyor. Freddie Mercury, Johnny Hallyday ve Henri Matisse gibi figürleri betimleyen ve bunlara atıfta bulunan kolajların eklektik bir karışımı, Yves Saint Laurent'in parçaları arasında yer alıyor.


"Contemporary Day Auction, Hong Kong"

(6 Ekim, Sotheby's)

Sotheby's Hong Kong'da düzenlenen "Contemporary Day Auction", Batılı ve Asyalı çağdaş sanatçıların öne çıkan eserlerinden oluşan dikkat çekici bir seçki sunuyor. Yayoi Kusama, Matthew Wong, Kazuo Shiraga ve Yoshitomo Nara'nın ikonik eserlerinin sergilendiği müzayedede Shara Hughes, Anna Weyant, Hilary Pecis ve Scott Kahn gibi isimlerin de çalışmaları yer alıyor.


"The Devoted Classicist: The Private Collection of a New York Antiquarian"

(6 Ekim, Christie's)

Antik Yunan, Roma, Bizans ve Mısır kültürlerini kapsayan 40'tan fazla parça, uzman bir koleksiyonerin eşsiz vizyonunu gözler önüne seriyor. Eskiden Manhattan'da bir malikanesi olan James F. D. Lanier'in evini süsleyen Atina vazoları, Mısır portre başları ve tanrıların, tanrıçaların ve imparatorların Roma mermer heykelleri dahil olmak üzere çeşitli eserler, bu olağanüstü koleksiyonda bir araya getirilmiş.


"Magnificent Jewels: Part I"

(7 Ekim, Sotheby's)

Mücevherat tarihinin hikayesini izleyici karşısına çıkaran "Magnificent Jewels" müzayedesi, birinci bölümü ile mücevher tutkunlarını karşılıyor. Düğün gününde hediye edilen değerli kolyelerden gösterişli evlilik yüzüklerine, paha biçilmez küpelerden değerli taşlarla süslü bilekliklere, "Magnificent Jewels I" başlıklı açık artırmanın en dikkat çeken parçalarından biri; Lily Gabriella marka pembe elmas ve yeşil lal taşlarıyla bezeli 'Infinitas' yüzük. Bu değerli yüzüğün tahmini fiyatı 2 milyon 930 bin ile 3 milyon 566 bin dolar aralığında.


"A Journey Through China's History The Dr. Wou Kiuan Collection Part II"

(9 Ekim, Sotheby's)

Mart ayındaki birinci bölümün başarısının ardından ikinci kısmıyla gelen "A Journey Through China's History The Dr. Wou Kiuan Collection" başlıklı müzayede, Çin'in imparatorluk dönemi benzersiz teknik ustalık eserlerini bir araya getiriyor. 18'inci yüzyıldan kalma altı parçadan oluşan müzayedenin başrolünde ise tahmini satış aralığı 7 milyon 643 bin ile 15 milyon 287 bin dolar arası olan Qianlong döneminden kalma bir vazo bulunuyor.


"Important Watches: Part II"

(10 Ekim, Sotheby's)

Franck Muller, Chopard ve Piaget gibi yenilikçi markaların yer aldığı "Important Watches: Part II" müzayedesinde gösterişli bir kadın saati koleksiyonu görücüye çıkıyor. Koleksiyonun en dikkat çeken parçaları arasında Breguet'ten bir "Crazy Flower Reine de Naples" ve Waltham'dan bir "Lady Radiant" yer alıyor. Kusursuz taşlarla süslenmiş bu saatlere Omega'nın Speedmaster'ı, Tag Heuer'in Monaco'su ve Tudor'ın Tiger Prince Date'i gibi ünlü koleksiyonlardan klasik modeller de dahil oluyor. Seçkide ayrıca Patek Philippe ve Vacheron Constantin gibi markaların cep saatlerinden oluşan bir ürün yelpazesi de yer alıyor. 30 Eylül'de başlayan müzayede 10 Ekim'de sonlanıyor.


"Photographs"

(12 Ekim, Phillips)

Phillips New York, 12 Ekim'de "Photographs" başlıklı müzayede ile 312 parçadan oluşan dev bir fotoğraf koleksiyonunu bir araya getiriyor. Henri Cartier-Bresson'dan Bruce Davidson'a, Malick Sidibé'den Diane Arbus'a, Garry Winogrand'dan, Lee Friedlander ve Ernst Haas'a birçok önemli fotoğraf sanatçısının eserleri açık artırmada sunuluyor. Bu değerli koleksiyonun en merakla beklenen parçası ise George Robinson Fardon'ın, satış fiyatının 150-250 bin dolar arası olacağı tahmin edilen, "San Francisco, Cal." (1855) fotoğrafı.


"Magnificent Jewels: Part II"

(12 Ekim, Sotheby's)

"Magnificent Jewels" müzayedesinin ikinci kısmı, 28 Eylül'de Sotheby's Müzayede Evi'nde satışa açıldı. 12 Ekim'de sona erecek açık artırmada değerli aile yadigarlarından oluşan inanılmaz bir seçki görüyoruz. Düğün hediyesi olarak verilmiş bir kolye, on yıllık bir evlilik yüzüğü, 18. yaş kutlama hediyesi olan bir çift küpe, torununun doğumunu kutlamak için alınmış bir bilezik gibi manevi değeri de oldukça büyük takılar bulunuyor. Ancak bu mücevherleri, bugün hala değerli yapan süslendikleri elmaslar, zümrüt ve safirler.


"20th/21st Century: London Evening Sale"

(13 Ekim, Christie's)

Başrolünde David Hockney'nin 30 yıldan uzun bir süredir ilk kez müzayedede görülen "Early Morning, Sainte-Maxime" (1969) tablosunun yer aldığı "20th/21st Century: London Evening Sale" müzayedesi, savaş sonrası büyük sanatçıların ve uluslararası çağdaş ressamların işlerini bir araya getiriyor. Kıtalar arası kurulan bu diyalogda Asya'dan Yayoi Kusama ve Kim Tschang-Yeul, Amerika'dan Rashid Johnson, Stanley Whitey, Dana Schutz ve Christina Quearles, Avrupa'dan ise Lucio Fontana, Luc Tuymans, Martial Raysse ve A.R. Penck'in eserleri yer alıyor.


"Modern Discoveries"

(13 Ekim, Sotheby's)

13 Ekim'de gerçekleşen "Modern Discoveries" başlıklı müzayede, 19 ve 20. yüzyıllar boyunca çalışan önemli sanatçıların eserlerini bir araya getiriyor. Açık artırmanın öne çıkanları arasında, sanatçının torunu Marina Picasso'nun koleksiyonundan modernizmin ustası Pablo Picasso'nun kağıt, seramik ve heykel üzerine çalıştığı eserleri yer alıyor. Seçkide ayrıca Henri Matisse, Joan Miro ve Auguste Rodin de dahil olmak üzere avangardın zirvesinde çalışan isimlerin parçaları da yer alıyor.


"20th Century & Contemporary Art Day Sale"

(13 Ekim, Phillips)

Phillips Londra'da gerçekleşen "20th Century & Contemporary Art Day Sale" başlıklı müzayede, 20. yüzyıldan çağdaşa geniş bir yelpazeye yayılmış sanat eserlerini sunuyor. Günther Förg, Richard Prince, Yayoi Kusama, Howard Hodgkin ve Sol LeWitt gibi isimlerin resimlerine Arnaldo Pomodoro ve Damien Hirst gibi isimlerin heykelleri eşlik ediyor.


"20th Century & Contemporary Art Evening Sale"

(14 Ekim, Phillips)

Phillips Londra'daki "20th Century & Contemporary Art" müzayedesinin akşam satışı olan bu koleksiyonda ise Julian Pace, Michaela Yearwood-Dan, Rebecca Ness, Caroline Walker, Cecily Brown gibi daha çok çağdaş dönem ağırlıklı sanatçıların eserlerini görüyoruz.


"Contemporary Day Auction, London"

(15 Ekim, Sotheby's)

Londra'daki Sotheby's Müzayede Evi'nde düzenlenen "Contemporary Day Auction", Sarah Slappey'den Emily Ludwig Shaffer'a, Katerine Bernhardt'dan Tschabalala Self 'e, Chris Ofili'den Damien Hirst ve Sarah Lucas'a pek çok önemli sanatçının çağdaş eserlerine yer veriyor.


"The Ann & Gordon Getty Collection: Volume 1 / Important Pictures and Decorative Arts, Evening Sale"

(20 Ekim, Christie's)

"The Ann & Gordon Getty Collection: Volume 1 / Important Pictures and Decorative Arts, Evening Sale" başlıklı müzayede, bu sonbaharda gerçekleşecek dört önemli açık artırmadan oluşan serisinin ilki. Ann ve Gordon Getty, birlikte Amerikan tarihinin en büyük ve çeşitli dekoratif ve güzel sanat koleksiyonlarından birini oluşturdular. Müzayede serisinin bu ilk kısmında ise bu zengin koleksiyonun temel taşları sergileniyor. Canaletto, Fragonard, Liotard, Blanche, Monet, Cassatt, Manet ve Matisse'in eserlerinin yanı sıra Vila, Chippendale ve Grendey'den Avrupa mobilyaları, Clodion'un bir heykeli, Sèvres'in porselenleri, önemli Çin sanat eserleri ve Tiffany'den 20. yüzyıl tasarımlar yer alıyor.


"Inside the World of Francis Bacon: Provenant de la Collection Majid Boustany"

(24 Ekim, Sotheby's)

Francis Bacon'ın ölümünden otuz yıl sonra, Sotheby's Paris, "Inside the World of Francis Bacon: Works from the Collection of Majid Boustany" isimli müzayedeyi sunuyor. Bu kapsül koleksiyonda sanatçının nadir ve önemli yapıtları, tarihi objeleri ve Graham Sutherland, Louis Le Brocquy ve Roy de Maistre gibi Bacon'ın tanıdıklarının ürettiği eserlerin yanı sıra sanatçının Cecil Beaton, Don McCullin ve Peter Beard gibi fotoğrafçılar tarafından çekilmiş portreleri de dahil olmak üzere 50 yılı aşan 20 parça yer alıyor.


"Editions & Works on Paper"

(24-26 Ekim, Phillips)

Phillips Müzayede Evi'nin New York'taki mekanında 24-26 Ekim günlerinde gerçekleşen "Editions & Works on Paper", önemli sanatçıların, ağırlıklı olarak kağıt üstüne çalıştığı eserlerini bir araya getiriyor. Andy Warhol'un Kraliçe II. Elizabeth'i resmettiği "Queen Elizabeth II of the United Kingdom, from Reigning Queen (Royal Edition)" (1985) isimli resmi, Henri Matisse'in "La Danse" (1935-1936) eseri, Marc Chagall'in "Daphnis et Chloé"si (1961), Pablo Picasso'nun "Danaé" (1962) resmi ve Robert Indiana, Alex Katz, Willem de Kooning, Belkis Ayón ve Banksy'nin eserleri müzayedede yerini alıyor.


"Collection Waller: L'Art en Mouvements (Part I)"

(25 Ekim, Sotheby's)

Waller Koleksiyonu, Fransa ve savaş sonrası Avrupa'daki avangart çalışmalara odaklanıyor. Hans Hartung, Pierre Soulages ve Olivier Debré gibi Paris yeni ekolünden ressamların, Georges Mathieu ve Jean Degottex gibi lirik soyutlamanın öncülerinin ve hatta Antoni Tàpies, Manolo Millares, Jean Dubuffet'in başyapıtlarıyla enformel sanatın büyük figürlerinin eserlerini içeriyor. Ayrıca yeni realizmin temsilcilerinden olan César ve Jean Tinguely gibi sanatçıların eserleri de yer alıyor. "Collection Waller: L'Art en Mouvements" müzayedesinin bu birinci bölümünün en dikkat çeken parçası ise Andy Warhol'un 1977 tarihli "American Indian" serisinden etkileyici bir resim. Warhol'un, Amerikan Yerli Hareketi'nin önde gelen üyelerinden Russell Means'i resmettiği eserin tahmini satış aralığı 1 milyon 200 bin ile 1 milyon 800 bin euro civarı.


"Wired: Online Auction"

(25 Ekim - 1 Kasım, Phillips.com)

Phillips Müzayede Evi'nin düzenlediği "Wired: Online Auction" başlıklı açık artırma, 25 Ekim – 1 Kasım günleri arasında yalnızca çevrimiçi olarak gerçekleşiyor. Koleksiyonda hem ün yapmış hem de yükselmekte olan sanatçıların resim ve fotoğraf gibi farklı medyumlardaki çağdaş çalışmaları yer alıyor. Damien Hirst'ün "The Currency" serisinden "To fight the dragon" (2016) eseri ve Albert Willem'in "My Yacht Has A Big Mast" (2020) resmi gibi çalışmalar dikkat çekiyor.


Ekim Ayında Gezilebilecek Sergiler

Ekim 2022'de Vizyona Giren Yerli ve Yabancı Film Önerileri

Ekim 2022'de İzlenebilecek Dizi Önerileri

Ekim 2022 Konser ve Müzik Festivalleri

Ekim 2022'de İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri
Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi
Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi

Mayıs Ayı Tiyatro Rehberi

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi
Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Mart Ayı Tiyatro Rehberi
Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Mart Ayı Tiyatro Rehberi

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi
Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?