Ekim 2022 Konser ve Müzik Festivalleri

Ekim 2022'de İstanbulluları bekleyen poptan caza, rock'tan elektroniğe tüm konser ve müzik festivallerini keşfediyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
3 Ekim 2022 Pazartesi 17:50 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi
Ekim 2022 Konser ve Müzik Festivalleri

HÜM Konseri

(Akbank Sanat, 4 Ekim)

HÜM, Oslo caz sahnesinde uzun yıllardır çeşitli orkestralarla üretimini sürdüren üç müzisyenin ortaklığıyla hayat bulan yeni bir trio. Bjørnar Kaldefoss Tveite, Magnus Sefaniassen Eide ve Bojan Marjanovic üçlüsünün ayrıksı ve kişisel birikimleri; değişken müzikal alfabelerin kullanıldığı doğaçlamaya geniş alanlar bırakan seanslarında bütünleşiyor. Nordik caz estetiğini klasik müzik tandanslı dokular ve alışılmışın dışında ritimlerle zenginleştiren HÜM, enstrümanların birbirini gölgelemediği bir üretim metoduna sahip. Enstrümanların kendi aralarındaki etkileşimle bir an olsun tökezlemeyen, sürükleyici sonik manzaralardan oluşan ilk albümü "Don't Take It So Personally"yi Ocak 2022'de Losen Records aracılığıyla yayımlayan Norveçli grubun ilk İstanbul konseri, 32. Akbank Caz Festivali kapsamında 4 Ekim Salı akşamı Akbank Sanat'ta.


İmer Demirer Quartet feat. Ayşe Gencer & Sibel Köse

(The Badau Akasya, 4 Ekim)

4 Ekim Salı gecesi The Badau Akasya sahnesinden güneye doğru bir serüvene çıkıyoruz. Caz müziğine adanmış hayatı ve trompetteki ustalığı ile bir dünya yıldızı olarak takdir edilen İmer Demirer, "Güney" başlığıyla bakış açımızı bu yöne çeviriyor. "Coğrafya kader midir?" sorusuna çağdaş bir sanatçı bakış açısıyla bakarak, sosyolojik ve politik çalkantıların yaratıcılığın sınırlarını zorladığı diyarlara odaklanıyor. Güney Amerika, Güney Afrika, Güney Avrupa ve Akdeniz'den gelen esintilerin müzikal yansımalarından oluşan seçkideki şarkıları, Türkiye caz sahnesinin önde gelen iki vokalisti Ayşe Gencer ve Sibel Köse seslendiriyor. Solo parçalarının yanında dostluklarını sergiledikleri düetleriyle, bir anlamda müzikal yolculuklarını dillendiriyorlar. "Güney" performansında piyanoda yer alan Can Çankaya, bir yandan bestecilik, aranjörlük, eğitmenlik gibi farklı alanlarda üretimlerini sürdürüyor. Kontrbasta Apostolos Sideris, cazla birlikte Yunan, Türk ve Balkan müziklerinden öğeleri harmanlandığı yaklaşımıyla projenin belkemiği. Davulda ise REDD grubuyla da tanınan Berke Özgümüş yer almakta. İmer Demirer Quartet feat. Ayşe Gencer & Sibel Köse konseri, 32. Akbank Caz Festivali kapsamında 4 Ekim'de The Badau Akasya sahnesinde.


"Mehmet Uluğ Gecesi: Volkan Öktem #7"

(Babylon, 4 Ekim)

Mehmet Uluğ'u, aramızdan ayrılışının dokuzuncu yılında anmak için 4 Ekim akşamı Babylon'da buluşuyoruz. Akbank Caz Festivali'nin her edisyonunda düzenlediği Mehmet Uluğ Gecesi'nde sahne "Volkan Öktem #7"nin. Davul çalmaya ve konserler vermeye henüz 11 yaşında başlayan Öktem, 1980'lerden bu yana Tuna Ötenel'den Tarkan'a, Sertab Erener'den Aydın Esen'e sayısız müzisyene hem sahne hem stüdyoda eşlik etti. Habbecik, Laço Tayfa, Quartet Muartet, MadenÖktemErsönmez gibi çok yönlü gruplarda yer aldı. Müzik hayatı birikimiyle hazırladığı ilk albümü "#7"den ilk tekliyi Eylül 2022'de yayımlayan Öktem, bu projesini Mehmet Uluğ Gecesi için 32. Akbank Caz Festivali'ne taşıyor. Öktem'in albümündeki bestelerinin de yer aldığı repertuarını ilk kez festival kapsamında dinleyeceğimiz performansta; Ercüment Orkut, Barış Doğukan Yazıcı, Halil İbrahim Işık ve Serhat Şensesli'den oluşan ekibiyle sahnede olacak.


Kenan Doğulu Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 4 Ekim)

Koltuk Senin ile 24 yaş ve altı İstanbulluların Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiaytrosu'nda ücretsiz katılabileceği etkinliklerden biri olan Kenan Doğulu konseri, 4 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda pop müzik tutkunlarını ağırlıyor.


Hüseyin Sermet Konseri

(Atatürk Kültür Merkezi - AKM, 5 Ekim)

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci, devlet sanatçısı Hüseyin Sermet, uzun bir aranın ardından İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. Sermet, İstanbullu müzikseverlere piyano edebiyatının devlerinden Franz Schubert ve Franz Liszt'in "Franz Schubert: La minör Piyano Sonatı, D.845" ve "Franz Liszt: Si minör Piyano Sonatı, S.178" iki büyük başyapıtından oluşan bir program sunuyor. Usta sanatçı, 5 Ekim Çarşamba günü saat 20.00'de Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonu'nda resital veriyor.


Buika Konseri

(Atatürk Kültür Merkezi - AKM, 5 Ekim)

İspanyol müziğinin popüler isimlerinden Buika, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali'nin konuğu olarak 5 Ekim'de AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda müzikseverlerle buluşuyor. Flamenko, soul ve cazı harmanladığı müziğiyle tüm dünyada büyük beğeni toplayan Grammy ödüllü müzisyen Buika, sevilen şarkılarını bu kez İstanbullular için seslendiriyor.


"Efe Demiral Trio feat. Eren Turgut & Mert Can Bilgin 'Kolaj'"

(Bova, 5 Ekim)

Erkan Oğur, Ayşe Tütüncü, Murat Opus gibi isimlerle perdesiz gitar ve armoni üzerine çalışan gitarist, besteci ve prodüktör Efe Demiral, elektro-akustik öğeleri gitar müziğiyle birleştiren ilk albümü "Inside Out"u 2016'da yayımlamıştı. Yerli sahneden pek çok müzisyenle sahne ve stüdyoda iş birlikleri yapan Demiral'ın, basta Eren Turgut ve davulda Mert Can Bilgin'in yer aldığı trio'suyla kaydettiği ilk iş olan "Uyku Pansiyon"u 2019'da dinledik. Trionun ikinci albümü olan, Shalgam Records etiketli ve 2021 tarihli "Kolaj", tıpkı isminde olduğu gibi tek bir temayı tanımlamıyor. Minimalist ve girift bir yaklaşımla örülen albüm, rock ve caz ekseninde şekilleniyor. Ritmik diyaloglarla eğlencesi artan, rengarenk albüm, 32. Akbank Caz Festivali kapsamında 5 Ekim akşamında Bova sahnesine taşınıyor. Yeni medya sanatçısı /da'nın görselleri de üçlüye eşlik ediyor.


Sıla Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 5, 6, 25 Ekim)

Koltuk Senin ile 24 yaş ve altı İstanbulluların Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiaytrosu'nda ücretsiz katılabileceği etkinliklerden biri olan Sıla konseri, 5, 6 ve 25 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşiyor.


Portico Quartet Konseri

(Babylon, 6 Ekim)

2005'te Londra'da aynı okulda müzik eğitimi alan dört arkadaş tarafından kurulan Portico Quartet, tür tanımlarından soyutlanmış müzikal arayışların izini sürüyor. Caz, electronica, ambient ve klasik müzik türlerinin etkisinde kariyerinin her dönemecinde kabuk değiştiren ve farklı sonik kimliklere bürünen kolektif, bugüne dek Real World, Ninja Tune, Gondwana Records gibi köklü plak şirketlerinden albümler yayımladı. 2007 tarihli çıkış albümleri "Knee-Deep in the North Sea", 2008'de Mercury Ödülleri'ne aday gösterildi. Melodik perküsyon hang drum'ı karakteristik bir yaklaşımla ses paletine yerleştiren Portico Quartet, yenilikçi ve sürükleyici enstrümantal kompozisyonlarının her biriyle adeta başka bir serüvene koyuluyor. 32. Akbank Caz Festivali kapsamında 6 Ekim akşamı Babylon sahnesinde dinleyeceğimiz İngiliz grup, kariyerinin belki de en üretken döneminde. 2021'e birbirinden farklı müzikal estetiklerin ürünü olan iki albüm birden sığdıran dörtlü, Mart 2022'de de dört şarkılık "Next Stop"u yayımladı.


Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola Konseri

(Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi, 7 Ekim)

Birden çok Grammy Ödülü'ne sahip iki Kübalı müzisyen, Gonzalo Rubalcaba ve Aymée Nuviola, aslında çocukluk arkadaşı olan iki isim. Bir piyano dehası olarak tanımlanan Rubalcaba, 1985'te Dizzy Gillespie tarafından keşfedildiğinde Latin caz sahnesinde genç bir fenomene dönüştü. Blue Note kataloğunun gediklilerinden biri oldu; Bill Evans, Joe Lovano, Ron Carter gibileriyle çalıştı. Vokal yeteneğiyle Billie Holiday ve Celia Cruz'la kıyaslanan besteci ve oyuncu Aymée Nuviola ise ülkenin prestijli müzik okullarında aldığı eğitimin ardından Küba'nın işitsel ve geleneksel mirasını yaşatmaya, hatta genişletmeye devam ediyor. İkilinin uzun kariyerlerinin ilk profesyonel ortaklığı 2020'de çıktıkları bir turneydi ve Blue Note Tokyo'da gerçekleştirdikleri performans, "Viento y Tiempo" adıyla bir albüme dönüştü. En İyi Latin Caz Albümü kategorisinde Grammy'ye aday gösterilen albümün ardından, geçtiğimiz Mayıs ayında 5passion etiketiyle bir konser kaydı daha ölümsüzleşti: Fransa'daki Marciac Jazz Festival'in 2021 edisyonunda kaydedilen "Live in Marciac". Zengin ritimleri, melodik nüansları ve uçsuz bucaksız birikimleriyle coşkulu, bir o kadar da otantik bir Küba gecesi için 7 Ekim'de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi'nde Latin cazının yaşayan en önemli müzisyenlerinden ikisi ile buluşuyoruz.


Teoman Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 7-8 Ekim)

Koltuk Senin ile 24 yaş ve altı İstanbulluların Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiaytrosu'nda ücretsiz katılabileceği etkinliklerden biri olan Teoman konseri, 7 ve 8 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda Teoman severleri bekliyor.


Islandman Konseri

(Salon İKSV, 8 Ekim)

Çok sevilen elektro-akustik üçlü Islandman, 8 Ekim Cumartesi günü elektronik yapılar, etnik ritimler ve dalgın gitarlar eşliğinde Salon izleyicilerini şamanik bir ritüele davet ediyor.


Oded Tzur Quartet Konseri

(Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi, 9 Ekim)

New York'ta yerleşik İsrailli saksafoncu ve besteci Oded Tzur'un liderliğindeki dörtlüye "21. Yüzyılın Coltrane Quartet'i" yakıştırmasını, Japonya'dan CD Journal dergisi yaptı. Klasik Hint Müziği eğitimi aldığı yıllarda geliştirdiği çalış stiliyle enstrümanına özgün bir derinlik katan Oded Tzur, orkestra lideri olarak Enja Records'la yayımladığı iki albümün ardından Manfred Eicher'ın dikkatini çekti ve ECM Records ailesinin bir parçası oldu. 2020 albümü "Here Be Dragons", şimdiden modern klasikler arasında sayılıyor. Raga geleneklerine kişisel bir yorum getirdiği, bir Sebastião Salgado fotoğrafını kapağına taşıyan 2022 çıkışlı albümü "Isabela" ise birçok müzik otoritesine göre son 10 yılda ECM etiketiyle yayımlanan en etkileyici işlerden. Birer hikaye anlatır gibi işlenmiş kompozisyonlarıyla Oded Tzur Quartet, 9 Ekim'de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi'nde yer alıyor.


Jakuzi Konseri

(Salon İKSV, 14-15 Ekim)

Salon seyircisinin yakından bildiği ve sevdiği darkwave, synthpop grubu Jakuzi, +1 Sunar: Gezgin Salon Festivali'nde verdikleri unutulmaz konserden sonra 14 Ekim Cuma ve 15 Ekim Cumartesi yeniden Salon sahnesinde.


Duman Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 16 Ekim)

Koltuk Senin ile 24 yaş ve altı İstanbulluların Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiaytrosu'nda ücretsiz katılabileceği etkinliklerden biri olan Duman konseri, rock müzik hayranlarını 16 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'na davet ediyor.


Sertab Erener Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 18 Ekim)

Koltuk Senin ile 24 yaş ve altı İstanbulluların Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava tiaytrosu'nda ücretsiz katılabileceği etkinliklerden biri olan Sertab Erener konseri, 18 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda oldukça hareketli bir akşama imza atıyor.


"+1 Sunar: Charlie Cunningham"

(Salon İKSV, 21-22 Ekim)

21 Ekim Cuma ve 22 Ekim Cumartesi tarihlerinde "+1 Sunar: Charlie Cunningham", İngiltere'den Salon sahnesine konuk oluyor. Indie folk melodilerini flamenko tekniği ile harmanlayan Cunningham, bir gitar ve ona eşlik eden bir vokalin tek başına ne kadar etkileyici olabileceğini gösteriyor.


Seksendört Konseri

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 28 Eylül)

Türk rock müziğin en başarılı gruplarından Seksendört, üç yıllık bir aranın ardından kuruluş kadrosuyla tekrar bir araya gelişlerini, 28 Eylül Çarşamba akşamı Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek olan büyük bir konser ile kutlayacak.


"+1 Sunar: Arab Strap"

(Salon İKSV, 29 Ekim)

90'lar Glasgow müzik sahnesinin devlerinden "+1 Sunar: Arab Strap", dünya gezileri ve yaşam deneyimlerinden damıttıkları güzellik, hüzün, sarhoşluk, şehvet, aşk ve ölüm duygularının eşsiz bir müzikal karışımını 19 Ekim Cumartesi günü Salon seyircisine sunuyor.


An Epic Symphony: Serdar Ortaç

(Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, 31 Ekim)

Events Across Turkey'nin uluslararası ödüllü projesi An Epic Symphony kapsamında gerçekleşen Serdar Ortaç konserinde Night Flight Symphony Orchestra & Choir sanatçıya eşlik ediyor. An Epic Symphony: Serdar Ortaç, 31 Ekim'de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda keyifli bir geceye imza atıyor.


Ekim 2022'de Vizyona Giren Yerli ve Yabancı Film Önerileri

Ekim 2022'de İzlenebilecek Dizi Önerileri

Ekim Ayında Gezilebilecek Sergiler

2022 Ekim Ayı Burç Yorumları

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı
“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dijital Deneyim Müzesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri
Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Milano Tasarım Haftası'nın Dikkat Çekenleri

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi
Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?