Sanatçıların Yaşamlarını Konu Alan En İyi Film ve Belgeseller

Sanat dünyasına yön veren, akımların öncüleri ve başyapıtların yaratıcılarının oldukça kişisel, hem dramatik hem duygusal yaşam öykülerine ortak oluyoruz. Aşk hikayelerinden trajedilerine dek çığır açan sanatçıların yaşamlarını konu alan en iyi film ve belgeselleri bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
15 Kasım 2023 Çarşamba 15:13 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
Sanatçılarla İlgili En İyi Film ve Belgeseller

Ünlü Sanatçıları Konu Alan Film ve Belgeseller:

Yarattıkları sanat akımları ve eserlerle ölümsüzleşen büyük sanatçıların, bir de hayat hikayelerini konu alan film ve belgeseller vasıtasıyla ölümsüzleşmesini izliyoruz. Pablo Picasso'dan Salvador Dali'ye, Frida Kahlo'dan Margaret Keane'e, Banksy'den Marina Abramovic'e dek pek çok ünlü ressam, heykeltıraş, sokak sanatçısı ve performans sanatçısının hayat hikayelerini, aşklarını ve trajedilerini konu alan film ve belgeselleri bir araya getirdik.

1. Loving Vincent (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Seslendirme Kadrosu: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk, Helen McCrory, Josh Burdett, Holly Earl, Chris O'Dowd, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner, Saoirse Ronan

"Loving Vincent", Vincent Van Gogh'un ölürken geride bıraktığı mektubu, Van Gogh'un kardeşine teslim etmek için yolculuğa çıkan Armand Roulin adlı bir adamı takip ediyor. Armand, yolculuğu süresince Vincent'ın ölümünün nedenini öğrenmeye çalışıyor. Sanatçılar, filmin her karesini Vincent Van Gogh'un sanat tarzını yansıtacak şekilde boyadı ve sanat tarihinin en sevilen figürlerinden birine adanmış ustaca bir eser ortaya çıktı. Dorota Kobiela, Hugh Welchman ve Jacek Dehnel tarafından senaryosu yazılan "Loving Vincent"ın yönetmenliği de Kobiela ile Welchman tarafından üstleniliyor.


2. At Eternity's Gate (2018) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Julian Schnabel

Oyuncular: Willem Dafoe, Rupert Friend, Oscar Isaac

Biyografi ve dram türlerindeki "At Eternity's Gate" filminde, sanat tarihinin en ünlü isimlerinden Vincent van Gogh'un, Arles ve Auvers-sur-Oise, Fransa'da yaşadığı dönemdeki hayatına bir bakış sunuluyor.


3. Frida (2002) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Julie Taymor

Oyuncular: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush

Romantik dram türündeki "Frida" filmi, geçirdiği sakatlığın ve fırtınalı evliliğinin acısını eserlerine aktaran sanatçı Frida Kahlo'nun biyografisi. Frida Kahlo'yu canlandıran Salma Hayek, bu performansı ile Oscar'da En İyi Kadın Oyuncu dalına aday gösterildi. "Frida" filmi, En İyi Orijinal Müzik ve En İyi Makyaj dallarında ise Oscar kazandı.


4. Big Eyes (2014) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Amy Adams, Christoph Waltz, Danny Huston, Krysten Ritter, Jason Schwartzman, Terence Stamp

Tim Burton'ın yönettiği "Big Eyes" filminde Amy Adams, kariyerinin en incelikli performanslarından birini sergiliyor. Yetenekli karısı Margaret'ın iri gözlü çocukları resmettiği tablolarıyla övgü toplayan, kötü şöhretli ancak ticari olarak başarılı sanatçı Walter Keane'in gerçek hikayesine dayanan film, sanatın benimsenmesi ve daha fazlasını yansıtıyor. Walter hakkında çarpıcı olan şey; resim yapmayı bile bilmemesi ve karısını bu kirli sırrı açıklamaması için tehdit etmesi. Amy Adams, yetenekli ama perişan, kocasının gölgesinden çıkma gücünü bulan sanatçı Margaret Keane'i canlandırırken çok ikna edici. Margaret'ın manipülatif kocası Walter'ı ise bir o kadar iyi bir performansla Christoph Waltz canlandırıyor.


5. Surviving Picasso (1996) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: James Ivory

Oyuncular: Anthony Hopkins, Natascha McElhone, Julianne Moore

James Ivory'nin tutkulu draması "Surviving Picasso", Pablo Picasso'nun acımasız zulmüne dayanabilecek ve hayatına devam edebilecek kadar güçlü olan tek sevgilisi Françoise Gilot'nun hikayesini anlatıyor. Bir yandan da Picasso'nun dünyasına dalarken, sanatıyla göz göze geliyoruz.


6. Saving Banksy (2017) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Colin M. Day

Oyuncular: Ben Eine, Glen E. Friedman, Kelly 'Risk' Graval

"Saving Banksy" belgeselinde, uluslararası üne sahip grafiti sanatçısı Banksy, Nisan 2010'da San Francisco'ya damgasını vurdu. Bu vandalizm eyleminin, farelerinden birinin bir duvardan sökülmesini, müzelerin ücretsiz bir Banksy sokak çalışmasını cahilce geri çevirmesini ve dünyanın dört bir yanından Banksy sokak çalışmalarını kaldırmayı iş modeli haline getiren New York'lu bir galericinin fareyi ele geçirmek için ne gerekiyorsa yapmasını içeren bir olaylar zincirini tetikleyeceğini bilmiyordu.


7. Exit Through the Gift Shop (2010) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Banksy

Oyuncular: Banksy, Mr. Brainwash, Space Invader

2011 yılında En İyi Belgesel kategorisinde Oscar'a aday gösterilen "Exit Through the Gift Shop", izleyebileceğiniz en iyi 'mocumentary'lerden biri. Kısmen kurgu kısmen gerçek olduğu için hem belgesel hem de kurgusal olarak değerlendirebiliriz. Yüzünü asla göstermeyen ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin imzasını taşıyan "Exit Through the Gift Shop" belgeselinde, dünyanın en üretken sokak sanatçılarından bazılarının tarzını takip eden amatör bir film yapımcısı, sanat dünyasına giriş yapıyor.


8. Goya's Ghosts (2006) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Milos Forman

Oyuncular: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard

"Goya's Ghosts" isimli filmde ünlü ressam Francisco Goya'yı odağımıza alıyoruz. Goya, bir keşiş tarafından sapkın olarak etiketlenen ilham perisinin karıştığı bir skandalla karşı karşıya kalır.


9. Finding Vivian Maier (2013) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: John Maloof, Charlie Siskel

Oyuncular: Vivian Maier, John Maloof, Daniel Arnaud

"Finding Vivian Maier", daha önce bilinmeyen 100.000 fotoğraflık arşiviyle ölümünden sonra en başarılı sokak fotoğrafçılarından biri olarak ün kazanan, yaşarken ise dadı olarak çalışan Vivian Maier üzerine bir belgesel.


10. The Girl with the Pearl Earring (2003) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Peter Webber

Oyuncular: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Cillian Murphy

Biyografi ve romantik dram türlerindeki "Girl with a Pearl Earring" filminde, ressam Johannes Vermeer'in evinde çalışan genç bir köylü kız; onun yetenekli asistanı ve en ünlü eserlerinden birinin modeli olur. Scarlett Johansson, "Girl with a Pearl Earring" filminde ünlü tabloya ismini veren inci küpeli kız Griet'i canlandırıyor.


11. Basquiat (1996) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Julian Schnabel

Oyuncular: Jeffrey Wright, Michael Wincott, Benicio Del Toro

"Basquiat" filminde; şöhret, uyuşturucu ve kimliğiyle mücadele eden dünyaca ünlü New Yorklu sokak sanatçısı Jean Michel Basquiat'in hayatına dahil oluyoruz. Film, Basquiat'nın grafiti sanatçılığından büyük bir meta haline gelişini ve bu süreçte Andy Warhol'un vesayetini, hip-hop ve tarih dünyasından kaynak materyalleri kullanarak çarpıcı tablolar yaratmasını inceliyor.


12. Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child (2010) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Tamra Davis

Oyuncular: Jean Michel Basquiat, Julian Schnabel, Larry Gagosian

Yönetmen Tamra Davis "Jean-Michel Basquiat: The Radiant Child" belgeselinde arkadaşına saygı duruşunda bulunurken aynı zamanda Basquiat'i bir ikonoklast olarak inceliyor. Minimalist, kavramsal sanatın moda olduğu dönemde ortaya çıkan yoğun, bebop etkisindeki neoekspresyonist çalışmaları; başarılı bir siyahi sanatçı olarak sürekli ırkçılık ve yanlış anlamalarla karşı karşıya kalıyor. İçeriden yapılan röportajlardan ve arşiv görüntülerinden çok şey öğrenilebilir, ancak hem sanatçının hem de insan olmanın gizemini ve cazibesini güçlü bir şekilde aktaran Basquiat'in kendi sözleri ve çalışmaları oluyor.


13. Marina Abramovic: The Artist Is Present (2012) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Matthews Akers, Jeff Dupre

Oyuncular: Marina Abramovic, Ulay, Klaus Biesenbach

"Marina Abramovic: The Artist Is Present", performans sanatçısı dendiğinde dünyada ilk akla gelen isimlerden Marina Abramovic'i, New York Modern Sanat Müzesi'ndeki retrospektif çalışmasına hazırlanırken takip eden bir belgesel.


14. Ai Weiwei: Never Sorry (2012) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Alison Klayman

Oyuncular: Ai Weiwei, Dan Ai, Lao Ai

"Ai Weiwei: Never Sorry", sanatçı ve aktivist Ai Weiwei'nin bir dizi sergiye hazırlanırken Çin hükümetiyle giderek artan sayıda çatışmaya girmesini anlatan bir belgesel.


15. Pollock (2000) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Ed Harris

Oyuncular: Ed Harris, Marcia Gay Harden, Robert Knott

"Pollock", Amerikalı ressam Jackson Pollock'un hayatı ve kariyeri hakkında bir film. Jackson Pollock'u canlandıran Ed Harris, En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ına aday gösterilirken; Lee Krasner'ı canlandıran Marcia Gay Harden ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'ı kazanmayı başardı.


16. Modigliani (2004) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Mick Davis

Oyuncular: Andy Garcia, Elsa Zylberstein, Omid Djalili

"Modigliani" filmi, Amedeo Modigliani'nin Pablo Picasso ile olan amansız rekabetinin ve Jeanne Hebuterne ile olan trajik aşkının hikayesini anlatıyor.


17. Edvard Munch (1974) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Peter Watkins

Oyuncular: Geir Westby, Gro Fraas, Kerstii Allum

"Edvard Munch" isimli televizyon filmi, Norveçli Ekspresyonist Ressam Edvard Munch'un sanatını şekillendiren etkilere, evli bir kadınla yaşadığı ve hayatının sonuna kadar peşini bırakmayacak yıkıcı ilişkiye odaklanıyor.


18. Mr. Turner (2014) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Mike Leigh

Oyuncular: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson

"Mr. Turner" filmi, büyük İngiliz ressam J.M.W. Turner'ın eksantrik hayatının son çeyrek yüzyılına dair bir keşif sunuyor.


19. Little Ashes (2008) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Paul Morrison

Oyuncular: Robert Pattinson, Javier Beltran, Matthew McNulty

"Little Ashes" filmi, sanatçı Salvador Dalí, film yapımcısı Luis Buñuel ve yazar Federico García Lorca'nın gençlik dönemleri ve aşkları hakkında bir hikaye anlatıyor.


20. Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon (1998) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: John Maybury

Oyuncular: Derek Jacobi, Daniel Craig, Tilda Swinton

"Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon" filmi, İngiliz ressam Francis Bacon'ın biyografisine ve eski bir dolandırıcı olan sevgilisi George Dyer ile olan ilişkisine odaklanıyor.


21. Maudie (2016) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Aisling Walsh

Oyuncular: Sally Hawkins, Ethan Hawke, Zachary Bennett

"Maudie" filmi, neşeli manzara tablolarıyla ünlü bir halk sanatçısı olan Maud Lewis'in yaşamına odaklanıyor. Nova Scotia'lı romatizmalı bir kadın, bir yandan temizlikçi olarak çalışırken bir yandan da sanatçı olarak yeteneklerini geliştirir ve sonunda toplumda sevilen bir figür haline gelir.


22. Artemisia (1997) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Agnes Merlet

Oyuncular: Valentina Cervi, Michel Serrault, Predrag 'Miki' Manojlovic

Artemisia Gentileschi (1593-1653) ilk tanınmış kadın ressamlardan biri. "Artemisia" filmi ise Gentileschi'nin babası ressam Orazio Gentileschi tarafından yönlendirildiği ve korunduğu gençlik yıllarını ve trajik hikayesini anlatıyor.


23. For No Good Reason (2012) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Charlie Paul

Oyuncular: Ralph Steadman, Johnny Depp, Hunter S. Thompson

"For No Good Reason" isimli belgeselde, Johnny Depp, Hunter S. Thompson ile birlikte çalışan ünlü sanatçı ve orijinal Gonzo vizyonerlerinin sonuncusu olan Ralph Steadman'ı ziyaret ediyor.


24. Sky Ladder: The Art of Cai Guo-qiang (2016) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Kevin Macdonald

Oyuncular: Ian Buruma, Guo-Qiang Cai, Wen-You Cai

"Sky Ladder: The Art of Cai Guo-qiang" belgeseli, çağdaş sanatçı Cai Guo-Qiang'ın, Mao'nun Çin'indeki çocukluğundan küresel sanat dünyasının süper starlığına yükselişinin izini sürüyor ve yaşam boyu süren takıntısını gerçekleştirme arayışına katılıyor.


25. Camille Claudel (1988) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Bruno Nuytten

Oyuncular: Isabelle Adjani, Gerard Depardieu, Madeleine Robinson

"Camille Claudel" filminde Camille Claude'un, zaten ünlü olan heykeltıraş Auguste Rodin'i nasıl etkilediğini izliyoruz. Rodin, Claude'u asistan olarak işe alır, ancak kısa süre sonra Camille, kendi heykellerini yapmaya başlar ve aynı zamanda onun metresi olur. Ancak bir süre sonra Rodin'in gölgesinden çıkmak ister.


26. Renoir (2012) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Gilles Bourdos

Oyuncular: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers

"Renoir" filminde, empresyonist ressam Pierre-Auguste'un oğlu Jean Renoir, Birinci Dünya Savaşı'nda yaralandıktan sonra iyileşmek için evine döner. 1915 yazının Fransız Rivierası'nda geçen filmde, hem babayı hem de oğlu gençleştiren, büyüleyen ve onlara ilham veren genç bir kadın olan Andrée, hayatlarına dahil olur.


27. Nightwatching (2007) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Peter Greenaway

Oyuncular: Martin Freeman, Emily Holmes, Eva Birthistle

"Nightwatching" filmi, Rembrandt'ın romantik ve profesyonel yaşamına ve "Night Watch (Gece Nöbeti)" tablosunda bir katili tanımlayarak yarattığı tartışmaya abartılı, egzotik ve dokunaklı bir bakış sunuyor.


28. Final Portrait (2017) – IMDB Puanı 6.2

Yönetmen: Stanley Tucci

Oyuncular: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Tony Shalhoub

Stanley Tucci'nin yönettiği, aynı zamanda James Lord ile birlikte senaryosunu yazdığı komedi ve dram türlerindeki biyografik film "Final Portrait", İsviçreli ressam ve heykeltıraş Alberto Giacometti'nin hikayesini anlatıyor.


29. The Electrical Life of Louis Wain (2021) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Will Sharpe

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Claire Foy, Andrea Riseborough

Dram türündeki biyografik film "The Electrical Life of Louis Wain"de, İngiliz ressam Louis Wain, 19. yüzyılın sonunda azalan akıl sağlığını yansıtıyor gibi görünen gerçeküstü kedi resimleriyle öne çıkıyor.


30. Egon Schiele: Death and the Maiden (2016) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Dieter Berner

Oyuncular: Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner

"Egon Schiele: Death and the Maiden" filmi, 20. yüzyılın başlarında Viyana'da geçiyor. Genç Egon Schiele'in, özgün ve erotizm yüklü eserleriyle döneminin en çok tartışılan sanatçılarından birine dönüşmesini izliyoruz.


En İyi Sihirbazlık Filmleri

Tüm Zamanların En Kült Filmleri

Dünyayı Gezme Hissi Yaratan Seyahat Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar