Mutlaka İzlemeniz Gereken Moda Film ve Dizileri

Enerji dolu, renkli, ilham verici ve bolca dramalı moda dünyasının kapılarını aralayan gerçek hikayelerden kurgusal yapımlara dek en iyi moda film ve dizileri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
15 Kasım 2021 Pazartesi 16:55 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
Mutlaka İzlemeniz Gereken Moda Film ve Dizileri

En İyi Moda Filmleri:

1. Funny Face (1957) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Stanley Donen

Oyuncular: Audrey Hepburn, Fred Astaire, Kay Thompson

Stanley Donen'ın yönettiği müzikal komedi "Funny Face" için 1950'lerin Paris'inde geçen bir Cinderella hikayesi denir. Bir kitapçıda çalışan Jo Stockton'ı keşfeden bir dergi, büyük uğraşlar sonucu Jo'yu kendileri için modellik yapmaya ikna eder. Audrey Hepburn'ün canlandırdığı Jo Stockton'ın tüm sevimliliğiyle moda dünyasına girişini eğlenceli bir şekilde izliyoruz. "Funny Face" filminde Audrey Hepburn'e Fred Astaire ve Kay Thompson eşlik ediyor.


2. Qui etes-vous, Polly Maggoo? (1966) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: William Klein

Oyuncular: Dorothy McGowan, Jean Rochefort, Sami Frey

William Klein'ın yazıp yönettiği "Qui etes-vous, Polly Maggoo?" filmi, moda endüstrisini eleştirel bir dille ele alıyor. Amerikalı model Polly Maggoo'nun Paris'in moda dünyasında hayatta kalmaya çalışırken, medyanın zorbalığından korunmaya çalışmasını konu alıyor. Başrollerinde Dorothy McGowan, Jean Rochefort ve Sami Frey'in yer aldığı "Qui etes-vous, Polly Maggoo?" filmi 1960'ların stillerini komik ve ironik bir dille sahneliyor.


3. Ready to Wear (1994) – IMDB Puanı 5.2

Yönetmen: Robert Altman

Oyuncular: Sophia Loren, Julia Roberts, Marcello Mastroianni

Paris Fashion Week'in önde gelen isimlerini bir araya getiren ve bir moda konsey başkanının şüpheli ölümüyle yükselen olayları anlatan "Ready to Wear" filminde Julia Roberts'a İtalyan sinemasının dev isimleri Sophia Loren ile Marcello Mastroianni eşlik ediyor. Robert Altman'ın Barbara Shulgasser ile yazdığı ve yönettiği "Ready to Wear", 1995 yılında Sophia Loren'e En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Altın Küre adaylığı getirmişti.


4. The Devil Wears Prada (2006) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: David Frankel

Oyuncular: Anne Hathaway, Meryl Streep, Adrian Grenier, Emily Blunt, Stanley Tucci, Simon Baker

Moda filmi dendiğinde belki pek çoğumuzun aklına ilk gelen film olan "The Devil Wears Prada", ünlü bir moda dergisinin zorlu ama vizyoner genel yayın yönetmeni Miranda Priestly'nin asistanı olan Andy'nin bu çetrefilli dünyada tutunmaya çalışmasını anlatıyor. David Frankel'ın yönettiği "The Devil Wears Prada"nın oyuncu kadrosunda Anne Hathaway, Meryl Streep, Stanley Tucci, Adrian Grenier ve Emily Blunt gibi büyük isimler yer alıyor. Meryl Streep, bu performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday olurken Altın Küre'de ödül almıştı.


5. Coco avant Chanel (2009) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Anne Fontaine

Oyuncular: Audrey Tautou, Benoit Poelvoorde, Alessandro Nivola

Çocukluğundan moda evinin kuruluşuna Coco Chanel'in tüm hayatına ışık tutan "Coco avant Chanel" filminde Gabrielle (Coco) Chanel'e ünlü Fransız oyuncu Audrey Tautou hayat veriyor. Anne Fontaine'in yazıp yönettiği film, Chanel'in Chanel olmadan öncesine odaklanıyor ve bir insanın nasıl da bir dünya markası ve moda endüstrisinin en büyük ilhamlarından birine dönüştüğünü inceliyor. Bunu yaparken Chanel'in tasarımcı kimliğinin arkasındaki kadına, ihmal edilmiş çocukluğuna, yaralarına, trajedilerine ve aşklarına odaklanıyor. Aynı yıl vizyona giren, Jan Kounen'in yönettiği "Coco Chanel & Igor Stravinsky" filmiyle 2009'un Chanel yılı olduğunu söyleyebiliriz.


6. Confessions of a Shopaholic (2009) – IMDB Puanı 5.8

Yönetmen: P.J. Hogan

Oyuncular: Isla Fisher, Hugh Dancy, Krysten Ritter, Joan Cusack, John Goodman

Isla Fisher'ın başrolünde yer aldığı "Confessions of a Shopaholic", alışveriş bağımlılığı nedeniyle ekonomik batağa düşen Rebecca'nın bir finans dergisinde köşe yazarı olmasıyla başlayan hikayesini konu alıyor. New York'un moda çılgınlığını eğlenceli bir dille ele alan bu romantik-komedinin oyuncu kadrosunda Isla Fisher'a Hugh Dancy, Krysten Ritter, Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow, Kristin Scott Thomas ve Fred Armisen gibi isimler eşlik ediyor.


7. Saint Laurent (2014) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Bertrand Bonello

Oyuncular: Gaspard Ulliel, Jeremie Renier, Louis Garrel

Bertrant Bonello'nun Thomas Bidegain ile yazdığı ve yönettiği "Saint Laurent" filminde, Yves Saint Laurent'in ikonik moda markasını kurmadan önceki hayatını ve kariyerini izliyoruz. 60 ve 70'li yıllarda bir moda yolculuğuna çıktığımız "Saint Laurent" filminin oyuncu kadrosunda Gaspard Ulliel, Jeremie Renier, Louis Garrel, Lea Seydoux, Aymeline Valade gibi ünlü Fransız oyuncuları görüyoruz. Aynı yıl Jalil Lespert'in yönettiği "Yves Saint Laurent" filminin de vizyona girmesiyle, 2009'un Coco Chanel yılı olduğu gibi 2014'ün de Saint Laurent yılı olduğunu söyleyebiliriz.


8. Iris (2014) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Albert Maysles

Oyuncular: Iris Apfel, Harold Koda, Dries Van Noten

Moda ikonu ve iç mimar Iris Apfel'e saygı duruşu niteliği taşıyan biyografik belgesel "Iris"in yönetmenliğini Albert Maysles yapıyor. Eski ve yeni tasarım, aksesuar ve stillerin figür bulmuş hali olan Iris Apfel'in onlarca yıldır New York moda sahnelerindeki yerini, 2015 yılında 88 yaşındayken hayatını kaybeden yönetmen Albert Maysles'in gözünden izliyoruz.


9. The Dressmaker (2015) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Jocelyn Moorhouse

Oyuncular: Kate Winslet, Judy Davis, Liam Hemsworth

Avusturalya'daki küçük kasabasına geri dönen göz alıcı bir kadının, özel tasarım kıyafetler ve yüksek moda stili ile kasabanın kadınlarını baştan yaratırken bir yandan da kendisine yanlış yapanlardan intikam alışını konu alan "The Dressmaker"'ın yönetmen koltuğunda Jocelyn Moorhouse yer alıyor. Başrollerinde Kate Winslet, Judy David ve Liam Hemsworth'ün bulunduğu "The Dressmaker" filminin Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) dahil pek çok ödül töreni ve festivalde adaylığı ve ödülleri bulunuyor.


10. Dior et Moi (2014) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Frederic Tcheng

Oyuncular: Christian Dior, Omar Berrada, Raf Simons

Frederic Tcheng'in yazıp yönettiği "Dior et Moi" belgeseli, Christian Dior'un ünlü moda evi ve markasının en özel görüntüleri ile Raf Simmons'ın ilk özel tasarım koleksiyonuna ışık tutuyor. Arşiv görüntüleriyle Christian Dior ve Raf Simmons'ı izlerken, onlara seslendirmesiyle Omar Berrada eşlik ediyor.


11. Personal Shopper (2016) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Olivier Assayas

Oyuncular: Kristen Stewart, Lars Eidinger, Sigrid Bouaziz

Oliver Assayas'ın yazıp yönettiği "Personal Shopper"ın konusu Chanel olmasa da filmin kostümlerine Chanel sponsor oluyor. "Personal Shopper", stil danışmanı olarak çalışan Maureen'in geçmişiyle yaşadığı çatışmaları ve içsel yolculuğunu konu alıyor. Kristen Stewart'ın başrolünde yer aldığı film eleştirmenlerden büyük övgüler alırken Cannes Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ödülü almıştı.


12. The Neon Demon (2016) – IMDB Puanı 6.1

Yönetmen: Nicolas Winding Refn

Oyuncular: Elle Fanning, Christina Hendricks, Keanu Reeves

Nicolas Winding Refn'in hikayesini yazdığı ve yönettiği "The Neon Demon" filminde, modellik kariyerine başlamak için Los Angeles'a giden genç bir kızın hızla ünlenirken kıskançlıklar ve sektörün zorluklarıyla mücadele etmesini izliyoruz. Elle Fanning, Christina Hendricks ve Keanu Reeves gibi isimleri gördüğümüz "The Neon Demon", Altın Palmiye'ye aday gösterilmiş, pek çok festivalden ödül ve adaylıklarla dönmüştü.


13. Phantom Thread (2017) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville

Paul Thomas Anderson'ın yazıp yönettiği "Phantom Thread", 1950'nin Londra'sında geçiyor. Kraliyet üyelerini, ünlü yıldızları ve sosyeteyi giydiren Reynolds Woodcock ve kız kardeşi Cyril, İngiliz modasının merkezinde yer almaktadır. Reynolds'ın titiz hayatı Alma'nın gelişiyle bozulur, Alma onun hem ilham perisi hem de sevgilisi olacaktır. Filmin kostümlerini tasarlayan Mark Bridges, "Phantom Thread" ile 2018 yılında En İyi Kostüm Tasarımı dalında Oscar kazanmıştı.


14. House of Gucci (2021) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jeremy Irons, Jared Leto, Jack Huston, Salma Hayek

Dior, Chanel, Saint Laurent gibi moda devlerinden sonra, şimdi sırada Gucci yer alıyor. Yönetmenliğini "Blade Runner" ve "The Martian" filmleriyle sevdiğimiz Ridley Scott yaptığı "House of Gucci", ünlü modacı Maurizio Gucci'nin eski karısı Patrizia Reggiani'nin tuttuğu bir kiralık katil tarafından öldürülmesini anlatıyor. "House of Gucci"de güç, ihanet ve intikam dolu bir hikaye izliyoruz. Adam Driver'ın Maurizio Gucci'yi, Lady Gaga'nın ise Patrizia Reggiani'yi canlandırdığı "House of Gucci" filminde Driver ve Gaga'ya Salma Hayek, Jared Leto, Al Pacino ve Jeremy Irons gibi ünlü isimler eşlik ediyor.


15. Cruella (2021) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Craig Gillespie

Oyuncular: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, John McCrea, Emily Beecham, Mark Strong, Kirby, Kayvan Novak

Çok sevilen "101 Dalmatians" animasyonunun 'live-action' orijinini konu alan komedi, macera ve suç türlerindeki "Cruella" filmi, "101 Dalmaçyalı"nın kötüsü Cruella de Vil'in gençliğine odaklanıyor.


16. Mrs. Harris Goes to Paris (2022) - IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Anthony Fabian

Oyuncular: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson, Alba Baptista, Lucas Bravo, Ellen Thomas, Rose Williams, Jason Isaacs

"Mrs Harris Goes to Paris" filminde, 1950'lerin Londra'sında yaşayan dul bir temizlik görevlisi Ada Harris, eline beklenmedik bir para geçince Paris'e gitmeye ve hayalindeki özel dikim Dior elbiseyi almaya karar verir. Burada şüphe ve düşmanlıkla karşılar ancak yeni sahip olduğu güç duygusu ve belki de geç yaşında gelen aşk ile "Kendini iyi hissetme"nin gerçek tanımını bulmayı başarır.


17. Who Is Sabato De Sarno? – A Gucci Story (2024) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Henry Joost, Ariel Schulman

Seslendiren: Paul Mescal

Moda filmleri listemize bonus olarak Gucci'nin yeni kreatif direktörü Sabato De Sarno'yu seyirciye tanıtan 20 dakikalık mini belgeseli dahil etmek istedik. Son dönemin popüler oyuncularından ve marka elçisi Paul Mescal'in seslendirdiği "Who Is Sabato De Sarno? – A Gucci Story", moda evinin yeni Kreatif Direktörü Sabato De Sarno'nun ilk defilesi olan "Gucci Ancora" defilesinin yaratılışını farklı bir bakışla anlatıyor. Belgesel, dünya çapında özel olarak MUBI'de gösterime girerek, bizi Gucci'nin ikonik dünyasında yolculuğa çıkarıyor.


En İyi Moda Dizileri:

1. Cristobal Balenciaga (2024) – IMDB Puanı 7.5

Yaratıcılar: Aitor Arregi, Jon Garano, Jose Mari Goenaga

Oyuncular: Alberto San Juan, Adam Quintero, Gemma Whelan

Biyografi, dram ve tarih türlerindeki altı bölümlük mini dizi "Cristobal Balenciaga"da, tasarımcı Cristobal Balenciaga'nın mütevazı kökenlerinden moda ikonuna yükselişinin öyküsünü izliyoruz.


2. The New Look (2024) – IMDB Puanı 7.2

Yaratıcı: Todd A. Kessler

Oyuncular: Ben Mendelsohn, Juliette Binoche, David Kammenos, John Malkovich, Maisie Williams

"The New Look" dizisi, Coco Chanel'i tahtından indiren ve giderek ikonikleşerek moda dünyasını ele geçiren efsanevi moda tasarımcı Christian Dior'un yükselişini konu alıyor.


3. Velvet Coleccion (2017-2019) – IMDB Puanı 7.2

Yaratıcılar: Ramon Campos, Gema R. Neira

Oyuncular: Marta Hazas, Asier Etxeandia, Adrian Lastra

60'larda geçen "Velvet Coleccion" dizisi, küçük seçkin haute couture işini büyüterek küresel bir franchise olmayı hedefleyen Ana Rivera'nın en büyük hayalini gerçekleştirmek için New York'a gelişini konu alıyor.


4. The Collection (2016) – IMDB Puanı 7.0

Yaratıcı: Oliver Goldstick

Oyuncular: Richard Coyle, Mamie Gummer, Tom Riley

Romantik, dram ve tarih türlerindeki sekiz bölümlük "The Collection" dizisi, savaş sonrası Paris'teki bir modaevinde geçen sürükleyici bir aile dramı ve girişimcilik hikayesi. Birbiriyle çatışan iki kardeşin öncülüğünde yükselen bir işin cazibesinin ardındaki cesareti gözler önüne seriyor.


5. Girlboss (2017) – IMDB Puanı 7.0

Yaratıcı: Kay Cannon

Oyuncular: Britt Robertson, Ellie Reed, Johnny Simmons

Komedi türündeki "Girlboss" dizisinde, uyumsuz bir genç olan Sophia, modaya olan tutkusunu keşfeder ve bu süreçte beklenmedik bir iş kadını olur. Ancak işi büyüdükçe, kendi patronu olarak hayatla başa çıkmayı öğrenmek zorunda kalır. Dizi, Nasty Gal'in kurucusu Sophia Amoruso'nun gerçek hikayesini konu alıyor.


6. Becoming Karl Lagerfeld (2024)

Oyuncular: Daniel Brühl, Arnaud Valois, Agnes Jaoui

Efsanevi moda tasarımcısı Karl Lagerfeld'in hikayesini konu alan "Becoming Karl Lagerfeld" dizisinde başarılı oyuncu Daniel Brühl, Lagerfel'i canlandırırken Arnaud Valois da Yves Saint Laurent'e hayat veriyor. Dizi, 7 Haziran'da yayınlanıyor.


Sanatçılarla İlgili En İyi Film ve Belgeseller

Paris'te Geçen En Etkileyici Filmler

Emma Stone'un En İyi Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi