Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Şenliği bu yıl online alışveriş sitesi Le Bedesten ile güçlerini birleştiriyor. Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da 1-2-3 Aralık'ta gerçekleşecek olan Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği'nin merak edilenlerini vakfın başkanı Mine Narin, Le Bedesten'in kurucusu Sefa Derebey ve sosyal komite üyelerinden dinledik.

YAZAR: Ceylan Yeniacun Şimşek
ABONE OL
17 Kasım 2021 Çarşamba 16:00 | Son Güncellenme:
24 dakika okunma süresi
Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği

2003 yılından bu yana Tohum Otizm Vakfı olarak çalışmalarınıza devam ediyorsunuz. O günden bugüne vakfın dönüm noktası olarak adlandırabileceğiniz anları bizimle paylaşır mısınız?

Mine Narin: Tohum Otizm Vakfı otizmli çocuklarımızı erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmak, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şart ve fırsatlar ile yararlanabilmeleri sağlamak amacıyla 2003 yılında kuruldu. Kar amacı olmayan yarattığı kaynağı amacına yönelik harcamakla yükümlü olan kamu yararına bir kuruluş. Dönüm noktası olarak adlandırabileceğimiz çalışmalar iki başlıkta toplanabilir. Birincisi model okulumuz ki bu okulda çocuklarımıza doğrudan yüz yüze eğitim verebiliyoruz. Tohum Otizm Vakfı Okulu otizm eğitimi konusunda ülkemize kazandırdığımız bir model ve örnek okul, aynı zamanda otizm konusunda eğitim almak isteyen öğretmenler için gözlem ve staj yapmak bilgilenmek isteyen öğretmen adayları için de bir kaynak merkezi. Okulumuzda bugüne kadar toplam 2.460 otizmli çocuk eğitim aldı; 1.100 çocuğa burs desteği sağlandı. Bilimsel araştırmalar yapıldı, veriler toplandı, tezler yazıldı ve devam ediyor. Gönlümüz ülkemizin her yerindeki her otizmli çocuğumuza birebir eğitimler verebilmek istiyor, keşke daha çok çocuğumuzu okulumuzda burs ile okutabilsek fakat bildiğiniz gibi bizim gibi vakıfların çalışmaları yaratabildiği kaynaklar ile kısıtlı. Dolayısıyla birebir eğitim veremediğimiz çocuklarımıza ve ailelerine yaptığımız projeler ile ulaşmaya çalışıyor onların hayatlarına dolaylı olarak etki ediyoruz. İkinci çalışma alanımız olan projelerimiz ile çocuğun her türlü gelişimine etki edecek kişi ve kurumlara eğitim desteği veriyor, destekliyor ve toplumda farkındalık yaratıyoruz.

Alev Ece Borancılı, Aslı Ogay, Okşan Bozkır Mirap, Susanne Aşçı Derebey, Mine Narin, Ebru Kohen, Nil Bentürk Uyguner, Zeynep Üstünel

Tohum Otizm Vakfı; erken tanı için tarama çalışmaları, erken eğitimin ülke çapında geliştirilmesi için materyal ve müfredat geliştirilmesi, öğretmenlerin otizm konusunda eğitilmeleri ve mesleki kapasitelerinin artırılması, ailelerin eğitimi ve kamunun otizm konusunda bilgi ve farkındalık düzeylerinde artış sağlanması, otizm konusunda çalışan diğer sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini ve savunuculuğunu güçlendirmek gibi pek çok konuyu temeline alan 35 büyük ulusal ve uluslararası proje yürüttü, yürütmeye de devam ediyor. Bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalara imza attığımız her an bizler için dönüm noktası ki o çalışmalar ile kurulduğumuzdan bugüne kadar 650.000 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yarattık. Böyle projelerimiz ile 2.491 sağlık personeline, 15.883 öğretmene eğitimler verdik. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız projeler kapsamında 55.010 çocuğu otizm taramasından geçirdik. Rehberlik birimimizde 16.913 kişiye ücretsiz danışmanlık ve eğitsel değerlendirme yaptık. Ülkemizin her yerinden ücretsiz olarak faydalanılabilen bir Otizm Eğitim Portalı geliştirdik, ebeveynler aileler öğretmenler toplam 30 bin kişi faydalanıyor ve devamlı yeniliyoruz tekrar kullanıma sunuyoruz. İlk Türkçe iOS/Android uygulamalarını geliştirdik ve ücretsiz kullanıma sunduk. Otizmli çocuklara eğitim veren 128 devlet okuluna öğretmen eğitimleri, müfredat ve materyal desteği sağladık. Aile ve uzmanlar eğitici eğitimleri için verdiğimiz seminer ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılabilmesi, yeni teknolojik uygulamaların geliştirilmesi için 2015 yılında Sürekli Eğitim Birimini kurduk ve yapılan eğitimlerle toplam 32.606 aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaştık. Ailelere, eğitmenlere ve alanda çalışan diğer uzmanlara yönelik hazırlanan 205.128 adet otizm eğitim kiti ve kitapçığın, Türkiye'nin tüm illerine ücretsiz gönderimini sağladık. Türkiye'de ilk kez otizmli gençler için iş ve yaşam müfredatı geliştirdik ve Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde uygulanıyor. Vakfımız onların hayatlarında fark yaratacak çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor, daha yapacak çok işimiz var.

Mine Narin, Sefa Derebey

Bu yıl yeniden alışveriş şenliği heyecanı içindesiniz. Ziyaretçileri neler bekliyor?

Ebru Kohen: Otizmli çocuklar yararına 2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlediğimiz ve büyük ilgi gören alışveriş şenliğimiz, bu yıl güçlerini online alışveriş sitesi Le Bedesten ile birleştirdi. "Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği" 1-2-3 Aralık tarihlerinde saat 10:00 – 20:00 arasında Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da gerçekleşecek. Ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdikleri için hediyeler alırken, aynı zamanda otizmli çocukların eğitimine katkıda bulunarak onları da sevindirecekler. İsteyen herkesin giriş ücretini ödeyerek ziyaret edebileceği etkinliğe tüm İstanbulluları bekliyoruz. Etkinlikte, ziyaretçilerimiz 100'ü aşkın birbirinden seçkin ve özel markanın ürünlerini ve koleksiyonlarını bir arada bulabilecekler. Alışveriş şenliğimizde ziyaretçiler sadece alışveriş yapmakla kalmayacak, gurme lezzetlerin olduğu zengin büfemiz ve onlar için hazırladığımız sürprizler ile keyifli bir gün geçirecekler.

Zeynep Üstünel

Festival bünyesinde yer alacak markalardan birkaçını bizimle paylaşır mısınız? Markaları seçerken dikkat ettiğiniz detaylar neler öğrenebilir miyiz?

Nil Bentürk Uyguner: Bu yıl Tohum Otizm Vakfı ve Le Bedesten güçlerini birleştirdi, heyecanımız bir başka! Alışverişin yeni destinasyonu olan Le Bedesten'in markaları da alışveriş şenliğinde yer alacak. Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği'ne 100'ün üzerinde firma katılıyor ve hala daha sırada bekleyenler var. Katılımcı firmaların çoğunun alışveriş şenliğimize her yıl katılması ve her sene yeni firmaların eklenmeye devam etmesi bizi çok mutlu ediyor. Katılımcı sayısında bizi her zaman durduran tek şey var, o da metrekarelerin yetmemesi. Bu sene malum bir de pandemi koşullarının yarattığı kısıtlamalar var. Pandemi için tüm tedbirleri aldık. Pandemi koşullarına uygun olacak şekilde ve metrekareye düşecek misafir sayısı da titizlikle planlanarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Firmaları seçerken aslında bizim için en önemlisi hedef kitle ile uygunluk. Hem katılan firma ziyaretçiler içinde kendi hedef kitlelerine uygun bir tüketici ile buluşmalı hem de ziyaretçiler kendi zevklerine uygun bir hediye ya da alışveriş seçeneği yelpazesi bulmalılar. Belki hiç tanımadıkları markalarla tanışmalılar. Bugüne kadar her yıl, daha mağazaları bile olmayan bazı markalar, lansmanlarını bizim alışveriş şenliğimizde yaparak, markalaşma ve hedef tüketicisi ile buluşma anlamında çok yol kat ettiler. Bu anlamda kendimizle gurur duyuyoruz çünkü pek çok firmanın markalaşması Tohum Otizm Vakfı aracılığı ile gerçekleşmiş oldu. Firma seçiminde geniş bir yelpaze yaratmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Yani mücevherden kıyafete, hediyelik eşyadan ev dekorasyon malzemelerine, kitaplar, kozmetik, aksesuar gibi saymakla bitmeyecek kadar çeşitli ve pek çok farklı markadan, farklı fiyat aralıklarında ürün bulmak mümkün bu şenlikte.

Nil Bentürk Uyguner

Pandemi döneminde Tohum Otizm Vakfı olarak ne gibi çalışmalarınız oldu sizden dinleyebilir miyiz?

Mine Narin: Pandemi süreci tabii ki bizim çalışmalarımızı da önemli derece etkiledi. Eğitim programlarımızın en önemli unsurlarından olan aile eğitiminin önemini bu dönemde bir kez daha görmüş olduk. Pandemi sürecinde öğrencilerimizin ailelerine online bağlanarak evde çocuklarına eğitim vermelerini sağladık. Günlük hayatlarını kolaylaştırmak, çocukları ile etkili vakit geçirebilmelerini sağlamak için ailelerimizi uzaktan eğitimler ile destekledik. Her öğrencinin kendi bireysel programına uygun materyaller hazırladık, ailelerimizin evlerine gönderdik. Uzun süre ekran karşısında oturmaları çok zor olan otizmli çocuklarımızın çalışmalarına kısa süreler ile başlayıp bu süreyi uzatmayı hedefledik. Okulumuzun yeniden açılması ile birlikte olası bir pandemi sürecine hazırlık olarak, dikkatini ekrana ve ekrandaki kişiye yöneltme gibi becerileri kazandırma çalışmalarına da odaklandık. Bu çerçevede eğitim sistemlerimizi değiştirme ve çeşitlendirme çalışmalarımız da devam ediyor. Ülkemizin her köşesinden eğitim desteğine ihtiyacı olan ebeveynler için eğitime aktif olarak devam edebilmelerini kolaylaştırmak ve imkan yaratmak amacı ile Türkiye'deki tüm kaynakları tek bir dokümanda topladık. Online eğitim kaynaklarımızı otizmli çocuğu olan tüm ailelerin kullanabilmesi için paylaştık, kolayca erişebilmesi & ulaşabilmesi için özellikle sosyal medyadan da duyuruyoruz. Otizmli bireylere beceri kazandırmak için hazırlanan kapsamlı bir eğitim portalımız var, ailelerin ücretsiz olarak yararlanabildikleri portalımız özellikle bu dönem çok önemli bir kaynak oldu. ( https://tohumotizmportali.org ) Mobil uygulamalarımız yine aile ve eğitimciler için çok değerli kaynaklarımız. Otizm alanından uzmanlar ile ailelerin önceliklerine önem vererek sosyal medyadan ücretsiz olarak katılabilecekleri seminerler düzenledik, düzenlemeye devam ediyoruz. Otizmli çocuklara beceri kazandırma setimiz web sitemizde aktif durumda. Rehberlik Birimimiz otizmli çocuğu olan tüm ailelere otizm hakkındaki her türlü sorularını yanıtlayarak destek oldu, danışmanlık vermeye de devam ediyor. Yukarıda bahsettiğim tüm bu kaynaklara Tohum Otizm Vakfı web sitesinden (https://www.tohumotizm.org.tr) ulaşılabilir.

Ebru Kohen

Yılbaşı alışveriş şenliğinden elde edilen gelir ile neler yapılıyor?

Mine Narin: Hepimiz kazan-kazan deyimini çok iyi biliriz. Bizim etkinliğimiz kazan-kazan-kazan yani üç kazananını olan ender organizasyonlardan biri. Peki kim bu kazananlar? Katılımcı firmalar, ziyaretçiler ve otizmli çocuklar. Etkinlik sayesinde; eğitim bursuna ihtiyaç duyan otizmli çocuklara ve eğitim projelerine destek sağlanıyor. Otizmli çocuklar ve aileleri için sorunlarının hatırlandığı ve otizm farkındalığı yaratılan bir festival oluyor. Tekrar önemle vurgulamak isterim ki; Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Şenliği'mizden yarattığımız kaynağın tamamı ihtiyaç duyan otizmli çocuklara ve yurt çapında eğitim alabilmelerini sağlayacak projelere aktarılıyor. Tohum Otizm Vakfı tarafından; 2006 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen alışveriş şenliği, sürdürülebilir bir kaynak yaratma modeli olmuştur. Tohum Otizm Vakfı'nın bugüne kadar gerçekleştirdiği alışveriş şenliği etkinliklerine toplam 846 firma katıldı, 13.016 biletli kişi ziyaret etti ve otizmli çocuklar için önemli kaynak yaratıldı. Yaratılan bu kaynak; 536 otizmli çocuğun bir yıllık destek eğitim burs masraflarının karşılanması, 29.578 öğretmenin ve 198.376 ailenin otizm konusundaki eğitimlerine destek olunması, otizmli çocuklara eğitim veren 115 Devlet Okulu'na bir yıl boyunca öğretmen eğitimleri verilmesi, müfredat ve materyal desteği sağlanmasına eşdeğer. Bu vesile ile sosyal komite üyelerimize, ev sahibimiz ve mekan sponsorumuz Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'a, ortağımız Le Bedesten'e, değerli markalara, katkı sağlayan tüm sponsorlarımıza ve sesimizi duyurmamıza destek olan ALEM Dergisi'ne çok teşekkür etmek istiyorum.

Aslı Ogay

Bu şenliğe ne kadar süredir hazırlanıyorsunuz, nasıl hissediyorsunuz?

Aslı Ogay: Hep birlikte etkin ve güçlü bir ekip çalışması yürütüyoruz. Her hafta düzenli yaptığımız genel toplantıların yanı sıra belirlenen temalarda çalışan alt gruplarımız da kendi içlerinde toplanıyor. Alışveriş şenliğimiz için şimdiye kadar 30'a yakın toplantı gerçekleştirdik. Gönüllüler olarak bizler vakfın profesyonel çalışanları değiliz ama üstlendiğimiz görev ne olursa olsun onu 'profesyonelce' yerine getirmek zorundayız. Aslında başarımızın sırrı da bu...

Alev Ece Borancılı: Tohum Otizm Vakfı ve Le Bedesten ile "Otizme Destek Büyüyor"! teması ile 1–2–3 Aralık tarihlerinde Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da gerçekleşecek "Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği"mize hepinizi bekliyoruz. Hem keyifli anlar yaşamak, hem de otizmli çocuklara destek olmak isteyen herkese kapılarımız açık...

Alev Ece Borancılı

Sefa Derebey Le Bedesten'in yaratım sürecinin hikayesini bizimle paylaşır mısınız?

Pandemi döneminde herkes gibi biz de online alışveriş sitelerine yöneldik ve lüks alışveriş seçeneklerinin dijital platformlarda az olduğunu fark ettik. Bildiğimiz lüks, kaliteli yerli markaları ve daha fazlasını neden bir araya getirmeyelim düşüncesiyle araştırmalarımıza başladık. Sitemizde yer vermek istediğimiz markaların İstanbul'un en tarihi, en lüks lokasyonlarında mağazaları bulunuyordu, onları online kanallarda buluşturarak bilinirliklerini daha da artırmayı amaçladık. Şu anda Le Bedesten, 100'den fazla markaya ev sahipliği yapıyor. Her geçen gün müşteri kitlemize uygun ürünler yaratan markalarla görüşmelerimize ve Le Bedesten'in ürün gamını genişletmeye devam ediyoruz.

Okşan Bozkır Mirap

Tohum Otizm Vakfı ile bir araya gelişiniz nasıl oldu?

Le Bedesten'de yer alan markalarla birlikte, aralık ayında Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da müşterilerimizin ürünleri deneyimleyebilecekleri bir etkinlik düzenlemeyi planlıyorduk. Tam da o dönemde Tohum Otizm Vakfı, yıllardır süregelen alışveriş şenliğini Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da Le Bedesten ile beraber yapabileceğini belirtti. Ortak markalarımızın bulunması ve Tohum gibi değerli bir vakfa destek olma fikri, yola birlikte çıkmaya karar vermemize sebep oldu.

Le Bedesten bünyesinde hangi markaların yer almasına dikkat ediyorsunuz?

Le Bedesten'de, ağırlıklı olarak yerli tasarımcıların lüks ürünlerini görebilirsiniz. Kadın giyim başta olmak üzere, çocuk ve erkek giyim ürünlerini de satışa sunuyoruz. Dekorasyon ve aksesuar kategorilerimizin de çeşitliliğini her geçen gün artırıyoruz.

Geleceğe yönelik yeni sürprizler var mı bizimle paylaşır mısınız?

Dönemsel olarak Mandarin Oriental, Bodrum ve Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'da, lebedesten. com'daki markalarımızla yaklaşık birer haftalık "pop-up store"lar açma gibi bir düşüncemiz var. İlerleyen zamanlarda pandeminin hayatımızdan tamamen çıkmasıyla geleneksel mağazacılığı da gündemimize alabiliriz. Türkiye'de belirli bir bilinirlik seviyesine ulaştıktan sonra yurt dışına açılmayı hedefliyoruz. Güzel ve kaliteli markalarımızı Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine de tanıtmayı arzu ediyoruz.

Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Festivali Dijitalde

Tohum Otizm Vakfı'ndan Mavi Işık Çağrısı

Tohum Otizm Vakfı'nın Alışveriş Festivali Trendyol'da

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması
Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü
Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener
Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Yılbaşı Sofrası İlhamı: Talya Sever ve Ela Şener

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine
Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar
Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Ünlü Erkeklere İlham Veren Kadınlar

Olivier Reza ile Soru-Cevap
Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Gül Kamar x Roberto Bravo
Gül Kamar x Roberto Bravo

Gül Kamar x Roberto Bravo

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini
Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini