Güzellik sadece bir etkene bağlı değildir. Cilt bakımını doğru yapmak, doğru ürünleri kullanmak, makyaj ile uyumamak ve makyaj ekipmanlarını zamanında temizlemek gerektiğini hepimiz biliyor olabiliriz. Göz ardı edilense makyajın başrol oyuncuları olan rujlar, maskaralar, allıklar, fondötenler... Evet bu ürünlerin de temizlenmesi gerekiyor. Aksi halde ciltte çeşitli sağlık sorunları, sivilceler ve tahriş başlıyor. Bazı makyaj malzemeleri de diğerlerine oranla daha çok bakteri, mikrop, kir ve yağ barındırdığından, malzemeyi daha kısa sürede bozabiliyor. Ayrıca ürünleri başkalarıyla paylaşmak da olumsuz sonuçlar doğurabilir. Eğer ortak kullanım yapıyorsanız her zamankinden daha sık temizlemeniz gerekir. Özellikle organik içerikli ürünler, doğal olanlar daha kısa sürede bozulma eğilimindedirler. Gelin, bu ürünler için neler yapabileceğimizi öğrenelim.
Hiçbirimizin aklına ruj temizlemek gelmiyor olabilir, ama temizlenmesi şart. Üstelik her kullanım öncesi. Neyse ki temizlenmesi en kolay malzemelerden biri. Dudaklarınıza uygulamadan önce biraz alkol sprey sıkabilir ya da bir peçete ile temizleyebilirsiniz. Kağıt havlu ile üst tabakasını silip uygulayın. Aşırı kirlenmiş, farklı bir ruj ile kombo yapmışsanız, bir ustura yardımıyla üst tabakayı kazımanız gerekir. Rujların kullanım süresi çoğu markada bir yıldır. Bu süre sonunda rujunuzu kullanmayın. Eğer kötü bir koku ya da tuhaf, acı, tanımlayamadığınız bir tat hissediyorsanız atmanın zamanı gelmiştir.
Fondötenler farklı formlarda olabilir. Sıvı olanları elbette temizlemek mümkün değil. Bu tür sıvı fondötenlerde kapak en önemli ayrıntı. Kapağı mutlaka her kullanımdan sonra temizleyip kapatın ve yerine kaldırın. Ayrıca bulunduğu yer sıvı fondötenin ne kadar süre dayanacağını da belirler. Güneş ışığı alan bir ortamda durmamalı. Banyoda açıkta da saklamayın. Çünkü banyo sırasında ortam nemlenir ve ürünü bozmaya, bakteri oluşumuna neden olabilir. Hangi kıvamda olursa olsun fondötenlerin kullanım süresi bir yıldır. Zamanının geçtiğini ürünün performansından anlayabilirsiniz. Ayrıca yapısı da kendisini ele verir. Şişede üstte yağ, alt kısımda ise fondöteni birikmiş vaziyette görebilirsiniz. Alttaki fondötenin kıvamı bozulduğunda farklıdır. Bu ayrışma uzun süre kullanmadığınızda da olur. Böyle bir durumu ayırt edemezseniz şişeyi çalkalayın ve homojen olup olmadığına bakın, sonra uygulayın. Performansında değişiklik yoksa kullanabilirsiniz, çamurlaşma ya da topaklanma oluyorsa atabilirsiniz.
Likit olmayan allıklar, farlar ve aydınlatıcılar da temizlenmesi gereken ürünlerden. Preslenmiş ürünleri temizlemek çok kolay. Üzerine biraz alkol sıkıp bir peçeteyle silmeniz yeterli. İşlem sonrası kuruması için biraz zaman tanımanız gerekiyor. Kuruduktan sonra kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken alkolü fazla kaçırmayın ve iç tabakalara işlemesine izin vermeyin. Sıkın ve hemen peçete ile silin. Kullanım süresi ise ortalama bir yıldır. Bu süre içinde ürün kırılıp çatlayabilir, bu bozulduğu anlamına gelmez, sadece kurumadan dolayı çatlaklar oluşmuş ya da kırılmıştır, kullanmaya devam edebilirsiniz.
Nasıl temizleyeceğiz diye düşünebilirsiniz, çünkü likit ürünleri temizlemek düşündürücüdür. Dikkat etmeniz gereken nokta ise çok fazla pompalama hareketi yapmamak. Maskarada çok fazla pompalama hareketi yapmamanız gerekir. Çünkü tüpün içine giren hava, ürünün kurumasına ve bozulmasına neden olur. Fırçayı tüpün içinde çevirerek dışarı çıkarmanız en doğru kullanım biçimidir. Gloss ve eyeliner içinse tek kullanımlık aplikatörler kullanmanız ürünün bozulmasını önler. Kullanım süresi ise üçünün de ortalama üç aydır. Gloss en hızlı bozulan ürün olduğundan kıvamına ve kokusuna dikkat etmelisiniz.
Ucu kısalıp açma zamanı gelene dek alkol ile temizlemeniz gerekir. Sonrasında bir peçete ile silmelisiniz. Tıpkı rujda yaptığınız gibi. Yenileme zamanı ise bir yıl.
Krem formda olan türlerini seçtiyseniz temizlemekten çok doğru kullanmaya dikkat etmelisiniz. Burada bozulduğunu nasıl anlayacağınızı kıvam belli eder. Raf ömrü çoğunlukla 6-8 ay arasındadır. Renk ve koku değişimi varsa atın. Ayrıca içerikleri okumayı alışkanlık haline getirin. İçeriğinde çabuk bozulacak maddeler varsa bu süre kısalabilir. Bazen pütürlü yapıya dönüşebilir, bu ürünün bozulduğu anlamına gelmez. İçeriğindeki yağın ayrışmasından kaynaklanabilir. Bu durumda atmanız gerekmez. Kullanım performansına göre karar vermelisiniz.
Fotoğraflar: iStock