Yılbaşında Sofranızı Lezzetlendirecek 6 Tatlı Tarifi

Yeni umutlarla, daha sağlıklı ve mutlu bir yıl dileğiyle 2021'i karşılamaya hazırlanıyoruz. Yılbaşı konseptinin hayatımızın her alanına yeniden girdiği şu günlerde biz de ünlü isimlerden tatlı tarifleri istedik.

YAZAR: Ertan Demirbilek
ABONE OL
16 Aralık 2020 Çarşamba 16:21 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
Yılbaşı Sofralarınızı Lezzetlendirecek Tatlı Tarifleri

YELDA GÜRAL’IN YILBAŞI BROWNİE’Sİ


Malzemeler:


  1. 300 g bitter çikolata (İri parçalanmış)
  2. 3 adet yumurta
  3. 150 g tereyağı
  4. 1 su bardağı toz şeker
  5. 1 su bardağı un
  6. 1 paket vanilya

Yapılışı:


  1. Tereyağını minik bir sos tenceresinin içerisinde eritiyoruz. Eriyince ocaktan alıp tereyağı henüz sıcakken parça parça böldüğümüz çikolataları içerisine aktarıyoruz. Tereyağının sıcağı ile erimesini sağlayın.
  2. Ardından tereyağlı çikolata karışımını oda sıcaklığında soğuması için bir kenara alıp bekletelim. Bir kabın içerisine yumurtaları alıp, şekeri de ilave ederek güzelce çırpıyoruz.
  3. Çırpılan şekerle yumurtaların üzerine azar azar tereyağlı çikolatalı karışımı aktarıp, karıştırmaya devam ediyoruz. Tüm karışımı ekleyip çırptıktan sonra un ve vanilyayı eleyerek üzerine ilave edelim.
  4. Sonra spatula yardımıyla brownie harcını tüm malzemeler birleşinceye dek karıştırıyoruz. Ardından yağlanmış ya da pişirme kağıdı serilmiş 20 cm’lik kare kek kalıbına hazırladığımız karışımı aktarıyoruz.
  5. Üst kısmını spatulayla düzeltip 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca oda sıcaklığında en az bir saat kadar dinlendiriyoruz.

Sunum: Dinlendirdiğimiz brownie’mizi çam ağacı şeklinde kesip, üzerini yılbaşı temasıyla süslüyoruz.

FATOŞ ALTINBAŞ'IN TİRAMİSU'SU


Malzemeler:


Şurubu için;

  1. 240 ml su
  2. 2 çorba kaşığı instant toz nescafe

Tiramisu için;

  1. 4 adet yumurta sarısı
  2. 1/4 su bardağı toz şeker
  3. 1/4 su bardağı kahve likörü
  4. Az tuz
  5. 1 paket kedi dili bisküvi
  6. 1 su bardağı krema
  7. 200 g mascarpone peyniri
  8. 2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:


  1. Şurup için suyu kaynatın ve kahveyi içinde çözdürün. Orta boy bir borcamı hazırlayın. Isıya dayanıklı bir orta boy kaseye yumurtalar, toz şeker, kahve likörü ve tuzu koyun.
  2. Ocağın üzerine orta ateşte bir tencere koyun, içine iki parmak kadar su koyup kaynatın. Kaynayınca altını kısın ve üzerine yumurtalı kaseyi oturtun.
  3. Benmari usulü yumurtayı, yaklaşık altı yedi dakika sürekli hızlı hızlı çırpın. Bu aşamada el mikseri de kullanabilirsiniz. Karışım beyazlaşıp, kalınlaşacak. Kesinlikle karıştırmayı bırakmayın, topaklanmasın.
  4. Kıvamı koyulaşıp rengi açılınca ocaktan alın ve yaklaşık 10 dakika soğumasını bekleyin. Bu sırada sıvı krema ve mascarpone peynirini bir çırpma kabında kabarana kadar çırpın. (Yaklaşık beş dakika) Eğince dökülmeyecek, kabarmış bir kıvamı olmalı.
  5. Yumurtalı karışımı çırpılmış kremalı mascarpone’nin içine ekleyin ve spatula ile güzelce birbirine yedirin.
  6. Borcama önce kedi dili bisküvilerin bir kısmını bir kat olacak şekilde, teker teker kahveli şuruba batırarak dizin. Üzerine tiramisu karışımınızın yarısını döküp yayın. İkinci kat kedidili bisküvilerini şuruba batırıp batırıp dizin.
  7. Kalan tiramisu karışımının hepsini dökün. Üzerini düzleştirin ve buzdolabına koyun. Yaklaşık dört saat buzdolabında bekledikten sonra tam servisten önce üzerine komple kakao serpiştirin. Sonrasında üzerini arzu ettiğiniz şekilde meyvelerle veya krokanla süsleyebilirsiniz.

EBRU KOHEN’İN PANETTONE’SI


Malzemeler:


  1. 5 büyük yumurta
  2. 700 g un (100 g ayrılacak)
  3. 1 kaşık maya (ya da 1 paket)
  4. 3/4 bardak su
  5. 1 adet portakal (kabuğu rendelenmesi için)
  6. 2 yemek kaşığı vanilya
  7. 70 g şeker

Hamur için:

  1. 170 g oda sıcaklığında tereyağı

Üzeri için:

  1. 20 g soğuk tereyağı
  2. Pişirme kabı için sıvı yağ

Hamurun içine katmak için:

  1. 1/2 bardak sarı kuru üzüm
  2. 1/2 bardak siyah kuru üzüm
  3. 1/2 bardak şekerli kuru meyve (portakal, kiraz, incir, kayısı, şeftali)
  4. 1/4 bardak rum
  5. 1/4 bardak sıcak su
  6. 1 fiske tuz
  7. 1/2 bardak traş badem

Yapılışı:


Panettone yapabilmeniz için derin bir kek kabı ve etrafına saracağınız kek kağıdına ihtiyacınız olacaktır. Evde yapacağınız Panettone’niz için iki gün ayırmanız gerekir. Hazırlanışı sadece yarım saat sürse de bekleme süreleri ile iki gün verin Panettone’nize.

  1. Birinci aşama: 100 g unu ve bir kaşık mayayı mikser ile tamamen karışana kadar karıştırın ve üzerine sıcak suyu ekleyerek tahta kaşıkla iyice yedirin. Kek hamuru kıvamına gelince 45 dakika hamurun kabarması için bekleyin. Eğer kuru maya kullanıyorsanız işlemi tersten yapmanız gerekir. Yani maya ve suyu ile karıştırıp, beş dakika sonra unu ekleyerek mikserde karıştırın.
  2. İkinci aşama: Derin bir kapta küp şeklinde doğrayacağınız tüm kuru ve şekerleme meyveleri rum ve su ile karıştırın. Hepsini bir gece kapta bekletin.
  3. Üçüncü aşama: Geri kalan un ile tuzu karıştırın ve ayırın.
  4. Dördüncü aşama: Mayaladığınız hamurunuz kabardıktan sonra yumurtaların hepsini katarak mikserde orta şiddette karıştırın. Hamur homojen bir görüntüye gelince portakal kabuğu rendesi, vanilya ve şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra mikserin şiddetini düşüğe getirerek hazırladığınız undan 200 g daha ekleyin ve yine homojen olana kadar karıştırın. Sonradan unun geri kalanını da ekleyerek tamamen karıştırın.
  5. Beşinci aşama: Hamurunuzu karıştırmak için mikserin karıştırma aparatını, hamuru karıştırma ile değiştirin ve sekiz dakika en düşük hızda karıştırmaya devam edin. Daha sonra yavaş yavaş birkaç seferde oda sıcaklığındaki tereyağınızı ekleyin. Hamurunuz ipeksi bir görüntüye gelene kadar değiştirmeye devam edin. Eğer hamurunuz olması gerekenden daha yapış yapış görünüyorsa birkaç ekstra kaşık un ekleyebilirsiniz.
  6. Altıncı aşama: Yapışkan ama son derece ipeksi ve parlak hamurunuzu cam bir kaba koyun. Üzerini sıvı yağ ile spreyleyip, streç film ile örterek buzdolabına koyun. Sekiz saat (hatta bir gece) buzdolabında bırakın.
  7. Yedinci aşama (ertesi gün): Hamurunuzu buzdolabından çıkararak unlanmış tezgahınız üzerine kalın bir dikdörtgen olarak yayın. Kalınlık bir-iki parmak olmalıdır. Tüm kuru meyvelerinizi (ve kullandıysanız bademleri) süzerek eşit olarak dikdörtgen hamurunuzun üzerine dağıtın ve yerleştirin.
  8. Sekizinci aşama: Hamurunuzu bir mektup katlar gibi içeriye doğru katlayın. Her köşeden tutarak ortaya getirin. Hamurunuzun üzeri tamamen kapandıktan sonra bu defa da tüm köşeleri ortada birleştirerek adeta bir top şekline getirin ve hamurunuzu ters düz yaparak Panettone pişirme kabına (varsa pişirme kağıdına) koyun. Göreceksiniz hamurunuz yine kabı aşacak şekilde kabaracaktır. Bu 45 dakika ile 1,5 saat arası sürebilir. Bu aşamanın tamamlandığını, ancak hamurunuz kabı aşacak kadar kabardığı zaman anlayabilirsiniz.
  9. Dokuzuncu aşama: Hamurunuz kabarıp pişmeye hazır olunca bıçağın ucu ile hamurun üzerine bir X çizin ve ortasına soğuk terayağı koyarak fırına verin. Fırını önceden 190 derece ısıtmış olduğunuza emin olun. Panettone’nizi en aşağıdan bir üst seviyeye oturtun.
  10. Onuncu ve son aşama: Panettone’nizi fırına koyduğunuz anda dereceyi 160’a indirin. Yarım saat pişirdikten sonra Panettone’nizin tepesini alüminyum folyo ile kapatarak 40-45 dakika daha pişirin ve sonra fırından çıkarın, Panettone’niz hazır!

YELDA TİFTİK’İN DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ’Sİ


Malzemeler:


  1. 2 fincan toz şeker
  2. 2 fincan un
  3. 1 litre süt
  4. 125 gr. erimiş tereyağı
  5. 6 adet damla sakızı
  6. 4 adet yumurta
  7. 3-4 paket kare bitter çikolata

Yapılışı:


  1. İki Türk kahvesi fincanı toz şeker ile iki Türk kahvesi fincanı unu bir litre süt içinde ısınıncaya kadar karıştırın. Isındıktan sonra içine 125 g erimiş tereyağı koyun.
  2. Koyulaşınca iki paket (altı adet) damla sakızını toz haline getirdikten sonra içine karıştırın. Mikser ile 10 dakika iyice çırpın. Ardından bir kaba dökün ve soğumaya bırakın.

Üst sosu için:

  1. Dört adet yumurta sarısı ve beyazını ayrı ayrı kaplarda çırpın.
  2. Diğer yanda üç ya da dört kare bitter çikolatayı bir parça tereyağı ile benmari usulü eritin ve soğutun.
  3. Ardından çikolatanın içine ilk önce yumurta sarısını yedirin.
  4. Sonra da kaşık kaşık yumurta beyazını ekleyin. Hazırlanan sosu muhallebinin üstüne dökün ve buzdolabında soğumaya bırakın.

FERYAL GÜLMAN'IN MUZLU MAGNOLIA'SI


Malzemeler:


  1. 1 lt süt
  2. 2 yemek kaşığı un
  3. 2 yemek kaşığı nişasta
  4. 1 adet yumurta sarısı
  5. 1 su bardağı şeker
  6. 1 paket krema
  7. 1, 5 paket bisküvi muz

Yapılışı:


  1. Öncelikle kremamızı hazırlayalım. Nişasta, un, şeker, yumurta sarısı ve sütü bir kaba alalım. Çırpma teli ile karıştıra karıştıra koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirelim.
  2. Göz göz olunca, ocağımızı kapatalım ve içine margarini ilave edelim. Vanilyayı da ekleyip, mikser ile beş dakika kadar çırpalım.
  3. Bir paket bisküviyi robotta çekelim. Toz haline gelmeli.
  4. Muzu daire şeklinde dilimleyelim.
  5. Servis kaplarına birer kepçe kadar kremamızı alalım. Yanlarına muz parçalarını ekleyelim, ortasına da bir yemek kaşığı kadar bisküviden ekleyelim.
  6. Sonra tekrar krema, muz dilimleri ve bisküvi.
  7. En son üzerine krema gelecek şekilde ayarlayıp, iki saat buzdolabında bekletip servis edelim.

ROSELLA KARABACAK’IN ÇİLEKLİ MAGNOLIA’SI


Malzemeler:


  1. 1 lt süt
  2. 1 paket vanilya
  3. 1 paket kedi dili bisküvi
  4. 1 çorba kaşığı buğday nişastası
  5. 1 çorba kaşığı un
  6. Çilek püresi
  7. Hindistan cevizi rendesi
  8. 10-15 adet çilek

Çilek püresi için malzemeler:

  1. 20 adet çilek
  2. 1 kaşık bal
  3. 1 çay bardağı su

Püre yapılışı:

  1. Tüm malzemeler haşlanıp blender’dan geçirilir. Soğuduktan sonra magnolia’ların üzerine ince bir tabaka halinde sürülür.

Yapılışı:

  1. Süt, un ve nişasta tencerede muhallebi kıvamına getirilerek üzerine sıcakken krema eklenir. Bu karışım üç saat soğumaya bırakılır.
  2. Daha sonra bu karışımı blender’dan geçirip vanilya ekliyoruz.
  3. Servis kabının en altına un haline getirilmiş kedi dili bisküvi serilerek üzerine ince dilimlenmiş çilekler dizilir. Tekrar muhallebi ve üzerine çilek püresi sürülür.
  4. Son olarak üzerine biraz Hindistan cevizi rendesi serpilir. Bir süre buzdolabında soğutulup servis edilebilir.

NİL BENTÜRK UYGUNER'İN GLUTENSİZ VE ŞEKERSİZ PASTA'SI


Malzemeler:


Taban İçin:

  1. 175 g hurma
  2. 140 g toz badem
  3. 30 g Hindistan cevizi
  4. 7 g toz kakao
  5. 1 g tuz

Sos İçin:

  1. 200 g hurma
  2. 450 g kaju
  3. 200 g Hindistan cevizi yağı
  4. 6 g granül kahve
  5. 15 g toz kakao
  6. 2 g toz vanilya
  7. 10 g toz tarçın
  8. 480 g su (ılık olacak)
  9. 1 adet yaprak jelatin

Tuil için:

  1. 80 gr. su
  2. 30 gr. ayçiçek yağı
  3. 10 gr. un

Sunum için:

  1. toz kakao
  2. tuil
  3. hurma

Yapılışı:


  1. Taban için, hurma rondoda ezme haline getirilir. Diğer malzemeler ile birlikte karıştırılır. Kalıbın tabanına pişirme kağıdı serilir.
  2. Hazırlanan karışım tabana yayılır, çorba kaşığı ile düzeltilir. Sos için, hurma ve kaju ayrı bir şekilde rondoda çekilir.
  3. Yaprak jelatin soğuk suda beş-altı dakika bekletilir. Suyu sıkılarak sıcak suyun içerisinde eritilir.
  4. Tüm malzemeler suyun içerisine doldurulur ve blender ile dört-beş dakika kadar karıştırılır. Kalıbın içerisine doldurulur. Derin dondurucuda dondurulur.
  5. Tuil için malzemeler birlikte karıştırılır. Teflon tavaya az miktarda ayçiçek yağı dökülür. Hazırlanan tuil hamuru üç dört çorba kaşığı dökülür, kuruyana kadar pişirilir.

Sunum: Pasta derin dondurucudan çıkarılır, üzerine kakao elenir ve kalıptan çıkarılır. Dilimlere ayrılarak tuil ve hurma ile dekor yapılarak servis edilir.

Afiyet olsun!


En Güzel Yılbaşı Ağaçları

2020'nin En Unutulmaz 14 Anı

Yılbaşı Hediye Rehberi

EN ÇOK OKUNANLAR

Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding
Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding

Pratik ve Az Kalorili: Vegan Çikolatalı Puding

Sote Sebzeli Fırın Patates Püresi Tarifi
Sote Sebzeli Fırın Patates Püresi Tarifi

Sote Sebzeli Fırın Patates Püresi Tarifi

Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi
Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi

Pirinç Patlaklı Çilekli Çikolata Bar Tarifi

Vegan Banana Bread Tarifi
Vegan Banana Bread Tarifi

Vegan Banana Bread Tarifi

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi
Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Çilekli Antep Fıstıklı Vegan Güllaç Tarifi

Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif
Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif

Karın Yağlarını Eriten 5 Tarif

Bugün Ne Pişirsem? Köz Biberli ve Humuslu Mercimek Bowl Tarifi
Bugün Ne Pişirsem? Köz Biberli ve Humuslu Mercimek Bowl Tarifi

Bugün Ne Pişirsem? Köz Biberli ve Humuslu Mercimek Bowl Tarifi

Vegan Mercimek Krep Tarifi
Vegan Mercimek Krep Tarifi

Vegan Mercimek Krep Tarifi

Karamelize Muzlu Porridge Tarifi
Karamelize Muzlu Porridge Tarifi

Karamelize Muzlu Porridge Tarifi

Diyet Dostu Detoks İçeceği Tarifi
Diyet Dostu Detoks İçeceği Tarifi

Diyet Dostu Detoks İçeceği Tarifi

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi
Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Tatlı Patatesli Körili Nohut Tarifi

Patlak Fasulye Salatası Tarifi
Patlak Fasulye Salatası Tarifi

Patlak Fasulye Salatası Tarifi