Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri

Çok ünlü bilim kurgu filmlerini biliyoruz. Ancak iyi bilim kurgu dizileri radar altı kalabiliyor. Tüm zamanların en iyi bilim kurgu dizilerini keşfediyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
27 Mayıs 2022 Cuma 17:20 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri


"Black Mirror" (2011-)

Modern dünyanın yarattığı kolektif huzursuzluğu oldukça gerçekçi ama zaman zaman da fazlasıyla sert bir şekilde ele alan "Black Mirror"ın ismi aslında diziyi açıklamaya yetiyor. "Kara Ayna" olarak çevrilen "Black Mirror", bilgisayar, televizyon ve telefon gibi teknolojik cihazların siyah ekranlarındaki yansımamız. "Alacakaranlık Kuşağı"nın çağdaş bir yeniden çalışması olarak görülen dizinin her bölümü, bir film konusu gibi diğerinden bağımsız. Oyuncular da her bölümde değişiyor. Bazı bölümlerde oldukça gerilebilir, bazılarında rahatsız olabilir -ki dizinin de amacı tam olarak bu-, nadiren de olsa bazılarında mutlu olabilirsiniz. Yıldız oyuncuların da zaman zaman ziyaret ettiği dizi, gerçek anlamda bir fenomen haline geldi.



"Dark" (2017-2020)

Netflix'in mi "Dark"ı, yoksa "Dark"ın mı Netflix'i ünlendirdiğini tam olarak bulmak zor. Platformun 2017'de kullanıcı sayısı, halihazırda oldukça yüksek olmasına rağmen "Dark" dizisi, orijinal dili İngilizce olmayan yapımların da dikkat çekmesini ve şirketin çok ciddi bir ivme kazanmasını sağladı. Küçük bir Alman kasabasında iki çocuk kaybolduğunda, çocukları arayan dört aile arasındaki çifte yaşamlar ve parçalanmış ilişkilerle birlikte kasabanın dolambaçlı geçmişi deşifre olur. Dizi, kasabayı içine alan zamansal döngüler nedeniyle birbirine örümcek ağı gibi bağlanmış karakterleri takip ediyor. Üç sezonluk gizemli ve çözmesi oldukça keyifli bir bulmaca izliyoruz. Netflix'in ilk orijinal Alman dizisi olan "Dark", Kuzey ülkelerin yapımlarına olan ilgiyi de hayli artırdı. Baran bo Odar ve Jantje Friese'in Kuzey estetiğiyle bezediği bu karanlık dizinin kadrosunda Louis Hofmann, Lisa Vicari, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Jördis Triebel, Andreas Pietschmann, Oliver Masucci, Paul Lux, Moritz Jahn, Gina Stiebitz ve Paul Lux gibi isimler yer alıyor.



"West World" (2016-)

Aynı adlı, 1973 yapımı Michael Crichton'ın filminden uyarlanan "Westworld", çok ünlü bir oyuncu kadrosuna sahip. Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Anthony Hopkins, James Marsden, Luke Hemsworth, Aaron Paul ve daha pek çok isim bu büyük projede bir araya geliyor. Zengin tatilcilere yönelik, robot "ev sahipleri"nin yer aldığı fütüristik bir eğlence parkı olan Westworld, ziyaretçilerin diledikleri fantezilerin yapay zeka teknolojisiyle gerçeğe dönüştüğü bir yer. Oldukça felsefi ve derinlikli tartışmaların da yapıldığı diziyi izlerken, kendi insanlığınızı bile sorgulayabilirsiniz.



"Fringe" (2008-2013)

"Fringe"in konusunu okuduğunuzda "The X-Files" ile benzer bulabilirsiniz ama iki dizinin tarzları oldukça farklı. FBI ajanı Olivia Dunham, olağandışı suçları ve olayları araştırmak için Fringe Bölümü'ne atanır. Bir zamanların en ünlü bilim insanlarından Dr. Walter Bishop ve Bishop'ın oğlu Peter, Olivia'ya araştırmalarında yardım eder. Ekip bir yandan sıra dışı bilimsel vakalara -evet uzaylı vakalarına- bakarken, bir yandan da kendi geçmişlerini çözmeye çalışır. J.J. Abrams, Alex Kurtzman ve Roberto Orci'nin yaratıcılığını üstlendiği dizinin başrollerinde Anna Torv, Joshua Jackson ve John Noble'ı izliyoruz.



"The Mandalorian" (2019-)

Son "Star Wars" üçlemesinin yarattığı hayal kırıklığı ile pek çok kişinin hevessiz başladığı "The Mandalorian" dizisi, seyircisini şaşırtarak oldukça büyük bir beğeni topladı. Jon Favreau'nun yaratıcılığını üstlendiği dizide Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Giancarlo Esposito ve Omid Abtani gibi sevdiğimiz oyuncular da yer alıyor. Tabii diziyi izlemediyseniz bile sosyal medyada veya internette 'Baby Yoda' göndermeli içerikleri görmemiş olma şansınız düşük. Galaktik İmparatorluğun çöküşünden sonra, yalnız bir silahşör, kanunsuz galaksinin dış sınırlarına doğru yol alır ve karşımıza uzun soluklu bir "Yıldız Savaşları" macerası çıkar.



"Rick and Morty" (2013-)

Dan Harmon ve Justin Roiland ikilisinin yaratıcı zihinlerinin bir ürünü olan "Rick and Morty", listemizdeki tek animasyon türündeki bilim kurgu. Diziye hızlıca adapte olmak herkes için çok kolay değil çünkü oldukça kendine has bir tarzı var. Ancak başta yadırgadıysanız bile bir süre devam ederseniz, sonrasında bağımlılık yapacağını garanti ediyoruz. Geçmiş ve günümüzün bilim kurgu dizi ve filmlerinden popüler kültüre pek çok gönderme barındıran "Rick and Morty"nin zekice yazılmış hikayelerinden etkilenmemek zor. Yaklaşık 20 yıldır ortada olmayan Rick Sanchez, kızı Beth'in ve ailesinin yanına taşınmak için aniden kızının kapısına gelir. Beth, Rick'i evine kabul etse de kocası Jerry, aile birleşiminden o kadar mutlu değildir. Jerry, garajı kişisel laboratuvarı olarak kullanan tuhaf bir bilim insanı olan Rick'ten endişe duymaktadır. Laboratuvarda Rick, bazıları tehlikeli olarak kabul edilebilecek birçok cihaz üzerinde çalışır. Ancak Jerry'i endişelendiren tek şey bu değildir; Rick'in, evrende maceralara çıkarken ailenin küçük oğlu Morty ve kızı Summer'ı da yanında götürmesidir.


"Firefly" (2002)

Listemizdeki en kısa ömürlü dizi olan "Firefly" bir zamanlar sosyal medyanın olmadığı bir dönemde doğup, istenen reytingi elde edemediği için yayından kaldırılmıştı. Ancak yapımcı ve yayın şirketinin bilmediği; dizinin çok ciddi bir 'fan' kitlesinin olduğuydu ve "Firefly", bugün hala televizyon tarihinin en iyi bilim kurgu dizilerinden biri kabul ediliyor. Muhtemelen bu olay günümüzde yaşansaydı, internette büyük bir kampanya başlatılır ve dizinin devam etmesi sağlanırdı. "Firefly"ın oyuncu kadrosunda Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Sean Maher, Adam Baldwin, Jewel Staite, Summer Glau, Ron Glass, Morena Baccarin yer alıyor. Dizinin uygulayıcı yapımcısı da Marvel'ın son yıllardaki inanılmaz yükselişinin kahramanı Joss Whedon. Belki de Whedon, doğru bir projeyi henüz izleyici kitlesinin hazır olmadığı yanlış bir zamanda yapmıştır. Evrensel bir iç savaştan 500 yıl sonra, küçük bir nakliye uzay gemisinin mürettebatı, masaya yemek koymalarını sağladığı sürece herhangi bir işi almaktadır. Bir kısmı yeni tanışan, bir kısmı ise aile kadar yakın olan bu ekibin başlarından geçen maceraları izliyoruz. 2005 yılında "Firefly" için "Serenity" isimli, yine Joss Whedon imzalı bir devam film de çekildi.



"Sense8" (2015-2018)

İzlenme oranlarına kurban giden ve iptal edildiğinde büyük bir hayran kitlesini çok üzen bir diğer dizi de "Sense8". Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan sekiz yabancı, kendilerini önce şiddetli bir vizyonla, sonra birbirlerinin düşünceleri ve eylemleriyle ortak bağlantı kurma yetenekleriyle ve son olarak da ne olduğunu ve nedenini bulma konusundaki acil ihtiyaç içinde buluyor. Bilme ihtiyaçları basit bir merakın ötesine geçiyor; cevapları ararken, gizemli bir organizasyon onları yok etmeye kararlı bir şekilde onları avlamaya başlıyor. "Sense8", diziyi J. Michael Straczynski ile birlikte yaratan ("Matrix"in de yaratıcıları") Lana ve Lilly Wachowski kardeşler için televizyona -veya daha doğrusu Netflix'e- atılan ilk adım. Uluslararası oyuncu kadrosu, Daryl Hannah ve Naveen Andrews gibi ABD izleyicileri tarafından tanınan kıdemli aktörleri, Alman aktör Max Riemelt ve Güney Kore'den Doona Bae gibi kendi ülkelerinde iyi tanınan diğer oyuncuları içeriyor. Serinin küresel yapısına uygun olarak çekimler Londra, Reykjavik, Nairobi ve Mumbai dahil olmak üzere dünyanın çok farklı yerlerinde yapıldı.


"Battlestar Galactica" (2005-2009)

"Battlestar Galactica"yı ya izleyip çok sevdiniz ya da hiç duymadınız çünkü henüz arasını göremedik. 1970'lerin sonlarındaki serinin uyarlaması olan 2005 yapımı dizi, insanoğlundan geriye kalanların, milyonları öldüren robot 'Cylon'lara karşı hayatta kalma mücadelesi vermesini anlatıyor. Yeni yapımın kesinlikle daha koyu bir tona sahip olduğunu söylemeliyiz. William Adama liderliğindeki Galactica uzay gemisi, Dünya adındaki efsanevi bir gezegeni arayan fiili başkan Laura Roslin liderliğindeki bir sivil filoyu koruyor. Dizinin sonu için 'spoiler' vermeyi hiç istemeyiz, bu nedenle söyleyebileceğimiz tek şey; mutlaka sonuna kadar izleyin. "Battlestar Galactica"nın başrollerinde Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff ve Jamie Bamber gibi isimler yer alıyor.



"Doctor Who" (2005-)

Listemizin en uzun soluklu dizilerinden "Doctor Who", geçmişte denenmiş ve tutmamış olmasına karşın 2005 yılında yeniden çekildiğinde hızlıca büyük bir hayran kitlesine ulaştı. Bugün hala devam eden dizi, bir noktada İngiliz oyuncular için neredeyse bir eşik haline geldi. "Doctor Who"da birkaç bölüm veya sezon yer almayı başaran isimler, İngiltere ve hatta Hollywood'da oldukça ünleniyor. Bu kişilere David Tennant, Matt Smith, Billie Piper, Jenna Coleman ve Karen Gillan gibi pek çok ismi örnek gösterebiliriz. Eksantrik ama merhametli bir dünya dışı Zaman Lordu, sorunları çözmek ve evrendeki adaletsizlikle savaşmak için zaman ve uzayda yolculuk yapar. The Doctor'ın, mavi bir polis telefon kulübesi görünümlü uzay aracı TARDIS ve arkadaşlarıyla yaşadığı ilginç maceraları izleriyoruz. Kurgunun muhtemelen en zekice yanı birkaç sezonda bir Doctor'ımızın vücut değiştirmesi. Böylece hikaye, farklı oyuncularla bambaşka yönlere gitme şansı elde ediyor.


"The X-Files" (1993-2018)

Gillian Anderson'ın doğduğu dizi diyebileceğimiz "The X-Files"ta Anderson, başrolü David Duchoyny ile paylaşıyor. İki oyuncu da bu dizi ile dünyaca tanındı. Ancak kariyer konusunda Anderson'ın biraz daha büyük adımlarla ilerlediğini söylerken yanlış olmayabilir. Televizyon tarihinin en uzun soluklu bilim kurgu dizilerinden "The X-Files", 1993 yılında yayınlanmaya başlamasının ardından 2001 yılında sonlandı. "Küçük" bir aranın ardından 10. sezonu ile 2016 yılında ekranlara geri döndü ve 2018'de sona erdi. Dizide FBI ajanlarının açıklanamayan, akıl almaz vakaları araştırmasını izliyoruz. Hükümet bu tuhaf raporların yanlış olduğuna ikna olsa da Fox Mulder ve Dana Scully gerçeğin peşine düşerler; yani tahmin ettiğiniz gibi uzaylıların. Dizinin yaratıcısı Chris Carter, popüler kültürün demirbaşlarından olan "The X-Files"ın yürütücü yapımcılığını da yaptı.


21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

"Game of Thrones"un Tahtına Oturabilecek Fantastik Diziler

EN ÇOK OKUNANLAR

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
2024 Erkek İlkbahar/Yaz Moda Trendleri
2024 Erkek İlkbahar/Yaz Moda Trendleri

2024 Erkek İlkbahar/Yaz Moda Trendleri

1 dakika okunma süresi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi
Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

Podyumlardan İlhamla 10 Makyaj Trendi

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri
Şubat Ayı Film Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları