Son Yılların En İyi Süper Kahraman Dizileri

Süper kahraman filmlerinin sayısı giderek artarken, diziler de bu türe olan ilgiden faydalanıyor. Dijital platformların izleyici kitlesinin de büyümesiyle, süper kahraman dizileri her geçen gün artıyor. Son yıllarda yapılmış en iyi süper kahraman dizilerine göz atalım.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
14 Haziran 2022 Salı 17:53 | Son Güncellenme:
24 dakika okunma süresi
Son Yılların En İyi Süper Kahraman Dizileri


"WandaVision" (2021)

"WandaVision", listemizdeki yapımlar arasından sinematografik olarak en özgün yapımların başında geliyor. "Avengers: Endgame" filminde biten hikayenin bıraktığı yerde devam eden dizi, ne yazık ki filmleri izlememiş olanların konusunu anlamakta sıkıntı yaşayacağı bir iş. Dizinin her bölümü, farklı yılların 'sitcom' türünde aktarılıyor. Bir bölüm 50'ler sitcom'uyken diğerinde 60'lar, 70'ler derken, günümüze gelindiğinde popüler olan 'mockumentary' tarzı sitcom dizisi tarzında izliyoruz. Dizi, filmlerdeki hızlı aksiyonlardan oyuncuların performanslarına yer kalmadığı için bu açıdan da izleyiciyi tatmin ediyor. Elizabeth Olsen ve Paul Bettany'nin oyunculuklarına bol bol doyma ve hayran kalma şansı yakalıyoruz. Ayrıca kayıp, yas, depresyon, acı ve yalnızlık gibi derinlikli konuları işlemesi yönünden de türünün çok daha ciddiye alınabilir yanlarını yansıtıyor.



"Legion" (2017-2019)

"WandaVision"ın sinematografisini övmüşken bu alanda çok başarılı olan bir diğer dizi "Legion"dan da bahsetmemek olmaz. Oldukça sıra dışı ve yer yer kafa karıştırıcı olabilen "Legion", X-Men evreninde bir mutantın başından geçenleri konu alıyor. Çocukken şizofreni teşhisi konan ancak aslında yoğun psişik yeteneklere sahip olan David Haller'ın başından geçenleri izliyoruz. Sonunda, yeteneklerini bastırmak yerine onları bilmek ve kontrol etmek için eğitmek isteyen mutant bir grubun arasına düştüğünde, hayatı sonsuza dek değişiyor. Hikaye, bizim de David gibi kafamızı karıştıracak şekilde ilerliyor. David'in özel yetenekli biri olduğunu mu, yoksa gerçekten psikolojik bir rahatsızlığı mı olduğunu sorgularken buluyoruz kendimizi. Hiçbir bilgi elimize doğrudan verilmiyor, küçük ipuçları ve kişisel çıkarımlarla ilerlememiz isteniyor. Bu da diziyi bir üst seviyeye taşıyor. Noah Hawley'nin yaratıcılığını üstlendiği "Legion"ın başrollerinde Dan Stevens, Rachel Keller, Aubry Plaza, Bill Irwin, Jeremir Harris, Amber Midthunder, Hamish Linklater ve Jean Smart gibi isimleri görüyoruz.



"Moon Knight" (2022)

Listemizdeki en yeni yapım olan "Moon Knight", Oscar Isaac'in oyunculuk şaheserlerinden biri. Isaac'in birden fazla karaktere hayat verdiği dizide, Steven Grant, kendisine bir Mısır ay tanrısının yetkilerinin verildiğini keşfeder. Ancak çok geçmeden bu yeni güçlerin sıkıntılı hayatı için hem bir lütuf hem de bir lanet olabileceğini öğrenir. "Moon Knight" da tıpkı "Legion" gibi ana karakterinin psikolojisini "sağlam ve güvenilir olmayan" bir şekilde bize yansıttığı için gördüklerimizin kesinliğinden emin olamıyoruz. "Moon Knight", bunu "Legion" kadar kafa karıştırıcı bir şekilde yapmak konusunda ısrarcı olmasa da zaman zaman "Acaba bunlar gerçekten yaşanıyor mu, yoksa biz Steven ya da Marc'ın zihninde miyiz?" diye düşünüyoruz. Doug Moench imzalı "Moon Knight"ta Oscar Isaac'e Ethan Hawke ve May Calamawy eşlik ediyor.



"Watchmen" (2019)

Alan Moore'un orijinal "Watchmen" çizgi romanı, tüm zamanların eleştirmenlerce en beğenilen grafik edebiyat eserlerinden biridir. Bu itibar, kaynak materyalin karmaşık yapısı ve temaları ile birlikte hikayeyi, üzerine inşa edilmesi zor bir yapı haline getirdi. DC Comics, birkaç kez bu evreni çizgi roman dizisiyle canlandırmayı denese de başarılı olamadı. HBO dizisi "Watchmen" ise Moore'un karakterlerini ve fikirlerini onurlandıran nitelikte başarılı bir işe imza attı. Dizi, politik olmaktan ve büyük fikirlerle boğuşmaktan korkmuyor. Çoğunu iyi idare ediyor ve kendi kendine yetebilen bir anlatı sunuyor. "Watchmen", süper kahraman türünün daha karanlık bir versiyonu. 2009 yapımı aynı adlı filmin devam hikayesi olarak ilerleyen dizi, polisin kimliklerini potansiyel saldırganlardan gizlemek için maske taktığı ve dedektiflerin süper kahraman kimliklerine sahip olduğu alternatif bir şimdiki zaman içinde geçiyor. "Watchmen", tek seferlik bir deneyim olması bakımından da benzersiz olsa da ikinci sezonunun gelip gelmeyeceği konusunda kesin bir bilgi yok. Dizinin başrollerinde Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Sara Vickers, Jeremy Irons, Andrew Howard, Tim Blake Nelson gibi isimler yer alıyor.



"Daredevil" (2015-2018)

"Daredevil" dizisi ilk yayınlandığında çok büyük bir kitleyi heyecanlandırdı çünkü o zamana kadar çekilen süper kahraman dizileri daha çok gençlere yönelik oluyordu. Ama daha derinlikli ve ciddi meseleleri ele alan, yetişkinlere de hitap eden bir süper kahraman dizisi görmek, çağımız için yenilikçi bir durum oldu. Gerek aksiyon sahneleri gerekse de diyaloglarıyla bolca övgü aldı. Daredevil karakterinin başından geçenleri izlediğimiz dizide gündüzleri görme engelli bir avukat olarak çalışan Matt Murdock'ın, geceleri maskeli bir kanunsuz olarak masum insanların hayatını bu sefer de yasaların dışında kalarak kurtarmaya çalıştığını görüyoruz. Yani bu süper kahramanın 7/24 suçla savaştığını söylersek yanlış olmaz. Dizi, yayın hakları konusu nedeniyle sona erdirilse de Daredevil'a hayat veren Charlie Cox ve Wilson Fisk'e hayat veren Vincent D'Onofrio o kadar sevildi ki günümüz Marvel yapımlarında aynı rollerle karşımıza çıkmaya devam ediyorlar. Aslında Elden Henson ve Deborah Ann Woll'un dahil olduğu oyuncu kadrosunun tamamı o kadar başarılı ki diziye aynen bu şekilde kaldığı yerden devam edilse tüm izleyiciler sevinecektir.



"Loki" (2021)

Tom Hiddleston'ın hayranlarının en sevdiği kurnazlık tanrısı Loki, Chris Hemsworth'ün "Thor" serisi için yıllarca yer aldıktan sonra, nihayet kendi adıyla bir yapımda, tam da istediği gibi spot ışıklarını tamamen kendi üstüne çekerek yer almayı başardı. Tek bir fark var ki bu noktadan itibaren 'spoiler' olacağının uyarısını yapalım; dizide izlediğimiz Loki, tüm "Thor" filmleri boyunca izleyip, "Avengers: Infinity War" filminde vedalaştığımız Loki değil. "Avengers: Endgame"de zamanda yapılan küçük bir değişiklik, alternatif bir Loki'nin zamanda ve evrende başıboş gezmesine neden oldu. Ancak bu Loki, diğer Loki'nin geçirdiği karakter değişimlerini yaşamadığı için öncekinin çoktan çıkardığı dersleri henüz öğrenebilmiş değil. Yeni Loki, bozduğu zaman çizgisini düzeltmek için Time Variance Authority (TVA) tarafından işe alınır ve bizi çok ilginç, kazdıkça derinliğinden yeni bir yapının çıktığı ilginç bir ortama getirir. Michael Waldron'un yaratıcılığını üstlendiği dizide Tom Hiddleston'a Owen Wilson, Sophia Di Martino ve Gugu Mbatha-Raw eşlik ediyor.



"The Boys" (2019-)

Listemizdeki en "yetişkinlere yönelik" süper kahraman dizisi "The Boys" olabilir. Zira "Ben çok kan göremem, rahatsız olurum" diyen yetişkinlerin de izlemekte zorluk çekeceği bir yapım. Yine de izleyicilerinin ve eleştirmenlerin çok sevdiği bir dizi olduğu için listemizde yer vermeliydik. Amazon yapımı "The Boys" dizisi, bir grup kanunsuzun, süper güçlerini kötüye kullanan yozlaşmış süper kahramanları devirmek için yola çıkmasını konu alıyor. Bu dünyada süper kahramanlara ünlü gibi davranılıyor, tüm bu şöhret ve bağlantılar sayesinde gerektiğinde cinayetten bile kurtulabiliyorlar. Kız arkadaşı kazara bu sözde "kahramanlardan" biri tarafından öldürülünce, Hughie Campbell, bedeli ne olursa olsun onları devirmek için kendi görevini başlatır. "Supernatural"ın yaratıcısı Eric Kripke'nin imzasını taşıyan "The Boys"un kadrosunda Jack Quaid, Karl Urban, Antony Starr, Erin Moriarty, Dominique McElligott, Jessie T. Usher, Laz Alonso, Chace Crawford, Tomer Capone, Karen Fukuhara ve Mathan Mitchell bulunuyor.



"Invincible" (2021-)

"Invincible"ın animasyon türünde olduğuna aldanmayın, fazla kanlı olduğu için "The Boys"u izleyemeyenler, ne yazık ki bu yapımı da izleyemeyebilirler. Ancak izleyebilenler, en az "The Boys" kadar "Invincible"dan da zevk alacaktır. Dizi, bir yandan çocukluğumuzdaki çizgi filmlerin tarzına benzerken, bir yandan yetişkinlere yönelik olduğunu ilk bölümün son sahnesiyle kanıtlıyor. Robert Kirkman tarafından yazılan çizgi roman dizisine dayanan "Invincible", süper güçlerin etkileriyle ilgili felsefi temaları ele alıyor ve sorduğu sorulara oldukça şiddetli cevaplar veriyor. Babası gezegendeki en güçlü süper kahraman olan bir genç olan Steven hem babasının gölgesinde kendi güçlerini ve kim olduğunu keşfetmeye çalışır hem de diğer süper kahramanları korkunç bir şekilde öldürmekte olan bir kötüyü durdurmaya çalışmaktadır. Robert Kirkman'ın senaryosunu yazdığı, Ryan Ottley ve Cory Walker'ın yaratıcılığının üstlendiği animasyon dizisinin seslendirme kadrosunda Steven Yeun, J.K. Simmons, Sandra Oh, Zazie Beetz, Grey griffin, Kevin Michael Richardson, Walton Goggins, Gillian Jacobs, Zachary Quinto ve Jason Mantzoukas gibi çok başarılı oyuncular var.



"What If...?" (2021)

Listemizdeki bir diğer animasyon türü olan "What If...?", Marvel evreninde bu noktaya kadar tanıtılan ve anlatılan tüm süper kahramanların ve hikayelerinin alternatif evren versiyonlarını konu alıyor. Bazı bölümler diğerlerinden daha güçlü olsa da, dizi nihayetinde kendi başına iyi duran ve kendinden sonra gelen Marvel filmlerini de etkileyen -'spoiler vermemek adına detaya girmiyoruz ama kaçırmadan hepsini izleyenler anladı bile- yeni bir anlatı sunuyor. Hikaye, Doctor Strange, Black Panther gibi iyi bildiğimiz karakterlerin "Peki ya öyle değil de şöyle olsaydı" gibi küçük bir değişiklik ile hayatlarının tamamen değiştiği alternatif bir evrende geçiyor. Yalnızca kahramanlarımızın değil, çevrelerindeki dünyanın da minicik değişiklikler nedeniyle bambaşka şekilde geliştiğini görüyoruz. "What If...?"in seslendirme kadrosunda Jeffrey Wright, Chadwick Boseman, Mick Wingert, Jeremy Renner, Benedict Cumerbatch, Frank Grillo, Danai Gurira ve Lake Bell yer alıyor.



"Peacemaker" (2021-)

HBO Max'e gelen ilk DCEU çizgi roman serisi "Peacemaker", "The Suicide Squad" filmlerini izleyenlerin tanıdığı bir karakteri anlatıyor. James Gunn'ın yönettiği ve Peacemaker karakterine John Cena'nın hayat verdiği dizide, bolca mizah ve aksiyon görmek mümkün. Bu nedenle dizi hem izleyicilerden hem de eleştirmenlerden büyük övgü aldı. Peacemaker'ın zihnindeki çarpık "iyilik, doğruluk ve barış" fikirleri, karşısında kaç tane kadın, erkek ya da çocuk olduğuna bakmaksızın, bu uğurda herkesi öldürebileceği bir durumda. James Gunn'ın ikinci "The Suicide Squad" filminin 'spin-off'u olan dizi, Peacemaker ve bir gizli operasyon ekibinin, gizemli kötüleri yenmeye çalışmasını konu alıyor. "Peacemaker"ın da tıpkı "The Boys" gibi aşırı şiddet içerikli olduğunu belirtmekte fayda var. Zaten diziyi tanımlamak için "Deadpool" ile "The Boys" arasında bir yerlerde şeklinde yorumlara denk geleceksinizdir.



"Doom Patrol" (2019-)

DC serilerinden "Teen Titans" ile karşımıza çıkan bir ekibin, kendi yolunu çizerek "Doom Patrol" isimli diziyle karşımıza çıktığını gördük. Ancak ilginç bir şekilde "Doom Patrol", "Teen Titans"tan çok daha fazla sevildi ve tüm zamanların en iyi süper kahraman dizileri listelerinde de kendine net bir yer buldu. Bunun nedeni biraz daha yetişkinlere hitap etmesi, eklektik hikaye yapısı ve tuhaf karakterler ile aşırı abartılı ve gülünç kötü karakterleri olabilir. Tüm bu tuhaflıklar, diziyi oldukça yüksek bir statüye taşımayı başardı. Dizi, birbirinden sıra dışı ve mükemmellikten olabildiğince uzak karakterlerini seyirciye olabilecek en iyi şekilde aktarıyor. Bölümler, bir yandan oldukça komik olabilirken, istediğinde de yürek parçalayacak kadar duygusallaşabiliyor. İdealist ve çılgın bir bilim insanı ile süper güçlere sahip tuhaf ekibinin maceralarını izlediğimiz "Doom Patrol"ın yaratıcılığını Jeremy Carver üstleniyor. Dizinin oyuncu kadrosunda ise Diane Guerrero, April Bowlby, Matt Bomer, Brendan Fraser, Riley Shanhan, Matthew Zuk, Joivan Wade gibi isimleri izliyoruz.



"The Umbrella Academy" (2019-)

Netflix dizisi "The Umbrella Academy", dünyayı kurtarmak için onları yetiştiren bir milyarder tarafından evlat edinilen yedi süper güçlü kişiyi takip ediyor. Zamanla tamamen birbirinden kopmuş ekibimiz, yetişkin olarak, babaları öldüğünde yeniden bir araya gelirler ve sonunda kıyameti getirecek bir dizi olayı harekete geçirirler. "The Umbrella Academy" ile ilgili en iyi şeylerden biri, bazı süper problemli süper kahraman metaforlara işaret etmesidir. Eksantrik bir milyarder, izole bir eğitim ortamında süper güçlü çocuklar yetiştirip yeteneklerini silahlandırsaydı ne olurdu? Çocukların her biri ayrı ayrı işlevsiz ve problemli yetişkinlere dönüşürdü. Dizinin kendine özgü estetiği ve karakterlerin her birini tanımak için seyirciye yeterli alan tanınması, izlemeyi keyifli hale getiriyor. Steve Blackman ve Jeremy Slater'ın yaratıcılığını üstlendiği "The Umbrella Academy"nin oyuncu kadrosunda Elliot Page, Tom Hopper, David Castaneda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Aidan Callagher, Justin J. Min ve Colm Feore gibi isimler yer alıyor.



"The Falcon and the Winter Soldier" (2021)

Süper kahraman türü yapımların en sevdiğiniz yanı aksiyon ise o zaman "The Falcon and the Winter Soldier" tam size göre bol aksiyonlu bir film. Hatta gözünüze çok da batmayan, fazlaca alışılmışın dışında olmayan (insanüstü güç gibi) süper kahraman güçlerini çıkarırsak aksiyon dizisi sınıfında kalmasını bile sağlayabiliriz. "Avengers: Endgame" olaylarının ardından Sam Wilson/Falcon ve Bucky Barnes/Winter Soldier, yeteneklerini ve sabırlarını test eden küresel bir macerada bir araya geliyor. Aralarında onları bağlayan en büyük köprü olan Steve olmadan birbirlerine alışmayı öğrenmeye çalışan Sam ve Bucky'nin kimyasını izlemek zaten çok keyif vericiyken bir de bu ikiliye Baron Zemo dahil olunca, ortaya oldukça eğlenceli bir dizi çıkıyor. Malcolm Spellman imzalı "The Falcon and the Winter Soldier"ın başrollerindeki Anthony Mackie ve Sebastian Stan'e Daniel Brühl, Wyatt Russell, Erin Kellyman ve Emily VanCamp eşlik ediyor.


Son Yılların En İyi 18 Süper Kahraman Filmi

Chris Evans'ın En İyi Performansları

En İyi Polisiye Diziler

En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

En İyi Polisiye Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

18 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri
Şubat Ayı Film Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları
Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi