En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

İnsan psikolojisinin en derinlerine inen, kendini bulmaya veya yok etmeye çalışan karakterleri ile en iyi psikolojik gerilim filmlerine göz atıyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
1 Mart 2022 Salı 18:42 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

En Çok İzlenen Psikolojik Gerilim Filmleri Hangileri?


Memento (2000) 8.5/10 IMDb

Hikayeyi tam olarak çözebilmek için birkaç kez izlenmesi gereken filmlerden "Memento", kısa dönem hafızasını kaybetmiş bir adamın, karısının katilini bulmaya çalışmasını konu alıyor. Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği "Memento"nun başrollerinde Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joa Pantoliano, Mark Boone Junior yer alıyor. "Memento", travmalarımızın zihnimizi nasıl bir labirente çevirdiğinin en belirgin örneklerinden biri.



Shutter Island (2010) 8.2/10 IMDb

Martin Scorsese'nin en sevilen filmlerinden olan "Shutter Island", 1954 yılında bir federal ajanın, psikolojik problemleri olan suçluların kapatıldığı bir hastane-hapishanedeki mahkumlardan birinin ortadan kayboluşunu araştırmak için tesisin bulunduğu adaya gelişini anlatıyor. Başrollerinde Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Emily Mortimer, Ben Kingsley, Michelle Williams gibi isimlerin yer aldığı "Shutter Island", sonunu öğrendikten sonra bütün filmin açık edildiği yapımlardan. Ancak yine de karakterlerin psikolojisini ve aslında neyi neden yaptıklarını daha iyi anlayarak yeniden izlemenin keyfi de başka oluyor.



Black Swan (2010) 8.0/10 IMDb

Tüm hayatını işine adamış bir balerin, Tchaikovsky'nin ünlü "Kuğu Gölü Balesi"nde başrolü alır. Ancak kendini adama, saplantı sınırını aştığında, genç balerinin gerçeklik duygusu ciddi şekilde tehdit edilir. Biz de bu karanlık ama merak uyandırıcı zihinsel yolculukta onu takip ederiz. Darren Aronofsky'nin yönettiği ve Natalie Portman'a En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandıran "Black Swan"da, Portman'a Mila Kunis, Vincent Cassel, Winona Ryder ve Barbara Hershey gibi isimler eşlik ediyor.



Gaslight (1944) 8.1/10 IMDb

George Cukor'un yönettiği ama izlerken Hitchcock filmi hissi alabileceğiniz "Gaslight", 10 yıl önce teyzesinin öldürüldüğü Londra'daki evine dönen genç bir kadın ve yeni evlendiği eşinin başından geçen gizemli olayları konu alıyor. Film ve hikayesi o kadar ünlü oldu ki "gaslighting" terimi, psikolojide bir durumu ifade etmek için kullanılmaya başlandı ama filmin tadını kaçırmamak için terimi açıklamayalım ve siz izlerken çözün.



We Need to Talk About Kevin (2011) 7.4/10 IMDb

Lynne Ramsay'in yönettiği ve Rory Stewart Kinnear ile birlikte senaryosunu yazdığı "We Need to Talk About Kevin", katillerin, özellikle de planlı ve soğukkanlı katillerin özünü araştırıyor; bu insanların böyle olmasının sorumlusu aileleri mi, doğuştan mı böyle oluyorlar, yoksa çevrelerinden mi kaynaklı? Kevin ve ailesine, daha çok da annesine odaklanan "We Need to Talk About Kevin", Lionel Shriver'ın aynı adlı romanından uyarlanmış. Ezra Miller'ın ismini duyuran filmde, Miller'ın yanı sıra Tilda Swinton ve John C. Reilly gibi başarılı oyuncular yer alıyor.



The Cell (2000) 6.5/10 IMDb

Katillerin psikolojisini keşfediyorken bunu en derinlikli şekilde yapan "The Cell"den bahsetmemek olmaz. Bir FBI ajanı, deneysel bir teknoloji ile çalışan sosyal hizmetler görevlisinden yardım alarak üzerinde çalıştığı davayı çözmek için bir seri katilin zihnine girilmesini sağlar. Sembollerle dolu ve zorlu bir film olmasına rağmen "The Cell", mutlaka izlenmesi gereken psikolojik gerilimlerden. Mark Protosevich'in yazıp Tarsem Singh'in yönettiği filmin başrollerinde Jennifer Lopez, Vince Vaughn ve Vincent D'Onofrio bulunuyor.



Rosemary's Baby (1968) 8.0/10 IMDb

Belki de bu listedeki en korkunç filmlerden biri olan "Rosemary's Baby", çocuğunun normal bir insan bebeği olmayabileceğine inanmaya başlayan Rosemary'yi takip ediyor. Hem tuhaf yaşlı komşuları hem de kocası, özellikle şüpheli davranıyorlar. Ancak bunlar, gerçek ve korkunç bir komplonun parçası mı yoksa Rosemary'nin hayal gücü mü? Roman Polanski imzalı filmde Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon ve Sidney Blackmer gibi isimleri izliyoruz.



Gone Girl (2014) 8.1/10 IMDb

Bir yandan karısı ortadan yok olan ve öldüğü düşünülen Nick'in, Amy'nin davasında baş şüpheli oluşunu, öbür taraftan ise Amy'e aslında ne olduğunu izliyoruz. Sorunlu bir çiftin aşırı problematik ve kanlı evlilik terapisi gibi bir film olan ve David Fincher'ın yönettiği "Gone Girl"ün kadrosunda Rosamund Pike, Ben Affleck, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Emily Ratajkowski gibi isimler yer alıyor.



The Invisible Man (2020) 7.2/10 IMDb

Şiddete uğradığı ilişkisinden kaçan bir kadına, kocasının intihar ettiği haberi ulaştığında çevresindeki herkes artık rahatlaması gerektiğini söylerken o, kocasının ölmediğine ve hala kendisini takip ettiğine emindir. Fiziksel ve psikolojik şiddetin ve bunlara maruz kalan insanların yaşadığı travma sonrası stres bozukluğunun sembolik bir incelemesi olan, Leigh Whannell imzalı başarılı filmde Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer, Aldis Hodge ve Storm Reid gibi sevilen oyuncular var.



Split (2016) 7.3/10 IMDb

Dissosiyatif kimlik bozukluğu olan bir adam, kişiliklerinden birinin kontrolünü kaybeder ve üç genç kızı kaçırır. M. Night Shyamalan'ın "Unbreakable" (2000), "Split" ve "Glass" (2019) filmlerinden oluşan üçlemenin ikincisi olan filmde James McAvoy ve Anya Talor-Joy'un oyunculukları büyük övgü topladı. Kadroda ikiliye Haley Lu Richardson, Jessica Sula ve Betty Buckley eşlik ediyor.



Ex Machina (2014) 7.7/10 IMDb

"Westworld"ü sevenlerin bayılacağı bir film olan "Ex Machina", insan olmayı ve duyguları keşfetmeye çalışan bir robot ile onun yeteneklerini belirlemek için robota Turing testi uygulaması gereken bir programcının ilişkisini konu alıyor. Alex Garland'ın yazıp yönettiği filmin başrollerinde Alicia Vikander, Domhnall Gleeson ve Oscar Isaac yer alıyor.



Joker (2019) 8.5/10 IMDb

Joaquin Phoenix'e En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandıran "Joker" filmi, psikolojik problemleri olan Arthur Fleck'in toplum tarafından göz ardı edilmesi ve kötü muamele görmesine karşı sevilme ve komedyen olma hayallerini gerçekleştirmeye çalışmasını anlatıyor. Arthur, komedyen olarak sevilmeyeceğini ama başka bir şekilde insanların hayranlığını kazandığını fark eder: suç ve kanla. Bu yol onu yavaş yavaş Joker'e dönüştürür. Todd Phillips'in yönettiği film, bizi hızlıca içine çekiyor ve Arthur ile çıktığımız zorlu yolculukta onu o kadar iyi anlıyoruz ki Joker'e dönüştüğünde kendimizi neredeyse onun için tezahürat yaparken buluyoruz.



Mulholland Drive (2001) 8.0/10 IMDb

Psikolojik filmlerden bahsedip listeye bu türün en büyük temsilcilerinden Daid Lynch'in bir filmini eklememek olmaz. Lynch'in yazıp yönettiği "Mulholland Drive" ile güvenilmez anlatıcımız nedeniyle oldukça komplike bir film izliyoruz. Bir oyuncu ve Mulholland Yolu'nda kaza geçirerek hafızasını kaybeden bir kadın, gerçeklikle hayal arasında gelgitler yaşayan bir ipucu yolculuğuna çıkar. Filmde Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux gibi isimleri izliyoruz.



Rear Window (1954) 8.5/10 IMDb

Psikolojik gerilim dendiğinde ilk akla gelen yönetmenlerden biri de Alfred Hitchcock. "Rear Window" ise bu listedeki en çok uyarlaması ve benzeri çekilen film olabilir. Tekerlekli sandalyeye bağlı bir fotoğrafçı, Greenwich Village'daki avlu dairesinin penceresinden komşularını gözetler ve kız arkadaşının şüpheciliğine rağmen, komşularından birinin cinayet işlediğine ikna olur. Psikolojik olarak en derinlikli filmlerin, genellikle ana karakterin kendi gerçekliğini sorguladığı filmler olduğunu düşünürsek, bu filmden keyif almamak çok zor.



Parasite (2019) 8.6/10 IMDb

Açgözlülük ve sınıf ayrımcılığı, zengin Park ailesi ile yoksul Kim ailesi arasındaki yeni kurulan simbiyotik ilişkiyi tehdit eder. Sınıf çatışması çatısı altında, her bir karakterin psikolojik iniş-çıkışlarını ve motivasyonunu vermekteki başarısı açısından "Parasite"in, kazandığı En İyi Film ve En İyi Yabancı Film Oscar'larının hakkını verdiğini söyleyebiliriz. Film, aynı zamanda En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında da Oscar ödülü aldı. "Parasite"ın başarılı oyuncu kadrosunda Kang-ho Song, So-dam Park, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Cho, Woo-sik Choi, Jang Hye-jin, Lee Jeong-eun ve Park Myeong-hoon yer alıyor.



The Shining (1980) 8.4/10 IMDb

Stephen King'in romanından Stanley Kubrick ve Diane Johnson tarafından senaryoya uyarlanan ve yönetmenliği yine Kubrick tarafından yapılan "The Shining", kışın bakımını üstlendiği izole bir hotele yerleşen üç kişilik bir ailenin başından geçenleri konu alıyor. Filmin başrollerinde Jack Nicholson, Shelley Duvall ve Danny Lloyd bulunuyor. Jack Nicholson'ın ustalıkla canlandırdığı baba karakterinin hoteldeki doğaüstü olayların etkisi altında kalarak ailesi için bir tehdit haline gelmesiyle büyüyen çatışmaları izliyoruz. Korku unsurları, aile içindeki çatışmalar ve karakterlerin hoteldeki ve izole olmuşlukla yaşadıkları kişisel deneyimleriyle sunuluyor. Filmin tamamlanmasının ardından Stephen King'in filmi sevmemesine karşın; Stanley Kubrick'in incelikle işlediği, izleyici ve eleştirmenler tarafından hayran olunan "The Shining", bugün korku ve gerilim sinemasının en kült filmlerinden biri kabul ediliyor ve birçok yeni yapımda referanslarla filme selam veriliyor.



The Lighthouse (2019) 7.9/10 IMDb

1890'lara dayanan bu sürükleyici filmde uzak bir adadaki bir çift deniz feneri bekçisi hayatta kalmak ve akıl sağlıklarını korumak için savaşıyor. Oldukça sembolik ve sürreal bir film olan "The Lighthouse", Robert Eggers'ın en ilginç işlerinden biri. Filmin başrollerinde mükemmel uyumlarıyla Robert Pattinson, Willem Dafoe'u izliyoruz.



Vals Im Bashir (2008) 7.8/10 IMDb

Ari Folman tarafından yazıp yönetilen bu oldukça kişisel film, İsrailli bir yönetmen olan Folman'ın 1982 Lübnan işgali gazileriyle bir araya gelerek, bu çatışmadaki askerlik sürecine ilişkin kendi anılarını yeniden hatırlamaya çalışmasını konu alıyor. Oldukça duygusal bir yolculuk sunan bu animasyon filmine, tür olarak gerilim filmi olmasa da savaşın şiddetini ve bireylerde bıraktığı psikolojik izleri incelemesi açısından bu listede yer vermek istedik. "Vals Im Bashir", İngilizce adıyla "Waltz with Bashir", 2009 yılı Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film dalında aday olmuştu.


Tüm Zamanların En Korkutucu Film ve Dizi Önerileri

Bize Anti-Kahramanları Sevdiren Dizi ve Filmler

En İyi Film Oscar'ını Kazanmış Yapımlar

EN ÇOK OKUNANLAR

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri
2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

2023 Yılının Unutulmaz Hollywood Düğünleri

1 dakika okunma süresi
8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

14 dakika okunma süresi
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte
Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

Trend Önerisi: Çizgiler Yükselişte

1 dakika okunma süresi
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

28 dakika okunma süresi
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili
Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

Serenay Sarıkaya'nın Unutulmaz 10 Stili

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Şubat Ayı Film Önerileri
Şubat Ayı Film Önerileri

Şubat Ayı Film Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

Şubat Ayı Dizi Önerileri
Şubat Ayı Dizi Önerileri

Şubat Ayı Dizi Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları
Sundance Film Festivali 2024 Kazananları

Sundance Film Festivali 2024 Kazananları