Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan 15 Dizi, Film ve Belgesel

70 yıllık saltanatı ile Birleşik Krallık tarihinde en uzun süre tahtta oturan hükümdar unvanını alan ve 8 Eylül 2022'de hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth'i konu alan dizi, film ve belgeseller.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
9 Eylül 2022 Cuma 17:39 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Dizi, Film ve Belgeseller

Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Diziler


1.The Crown (2016-2023) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Peter Morgan

Oyuncular: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Helena Bonham Carter

Televizyon ve belki de sinema tarihinin tamamını ele aldığımızda Kraliçe 2. Elizabeth'i konu alan en büyük yapım "The Crown" dizisi olabilir. Peter Morgan'ın yaratıcılığını üstlendiği dizi, Kraliçe 2. Elizabeth'in tahta geçmesinden günümüze kadarki Birleşik Krallık tarihine odaklanıyor. Hem İngiliz Kraliyet Ailesi'nin hem de dönemin politik kişi ve olaylarına odaklandığımız dizide oyuncu kadrosu, zaman ilerlemesi nedeniyle iki sezonda bir değişiyor. Yakın tarihi mercek altına alması nedeniyle tanıdığımız isimlerin de yansıtıldığını izlemek diziyi daha da keyifli hale getiriyor. "The Crown" dizisi, güçlü senaryosu, cezbedici anlatım dili ve başarılı oyunculukları ile hem izleyici hem de eleştirmenlerden büyük övgü ve ilgi topluyor.


2.Doctor Who: The Idiot's Lantern (2006) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Euros Lyn

Oyuncular: David Tennant, Billie Piper, Maureen Lipman, Ron Cook, Jamie Foreman

"Doctor Who"nun, diziyi bilenlerin bu listede görmeyi beklemeyeceği bir yapım olduğunun farkındayız. Ancak bu kült İngiliz dizisi, tabii ki bir noktada Kraliçe 2. Elizabeth'e de yer verdi. "Doctor Who", bir bilim kurgu olmasının yanı sıra zamanda yolculuğu konu alması nedeniyle tarihteki önemli karakterlere sıklıkla yer veren bir yapım. Örneğin Vincent Van Gogh'u konu aldığı bölüm, kesinlikle izlenmesi gereken harika bölümlerden biri. Kraliçe 2. Elizabeth'i merkezine almasa da "Doctor Who"nun 2006'da yayınlanan "The Idiot's Lantern" bölümünde Kraliçe 2. Elizabeth'in arşivsel görüntüleri yer alıyor. Dizide Kraliçe 1. Elizabeth'in yer aldığı bir bölüm de var.


3.The Queen (2009) – IMDB Puanı 7.3

Oyuncular: Emilia Fox, Samantha Bond, Susan Jameson, Barbara Flynn, Diana Quick

Beş bölümlük belgesel dizi "The Queen", Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatının önemli anlarını yansıtıyor. Kraliçe her bölümde sırayla Emilia Fox, Samantha Bond, Susan Jameson, Barbara Flynn ve Diana Quick tarafından canlandırılıyor. Oyuncular belgeselin dramatik canlandırma kısımlarında kraliçeye hayat veriyor. Bunun dışında anlatım, röportajlar ve arşiv görüntüleri ile Kraliçe 2. Elizabeth'in saltanatındaki en önemli beş olaya odaklanıyoruz. Bu olaylar arasında Prenses Margaret'ın boşanmış bir personelle evlenme çabası, ekonomik kriz, Başbakan Margaret Thatcher ile yaşanan anlaşmazlık, 1992'deki başarısızlığa uğrayan kraliyet evlilikleri dönemi ve Prens Charles'ın Camilla Parker-Bowles ile evlenme arzusu yer alıyor.


Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Filmler


1.The Queen (2006) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Stephen Frears

Oyuncular: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings, Roger Allam, Sylvia Syms, Tim McMullan

Muhtemelen Kraliçe 2. Elizabeth'in kurgulandığı en başarılı filmlerden biri olan "The Queen", kraliçenin 2000'lerin başı boyunca yer verildiği absürt komedilere tezat olarak oldukça dikkat çekici bir yapım. Eleştirmenlerden ve izleyicilerden büyük ölçüde olumlu dönüş alan filmde Kraliçe 2. Elizabeth'i Helen Mirren canlandırıyor. Mirren, bu başarılı performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını da kazandı. "The Queen" filminin senaryosu, çok sevilen Kraliyet draması "The Crown" dizisinin yaratıcısı olan Peter Morgan ait.


2.A Royal Night Out (2015) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Julian Jarrold

Oyuncular: Sarah Gadon, Bel Powley, Rupert Everett, Emily Watson

Kraliçe 2. Elizabeth'in henüz Prenses Elizabeth olduğu yıllarda geçen "A Royal Night Out", Elizabeth ile kız kardeş Margaret'ın 1945'te İkinci dünya Savaşı'nın bitişini kutlamak için dışarı çıktıkları bir geceyi anlatıyor. Heyecan, tehlike ve ilk romantik kalp çarpıntılarıyla dolu bir gece izliyoruz. Julian Jarrold'ın yönetmenliğini üstlendiği "A Royal Night Out" filminde Elizabeth'i Sarah Gadon, Margaret'ı Bel Powley canlandırıyor. Dönemin kralı 6. George'a Rupert Everett hayat verirken, eşini de Emily Watson canlandırıyor.


3.The King's Speech (2010) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Freya Wilson, Ramona Marquez, Geoffrey Rush, Derek Jacobi, Robert Portal

Kraliçe 2. Elizabeth'in en genç yaşta portrelendiği film olan "The King's Speech", kraliçenin tahta geçişinden çok öncesini konu alıyor. Elizabeth'in babası Kral 6. George'un hikayesine odaklanan film, 1936'da beklenmedik bir şekilde Britanya İmparatorluğu tahtına oturan George'un, hükümdarlık konusundaki kararsızlığını, kekemelik problemleri nedeniyle ulusal konuşma yapma konusundaki tereddütleri üzerinden ele alıyor. David Seidler'ın senaryosunu yazdığı ve Tom Hooper'ın yönettiği filmde Kral 6. George'u Colin Firth, onun eşi ve Elizabeth'in annesi olan kraliçeyi Helena Bonham Carter, Prenses Elizabeth'i Freya Wilson, Prenses Margaret'ı Ramona Marquez canlandırıyor. 2011 yılında sekiz dalda Oscar'a aday olan "The King's Speech", En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında Oscar kazandı.


4.Spencer (2021) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Pablo Larrain

Oyuncular: Kristen Stewart, Stella Gonet, Timothy Spall, Sally Hawkins, Jack Nielen, Freddie Spry, Jack Farthing, Sean Harris, Richard Sammel, Elizabeth Berrington

1980'lerde Lady Diana Spencer'ın Prens Charles ile olan ilişkisini takip eden "The Crown"un dördüncü sezonunun popülaritesinden sonra, "Spencer" aynı hikayeye bir kez daha göz atıyor. Bu sefer 1991'de Noel'i kraliyet ailesiyle geçiren Diana'ya odaklanıyoruz. Ancak yine de Kraliçe 2. Elizabeth'in de filmde önemli bir yeri olduğunu eklemeliyiz. Filmde Diana'ya Kristen Stewart, kraliçeye ise Stella Gonet hayat veriyor.


5.Her Majesty (2001) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Mark J. Gordon

Oyuncular: Sally Andrews, Anna Sheridan, Mark Clare, Rachel Wallis

Kraliçe 2. Elizabeth'i "Her Majesty" filminde çok görmesek de filmin konusunun merkezini oluşturduğu için kraliçenin hikayede önemli bir yeri var. Film, Yeni Zelanda'da yaşayn ve kraliçenin ülkesini ziyaret edeceğini öğrendikten sonra kraliyet konusunda takıntılı hale gelen küçük bir kızın etrafında ilerliyor. Kraliçe 2. Elizabeth'i ise Rachel Wallis canlandırıyor.


6.The Queen's Corgi (2019) – IMDB Puanı 4.8

Yönetmen: Vincent Kesteloot, Ben Stassen

Seslendirme Kadrosu: Mari Devon, Julie Walters, Jack Whitehall

Vincent Kesteloot ve Ben Stassen imzalı "The Queen's Corgi" animasyon filminde Kraliçe 2. Elizabeth, kayıp Corgi'si Rex'i arıyor. Rex ise o sırada sarayın dışında Londra sokaklarında gezmekle meşgul. Kraliçe 2. Elizabeth'i Mari Devon ve Julie Walters seslendirirken Rex'i de Jack Whitehall seslendiriyor. Kraliçenin Corgi cinsi köpeklerinin onun için ne kadar önemli olduğu iyi bilindiği için kendisi birden fazla filmde Corgi'leriyle birlikte yansıtıldı.


7.Churchill: The Hollywood Years (2004) – IMDB Puanı 4.9

Yönetmen: Peter Richardson

Oyuncular: Neve Campbell, Christian Slater, Antony Sher, Miranda Richardson, Antony Sher, Harry Enfield

Bu sefer karşımıza gerçekten ilginç bir film çıkıyor. "Churchill: The Hollywood Years"da Kraliçe 2. Elizabeth'in prenses olduğu gençlik dönemlerindeyiz ve Elizabeth'in elinde makineli tüfek var. Belki de bu komedi filmi için ilginçten ziyade "tuhaf" kelimesini tercih edebiliriz. Peter Richardson imzalı parodide Hitler, Buckingham Sarayı'na tanışır ve bir Windsor ile evlenme planı yapar. Tarihi kurtarmak ise Winston Churchill'e düşer. "Churchil: The Hollywood Years" filminin başrollerinde Prenses Elizabeth'e Neve Campbell hayat verirken Winston Churchill'i Christian Slater, Hitler'i ise Antony Sher calandırıyor.


Kraliçe 2. Elizabeth'i Konu Alan Belgeseller


1.Elizabeth: The Unseen Queen (2022) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Simon Finch

Kraliçe 2. Elizabeth'in tahttaki 70. Yılının kutlandığı 'Platinum Jubilee' şerefine 2022 yılında yayınlanan televizyon belgeseli "Elizabeth: The Unseen Queen", Elizabeth ve ailesinin daha önce görülmemiş videolarını gözler önüne seriyor. Aile üyeleri tarafından çekilen bu videolar, Elizabeth'in bebekliğinden başlayıp ailesiyle ilk kez yurt dışına seyahat ettiği ve Prens Philip ile nişanlı olduğu zamanları gösteriyor. Simon Finch'in yönettiği "Elizabeth: The Unseen Queen", izleyenlerken genç Elizabeth'in kişisel günlüğünü okuyor gibi hissettirebilir.


2.A Queen Is Crowned (1953) – IMDB Puanı 7.0

Yaratıcı: Christopher Fry

Christopher Fry tarafından yazılan ve Laurence Olivier tarafından seslendirilen "A Queen Is Crowned" belgeseli, Kraliçe 2. Elizabeth'in taç giyme törenini belgeliyor. Tarihin önemli bir parçasına tanıklık etmemizi sağlayan belgesel, kraliçenin taç giyme töreninin gerçekleştiği 1953 yılında yayınlandı. O yıl İngiltere sinemalarının en çok gişe yapan yapımı oldu. Oscar'da En İyi Belgesel dalında aday olurken Altın Küre'de ise aynı kategoride ödül kazandı.


3.Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty (2020) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Lucy Swingler, Stephanie Wessell

Kraliçe 2. Elizabeth'in hayatındaki en büyüleyici ilişkilerden biri, kız kardeşi Prenses Margaret ile olan ilişkisiydi. Bu dinamik, tam "Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty" belgeselinin araştırdığı şey. Bu samimi inceleme, kraliyet ailesinin iki üyesi arasındaki sevgi dolu ama karmaşık duyguları mercek altına almaktan çekinmiyor. Lucy Swingler ve Stephanie Wessell'ın yönettiği "Elizabeth and Margaret: Love and Loyalty" belgeseli, kraliçe ile kız kardeşinin ilişkisini ve Margaret'ın ablası ve kraliyet için mutluluğunu feda etmesi gibi konuları masaya yatırıyor.


4.Elizabeth: A Portrait in Part(s) (2022) – IMDB Puanı 5.9

Yönetmen: Roger Michell

2022 belgeseli "Elizabeth: A Portrait in Part(s)", ünlü yönetmen Roger Michell'in ölümünden önce yönettiği son film olma özelliği taşıyor. Ayrıca kraliçenin ölüm yılında yayınlandığı için listemizin son filmi olarak yer vermek istedik. Michell daha önce "Notting Hill", "Venus" ve "The Duke" gibi yapımların yönetmenliğini yapmıştı. Bu sefer, Kraliçe 2. Elizabeth'in tahttaki yetmiş yılının tüm detaylarını içeren retrospektif niteliğinde bir belgesele imza atıyor. Taç giyme töreninden Prenses Diana'nın ölümüne kadar kraliçenin hayatındaki önemli dönüm noktalarına dokunan, muhtelemen en kapsamlı yapımlardan biri.


Kraliçe 2. Elizabeth'e Veda

Hayal Gücünüzü Artıracak Filmler

Animasyondan Uyarlanan En İyi Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey