Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

Jane Campion, Greta Gerwig, Chloe Zhao, Agnes Varda, Sofia Coppola ve Patty Jenkins gibi sinema tarihinde iz bırakan kadın yönetmenlerin mutlaka izlemeniz gereken filmlerini derledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
7 Mart 2023 Salı 16:24 | Son Güncellenme:
38 dakika okunma süresi
Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

1. Nomadland (2020) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Chloé Zhao

Oyuncular: Frances McDormand, David Strathairn, Linda May, Gay DeForest, Patricia Grier, Angela Reyes, Carl R. Hughes, Douglas G. Soul

2021 yılında gerçekleşen 93. Akademi Ödülleri'nin En İyi Film dalındaki kazananı "Nomadland", Jessica Bruder'ın kitabından Chloé Zhao tarafından uyarlanarak senaryosu yazıldı ve yönetildi. Frances McDormand'ın başarılı oyunculuğuyla da övgü toplayan film, kriz döneminde her şeyini kaybettikten sonra karavanda yaşamaya başlamış bir modern zaman göçebesi olan 60 yaşlarında bir kadının hikayesini anlatıyor. "Nomadland", En İyi Film Oscar'ıyla birlikte En İyi Kadın Oyuncu ve bu ödülü alan ilk Asyalı kadın olan Chloé Zhao'nun kazandığı En İyi Yönetmen ödüllerini de aldı.


2. Promising Young Woman (2020) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Emerald Fennell

Oyuncular: Carey Mulligan, Bo Burnham, Alison Brie, Clancy Brown, Adam Brody, Ray Nicholson, Sam Richardson, Jennifer Coolidge, Laverne Cox

"Promising Young Woman" filminde geçmişindeki trajik bir olayla sarsılan genç bir kadın, yoluna çıkanlardan intikam almak istemektedir. Emerald Fennell'ın yazıp yönettiği "Promising Young Woman" filmi, En İyi Orijinal Senaryo Oscar'ını kazanırken, En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Kurgu dallarında da aday oldu.


3. Clueless (1995) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Amy Heckerling

Oyuncular: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Dan Hedaya, Donald Faison, Breckin Meyer, Elisa Donovan, Jeremy Sisto

"Clueless", hep güneşli Beverly Hills'te geçmesi nedeniyle mi, yoksa başarılı kostüm tasarımındaki canlı renklerle mi bilinmez, izlemeye başladığınız anda iyi hissetmenizi sağlayan bir yapım. Jane Austen'in "Emma" romanının göz alıcı bir modernizasyonu olan "Clueless", zengin, popüler ve yardımsever lise öğrencisi Cher'in, okullarına yeni gelen ve kesinlikle yardımına ihtiyaç duyduğunu düşündüğü Tai'yi baştan yaratıp ona birini ayarlamaya çalışmasını ve hiçbir şeyin planladığı gibi gitmemesini anlatıyor.


4. Wonder Woman (2017) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Patty Jenkins

Oyuncular: Gal Gadot, Chris Pine, Robin Wright, Lucy Davis, Connie Nielsen, Danny Huston, David Thewlis, Said Taghmaoui, Wewn Bremner, Eugene Brave Rock, Elena Anaya

"Wonder Woman", erkek egemen bir türün içinde geç de olsa doğan bir kadın süper kahraman filmi olarak oldukça başarılı oldu. Her ne kadar başarısını diğer filmlerde gösterememiş olsa da modern süper kahraman filmleri için önemli bir atılımdı. "Wonder Woman" filminde, bir savaş pilotu olan Steve Trevor, kaza yaparak Amazon savaşçılarının yaşadığı dış dünyadan gizli bir adaya düşer. İnsanların dünyasının savaş halinde olduğunu öğrenen Diana ise Steve'le birlikte evini terk ederek kaderini keşfetmek ve savaşı sona erdirmek için yola çıkar.


5. American Psycho (2000) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Mary Harron

Oyuncular: Christian Bale, Justin Theroux, Josh Lucas, Bill Sage, Chloe Sevigny, Reese Witherspoon, Samantha Mathis, Matt Ross

Zengin bir New York City yatırım bankacılığı yöneticisi olan Patrick Bateman, şiddetli, hedonist fantezilerinin daha derinlerine inerken alternatif psikopatik egosunu iş çevresinden ve arkadaşlarından gizlemektedir. Mary Harron'ın yönettiği bu kült film "American Psycho"da Christian Bale'in, psikopat seri katil rolünü oldukça başarılı bir şekilde canlandırdığının da altını çizmek gerek.


6. Little Women (2019) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson, Eliza Scanlen, Laura Dern, Bob Odenkirk, Tracy Letts, James Norton, Louis Garrel

Greta Gerwig'in yönetmenlik yolculuğundaki önemli yapımlardan biri olan "Little Women", İç Savaş'tan kısa bir süre sonrasında, dört kız kardeşin hikayesini takip ediyor. Film, rollerinin genellikle kocalarına bağımlı bir ev hanımı olmakla sınırlı olduğu bir toplumda kadın olma yolunda ilerleyen bu kızları izliyor. Ancak kız kardeşler, özellikle de Jo, normlara meydan okumaya ve dünyada kendi izlerini bırakmaya çalışıyor. Louisa May Alcott'un romanının çekilen pek çok uyarlamasından biri olan 1994 yapımı "Little Women" da oldukça beğenilmekte ve onun yönetmenliğini de Gillian Armstrong üstlenmekte.


7. Lady Bird (2017) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein, Lois Smith

Bir başka Greta Gerwig filmi olan ve eleştirmenlerce çok beğenilen "Lady Bird", 17 yaşındaki sanata yatkın Lady Bird'ü ve annesiyle olan bol çatışmalı ilişkisini konu alıyor. Greta Gerwig'in yazıp yönettiği "Lady Bird"ün, En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında Oscar adaylıkları bulunuyor.


8. The Hurt Locker (2008) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Kathryn Bigelow

Oyuncular: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes, David Morse, Evangeline Lilly, Christian Camargo

Dram ve gerilim türlerindeki bir savaş filmi olan "The Hurt Locker"da Irak Savaşı sırasında, kısa bir süre önce bir ordu bomba imha ekibine atanan bir çavuşun, işini başına buyruk şekilde yürütme biçimi nedeniyle ekip arkadaşlarıyla arasını bozulur. "The Hurt Locker"ın sinema tarihi için önemi, Kathryn Bigelow'un En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanan ilk kadın yönetmen olması. Film aynı zamanda En İyi Film, En İyi Orijinal Senaryo, En İyi Kurgu, En İyi Ses Miksajı ve En İyi Ses Kurgusu Oscar'larını kazandı.


9. Portrait de la Jeune Fille en Feu (2019) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Céline Sciamma

Oyuncular: Noémie Melant, Adèle Haenel, Luana Bajrami, Valeria Golino

"Portrait de la Jeune Fille en Feu (Portrait of a Lady on Fire)" 18. yüzyılın sonunda Bretonya'daki ıssız bir adada, bir kadın ressam, genç bir kadının düğün portresini yapmak zorunda kalır. Romantik dram türündeki "Portrait de la Jeune Fille en Feu (Portrait of a Lady on Fire)", hem izleyici hem de eleştirmenler tarafından 2019 yılının en sevilen filmlerinden biri oldu.


10. Persepolis (2007) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud

Seslendirme Kadrosu: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Gena Rowlands, Danielle Darrieux, Simon Abkarian

Marjane Satrapi, İran Devrimi sırasında büyüyen bir kızı konu alan, kendi otobiyografik çizgi romanını beyazperdeye uyarladı. En İyi Animasyon Film dalında Oscar adaylığı alan "Persepolis", büyük ölçüde Satrapi'nin İran'daki deneyimlerine dayanıyor olsa da evrensel temaları ele alıyor ve izleyicinin kalbine dokunuyor. Marjane Satrapi'nin çizgi romanın senaryoya Vincent Paronnaud uyarlarkan filmin yönetmenliğini iki isim birlikte üstleniyor.


11. Aftersun (2022) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Charlotte Wells

Oyuncular: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall, Sally Messham

Charlotte Wells'in yazıp yönettiği, Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası kapsamında gösterilen ve çekimleri Muğla'da yapılan duygu yüklü film "Aftersun (Güneş Sonrası)", annesi babası ayrı olan bir kız çocuğunun babasıyla Türkiye'de çıktığı acı-tatlı bir tatili anlatıyor. Genç bir yönetmen olan Charlotte Wells'in ilk filminin küresel çapta bir fenomene dönüşmesine şahit oluyoruz. "Aftersun", Paul Mescal'e En İyi Erkek Oyuncu Oscar adaylığı getirirken, BAFTA'da da Charlotte Wells'e Britanyalı Bir Senarist, Yönetmen veya Yapımcıdan Dikkat Çeken Çıkış ödülünü kazandırdı.


12. The Woman King (2022) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Gina Prince-Bythewood

Oyuncular: Viola Davis, Thuso Mbedu, Lashana Lynch, Sheila Atim, John Boyega, Jordan Bolger, Hero Fiennes Tiffin

Gina Prince-Bythewood imzalı "The Woman King" filmi ile 18. ve 19. yüzyıllarda Afrika'nın en güçlü devletlerinden biri olan Dahomey Krallığı'nda yaşanan gerçek olaylardan esinlenen tarihi bir destan izliyoruz. Aksiyon, dram türlerindeki "The Woman King" tarihi filmi, Maria Bello'nun hikayesinden Dana Stevens tarafından sinemaya uyarlandı.


13. Monster (2003) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Patty Jenkins

Oyuncular: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Lee Tergesen, Annie Corley, Pruitt Taylor Vince

Charlize Theron'a En İyi Kadın Oyuncu Oscar'ını kazandıran "Monster", bir seri katil olan Aileen Wuornos'un hayatına odaklanıyor. Gerçek bir hikayeye dayanan filmin senarist ve yönetmen koltuğunda Patty Jenkins oturuyor.


14. Cléo de 5 à 7 (1962) - IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Agnès Varda

Oyuncular: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Domonique Davray, Dorothée Blanck

Tabii ki kadın yönetmenlerin filmlerini listeleyip, sinema tarihinin en önemli isimlerinden biri olan usta yönetmen ve senarist Agnès Varda'nın bir filmine yer vermemek olmaz. Komedi ve dram türlerindeki "Cléo de 5 à 7", bir şarkıcı ve hastalık hastası olan Cléo'yu merkezine alıyor. Doktorunun, test sonuçlarını vermesini beklerken kanser olabileceğinden giderek daha fazla edişe duymaya başlayan Cléo'nun oldukça kişisel hikayesini izliyoruz.


15. Big (1988) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Penny Marshall

Oyuncular: Tom Hanks, Elizabeth Perkins, Robert Loggia, John Heard, Jared Rushton, David Moscow, Jon Lovitz

Pennuy Marshall'ın yönetmen koltuğunda oturduğu "Big" filminin senaryosu, Anne Spielberg ile Gary Ross'a ait. Komedi, dram ve fantastik türlerindeki "Big" filminde, büyümeyi dileyen genç bir çocuk, ertesi sabah uyanır ve kendisini gizemli bir şekilde bir yetişkinin vücudunda bulur.


16. Lost in Translation (2003) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Sofia Coppola

Oyuncular: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Anna Faris

Sinema tarihinin en kült filmlerinden biri haline gelen "Lost in Translation"da, solmuş bir film yıldızı ve sevgilisi tarafından ihmal edilen genç bir kadın, Tokyo'da yolları kesiştikten sonra beklenmedik bir bağ kurar. Soffia Coppola'nın senaryosunu yazıp, yönetmenliğini yaptığı "Lost in Translation", En İyi Orijinal Senaryo Oscar'ını kazanırken; En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yönetmen dallarında da adaylık aldı.


17. The Piano (1993) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Jane Campion

Oyuncular: Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin, Kerry Walker

Jane Campion'ın yazıp yönettiği "The Piano", romantik drama türünde mutlaka izlenmesi gereken ve zihninizde iz bırakacak bir film. 19. yüzyılın ortalarında dilsiz bir kadın, genç kızı ve değerli piyanosuyla birlikte bir çiftçiyle görücü usulüyle evlenmesi için Yeni Zelanda'ya gönderilir, ancak kısa süre sonra beklenmedik biriyle beklenmedik duygular içine girer.


18. A Girl Walks Home Alone at Night (2014) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Ana Lily Amirpour

Oyuncular: Sheila Vand, Arash Marandi, Marshall Manesh, Mozhan Marno, Dominic Rains, Rome Shadanloo

İran'dan çıkan bir vampir filmi, kimsenin beklediği bir yapım değildi, ancak Ana Lily Amirpour'un yazıp yönettiği "A Girl Walks Home Alone at Night" ortaya çıktığında tüm eleştirmenlerin gözleri parladı. Vampir miti, her ne kadar Amerikalıların domine ettiği bir tür gibi görünse de uluslararası sinemanın da bu konuda söyleyecek oldukça güçlü sözleri var. Pek çok festivalde bolca ödül ve adaylık toplayan "A Girl Walks Home Alone at Night" filmi, ölüm ve yalnızlık kokan hayalet kasabası Bad City'de geçiyor. Kasaba halkı, yalnız bir vampir tarafından takip edildiklerinden bihaber normal hayatlarına devam etmeye çalışıyor. Erkek egemen bir türe feminist bir bakış sunan "A Girl Walks Home Alone at Night", İran'ın ilk ve şimdilik tek vampir filmi olma özelliği taşıyor.


19. CODA (2021) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Sian Heder

Oyuncular: Emilia Jones, Marlee Matlin, Troy Kotsur, Daniel Durant, John Fiore, Lonnie Farmer, Kevin Chapman, Amy Forsyth

Sian Heder'in senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği "CODA" filmi, kendi halinde bir bağımsız film olarak ortaya çıkıp, radara yakalanarak bir anda ünlü olan yapımlardan oldu. En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo Oscar'larını kazanan "CODA", ismini 'Child of Deaf Adults (Ebeveynleri İşitme Engelli Olan İşitebilen Çocuk)' anlamına gelen CODA kelimesinden alıyor. Ruby, işitme engelli ailesindeki tek işiten kişi yani bir CODA'dır. Ailenin balıkçılık işi tehdit altındadır ve Ruby, müzik tutkusunun peşinden Berklee College of Music'e gitmek ile ailesini terk etme korkusu arasında kalır.


20. Good Luck to You, Leo Grande (2022) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Sophie Hyde

Oyuncular: Emma Thompson, Daryl McCormack, Isabella Laughland

Emekli bir okul öğretmeni olan Nancy Stokes, biraz macera ve cinsellik için can atmaktadır. Ve Leo Grande adında genç bir seks işçisini işe almayı içeren bir plan yapar. Katy Brand'in yazıp, Sophie Hyde'ın yönettiği komedi ve dram türündeki "Good Luck to You, Leo Grande" filminin; Britanyalı Bir Senarist, Yönetmen veya Yapımcıdan Dikkat Çeken Çıkış, En İyi Britanya Yapımı Film, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında BAFTA adaylıkları bulunuyor.


21. The Edge of Seventeen (2016) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Kelly Fremon Craig

Oyuncular: Hailee Steinfeld, Haley Lu Richardson, Woody Harrelson, Blake Jenner, Kyra Sedgwick, Hayden Szeto

Nadine'in başına muhtemelen bir gencin en çok sinirini bozan durumlardan biri gelir; en iyi arkadaşı ve abisi sevgili olur. Bu durum hem arkadaşı hem de ailesiyle arasında problemlere yol açar. Bunun üzerine Nadine, aşırı çalışkan sınıf arkadaşı Erwin ve sempatik öğretmeni ile yeni bir arkadaşlığa yelken açar. Kelly Fremon Craig tarafından yazılıp yönetilen "The Edge of Seventeen" filmi, Nadine'in babasının birkaç yıl önceki ölümü, güvensizlikleri, intihar düşünceleri, kötü muamele ve dışlanmışlık gibi ciddi ve zorlu konuları büyük bir zarafetle ele alıyor. Bir yandan da izleyicinin yüzünde tebessüm bırakmayı da ihmal etmiyor.


22. The Power of the Dog (2021) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Jane Campion

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee

Geçmişe saplanmış bir çiftlik sahibi olan Phil, erkek kardeşinin yeni eşine ve onun oğluna kötü davranmaktadır. Ancak kalbi zamanla yumuşayan Phil, farklı bir yola sapacaktır. Jane Campion'ın senaryosunu Thomas Savage'ın romanından uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "The Power of the Dog" filmi, En İyi Yönetmen Oscar'ını kazanarak, Campion'ın bu dalda iki kez Oscar kazanan ilk kadın yönetmen olmasını sağladı.


23. Booksmart (2019) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Olivia Wilde

Oyuncular: Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Will Forte, Victoria Ruesga, Mason Gooding, Skyler Gisondo, Diana Silvers

Minimal hikayesine rağmen, Olivia Wilde'ın yönetmen olarak kendisini kanıtlamasını sağlayan yapım olarak bilinen "Booksmart", sempatik bir komedi filmi olarak kalbimizi kazanıyor. Okulun çalışkan öğrencilerinden olan en yakın arkadaşlar Amy ve Molly, liseden mezun olmak üzeredir. Akademik kariyerleri oldukça parlak olsa da eğlence konusunda yaşıtlarından geride kaldıklarını hissederler. Bu da ikiliyi, dört yıllık eğlenceyi bir geceye sığdırmaya çalışmaya iter.


24. Winter's Bone (2010) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Debra Granik

Oyuncular: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Garret Dillahunt, Isaiah Stone

Gizem ve dram türündeki "Winter's Bone" filminde, gözü kara bir Ozark Mountain kızı, bir yandan ailesini bir arada tutmaya çalışırken bir yandan da tehlikeli arazileri aşarak uyuşturucu satıcısı babasının peşine düşüyor. Daniel Woodrell'ın romanından Debra Granik ve Anne Rosellini tarafından senaryoya uyarlanan "Winter's Bone"un En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında Oscar adaylıkları bulunuyor. Film, aynı zamanda Jennifer Lawrence'ın ilk Oscar adaylığını kazanmasını sağladı.


25. Blow the Man Down (2019) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Bridget Savage Cole, Danielle Krudy

Oyuncular: Morgan Saylor, Sophie Lowe, Margo Martindale, June Aquibb, Adam Wolf Mayerson, Ebon Moss-Bachrach

Bridget Savage Cole ve Danielle Krudy'nin senaryosunu ve yönetmenliğini birlikte üstlendiği "Blow the Man Down", komedi-dram ve suç türlerinde karşımıza çıkan bir film. Mary Beth ve Priscilla Connolly, tehlikeli bir adamla korkunç bir karşılaşmayı örtbas etmeye çalışır. Kendi suçlarını gizlemek isteyen kız kardeşler, bunun için kasabanın en karanlık sırlarını ortaya çıkarmalı ve memleketlerindeki en derin suç yuvalarına girmelidir.


26. Women Talking (2022) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Sarah Polley

Oyuncular: Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Frances McDormand, Judith Ivey

Sarah Polley imzalı "Women Talking"in senaryosu, Miriam Toews'ın kitabından yine Sarah Polley tarafından uyarlandı. Oldukça sert bir hikayeyi anlatan "Women Talking", En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film dallarında Oscar adayı. Hiçbir şey yapma. Kal ve savaş ya da git. 2010 yılında, tecrit edilmiş bir dini cemaatin kadınları, acımasız bir gerçeği inançlarıyla uzlaştırmaya çalışıyor.


27. Sleepless in Seattle (1993) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Nora Ephron

Oyuncular: Tom Hanks, Meg Ryan, Ross Malinger, Rita Wilson, Victor Garber, Bill Pullman

"Sleepless in Seattle" filminde, eşini yakın zaman önce kaybetmiş bir adamın küçük oğlu, babasına eş bulmak için bir radyo şovuna telefon eder ve hikayemiz başlar. Romantik veya romantik komedi filmi dendiğinde bir dönemin en çok ismi anılan yönetmenlerinden Nora Ephron'un yazar ekibinde yer aldığı ve yönettiği "Sleepless in Seattle"ın En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Şarkı dallarında Oscar adaylığı bulunuyor.


28. A League of Their Own (1992) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Penny Marshall

Oyuncular: Geena Davis, Tom Hanks, Lori Petty, Madonna, Rosie O'Donnell, Megan Cavanagh, Tracy Reiner, Bitty Schram, Ann Cusack

Romantik komedi türündeki "A League of Their Own" filminde iki kız kardeş, ilk profesyonel kadın beyzbol ligine katılır ve büyüyen rekabet içinde ligin başarılı olmasına yardımcı olmaya çalışır.


29. Jennifer's Body (2009) – IMDB Puanı 5.4

Yönetmen: Karyn Kusama

Oyuncular: Megan Fox, Amanda Seyfried, Johnny Simmons, Adam Brody, Chris Pratt, Kyle Gallner

İlk yayınlandığında hiç ciddiye alınmayan "Jennifer's Body" filmi, bir süre sonra feminist sinemanın en kült yapımlarından biri haline geldi. Komedi ve korku türlerindeki "Jennifer's Body" filminde lisenin en güzel kızlarından Jennifer, bir müzik grubu tarafından Şeytan'a kurban edildikten sonra erkekleri avlayan bir canavara dönüşür. Ancak karşısında bir engel vardır; en yakın arkadaşı Needy.


30. Turning Red (2022) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Domee Shi

Seslendirme Kadrosu: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Wai Ching Ho, Hyein Park, Matireyi Ramakrsihnan, Orion Lee

Disney - PIXAR ortak yapımı olan "Turning Red" animasyon filminin senaryosu Domee Shi, Julia Cho ve Sarah Streicher'a ait. "Turning Red" filminde, ne zaman çok heyecanlansa dev bir kırmızı pandaya dönüşen, 13 yaşındaki Meilin'in hikayesini izliyoruz. Kafka'nın "Dönüşüm" romanını tanıdıklığındaki "Turning Red", bu iki stüdyonun bir araya geldiğinde en iyi yaptığı şeyi yapıyor ve insan psikolojisinin derinliklerine inerek, seyircisini bir kez daha duygudan duyguya sürüklüyor. "Turning Red", En İyi Animasyon Film kategorisinde Oscar'a aday.


31. My Octopus Teacher (2020) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Pippa Ehrlich, James Reed

Kadın yönetmenlerin filmleri listemize bonus olarak bir de harika bir belgesel eklemek istedik. İç ısıtan bir belgesel olan "My Octopus Teacher", ailecek izlerken yeni bir bakış açısı kazanabileceğiniz kadar anlamlı bir yapım. Bir film yapımcısı, Güney Afrika'da denizdeki bir yosun ormanında yaşayan bir ahtapotla alışılmadık bir dostluk kurar. Ahtapot, onunla kendi dünyasının gizemlerini paylaşır ve adeta öğretmeni olur. "My Octopus Teacher", 2021 yılı Oscar'larında En İyi Belgesel ödülünü kazandı.


32. Barbie (2023) - IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Margot Robbie, Ryan Gosling, Kingsley Ben-Adir, Scott Evans, Simu Liu, Ncuti Gatwa, Hari Nef, Emma Mackey, Dua Lipa, Anna Cruz Kayne, Sharon Rooney, Issa Rae, Kate McKinnon, Nicola Coughlan, Alexandra Shipp, Ritu Arya, Helen Mirren, Aeric Ferrera, Will Ferrell, Emerald Fennell, Michael Cera

Senaryosunu Greta Gerwig ve Noah Baumbach'ın birlikte kaleme aldığı "Barbie" filmi, Barbie Diyarı'nda yaşayan ve sözde kusurları nedeniyle gerçek dünyada bir maceraya atılmak zorunda kalan ve bu yolda mükemmelliğin ancak gerçekten kendi içinde bulunabileceğini keşfeden bir oyuncak bebeği merkezine alıyor.


En İyi Film Oscar'ını Kazanmış Yapımlar

Kendinizi Daha İyi Hissetmenizi Sağlayacak Filmler

New York'ta Geçen İz Bırakan Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi