Joaquin Phoenix'in En İyi Filmleri

Oscarlı oyuncu Joaquin Phoenix, karanlık ve problemli karakterler başta olmak üzere canlandırdığı her rolün hakkını veriyor. Ridley Scott'ın yönetmenliğindeki “Napoleon” filminde bu tarihi isme hayat veren Joaquin Phoenix'in en iyi filmlerini derledik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
11 Temmuz 2023 Salı 16:36 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
Joaquin Phoenix'in En İyi Filmleri

Joaquin Phoenix Kimdir?

Joaquin Phoenix, 28 Ekim 1974 doğumlu Amerikalı bir aktör. Eski bir çocuk yıldızdan Oscar ödüllü bir oyuncuya dönüşen Joaquin Phoenix, çoğu zaman karanlık, problemli ve eksantrik karakterlere hayat vererek, başarılı performanslarıyla izleyicilerin gözlerini kamaştırıyor. Kariyeri 1980'lere kadar uzanan Joaquin Phoenix, "Joker"(2019) filmindeki performansı ile 2020 yılında En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandı. Daha önce "Gladiator"(2000) filmi ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, "Walk the Line"(2005) ve "The Master"(2012) filmleri ile de En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde Oscar'a aday olmuştu.


Joaquin Phoenix'in Filmleri:

1. Her (2013) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Spike Jonze

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Amy Adams, Scarlett Johansson

"Her", özünde bir aşk filmi ama kesinlikle beklediğiniz türde bir aşk filmi değil. Bilim kurgu atmosferi ve temasının üzerine kurulan bu başarılı yapım, yalnız bir yazarın, hayatını kolaylaştırarak ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış yapay zeka bir işletim sistemi ile kurduğu ilişkiyi anlatıyor. Spike Jonze'nin yazıp yönettiği "Her", yalnızlık ve aşk üzerine didaktiklikten ve melodramdan uzak, duru ve duygusal bir anlatım sunuyor. Joaquin Phoenix'in "Her" filmindeki muazzam oyunculuğu çağımızın bu konulara nasıl baktığını da eşsiz bir şekilde sunuyor.


2. Joker (2019) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Todd Phillips

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Culen

DC çizgi romanlarının ünlü kötü karakteri, Batman'in ezeli düşmanı Joker, ikinci kez bir oyuncuya Oscar kazandırdı. (Heath Ledger, "The Dark Knight" filminde Joker karakterine hayat vererek En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ına layık görülmüştü.) Joaquin Phoenix'e En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandıran "Joker" filmi, psikolojik problemleri olan Arthur Fleck'in toplum tarafından göz ardı edilmesi ve kötü muamele görmesine karşı sevilme ve komedyen olma hayallerini gerçekleştirmeye çalışmasını anlatıyor. Arthur, komedyen olarak sevilmeyeceğini ama başka bir şekilde insanların hayranlığını kazandığını fark eder: suç ve şiddetle. Bu yol onu yavaş yavaş Joker'e dönüştürür. "Joker" filmi, bizi hızlıca içine çekiyor ve Arthur ile çıktığımız bu zorlu yolculukta onu o kadar iyi anlıyoruz ki Joker'e dönüştüğünde kendimizi neredeyse onun için tezahürat ederken buluyoruz. Joaquin Phoenix, bu ikonik karaktere "Joker: Folie à Deux"(2024) filmiyle hayat vermeye devam ediyor. Devam filminde Phoenix'e Harley Quinn rolünde Lady Gaga da eşlik ediyor.


3. Gladiator (2000) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Russell Crowe, Connie Nielsen

Eski bir Romalı general, ailesini öldüren ve onu köleliğe zorlayan yozlaşmış imparatordan intikam almak için yola koyulur. Senaryosunu David Franzoni, John Logan ve William Nicholson'ın kaleme aldığı "Gladiator", En İyi Film ile birlikte En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Ses ve En İyi Görsel Efekt olmak üzere beş dalda Oscar aldı. Başarılı performansıyla Joaquin Phoenix de Commodus rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar'a aday oldu.


4. C'mon C'mon (2021) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Mike Mills

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Gaby Hoffman, Woody Norman

Dram türündeki "C'mon C'mon (Yaşamaya Bak)" filminde, kız kardeşi ondan oğluna bakmasını isteyince, bir radyo gazetecisi, enerjik yeğeniyle birlikte ona Los Angeles'tan uzakta bir hayat göstermek için ülke çapında bir yolculuğa çıkar. Bu duygusal yolculuk filminde Joaquin Phoenix'in, yine izleyiciyi ekrana kilitleyerek, bizi hikayeye daha da çekmeyi başardığını görüyoruz.


5. Walk the Line (2005) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: James Mangold

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin

Joaquin Phoenix'e John R. Cash rolüyle Oscar adaylığı getiren "Walk the Line" filmi, Country müzik efsanesi Johnny Cash'in Arkansas'ta bir pamuk çiftliğindeki ilk günlerinden, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis ve Carl Perkins ile birlikte kayıtlar yaptığı Memphis'teki Sun Records'ta şöhrete ulaşmasına kadar uzanan hayat öyküsünü konu alıyor.


6. Beau is Afraid (2023) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Ari Aster

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan

Komedi, dram ve korku türlerindeki "Beau is Afraid (Korkuyorum)" filminde; annesinin ani ölümünün ardından, yumuşak huylu ama kaygı dolu bir adam, Kafkaesk bir maceraya atılarak en karanlık korkularıyla yüzleşir.


7. The Master (2012) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams

Tarihi dram türündeki "The Master" filminde, bir donanma gazisi savaştan evine huzursuz ve geleceğinden emin olmadan döner - ta ki Dava ve onun karizmatik lideri tarafından cezbedilene kadar. "The Master", başrolündeki tüm oyuncularına Oscar adaylığı getirmiş bir yapım: Joaquin Phoenix, En İyi Erkek Oyuncu; Philip Seymour Hoffman, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Amy Adams, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu.


8. Two Lovers (2008) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: James Gray

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Gwyneth Paltrow, Vinessa Shaw

"Two Lovers" filmi, ailesinin evlenmesini istediği aile dostu ile güzel ama dengesiz yeni komşusu arasında kalan bekar bir adam hakkında Brooklyn'de geçen romantik bir drama.


9. The Immigrant (2013) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: James Gray

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Marion Cotillard, Jeremy Renner

1921 yılında geçen "The Immigrant" filminde, masum bir göçmen kadın, göz kamaştırıcı bir sihirbaz onu kurtarmaya ve Ellis Adası'nda tutulan kız kardeşiyle yeniden bir araya getirmeye çalışana kadar burlesk ve vodvil hayatında kandırılır.


10. Les Frères Sisters, The Sisters Brothers (2018) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Jacques Audiard

Oyuncular: Joaquin Phoenix, John C. Reilly, Jake Gyllenhaal

Dram ve Western türlerindeki "Les Frères Sisters (The Sisters Brothers)" filminde, meşhur silahlı suikastçı ikilisi Eli ve Charlie Sisters, 1850'lerin Oregon'unda bir altın arayıcısını ve onun beklenmedik müttefikini kovalamaktadır. Başrollerdeki iki usta oyuncu Joaquin Phoenix ve John C. Reilly'nin kimyaları, filmin seyir zevkini daha da artırıyor.


11. Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (2018) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Gus Van Sant

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Jonah Hill, Rooney Mara

Biyografi, komedi ve dram türlerindeki "Don't Worry, He Won't Get Far on Foot" filminde, hayatını değiştiren bir kazanın ardından ayık kalma yolunda ilerleyen John Callahan, sanatın iyileştirici gücünü keşfeder ve yaralı ellerini, ona yeni bir hayat getiren komik ve çoğu zaman tartışmalı karikatürler çizmeye yönlendirir. Joaquin Phoenix, bu katmanlı karakteri yine oldukça incelikli bir şekilde ele alıyor.


12. You Were Never Really Here (2017) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Lynne Ramsay

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, Ekaterina Samsonov

Şiddetten korkmayan travma geçirmiş bir gazi, hayatını kazanmak için kayıp kızların izini sürmektedir. Bir iş kontrolden çıktığında, Joe'nun kabusları onu ele geçirir ve kendisini tehlikeli bir komplonun içinde bulur. Klasik Hollywood aksiyon filmlerinde görmeye pek de alışık olmadığımız Joaquin Phoenix'i, "You Were Never Really Here" ile tam da öyle bir yapımın içinde görüyoruz.


13. Hotel Rwanda (2004) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Terry George

Oyuncular: Don Cheadle, Sophie Okonedo, Joaquin Phoenix

1990'ların ortalarında Ruanda'daki Hutu-Tutsi çatışmasını konu alan "Hotel Rwanda", sizi hıçkırıklara boğacak. Paul Rusesabagina, Rwanda'daki bir otelin müdürü olarak, Hutu militanlarından kaçan binden fazla Tutsi mültecisini otelde koruma altına alıyor. Ancak bu durum kendi başının da militanlarla belaya girmesine neden oluyor.


14. Parenthood (1989) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Ron Howard

Oyuncular: Steve Martin, Mary Steenburgen, Dianne Wiest, Joaquin Phoenix, Keanu Reeves

Çocuk yıldız olarak Hollywood'a giren Joaquin Phoenix'i bu sefer genç bir oyuncu olarak bir aile komedisi olan "Parenthood"da izliyoruz. Üç Buckman kardeş, çocuklarını -her biri kendi farklı tarzında- yetiştirmeye ve bu sürecin getirdiği sevinç ve üzüntülerle başa çıkmaya çalışır.


15. Napoleon (2023)

Yönetmen: Ridley Scott

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Ludivine Sagnier, Ben Miles

Ridley Scott ile Joaquin Phoenix'i yeniden bir araya getiren "Napoleon" filmi, Napolyon Bonapart'ın kökenlerine ve imparatorluğa hızlı, acımasız tırmanışına, karısı ve tek gerçek aşkı Josephine ile olan bağımlılık yaratan ve çoğu zaman istikrarsız ilişkisinin prizmasından bakarak orijinal ve kişisel bir bakış sunuyor. Joaquin Phoenix, Napoleon'u canlandırırken; Vanessa Kirby de Josephine'e hayat veriyor.


Ryan Gosling'in En İyi Filmleri

Jennifer Lawrence'ın En İyi Filmleri

Leonardo DiCaprio'nun En İyi Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi