2023 Yılının En İyi 25 Filmi

Sinemalarda ve yayın platformlarında 2023 yılında yayınlanan, film festivallerinde büyük övgüler toplayan ve gişe rekorları kıran yapımları bir araya getirdik. Dramdan gerilime, komediden biyografiye dek farklı türlerdeki, radarınızdan kaçmış olabilecek 2023 yılının en iyi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
19 Eylül 2023 Salı 17:05 | Son Güncellenme:
23 dakika okunma süresi
2023 Yılının En İyi Filmleri

1. Oppenheimer (2023) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Cillian Murphy, Florence Pugh, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Rami Malek, Josh Hartnett, Benny Safdie

Christopher Nolan'ın tüm filmleri heyecanla bekleniyor, hele de oyuncu kadrosu "Oppenheimer" kadar güçlü olanlardan beklenti çok daha fazla oluyor. Ancak "Oppenheimer" filminin, 2023'e gerçek anlamda damga vurduğunu söylersek muhtemelen abartmış olmayız. Biyografi, dram ve tarih filmi "Oppenheimer", bilim insanı ve atom bombasının babası olarak bilinen J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alıyor.


2. Barbie (2023) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Greta Gerwig

Oyuncular: Margot Robbie, Ryan Gosling, Kingsley Ben-Adir, Scott Evans, Simu Liu, Ncuti Gatwa, Hari Nef, Emma Mackey, Dua Lipa, Anna Cruz Kayne, Sharon Rooney, Issa Rae, Kate McKinnon, Nicola Coughlan, Alexandra Shipp, Ritu Arya, Helen Mirren, Aeric Ferrera, Will Ferrell, Emerald Fennell, Michael Cera

Greta Gerwig'in, yönettiği ve senaryosunu Noah Baumbach ile birlikte kaleme aldığı ve tüm dünyada izlenme rekorları kırarak bir fenomene dönüşen "Barbie" filmi için 2023 yılının en çok iz bırakan filmi diyebiliriz. "Barbie" filmi, Barbie Diyarı'nda yaşayan ve anlayamadığı bir nedenden dolayı artık hem bedeninin hem de evreninin mükemmelliğine adapte olamayan Barbie'yi merkezine alıyor. Barbie, ilk kez yüzleşmek zorunda kaldığı "kusurlarını" düzeltmek için gerçek dünyada bir maceraya atılıyor ve bu yolculukta ona Ken de eşlik ediyor.


3. Asteroid City (2023) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Wes Anderson

Oyuncular: Scarlett Johansson, Jason Schwartzman, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Steve Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Willem Dafoe, Margot Robbie

1955 yılında geçen "Asteroid City" filmi, yıllık Junior Stargazer kongresi için kurgusal bir çöl kasabasına giden bir grup öğrenci ile velilerini ve sonrasında gelişen olayları takip ediyor. Bir bilim kurgu romantik komedisi olarak tanımlanan "Anteroid City" filmi, Wes Anderson'ın filmografisindeki bir başka gösterişli, sinematik deneyim.


4. Beau is Afraid (2023) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Ari Aster

Oyuncular: Joaquin Phoenix, Patti LuPone, Amy Ryan

Komedi, dram ve korku türlerindeki "Beau is Afraid (Korkuyorum)" filminde; yumuşak huylu ama kaygı dolu bir adam, annesinin ani ölümünün ardından, Kafkaesk bir maceraya atılarak en karanlık korkularıyla yüzleşir.


5. Poor Things (2023) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

Oyuncular: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine, Margaret Qualley, Christopher Abbott, Jarod Carmichael, Kathryn Hunter

Bilim kurgu ve romantik türlerindeki "Poor Things" filmi, zeki ve alışılmışın dışında bir bilim insanı olan Dr. Godwin Baxter tarafından hayata döndürülen genç bir kadın olan Bella Baxter'ın fantastik evrimini anlatan inanılmaz bir hikaye. 80. Venedik Film Festivali'nde En İyi Film seçilerek Altın Aslan kazanan "Poor Things", Alasdair Gray'in 1992 tarihli, aynı adlı, ödüllü romanından uyarlanıyor. Başroldeki Emma Stone'un, büyük övgüler toplayan performansı ile Oscar kazanabileceği düşünülüyor.


6. Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) – IMDB Puanı 8.7

Yönetmen: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson

Seslendirme Kadrosu: Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac, Jake Johnson, Issa Rae, Brian Tyree Henry, Luna Lauren Velez, Daniel Kaluuya, Jason Schwartzman

Çok sevilen "Spider-Man: Into the Spider-Verse"(2018) filminin ardından merakla beklenen "Spider-Man: Across the Spider-Verse", kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayan bir devam filmi olmayı başardı. Aksiyon ve macera türlerindeki animasyon filmi "Spider-Man: Across the Spider-Verse"te; Miles Morales, çoklu evrene dalar ve burada kendi dünyalarını korumakla görevli örümcek insanlardan oluşan bir ekiple birlikte yeni bir tehditle nasıl başa çıkacakları konusunda çatışırlar. Miles, kahraman olmanın ne demek olduğunu yeniden tanımlamak zorunda kalır.


7. You Hurt My Feelings (2023) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Nicole Holofcener

Oyuncular: Julia Louis-Freyfus, Tobias Menzies, Michaela Watkins

Komedi ve dram türlerindeki "You Hurt My Feelings" filminde, bir roman yazarının uzun süredir devam eden evliliği, kocasının son kitabına verdiği dürüst tepkiye kulak misafiri olmasıyla aniden altüst olur.


8. Past Lives (2023) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Celine Song

Oyuncular: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Romantik dram türündeki "Pas Lives" filminde, birbirlerine derinden bağlı iki çocukluk arkadaşı olan Nora ve Hae Sung, Nora'nın ailesinin Güney Kore'den göç etmesinin ardından birbirlerinden koparlar. 20 sonra, aşk ve kader kavramlarıyla yüzleştikleri bir haftada yeniden bir araya gelirler.


9. A Thousand and One (2023) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: A.V. Rockwell

Oyuncular: Teyana Taylor, Aaron Kingsley Adetola, Aven Courtney

Suç ve dram türlerindeki "A Thousand and One" filminde, gururlu ve son derece sadık Inez, oğlu Terry'yi koruyucu aile sisteminden kaçırdıktan sonra, anne ve oğul hızla değişen New York'ta ev, kimlik ve istikrar duygularını geri kazanmak için yola koyulurlar.


10. Air (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Ben Affleck

Oyuncular: Matt Damon, Jason Bateman, Ben Affleck, Chris Messina, Viola Davis, Damian Delano Young, Chris Tucker, Julius Tennon

Dram türündeki bir spor filmi olan "Air", spor pazarlama yöneticisi Sonny Vaccaro'nun geçmişini ve basketbol tarihinin en büyük sporcusu Michael Jordan'ın peşinde Nike'a nasıl liderlik ettiğini anlatıyor.


11. Blackberry (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Matt Johnson

Oyuncular: Jay Baruchel, Glenn Howerton, Matt Johnson, Kelly Van der Burg

Biyografi, komedi ve dram türlerindeki "Blackberry" filminde, dünyanın ilk akıllı telefonu olan Blackberry'nin meteorik yükselişinin ve felaketle sonuçlanan çöküşünün öyküsünü izliyoruz.


12. Rye Lane (2023) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Raine Allen-Miller

Oyuncular: David Jonsson, Vivian Oparah, Poppy Allen-Quarmby

Romantik komedi ve dram türlerindeki "Rye Lane" filminde, kötü ayrılıklarla sarsılan iki genç, Güney Londra'da olaylı bir günde birbirlerine bağlanırlar.


13. Anatomie d'une Chute, Anatomy of a Fall (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Justine Triet

Oyuncular: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner

Suç, dram ve gerilim türlerindeki "Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall)" filminde, kocasını öldürdüğünden şüphelenilen bir kadın ve tek tanık olan kör oğulları, ahlaki bir ikilemle karşı karşıya kalır.


14. Are You There God? It's Me, Margaret (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Kelly Fremon Craig

Oyuncular: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates

Komedi ve dram türlerindeki bir aile filmi olan "Are You There God? It's Me, Margaret", ailesiyle birlikte şehirden banliyöye taşınmak zorunda kalan 11 yaşındaki Margaret'ı merkezine alıyor. Margaret, bu dönemde yeni arkadaşlar, duygular ve ergenliğin başlangıcıyla karşılaşıyor.


15. Lee (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Ellen Kuras

Oyuncular: Kate Winslet, Alexander Skarsgard, Andrea Riseborough, Marion Cotillard, Andy Samberg, Josh O'Connor

Biyografi, dram ve tarih türlerindeki "Lee" filminde, Dünya Savaşı sırasında Vogue dergisi için savaş muhabirliği yapan Fotoğrafçı Elizabeth 'Lee' Miller'ın hikayesini izliyoruz.


16. Wicked Little Letters (2023) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Thea Sharrock

Oyuncular: Olivia Colman, Jessie Buckley, Timothy Spall, Lolly Adefope

Komedi, tarih ve gizem türlerindeki "Wicked Little Letters" filminde, Littlehampton'daki insanlar skandal ve müstehcen mektuplar almaya başladığında, şüpheler hemen kızının velayetini kaybedebilecek olan ateşli Rose'un üzerine düşer. Bunun üstüne bir grup kadın, gizemi çözmek için yola koyulur.


17. All of Us Strangers (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Andrew Haigh

Oyuncular: Paul Mescal, Andrew Scott, Claire Foy, Jamie Bell

Dram ve fantastik türlerindeki "All of Us Strangers" filmi, komşusuyla karşılaştıktan sonra çocukluğunun geçtiği eve geri dönen ve burada uzun zaman önce ölmüş olan anne ve babasının hayatta olduğunu ve öldükleri günkü yaşlarında göründüklerini keşfeden bir senaristin başından geçenleri anlatıyor. Son dönemin yükselen yıldızlarından Paul Mescal'in başrolünde yer aldığı "All of Us Strangers" filmi, adeta metafiziksel bir sevgi hikayesi.


18. Tetris (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Jon S. Baird

Oyuncular: Taron Egerton, Mara Huf, Miles Barrow, Rick Yune, Nikita Efremov, Toby Jones

Biyografi, tarih ve dram türlerindeki "Tetris" filmi, dünyanın en popüler video oyunlarından birinin dünyanın dört bir yanındaki oyunculara nasıl ulaştığının hikayesini konu alıyor. İş insanı Henk Rogers ve Tetris'in mucidi Alexey Pazhitnov, SSCB'de güçlerini birleştirerek Tetris'i kitlelere ulaştırmak için her şeyi riske atarlar.


19. Gran Turismo (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Neill Blomkamp

Oyuncular: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Takehiro Hira, Darren Barnet, Geri Horner, Djimon Hounsou, Josha Stradowski

Aksiyon, macera ve dram türlerindeki, ilham verici gerçek bir hikayeye dayanan "Gran Turismo" filmi; işçi sınıfından bir oyuncu, başarısız bir eski yarış arabası sürücüsü ve idealist bir motor sporları yöneticisinden oluşan bir ekibin, dünyanın en seçkin sporunu yapmak için her şeylerini riske atışını konu alıyor.


20. Priscilla (2023) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Sofia Coppola

Oyuncular: Cailee Spaney, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Olivia Barrett, Dan Beirne, Dan Abramovici, R Austin Ball, Jorja Cadence

Biyografi ve dram türlerindeki "Priscilla" filmi, Priscilla'nın Elvis'le ilk tanışmalarından yaklaşık 14 yıl sonraki boşanmalarına dek geçen süreyi ve çoğu zaman çalkantılı olan ilişkilerini ve evliliklerini konu alıyor. Priscilla'nın, 24 yaşındaki Elvis'le ilk tanıştığında 14 yaşında olması nedeniyle filmin bazı noktalarda tartışmalara yol açabileceği konuşuluyor. Ancak Priscilla Presley de başyapımcı olarak projeye dahil oldu ve kendi yaşamını anlatan hikayede söz hakkına sahip oldu.


21. May December (2023) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Natalie Portman, Julianne Moore, Piper Curda, Charles Melton, Cory Michael Smith

2023 Cannes Film Festivali'nde ana yarışmada dünya prömiyerini yapan Todd Haynes imzalı "May December", dram türünde bir film. Kötü şöhretli magazin aşklarının tüm ülkeyi sarmasından 20 yıl sonra, evli bir çift, geçmişleriyle ilgili bir film için araştırma yapmak üzere hayatlarına dahil olan bir aktris nedeniyle kendilerini baskı altında hissetmeye başlarlar.


22. Fallen Leaves, Sararmış Yapraklar (2023) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Aki Kaurismaki

Oyuncular: Alma Pöysti, Alina Tomnikov, Jussi Vatanen

2011 yılındaki "Umut Limanı" filminden sonra Altın Palmiye adayı olarak geri döndüğü 2023 Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan ve Jüri Ödülü'nü kazanan usta yönetmen Aki Kaurismaki'nin 20. filmi "Fallen Leaves (Sararmış Yapraklar)", Kaurismaki'nin kendine özgü evreninde geçiyor. "Fallen Leaves" filmi, işten atılan süpermarket çalışanı Ansa ile inşaat işçisi ve iflah olmaz alkolik Holappa'yı bir karaoke barında bir araya getiriyor. Film, trajikomik bir aşk hikayesini tüm aksiliklere rağmen umutla anlatıyor.


23. Monster, Canavar (2023) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Hirokazu Kore-eda

Oyuncular: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa

Dünya prömiyerini yaptığı 2023 Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ödüllerini alan Hirokazu Kore-eda imzalı "Monster (Canavar)", Toronto Uluslararası Film Festivali'nde de seyirciyle buluştu. "Arakçılar", "Kimse Fark Etmiyor", "Bebek Servisi" ve "Benim Babam, Benim Oğlum" gibi filmleriyle tanınan Kore-eda, yeni filminde seyirciyi, eşini kaybetmiş bir anne ve oğul üzerinden zaman geçtikçe katmanları artan, her bir karakterin anlatımı ile gerçekliği değişen ve karmaşıklaşan bir hikaye ile buluşturuyor.


24. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (2023) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: James Gunn

Oyuncular: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Karen Gillan, Pom Klementieff, Will Poulter, Sean Gunn, Elizabeth Debicki, Sylvester Stallone

Çok sevilen "Guardians of the Galaxy" serisinin üçüncüsü olan "Guardians of the Galaxy Vol. 3", bir kez daha James Gunn'ın yönetmenliği ile karşımıza çıkıyor. Gamora'yı kaybetmenin acısını hala yaşayan Peter Quill, ekibini, evreni ve içlerinden birini savunmak için bir araya getirir çünkü bu görev başarılı olmazsa Koruyucular'ın sonu anlamına gelebilir.


25. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: John Francis Daley, Jonathan Goldstein

Oyuncular: Chris Pine, Michelle Rodriguez, Rege-Jean Page, Justica Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant, Chloe Coleman

Fantastik ve macera türlerindeki "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" filminde, etkileyici bir hırsızı ve beklenmedik maceraperestlerden oluşan bir grubu takip ediyoruz. Ekip, kayıp bir kutsal emaneti geri almak için destansı bir maceraya atılır, ancak yanlış insanlarla karşılaştıklarında işler tehlikeli bir şekilde ters gider.


IMDB'nin En Popüler 2023 Yılı Dizileri

Toronto Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Uzun Sezonlu En İyi Diziler

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri