Sebzeleri Nasıl Tüketmeliyiz? Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı?

Sebzeler çiğ olarak mı yoksa pişmiş olarak mı tüketilmeli? Her iki şeklin de kendine özel artılarını ve eksilerini mercek altına aldık.

YAZAR: Betül Üstün
9 Kasım 2021 Salı 11:56 | Son Güncellenme:
5 dakika okunma süresi
Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli?

Sebze ve meyvelerin yalnızca çiğ veya yalnızca pişmiş şekilde tüketilmesi gerektiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur. Her iki şeklin de kendine özel artıları ve eksileri vardır. Örneğin; domates içerisindeki antioksidan bir bileşik olan "likopen"in aktivitesi, domates pişirildiğinde artar. Ancak bununla birlikte, pişmiş sebzelerde pişirilme yöntemine göre değişecek şekilde çeşitli oranlarda vitamin ve mineral kayıpları olduğunu da bilmekteyiz. Diğer taraftan, bazı bireyler çiğ sebzeleri sindirmede sorun yaşayabilir ve bazı hastalıklarda çiğ sebze tüketimi önerilmez. Diyeti, kişinin içerisinde bulunduğu tüm durumları ve hastalıklarını göz önünde bulundurarak planlarız. Bu nedenle size özel öneriler için lütfen diyetisyeninize danışınız.

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli? Sebzeleri Pişirirken Bilmemiz Gerekenler:

  1. Genel olarak sağlıklı bir bireyin beslenmesini değerlendirecek olursak; sebzeleri pişirirken doğal renklerini, şeklini ve besin değerini korumak gerektiğini ve bu nedenle sebzeleri pişirirken bazı püf noktalar olduğunu söyleyebiliriz.
  2. Sebzeler tüketimden veya pişirilmeden hemen önce kesilmelidir. Sebzelerin boyutunu çok fazla küçültmemeye çalışalım.
  3. Kesilen sebzeler bekletilmeden ısı uygulamasına geçilmelidir. Böylece C vitamini kaybı olabildiğince azaltılır.
  4. Sebzeleri pişirirken yeterli miktarda su konulmalıdır veya susuz pişirme yöntemleri (buharda pişirme vb.) seçilebilir. Böylece vitamin ve minerallerin pişirme suyuna geçmesini önlemiş oluruz.
  5. Sebzeler haşlama yöntemiyle pişirildiyse, bazı vitamin ve mineraller suya geçtiği için bu su atılmamalıdır.
  6. Mümkün olduğu kadar kısa sürede pişirilmeli, alkali ortam bazı vitaminlerin kaybına yol açtığı için pişerken soda eklenmemelidir.
  7. Sebzeleri kısa sürede pişirmek, sebzelerin parlak rengini ve gevrekliğini korumaya yardımcı olur.
  8. Kuşkonmaz, yeşil fasulye, brokoli ve bezelye gibi sebzeleri çabucak ve sadece yumuşayana kadar pişirilebilirsiniz. Isı, B vitaminlerini ve C vitaminini yok eder.
  9. Pancar veya kırmızı lahana pişirirken suya limon suyu veya sirke eklenmesi parlak kırmızı renklerini korumaya yardımcı olur. Yeşil sebzeler için, bu asitli bileşenleri piştikten sonra eklemek yeşil rengin olabildiğince korunmasını sağlayacaktır.

Sebzeler Çiğ Olarak mı Yoksa Pişmiş Olarak mı Tüketilmeli? Haşlanmış Sebzelerin Faydaları

  1. Sindirim sağlığı: Haşlanmış sebzeler, lif bakımından zengin oldukları için sindirim sistemi sağlığını destekleyebilir. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışması için önemlidir ve kabızlığı önleyebilir.
  2. Besin değeri: Sebzelerin besin değerleri, pişirme yöntemine göre değişebilir. Ancak, sebzeler haşlandığında, vitamin ve mineral kayıpları minimum düzeyde olur. Bu nedenle, haşlanmış sebzeler genellikle diğer pişirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha besleyici olabilir.
  3. Kalori kontrolü: Haşlanmış sebzeler, yağ veya tuz eklenmeden pişirildiği için kalori alımını kontrol etmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Ayrıca, yemeklere lezzet katmak için baharatlar veya doğal tatlandırıcılar kullanarak daha sağlıklı bir seçenek haline getirilebilirler.
  4. Antioksidan etkiler: Sebzeler, antioksidanlar bakımından zengin oldukları için haşlanmış olarak tüketildiğinde, antioksidan etkileri artabilir. Bu, hücre hasarını önleyerek vücudunuzun genel sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
  5. Kolay hazırlanabilirlik: Haşlanmış sebzeler, diğer pişirme yöntemlerine göre daha kolay hazırlanabilirler. Sıcak suya atıp birkaç dakika beklemek yeterli olabilir. Bu nedenle, haşlanmış sebzeler, yoğun bir programı olan veya hızlı bir yemek hazırlamak isteyen insanlar için iyi bir seçenektir.

Renklerine Göre Sebze ve Meyvelerin Faydaları Neler?

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Meyve ve Sebze Tüketimi Hakkında Bilinmeyenler

EN ÇOK OKUNANLAR

Sırlarla Örülü Bir Yolculuk: Jasmine”

Sırlarla Örülü Bir Yolculuk: Jasmine”

2 dakika okunma süresi
Her Güne Küçük Bir Sürpriz: 2025 Advent Calendar Seçkisi

Her Güne Küçük Bir Sürpriz: 2025 Advent Calendar Seçkisi

11 dakika okunma süresi
Toprağın Yeni Kahramanı

Toprağın Yeni Kahramanı

1 dakika okunma süresi
2025 Yılında Saatin Enleri

2025 Yılında Saatin Enleri

1 dakika okunma süresi
23 Kasım 2025 Günlük Burç Yorumları: ‘Aşkta güç arıyorsunuz'

23 Kasım 2025 Günlük Burç Yorumları: ‘Aşkta güç arıyorsunuz'

5 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Paris'te Bir Gelenek: Le Défilé İlham Verdi

Paris'te Bir Gelenek: Le Défilé İlham Verdi

Moda Sahnesinden Güzellik Evrenine

Moda Sahnesinden Güzellik Evrenine

Khloe Kardashian'da Hangi Estetik İşlemler Var?

Khloe Kardashian'da Hangi Estetik İşlemler Var?

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendiren İpuçları

Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığı Güçlendiren İpuçları

Bir Tılsımın Anatomisi

Bir Tılsımın Anatomisi

İkonik Bir Melodinin Yeni Sesi: Miley Cyrus

İkonik Bir Melodinin Yeni Sesi: Miley Cyrus

Bvlgari Allegra Insieme: Birlikte Olmanın Yansıması

Bvlgari Allegra Insieme: Birlikte Olmanın Yansıması

Uykusuzluk Cildi Nasıl Etkiler?

Uykusuzluk Cildi Nasıl Etkiler?

New York'un Parfüme Dönüşen Ruhu

New York'un Parfüme Dönüşen Ruhu

Kozmetik Markası Olan Ünlü Girişimciler

Kozmetik Markası Olan Ünlü Girişimciler

2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

2025 Oscar Töreni'nde Yandan Ayrılmış Saç Modası

Güzellik Dünyasında Büyük Hamle: e.l.f. Beauty, Rhode'u Satın Alıyor

Güzellik Dünyasında Büyük Hamle: e.l.f. Beauty, Rhode'u Satın Alıyor