TANSA MERMERCİ EKŞOĞLU "SPOT PROJECTS"İ ANLATIYOR

SPOT Projects’in hikayesini ve yeni dönem etkinliklerini kurucu direktör Tansa Mermerci Ekşioğlu anlatıyor.

24 Ekim 2018 Çarşamba 14:09 | Son Güncellenme:
11 dakika okunma süresi

Zeynep TEMİZ

Sanatseverseniz, koleksiyon yapmak istiyorsanız veya bugüne dek sanata sadece uzaktan ilgi duyduysanız; gitmek istediğiniz bir sergi veya özel bir etkinlik varsa, bir koleksiyonere dair okuduğunuz haber ilginizi çekiyorsa ya da sanatın farklı alanları üzerine eğitim almak istiyorsanız, SPOT Projects kültür ve sanat dünyasına adım atmanızı sağlıyor. SPOT Projects’in üyelik programı SPOT.TER, İstanbul sanat hayatında gerçekleşen güncel etkinlikleri bir anlamda sizin için kürate edilmiş bir program halinde sunuyor. Üyelik programı dahilinde özel koleksiyon ve sanatçı atölyesi ziyaretleri, konuşma ve seminerler, galeri, kurum, müze turları yer alıyor ve her hafta bir sanatçı, koleksiyoner, küratör ya da farklı bir sanat profesyoneli eşliğinde ayrıcalıklı etkinliklere katılabiliyorsunuz. Bununla birlikte, SPOT.TER üyeliğiniz sayesinde bağımsız bir sanat projesine ya da Türkiyeli bir sanatçıya eğitim-üretim desteği sağlayan SPOT Destek Fonu’na katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Sunduğu programlarla, hızla gelişen sanat ve kültür dünyası içinde, sanatsever bireyler için en hızlı, doğru ve güncel bilgiyi edinebilecekleri diyalog ağını yaratan SPOT Projects’in tüm bunları gerçekleştirirken altını çizdiği cümle ise şu: “Her SPOT.TER bir sanat destekçisidir.” 2011 senesinde kurulan SPOT Projects’in kurucu direktörü Tansa Mermerci Ekşioğlu, SPOT Projects’in kuruluş hikayesi, SPOT.TER üyelik programı ve SPOT Destek Fonu’nu ALEM okuyucularına anlattı.


SPOT Projects nasıl kuruldu? Alanında büyük bir boşluğu dolduran böyle bir oluşumun yaratılması için sizi motive eden neydi?
Kişisel deneyimim SPOT Projects’in kurucularından biri olmam için bana yol gösterdi. Brown Üniversitesi’nde Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü okuduktan sonra fark ettim ki sanat tarihi ve sanatın farklı alanları üzerine yeterli bilgiye sahip değilim. Güncel sanat dünyası ile etkileşime geçmeden önce kapsamlı bir eğitim sürecine girmem gerektiğini düşündüm, çünkü bu alanla ilgili her şeyi kısa sürede öğrenemeyeceğime kanaat getirdim. Özel dersler ve gerçekleştirdiğim saha gezileri zaman içerisinde çağdaş sanat dünyasını daha iyi anlayabilmemi ve bu dünyaya entegre olmamı sağladı. Bu süreçteki deneyimimi İstanbul’da sanata ilgi duyan herkesle paylaşmam gerektiğine inanıyordum ve sanatı nasıl daha ulaşılabilir hale getiririz diye düşünmeye başladım. 2011 senesinde ise küratör Zeynep Öz ve sanat yöneticisi Laura Carderera ile SPOT Projects’i kurarak sanat ve kültür dünyası ile daha yakın temas kurup farklı şeyler öğrenmek için heyecan duyan sanatseverlere bir adres yaratmış olduk. SPOT Projects’in çatısı altında SPOT.TER Üyelik Programı ve SPOT Destek Fonu bulunuyor. Düzenlediğimiz etkinlikler ile üyelerimize güncel sanat takvimi doğrultusunda farklı programlar sunarken, üyelik gelirleri ile oluşturduğumuz SPOT Destek Fonu ile Türkiye’de bağımsız sanat projelerinin hayata geçmesini, Türkiyeli sanatçılara eğitim ve üretim desteği vermeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle SPOT Projects, yolunun kesiştiği herkese sanatsal ve kültürel olarak katkı sağlayan bir yapıya sahip. 

 

SPOT.TER’da yer alan üye profili nasıl? 
Üyelerimiz arasında yalnızca sanata ilgi duyduğu için gelen de var; sanatçı olan, senelerdir koleksiyon yapan ve çok farklı iş kollarından gelenler de var.  SPOT’un kurulduğu 2011 senesinden beri hala üyemiz olarak devam edenler bulunuyor ve onlar için SPOT.TER sanat ve kültür dünyasına açılan kapı olmakla birlikte nefes alabilecekleri farklı bir sosyalleşme ve buluşma noktası. Yeni gelen üyelerimiz de bu samimiyeti hemen hissedebildiği için platforma uyum sağlaması çok kısa sürüyor. Bireysel üyelik etkinliklerimizde katılımcılarımız 25-50 yaşları arasında ve çoğunlukla kadın. Kurumsal üyelik etkinliklerimizde ise her yaştan kadın-erkek katılımcımız oluyor. SPOT.TER’da her etkinlik çok renkli geçiyor. Tüm üyelerimizin ortak noktası sanat ve kültür sayesinde hayatlarında farklı bir bakış açısı yaratmak ve bu yolla sanata destek vermek. 
Üyemiz olmasa bile SPOT Projects ve SPOT.TER hakkında bilgi almak isteyen kişi sayısı da oldukça fazla. Sosyal medyanın gücünü fark ettiğimizden beri SPOT’un görünürlüğünü bu alanda da artırmak için üzerine düşünüp farklı içerikler oluşturmaya çalışıyoruz. Örnek vermek gerekirse, Instagram hesabımızda her hafta dünyanın farklı bölgelerinden koleksiyoner hikayeleri ve sanat dünyasından yeni haberler paylaşıyoruz. Böylece sadece üyelerimize değil, herhangi bir medyum üzerinden SPOT’la yolu bir dakikalığına bile olsa kesişen herkes için sanat ve kültür açısından fayda sağlamayı hedefliyoruz.  

Her dönem farklı bir tema üzerinden etkinlik takviminizi oluşturuyorsunuz. Bu temalar nasıl belirleniyor? 
Tema seçimimiz ilk olarak içinde bulunduğumuz dönemde sanat ve kültür dünyasında ön plana çıkan haberler ve temalarla bağlantılı olarak gelişiyor. Üyelerimizin talepleri de bu seçimde oldukça etkili oluyor tabii ki. Son iki dönemdir “Koleksiyonerlik” teması üzerine gittik, çünkü hem yerli koleksiyonerler sanat sahnesindeki rolleri ve açtıkları yeni koleksiyon mekanlarıyla bir atılım gerçekleştirdiler, hem de üyelerimiz koleksiyonerlik üzerine daha detaylı ve pratik bilgi edinmek istedi. Geçtiğimiz sene bu doğrultuda Emin Hitay, Selman Bilal, Leyla & Şevki Pekin, Öner Kocabeyoğlu, Ari Meşulam gibi önemli koleksiyonerler SPOT.TER’a kapılarını açtı. Böylece üyelerimiz dönem boyunca teorik bilginin yanı sıra saha gezileri ile pratiğe yönelik bilgi de edinmiş oldu. 

Sonbahar 2018 döneminin teması “Sanat ve Kesişenleri”. Tema doğrultusunda programda yer alacak konu başlıkları nasıl belirlendi ve hangi isimler üyelerle buluşacak?
Yeni sanat sezonu Contemporary Istanbul, 4. İstanbul Tasarım Bienali ve pek çok farklı sanat etkinliği ile birlikte hareketli bir şekilde başlıyorken, SPOT.TER sonbahar 2018 dönemini tek bir konu başlığı altında sınırlamak istemedik. “Sanat ve Kesişenleri” teması altında fuar ve bienaller, performans, mimari, tasarım, sinema gibi disiplinlerarası konularda uzman konuşmacılar üyelerimiz ile buluşacak. Küratörler Marcus Graf ve Simge Burhanoğlu; mimar Nevzat Sayın; akademisyen ve yönetmen Ela Başak Atakan; sanatçılar Gözde İlkin, Ahmet Elhan, Hera Büyüktaşçıyan, Gülsün Karamustafa; koleksiyoner Tony Ventura, Ali Raif Dinçkök’ün yeni koleksiyon mekanı ARD Collection programda yer alacak isimlerden birkaçı. Ayrıca 58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nun küratörü olarak seçilen ve SPOT’un da kurucularından Zeynep Öz ile birlikte sanatçı İnci Eviner de gelecek Venedik Bienali üzerine SPOT.TER’da bir konuşma gerçekleştirecek.

SPOT Projects’i takip edenleri ve SPOT.TER üyelerini gelecekte neler bekliyor? Yakın zamandaki planlarınızdan ve hedeflerinizden söz edebilir misiniz?
Her zaman için öncelikli amacımız SPOT.TER’ı geliştirmek ve dolayısıyla SPOT Destek Fonu’nu büyüterek sanata ve sanatçıya olan ilginin ve desteğin artmasını sağlamak. Kurulduğumuz günden beri de bunun için çabalıyoruz. Uzun vadede ise başta Türkiye ve Orta Doğu’da olmak üzere sanatseverleri uluslararası bir sanat ekosisteminde buluşturmak; küresel sanat sahnesinde yükselen sanatçıları ve projeleri destekleyip tanıtmak adına SPOT’u uluslararası bir marka haline getirmek. 

 

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR

Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın 2024 Yılı Dilekleri

Güneş Mutlu Mavituncalılar'ın 2024 Yılı Dilekleri

Pervin Ersoy ile Mardin Turu

Pervin Ersoy ile Mardin Turu

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Gamze Aktaş ile Yeni Yıl Kutlaması

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'dan “MO Talks Serisi”

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi