Berrin Ak ve Neslihan Torun Kaya'nın Yılbaşı Sofrası

Tables & Settings ve Haan markalarının kurucusu Neslihan Torun Kaya ile Mackenzie-Childs markasının Türkiye Distribütörü Berrin Ak, ALEM Dergisi için görkemli bir yılbaşı sofrasına imza attılar. Kobalt mavisinin ve bordo renginin başrolde olduğu yeni yıl heyecanı yaşatan yılbaşı sofrasının hikayesine ortak oluyoruz.

YAZAR: Kübra Bıçak
ABONE OL
27 Aralık 2022 Salı 12:07 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
Berrin Ak ve Neslihan Torun Kaya'nın Yılbaşı Sofrası

Neslihan Torun Kaya

ALEM Dergisi için Berrin Ak ile hazırladığınız yılbaşı sofrasının hazırlık süreci nasıldı?

Uzun zamandır iki sofra meraklısı olarak birlikte bir proje yapmayı arzu ediyorduk. Sevgili Berrin'den Halcyon markasının özel porselenlerini bir yeni yıl sofrasında Tables & Settings ve Haan'la buluşturma teklifi gelince, seve seve kabul ettim. Açıkçası her ikimiz de değişik fikirlere, tasarıma açık kişiler olunca hazırlıklar çok uzun sürmedi. Temayı, markanın en özel serilerinden, rengi ile fark yaratan kobalt mavisi üzerine kurguladık. Ben alışılagelmişin dışında sofralar kurmayı seviyorum. Bu sebeple yeni yıl denince akla gelen renklerden, dekorlardan uzaklaşıp kendi çizgimizi yansıtacağımız bir sofra tasarımı olmasını istedim. Güçlü bir renk olan kobaltı, bordo ile birleştirerek kendi yılbaşı soframızı yarattık. Haan'ın kış koleksiyonundaki masa örtüsü sanki bu kobalt yemek takımına göre üretilmişti. Yan yana getirdiğimizde sofra yarı yarıya bitmiş oldu. Tematik dekorlar, bordo çiçekler, nar ve kozalak detayları ile yılbaşı ruhunu tamamlamış olduk.

Yılbaşı sofrasındaki detaylar dikkat çekiyor. Kullanacağınız dekoratif objelere nasıl karar veriyorsunuz?

Hazırladığım her sofranın bir teması ve hikayesi var. Hiçbir obje veya renk tesadüfen orada değil. Mutlaka bir çıkış noktam var. Örneğin, bu sofrada çıkış noktası renk oldu. Sonra kullanacağım diğer renkleri, çiçekleri ve objeleri belirliyorum. En keyifli an, hayal ettiğimi, bir sofraya adım adım yerleştirmek.

Davet sofrası hazırlamanın beş altın kuralı nedir sizce?

Bana göre davet sofralarında; gelecek konuklar, mekan, menü ve sofranın uyumu çok önemli. Hazırladığınız sofrada kimleri ağırlayacaksınız ve en önemlisi o sofrada ne ikram edeceksiniz? Menü ile kullanılacak yemek takımları, sofranın dekoru birbiri ile uyum içinde olmalı. Yemeğin lezzeti kadar sunumu da çok önemli. Bu sebeple hazırladığınız menüyü onu en iyi şekilde sunacağınız tabaklarda ikram etmelisiniz. Davet sofrası deyince illa her şey abartılı olmak zorunda değil; yeter ki özen, ahenk ve uyum olsun.

Her sofranın bir hikayesi vardır. Siz hazırladığınız sofralarda sevdiklerinize nasıl hikayeler anlatıyorsunuz?

Ben bu konuda sınırları olmayan biriyim. Sanırım sofra kendimi, ruhumdaki çeşitliliği en özgür ve özgün şekilde ifade edebildiğim yer. Bu sebeple renkleri, desenleri, dokuları ve malzemeleri birbiri ile karıştırmayı çok seviyorum. Bunu yaparken de ruhumu sanatla besliyorum. Her seferinde bambaşka bir hikaye anlatmaya çalışıyorum. En keyifli yanı da, hazırladığım kompozisyonda saklı olan detayların keşfediliyor olması. Çünkü çoğunlukla tüm heyecan ve emeğim, büyük resimde görünmeyen o detaylarda gizli oluyor.

Tables & Settings ile şık ve zarif sofralara imza atıyorsunuz. Yeni projeler var mı ufukta?

Tables and Settings, 2022 yılını birbirinden özel ve kıymetli projelere imza atarak tamamladı. Yaptığım projelerle kültürümüzde çok önemli ve birleştirici etkisi olan sofrayı, sanat, tasarım, tarih gibi konularla bir araya getirerek değerlerimize sahip çıktığımı düşünüyorum. Bir sofrada bir araya gelmeyi, misafire özeni, ağırlamanın adabını günümüzde farklı bir dille anlatıyor ve buna özendirici olmaya çalışıyorum. Türkiye'de yalnızca sofra tasarımı yapan ve bunu temalarla birleştiren tek platform olması sebebiyle, çok büyük bir ilgi ve takdir gördü. Önümüzdeki yıl çok önemli projeler ve marka iş birliktelikleri ile sadece dekordan ibaret olmayan sofralar hazırlamaya devam edeceğim.

Bir diğer markanız Haan'da yer alan tasarımlar da dikkat çekiyor. Bu tasarımları hazırlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Haan'nın sıra dışı ama zamansız bir kimliği var. Koleksiyonların tamamını bizzat kendim tasarlıyorum. Çünkü bir sofra tutkunu olarak ihtiyaçları çok iyi biliyorum. Çok tercih edilenden ziyade, pek bulunamayanı üretmenin peşindeyim. Sofranın başrolü olacak, tek başına masayı şıklaştıracak ve fark yaratacak ürünler olmasına özen gösteriyorum. Sofra tekstilinde kullanılan kumaşlara, malzemelere takılı kalmadan farklı kumaş ve malzemelerde sofra koleksiyonları yaratıyorum. Zannedilenin aksine düz beyaz bir masa örtüsü ile şık bir sofra hazırlamak daha kolay değil. O masayı göz alıcı hale getirmek için çok daha fazla renk, obje, çiçeğe ihtiyacınız varken, renkli veya desenli bir masa örtüsü başrolü üstlenir ve diğer detaylara çok da ihtiyaç kalmaz. İşte bunun farkını keşfedenler için Haan vazgeçilmez bir adres oluyor.

Tutkulu bir sanatseversiniz. Sanatın sofraya yansıması nasıl oluyor?

Bu konuda çok şanslıyım. Başta eşim olmak üzere yakın çevremdeki birçok dostum sanata özel ilgi duyuyor. Özel ve kıymetli bir koleksiyonumuz var. Showroom'umda da girişten itibaren sizi sanat eserleri karşılıyor. Bir ressamın tuvalindeki renkler ile yarattığı harmoni, desenler ve boyutlardan daha ilham verici ne olabilir? Sanatın, hayatın her alanına sirayet etmesi; bir duvarda asılı kalmaması ve ulaşılabilir olması gerektiğini düşünüyorum. Böylelikle çok daha fazla insanın ruhu sanattan beslenebilir. Bu amaçla Devlet Sanatçısı değerli ressam Devrim Erbil ile soyut eserlerini sofra ile buluşturacağımız bir koleksiyon hazırlığındayız. Sadece porselenlerde değil tekstilden ahşaba birçok materyalde sanat, evlerimize girecek. Amacım birbirinden kıymetli sanatçılarla bu özel koleksiyonları devam ettirmek ve sanatın farklı şekillerde hayata karışmasına küçük de olsa katkıda bulunmak .

Yılbaşı zamanı gerçekleştirdiğiniz ritüeller var mı? Evinizde yılbaşı atmosferini nasıl oluşturuyorsunuz?

Yılbaşı, tüm renkli ve hareketli günlerine karşın yoğun da bir çalışma dönemim. Üç kızım var ve onlar büyüdükçe yılbaşı zamanı evin süslemeleri onların keyifle yaptıkları bir hazırlık oldu. Her yıl ağacımızı onlar süslüyorlar. Ben de onların eğlenceli ve renkli dünyasının yansımasını izlemekten büyük keyif alıyorum. Aileme, dostlarıma kişiselleştirilmiş hediyeler almayı çok seviyorum.

Berrin Ak

Neslihan Torun Kaya ile harika bir yılbaşı sofrasına imza attınız. Hazırlık sürecinizi anlatır mısınız?

Sevgili Neslihan'ı uzun süredir çok beğenerek takip ediyordum. Tables & Settings'de kurduğu sofralar; klasik yorumlardan uzak, renklerin cesur kullanıldığı bir ahenk içerisinde olduğundan, bu farklı sofraları kendime hep çok yakın buldum. Kısa süre sonra kurduğu Haan markasındaki ürünlerin kalitesi, Halcyon Days'in porselen kalitesi ve işçiliğiyle özdeşleşen ürünlerdi. Dolayısıyla seçimlerimiz ve masanın kurgusunu çok kısa bir sürede, aynı dili konuşarak yaptık.

Bu yılbaşı sofrasında bizimle hangi hikayeyi paylaşıyorsunuz?

Hikaye, aslında bir yılbaşı sofrasının ihtişamı, ruhuyla, klasik renkler ve yorumlardan uzak, elegan, şık ve cesur kelimelerini tamamlayan bir kurgunun etrafında şekillendi. İçimize çok sinerek ve her bir detayından keyif alarak yaptık.

Bu sofrada hangi renkleri, dokuları, çiçekleri bir araya getirdiniz?

Kobalt mavinin hakim olduğu, Halcyon Days'in en klasik ve zamansız Antler Treklis koleksiyonunun mavi tonuyla yola çıktık; bu tonu Haan'ın çok yakın masa örtüsüyle kombinleyip aradaki geçişleri gri gümüş Amerikan servisleriyle yumuşattık. Yine kullandığımız vazoların içindeki bordolarla, yılbaşının koyu kırmızı çiçeklerini birleştirerek çok daha iddialı bir tonlama yakaladık. Masanın ışıltısını ve şıklığını gümüş ile gold'un parıltısıyla tamamladık.

Size göre bir yılbaşı sofrasının olmazsa olmazları neler?

Bana göre yılbaşı dahil her masanın olmazsa olmazı canlı çiçekler ve mumlardır. Bunların dışında her obje, her tabak, her sunum farklı kurgularla yorumlanabilir. Sınır tanımayan bir hayal gücünün sofraya yansıyışıdır masa tasarımı.

Sofranın hayatınızdaki önemini nasıl tanımlarsınız?

Benim için sofra sıcaklık demek, paylaşım demek, hayat demek, lezzet demek, bereket demek... Yaşadığımız en güzel anların, sohbetlerin, hatta iş hayatınızdaki kazanımların, büyük anlaşmaların bir masanın etrafında olduğunu kim inkar edebilir? Masanın büyüsü vardır, özenli bir masanın fethedemeyeceği gönül yoktur.

İz bırakan sofraları unutulmaz kılan detaylar neler? Sofraları hazırlarken nelerden ilham alıyorsunuz?

Ruhu olmalı, özeni olmalı diye düşünüyorum. Hep söylerim isterseniz dünyanın en pahalı ürünlerini sergileyin o masada, detaylarda yakalayamazsanız, o hissiyatı geçiremezsiniz. Sıradan bir masadan farkı olmaz sofranızın. Benim ilhamım hayatın her bir anı, içimdeki yaratıcı güç, başkalarının içindeki yaratıcı gücün dışa vurmuş hali, sanat...

Yılbaşı sizin için ne ifade ediyor?

Benim için tek bir şey ifade ediyor; umut.

2023'e nasıl bir sofrada, kimlerle birlikte girmeyi planlıyorsunuz?

2023'e yurt dışında en çekirdek ailem, kızım ve oğlumla üç kişi olarak girmeyi planlıyorum.

Sofra ve dekorasyonu bir arada sunduğunuz markanız MacKenzie- Childs için 2023 hayalleriniz neler?

Türkiye olarak dünyanın en büyük distribütörü haline gelen MacKenzie- Childs'ın yurt dışına dahil olan yeni lokasyonlarla birlikte, 2023 için bambaşka bir hayali var. Geçtiğimiz aylarda ufak bir başlangıç süreci yaşasak da asıl olgunlaşma senesinin 2023 olacağını biliyoruz. Bu yeni proje için sabırsızlanıyorum.

Esma Dereboy'un Yılbaşı Sofrası

Sinem Güngör Işık'ın Yılbaşı Sofrası

Bahar Keçeci Atay'ın Yılbaşı Sofrası

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?
25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?

25 Ocak Aslan Burcu Dolunayında Burcunuzu Neler Bekliyor?

Ocak Ayı Burç Yorumları
Ocak Ayı Burç Yorumları

Ocak Ayı Burç Yorumları

11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

25 Mart Terazi Burcu Ay Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

Saat&Saat ile Mutlu Yıllar
Saat&Saat ile Mutlu Yıllar

Saat&Saat ile Mutlu Yıllar

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

Mart Ayı Burç Yorumları
Mart Ayı Burç Yorumları

Mart Ayı Burç Yorumları

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

2023 Yılının Unutulmaz ALEM Dergisi Kapakları
2023 Yılının Unutulmaz ALEM Dergisi Kapakları

2023 Yılının Unutulmaz ALEM Dergisi Kapakları

8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?
8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?

8 Nisan Koç Burcundaki Güneş Tutulmasında Burçları Neler Bekliyor?