Amanpuri Yaşam - Tayland Gezilecek Yerler - Phuket Seyahat Rehberi

Phuket gezilecek yerler, Phuket tatilinde ne yapılır? Phuket'in neyi meşhur? Tayland'ın en turistik adalarından biri olan Phuket, her yıl tüm dünyadan çok sayıda turisti ağırlıyor. Havaalanına sadece yarım saat uzaklıktaki Amanpuri, ormanın içine gizlenmiş ağaç evleriyle huzurlu bir tatil vadediyor.

YAZAR: Serda Büyükkoyuncu
ABONE OL
6 Kasım 2020 Cuma 13:56 | Son Güncellenme:
21 dakika okunma süresi
Phuket Yaşam - Amanpuri Gezilecek Yerler - Tayland Seyahat Rehberi

Phuket Yaşam - Phuket’in Neyi Meşhur - Phuket Tatilinde Ne Yapılır

Tayland, Asya kıtasının güneydoğusundaki huzurlu ülke. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu. Başkenti Bangkok. İklimi tropikal, yılın her ayı gidilebilir. Ama yağışsız ve çok bunaltıcı olmayan bir dönem isterseniz Türkiye’de kış yaşanırken gitmek en doğrusu. Soğuk kış tatili yapmak istemeyenler için ideal. Küçük bir not vereyim: Sürekli soğuk-sıcak ortamlarda olacaksınız. Klimalar, kapalı mekanları kış gibi soğuk yapıyor. Bu durumda dışarısı çok sıcak oluyor. Ancak mayıs ve kasım ayları arası muson yağmurları dönemi olduğu için epey yağış alıyor ve hava nemli olabilir.

Eşsiz, emsalsiz adaları, Budizm’in en nadide tapınakları, zarif, hassas, güler yüzlü, derin Tayland kültürü ve sayısız güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken büyüleyici tropik bir cennet.

Tayland Hakkında Genel Bilgiler

Kuruluşu 13. yüzyıla dayanıyor Tayland’ın. Pek çok savaşa ve işgale maruz kalmış ama hala güzellikleriyle göz kamaştırıyor. Hepsi yardımsever, hepsi güler yüzlü ve hepsi iyi niyetli. Nüfusunun %90’ının Budist olduğu söyleniyor, sonraki çoğunluk ise Müslüman.

Tayland’da Konuşulan Diller

Konuştukları lisana Tayca deniyor. Tayca’da konuşma dili erkek ya da kadın olmalarına göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin erkekseniz kullandığınız kelimenin sonuna –krap, kadınsanız –ka eklerini getiriyorsunuz.

Ülkenin başkenti Bangkok’un Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşuyor. Guinness Rekorlar kitabına dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlı. Ama Tayland ekonomisinin lokomotifi Bangkok’a Tayland halkı “Krung Thep” yani “Melekler Şehri” adını vermiş.

Tayland Bölgesindeki Tarihi Yerler

Ayutthaya Şehri, Sukhothai Tarihi Kenti, Thungyai-Huai Kha Khaeng Doğal Hayatı Koruma Alanı, Ban Chiang Arkeoloji Alanı ve Dong Phayayen-Khao Yai Orman Kompleksi’nden oluşan UNESCO Dünya mirası listesinde beş adet bölgesi var Tayland’ın.

Bir önceki kral Adulyadej dünya tarihinde en uzun hüküm süren kral olmuş. 2016 yılında hayatını kaybedince yerine marjinalliği ile tanınınan oğlu Vajiralongkorn geçmiş ama hala her yerde kral Adulyadej’in fotoğrafları var.

Thai mutfağı, dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösteriliyor. Yemeklerden gelen koku ile ilgili söylenen olumsuzlukların tümünün kaynağı alışık olmadığımız palmiye yağı sadece. Yemeklerde bu yağı kullanıyorlar genellikle. Sokak yemeklerinin çok ucuz olması ve bu yüzden çoğu yerel halk evinde mutfak olmaması nedeniyle dışarda yemek yeniyor. Sokaklarda sık sık bu kokuyu duyacaksınız. Ama endişelenmeyin çok kısa bir sürede alışacaksınız… Ve emin olun Tayland mutfağı damağınızda da inanılmaz tatlar bırakacak.

Tayland Mutfağı

Birkaç ipucu veriyorum lezzetli Tayland mutfağından. Beğenirseniz kulaklarım çınlayacak nasıl olsa… İşte isimler… Phat Thai, Tom Yam Çorbası, Khao Phad, Khao Phat Kung, Som Tom, Spring Roll… Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününü de deneyin lütfen. Hele tropikal meyvelere aşık olacaksınız. Mango, Longan, Mangosteen, Passion Fruit, Dragon Fruit, Chompu, Rambutan, Papaya, Ananas ve Hindistan Cevizi mutlaka bol bol yiyin diyeceğim meyve çeşitlerinden sadece bazıları. Yollarda meyve suyu tezgahlarını her yerde göreceksiniz. Çekinmeyin en tazesi bunlar… Tatlı olarak sokaklarda satılan çikolata soslu, muzlu krepleri denemeyi de ihmal etmeyin.

Tayland Gece Hayatı

Yerel alkolleri Sang Som adlı rom türü bir içki. Yerel biraları Singha, Chang ve Leo… Özellikle Samui, Phangan ve Tao adalarında kokteylleri dev kadehlerde içmeyi çok seviyorlar. Ben sadece seyrettim, içmeye cesaret edemedim.

Tayland’da gece hayatı inanılmaz canlı, heyecanlı… Canlı müzik performanslarından gece kulüplerine varıncaya kadar çok sayıda alternatifiniz var. Phuket’ teki Bangla Walking Street bunlardan benim gördüğüm… Çılgın, hüzün verici, canlı, deli dolu, anlaşılması zor bir dünya ile karşılaştım. Tayland’ın gece hayatı için, Pattaya-Bangkok-Phuket ve Koh Phangan doğru adresler.

Tayland, Asya kıtasının güneydoğusundaki huzurlu ülke. Laos, Kamboçya, Myanmar (Burma) ve Malezya ile sınır komşusu. Başkenti Bangkok. İklimi tropikal, yılın her ayı gidilebilir.

EN EGZOTİK BAŞKENT: BANGKOK

Öyle egzotik, gizemli bir başkent beklemeyin. Bildiğimiz metropollerden biri. Tropik bir şehirde olduğunuzun ip ucu sadece binaların dışındaki klimalar. Ha, bir de bol körili yemek kokuları var… Yine de Bangkok, Tayland’a gidip mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Gün ve gece boyunca çalışan yemek tezgâhları, geç kapanan pazarlar ve alışveriş merkezleri ile Bangkok 24 saat yaşayan şehirlerden.

Ama merkezden uzaklaştığınızda karşılacağınız muazzam tapınaklar, yüzen pazarlar, kendinizden geçeceğiniz alışveriş yerleri size ‘işte egzotik başkent, işte Bangkok’ dedirtecek.

Bangkok’un çeşitliliği ve eklektik kültürü bu şehri didik didik gezmeniz için iyi bir sebep. Madem böyle bir başkenttesiniz o zaman layığıyla gezin. İşte size kolaylık sağlayacak bir sıra…

GRAND PALACE (BÜYÜK SARAY)

Şehrin en ünlü simgelerinden birisi kabul ediliyor büyüleyici Büyük Saray. 1782’den günümüze kadar korunmuş bir saray kompleksi.

150 yıl boyunca Tayland Kraliyeti, Kraliyet Mahkemesi ve Tayland Hükümeti için kullanılmış. Günümüzde savaş bakanlığı ve devlet daireleri için hizmet veriyor Tayland Krallığı’nın bu sembolik yapısı. Büyük Saray’ı gezerken mimarisi ve süslemeleri sizi sizden alacak.

YÜZEN PAZARLAR

Bu pazarın özelliği, minik kayıklarda satılan tropikal meyve ve sebzeler, taze tropikal meyve suları ya da teknede pişen yerel yiyecekler. Tüm dükkanlar nehir üzerinde yüzüyor ve siz de dilerseniz sandalda gezerek alışveriş yapabiliyorsunuz. Bence müthiş bir deneyim yüzen bir teknede, reyonları yüzen bir alışveriş merkezinden filelerinizi doldurmak. Size bir kaç da pazar ismi vereyim. Taling Chan, Bang Ku Wiang, Tha Kha ve Damnoen Saduak.

Ülkenin başkenti Bangkok’un Tay dilindeki resmi ismi 163 harften oluşuyor. Guinness Rekorlar kitabına dünyanın en uzun isimli şehri olarak kayıtlı.

YATAN BUDA TAPINAĞI

Bangkok’a gelen herkesin görmesi gereken yerlerden biri. Burası Bangkok’un en büyük tapınaklarından biri. Altın varaklı 46 metre uzunluğundaki dev Budha heykeli dünyanın en ünlülerinden. Size önerim tüm kompleksi gezmeniz.

ÇİN MAHALLESİ

Hem popüler bir bölge, hem de değişik lezzetler denemek için bir cennet. Gecesi de gündüzü de ayrı çılgın. Pek çok egzotik alternatifin olduğu alışveriş mekanları ile gösterişli Çin tapınakları bu mahalleyi gezmeniz için yeter de artar sebepler. Çin malının her ne kadar ülkemizdeki imajı kötü olsa da bu fikri geride bıraktınız ki buralara geldiniz. Çantaları doldurmanın tam yeri ve zamanı...

CHATUCHAK PAZARI

Toptancılar için olsa da 8.000’den fazla pazar tezgâhı ile 200.000 kişinin gezdiği 35 dönümlük bu hafta sonu pazarı gün boyu gezebileceğiniz, ilginç keşifler yapabileceğiniz, Uzakdoğu mutfağından çeşitli lezzetler tadabileceğiniz en uygun yerlerden.

KHAO SAN YOLU

Her türlü markanın üst üste binmiş tabelaları, rengarenk tezgahlar, neon ışıklar, el arabaları, hem şık, hem yerel mekanlar, buranın karşı konulmaz enerjisi ve çılgın hareketliliği bu yolu anılarınızda unutulmaz yapacak.

Eşsiz, emsalsiz adaları, Budizm’in en nadide tapınakları, zarif, hassas, güler yüzlü, derin Tayland kültürü ve sayısız güzellikleri ile mutlaka görülmesi gereken büyüleyici tropik bir cennet.

DOĞANIN DÜNYA’YA ARMAĞANI:

PHUKET GEZİLECEK YERLER

Tayland’ın en turistik bölgelerinden biri Andaman denizi kıyısındaki egzotik Phuket Adası. Gündüzleri ipek kumsallarında, turkuaz denizinde alabildiğince dinlenebileceğiniz, renkli gece hayatı ile zamanın nasıl geçtiğini anlamayacağınız heyecan dolu bir ada, masalsı Phuket.

Eğlence dolu gece hayatı, değişik kültürü, etkileyici mutfağı ile her zevke hitap eden Phuket Adası, her yıl milyonlarca turist ağırlıyor. O halde ne yapıyoruz? Karış karış gezmeye başlıyoruz egzotik Phuket’i ve komşu adalarını.

MAYA BAY (PHI PHI ADALARI)

Phuket’in en turistik yerlerinden biri. Turkuaz denizi ve gerçek olduğundan kuşkulanacağınız kadar olağanüstü manzaraları, berrak denizine eşlik eden görkemli kayalıkları ve pudra kıvamındaki kumsalıyla Maya Bay, ünlü “The Beach” filmine konu olmuş 2000 yılında.

PATONG PLAJI

Plajları ile ünlü Phuket’in en uzun ve en bilinen plajı Patong. Sınır tanımayan su sporlarının yapıldığı bu plaj, geceleri de sınırsız eğlence seçeneği sunuyor. Çılgın diskoteklerden kabarelere, barlardan dans mekanlarına kadar gece hayatının da kapılarını aralıyor.

KARON PLAJI

Lüks otellerin, restoran ve barların bir araya geldiği bölge Karon Plajı. Aile tatilleri için ideal bir alternatif. Bembeyaz kumsalı tam 5 km. Patong’a göre çok daha sakin. Ama yine de su sporları için tercih edilen yerlerden. Yerel restoranlarda yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.

BIG BUDDHA

Chalong Tepesi’nde yer alan beyaz mermerden yapılmış Big Buddha modern sanat üslubuyla Phuket’in kültürel faaliyetlerini arttırmak amacıyla yapılmış. Neredeyse adanın tüm noktalarından görülebiliyor. Giderseniz muhteşem bir manzara size sürpriz yapacak.

WAT CHALONG TAPINAĞI

Phuket’te bulunan 29 Budist tapınağından en görkemlisi. Tapınağın dışı da içi gibi büyüleyici. Muhteşem bahçe peyzajı ile budizm hakkında pek çok ip ucu sunuyor. Bahçesinde gezmek size ayrı bir huzur verecek.

PHUKET TOWN

Egzotik bir turist için bulunabilecek her şey var bu bölgede. Tapınaklardan müzelere, mağazalardan kafe ve restoranlara kadar tüm alternatifleri bulacaksınız Phuket Town’da. Adanın kalbi burada atıyor. Eski bir ticaret bölgesiymiş burası. Tapınaklarda ve diğer binalarda Portekiz ve Çin mimarisine ait pek çok ip ucu bulacaksınız.

BANGLA CADDESİ

Gece hayatı ile ünlü bu cadde. Her zaman kalabalık. Işıl ışıl sokakları, barları, gece kulüpleri ve diskolarıyla eğlencenin tavan yaptığı bir bölge. Go go bar denilen dans şovları, barlar sokağı, birahaneler, kafeler, DJ performansları, çılgın partiler, diskolar, gece kulüpleri… İşte tüm bunların bir arada olduğu yer Bangla Caddesi.

KO TAPU (JAMES BOND ADASI)

Tay dilinde “Çivi Adası” anlamına geliyor Ko Tapu. Ada ünlü kireçtaşı kayası ile tanınıyor. 1974 yılında çekilen James Bond filmi sebebiyle James Bond Adası olarak da biliniyor.

MAYMUN ADASI

Phuket’de her an her yerde bir maymunla karşılaşmanız mümkün; Eğer siz de bu hayvanları seviyor ve onları doğal ortamlarına izlemek istiyorsanız bu ada tam sizlik.

Ancak her an misafirperver ya da dost canlısı olduklarını söylemek pek mümkün değil.

Tayland Neyi Meşhur - Amanpuri Yaşam - Amanpuri Tatilinde Ne Yapılır

CENNETTEKİ CENNET:

AMANPURI GEZİLECEK YERLER

Phuket havalimanına sadece yarım saat mesafeye saklanmış bu cennet. Dünyanın en iyi otellerinden biri kabul ediliyor. Aman otelleri 20 ülkede 31 destinasyona yayılmış bir zincir. Türkiye’ de de yatırımları var. Bodrum’ da Aman Rüya isimli harika bir butik otelleri bulunuyor.

Phuket’teki tesisi muhteşem bir koya konumlanmış. Dünyanın en güzel kumsallarından biri kabul ediliyor. Tropikal bir orman içine yerleşmiş ve yapımında tek bir ağaç kesilmemiş. Yerel mimariyle yapılmış ağaç evler ormanın içine gizlenmiş ve muhteşem bir dekorasyonla süslenmiş. Sükunet içine gizlenmiş pek çok etkinlik mekanı var. Spor salonundan, SPA’sına, Tay restoranlarından, çay partilerinin yapıldığı özel mekanlara dek her yer ormanın içine en zarif haliyle gizlenmiş.

Hizmet ise kusursuz. Peçetelerin katlanışından, odanızın her noktasına yerleştirilmiş orkidelerine dek, sadece bakışlarınızla bir anda yanı başınızda bulduğunuz zarif Tay görevlileri ile kendinizi gerçekten bir kral ya da kraliçe hissedeceğiniz bu mekana ben aşık oldum. Ve hepinize öneriyorum.

Son olarak biraz da restoranlar hakkında bilgi vereyim. İşte önerdiğim yerler…

Amanpuri, Trisara Terrace, Freedom Beach, Breeze, Indigo Pearl, Twin Palms, Crust öğle yemekleri için, Bampot, Taste, Black Ginger, PRU, Jok See, La Gaetana akşam yemekleri için, Tu Khab Khao ve Freedom Reggae, Seduction, Blow ve Duzz barlar için önereceklerim.

Tayland Hakkında İlginç Bilgiler

Tayland Kraliyet Ailesi, Tayland halkı için çok önemli. Bu nedenle kraliyet ailesi hakkında olumlu bile olsa konuşmak, eleştirmek yasak ve hapis cezası bile uygulanabiliyor.

Tayland kraliçesi Kumariratana 1880 yılında kraliyet kayığı alabora olunca boğularak ölmüş. Kurtarılamamasının nedeni kraliçeye dokunan sıradan insanlar ölüm cezasına çarpılıyormuş.

Tayland nüfusunun %90 Budist. Herhangi bir buda heykeline doğru ayak veya bacak uzatmak saygısızlık olarak kabul ediliyor. Aslında otururken ayak tabanı gözükecek şekilde bacak bacak üzerine atmak bile saygısızlık olarak kabul ediliyor.

Tayland yazılarında kelimeler arasında boşluk, cümle sonlarında nokta, ünlem işareti veya soru işareti gibi noktalama işareti kullanılmıyor.

Tayland sinemalarında her film öncesi Tayland marşı eşliğinde kralın fotoğrafları gösteriliyor ve herkes ayağa kalkıp saygı duruşunda bulunmak zorunda.

Dünyaca Ünlü Moda Şehirleri

Japonya'da Yaşam - Gezi Rehberi

Japonya'da Yaşam - Gezi Rehberi

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Lancome x Hazal Kaya Daveti
Lancome x Hazal Kaya Daveti

Lancome x Hazal Kaya Daveti

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Maldivler'in En Lüks Otelleri
Maldivler'in En Lüks Otelleri

Maldivler'in En Lüks Otelleri

Ruhunuza İyi Gelecek Tatil Fikirleri
Ruhunuza İyi Gelecek Tatil Fikirleri

Ruhunuza İyi Gelecek Tatil Fikirleri

Disney Filmlerinin İlham Aldığı Şato ve Kaleler
Disney Filmlerinin İlham Aldığı Şato ve Kaleler

Disney Filmlerinin İlham Aldığı Şato ve Kaleler

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Seyahat Rehberi: Midilli Adası
Seyahat Rehberi: Midilli Adası

Seyahat Rehberi: Midilli Adası

Seyahat Rehberi: Patmos Adası
Seyahat Rehberi: Patmos Adası

Seyahat Rehberi: Patmos Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası
Seyahat Rehberi: Leros Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası

Puglia Seyahat Rehberi
Puglia Seyahat Rehberi

Puglia Seyahat Rehberi

Seyahat Rehberi: Rodos Adası
Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Meis Adası
Seyahat Rehberi: Meis Adası

Seyahat Rehberi: Meis Adası

AlUla Seyahat Rehberi
AlUla Seyahat Rehberi

AlUla Seyahat Rehberi