Tüm Zamanların En İyi 15 Japon Filmi

Uzak Doğu sinemasının öncülerinden Japonya'nın usta yönetmenlerinden Akira Kurosava'nın başyapıtlarından Hayao Miyazaki'nin ünlü animelerine dek tüm zamanların en iyi Japon filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
23 Mart 2023 Perşembe 13:30 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Tüm Zamanların En İyi Japon Filmleri

En Çok İzlenen Japon Filmleri

Japon sineması, özellikle 2. Dünya Savaşı sonrası dönemde, inovatif, cesur ve ilham verici filmlerle adından sıkça söz ettirmeye başladı. Bu filmler arasında sadece Japonya'da değil, tüm dünyada büyük bir hayran kitlesi edinmiş yapıtlar da bulunuyor. Japonya'nın kendine özgü kültürü, sanatı, felsefesi ve estetiğiyle bezenmiş en epik savaş filmlerinden kült bilim kurgulara, duygusal dramlardan ünlü bilim kurgu ve korku yapımlarına dek tüm zamanların en iyi Japon filmlerini derledik.


1.Seven Samurai (1954) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Toshiro Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima, Yukiko Shimazaki, Kamatari Fujiwara, Daisuke Kato

Haydutlar tarafından sömürülen bir köyden çiftçiler, korunmak için kıdemli bir samuray tutar ve ona katılmak için altı samuray daha toplar. Japon sinemasının en ünlü yönetmenlerinden Akira Kurosawa'nın "Seven Samurai" filmi, ikonikleşen western yapımlarından "The Magnificent Seven"a (1960) da ilham oldu.


2.Spirited Away (2001) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Daveigh Chase, Suzanne Pleshette, Miyu Irino, Rumi Hiiragi

Studio Ghibli'nin bu sevilen fantastik animesi, usta senarist-yönetmen Hayao Miyazaki'nin imzasını taşıyor. Miyazaki fantastik animasyon konusunda o kadar ünlü ve başarılı ki aslında onun hemen her filmini bu listeye koyabiliriz. Oscar ödüllü "Spirited Away"de ise ailesinin banliyöye taşınması sırasında 10 yaşındaki asık suratlı bir kızın, tanrılar, cadılar ve ruhlar tarafından yönetilen ve insanların canavara dönüştürüldüğü bir dünyaya girişini izliyoruz. Etkileyici görseller, büyülü bir dünya ve şefkatle örülmüş karakterler hem Hayao Miyazaki'nin estetiğine hem de Japon animelere fazlasıyla uyuyor.


3.Ikiru (1952) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Takashi Shimura, Nobup Kaneko, Shinc'ichi Himori, Haruo Tanaka, Minoru Chiaki, Miki Odagiri, Bokuzen Hidari

Japon sinemanın olduğu kadar uluslararası sinema alanındaki en tanınmış yönetmenlerden Akira Kurosawa'nın "Ikiru" filminde, ölümcül bir kansere yakalandığını öğrenen bir bürokratın hayatın anlamını bulmaya çalışmasını izliyoruz. Drama türündeki "Ikiru" filminin senaryosu da Akira Kurosawa ile birlikte Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'nin imzasını taşıyor.


4.Grave of the Fireflies (1988) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Isao Takahata

Seslendirme Kadrosu: Tsutomu Tatsumi, Ayano Shiraishi, Akemi Yamaguchi, Yoshiko Shinohara

"Grave of the Fireflies", hem Japon animeleri arasında hem de genel olarak tüm zamanların en hüzünlü ve göz yaşartıcı filmlerinden biri olarak ünlü. İkinci Dünya Savaşı sırasında bir bombanın Japonya'daki evlerini yıkıp, annelerinin canını almasının ardından yaşamları alt üst olan iki çocuğun hayatta kalma mücadelesini izliyoruz. Savaş karşıtı bir yapım olan "Grave of the Fireflies", gözyaşlarınıza hakim olamasanız da hayatta en azından bir kez izlenmesi gereken filmlerden. "Grave of the Fireflies", Akiyuki Nosaka'nın romanından Isao Takahata tarafından senaryoya uyarlanıyor.


5.Harakiri (1962) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Masaki Kobayashi

Oyuncular: Tatsuya Nakadai, Akira Ishihama, Shima Iwashita, Tetsuro Tanba, Masao Mishima, Ichiro Nakatani, Kei Sato, Yoshio Inaba

"Harakiri" filminde, bir feodal lordun sarayında harakiri talep eden lordsuz bir samuray, samuraylardan oluşan bir grubun önünde onu bu intiharı talep etmeye sürükleyen olayları anlatıyor. Gizem ve dram türlerindeki "Harakiri", tüm zamanların en iyi samuray filmlerinden biri kabul ediliyor.


6.Ran (1985) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Akira Kurosawa

Oyuncular: Tatsuya Nakadai, Akira Terao, Jinpachi Nezu, Daisuke Ryu, Mieko Harada, Yoshiko Miyaaki, Hiasahi Igawa, Pita, Masayuki Yui

Orta Çağ Japonya'sında geçen "Ran" filminde, yaşlı bir savaş lordu emekli olur ve imparatorluğunu üç oğluna devreder. Ancak yeni elde ettikleri bu gücün, oğullarını nasıl yozlaştıracağını, birbirlerine ve babalarına düşman olmalarına neden olacağını öngöremez. Akira Kurosawa, "Ran" filmi ile yine oldukça epik bir savaş dramasına imza atıyor.


7.Howl's Moving Castle (2004) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Seslendirme Kadrosu: Chieko Baisho, Takuya Kimura, Tatsuya Gashuin, Akihiro Miwa, Ryunosuke Kamiki

Kendine güveni olmayan genç bir kadın, kinci bir cadı tarafından yaşlı bir bedenle lanetlendiğinde, büyüyü bozmak için tek şansı, kendine düşkün ama kendine güveni olmayan genç bir büyücü ve onun ayaklı, yürüyen şatosundaki arkadaşlarıdır. Hayao Miyazaki'nin senaryosunu da yazdığı "Howl's Moving Castle", Diana Wynne Jones'un aynı adlı romanından uyarlanıyor.


8.Cure (1997) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Kiyoshi Kurosawa

Oyuncular: Masato Hagiwara, Koji Yakusho, Tsuyoshi Ujiki, Anna Nakagawa

Hayal kırıklığına uğramış bir dedektif, yaptıklarını hatırlamayan insanlar tarafından işlenen birkaç korkunç cinayet davasıyla ilgilenir. "Cure" filmi, ünlü yönetmen ve senarist Kiyoshi Kurosawa'nın imzasını taşıyor.


9.Your Name (2016) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Makoto Shinkai

Seslendirme Kadrosu: Ryunosuke Kamiki, Mone Kamishiraishi, Ryo Narita, Aoi Yuki, Nobunaga Shimazaki

İki yabancı kendilerini tuhaf bir şekilde birbirlerine bağlı bulurlar. Aralarındaki bu bağlantıya rağmen, onları ayrı tutan tek şey mesafe mi olacak yoksa ortada daha fazlası mı var? Fantastik bir drama olan "Your Name" isimli çok sevilen anime Makoto Shinkai'nin romanından uyarlanıyor.


10.Tokyo Story (1953) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Yasujiro Ozu

Oyuncular: Chishu Ryu, Chieko Higashiyama, So Yamamura, Setsuko Hara, Haruko Sugimura

Dram türündeki "Tokyo Story" filmi, oldukça kişisel ve içten bir aile hikayesini anlatıyor. Yaşlı bir çift, şehirde çocuklarını ve torunlarını ziyaret eder, ancak bekledikleri ilgiyi göremez. "Tokyo Story"nin senaryosu, filmin yönetmeni Yasujiro Ozu ile birlikte Kogo Noda'nın imzasını taşıyor.


11.Drive My Car (2021) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Ryusuke Hamaguchi

Oyuncular: Hidetoshi Nishijima, Toko Miura, Reika Kirishima, Masaki Okada, Park Yu-rim, Jin Dae-yeon

Dram türündeki "Drive My Car" filminde, tanınmış bir tiyatro oyuncusu ve yönetmen, Hiroşima'da önemli bir yapımı yönetmesi için teklif alır ancak bu süreçte karısının beklenmedik ölümüyle başa çıkmayı da öğrenmek zorunda kalır. 2022 yılı Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film kategorisinde Oscar kazanan "Drive My Car"; En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Uyarlama Senaryo dallarında da adaylık elde etti.


12.Ringu (1998) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Hideko Nakata

Oyuncular: Nanako Matsushima, Miki Nakatani, Yuko Takeuchi, Hitomi Sato

"Ringu" filminde bir muhabir ve eski kocası, izleyicisini seyrettikten yedi gün sonra öldürdüğü söylenen lanetli bir video kaseti araştırır. Koji Suzuki'nin romanından Hiroshi Takahashi tarafından senaryoya uyarlanan "Ringu" filmi o kadar ünlü oldu ki 2002 yılında "The Ring" ismiyle bir ABD uyarlaması da çekildi. Japonların korku filmi konusundaki efsaneleşmiş başarısını bilenler, "Ringu"nun ne kadar çarpıcı olduğunu tahmin edecektir.


13.Godzilla (1954) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Ishiro Honda

Oyuncular: Takashi Shimura, Akihiko Hirata, Akira Takarada, Momoko Kochi

Geçmişten günümüze pek çok ABD yapımı "Godzilla" filmine denk gelmiş olabilirsiniz, bunların içinde sevdikleriniz ve başarılı bulmadıklarınız da olabilir. Ancak tüm bu yapımların atası, 1954 tarihli Japon filmi "Godzilla"dır. Amerikan nükleer silah testleri, görünüşte durdurulamaz, dinozor benzeri bir canavarın yaratılmasıyla sonuçlanır. Bilim kurgu, gerilim ve aksiyon türlerindeki "Godzilla" filmi, Shigeru Kayama'nın romanından sinemaya uyarlanıyor.


14.Late Spring (1949) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Yasujiro Ozu

Oyuncular: Chishu Ryu, Setsuko Hara, Yumeji Tsukioka, Haruko Sugimura

Başarılı yönetmen ve senarist Yasujiro Ozu imzalı bir diğer film ise "Late Spring" isimli dram yapımı. Pek çok kişi 27 yaşındaki Noriko'yu evlenmeye ikna etmeye çalışır, ancak onun tek istediği dul babasına bakmaya devam etmektir. Duygusal bir film olan "Late Spring", Kazuo Hirotsu'nun "Chichi to Musume" romanından senaryoya yine Yasujiro Ozu ve Kogo Noda tarafından uyarlanıyor.


15.Perfect Blue (1997) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Satoshi Kon

Seslendirme Kadrosu: Junko Iwao, Rica Matsumoto, Shinpachi Tsuji, Masaaki Okura, Emi Shinohara

Psikolojik gerilim türündeki anime film "Perfect Blue", gerilim türü henüz animasyona pek de girmemişken 1997 yılında Japonya'da yayınlandı. Bu açıdan oldukça yenilikçi bir yapımla karşı karşıyayız. Yoshikazu Takeuchi'nin "Perfect Blue: Complete Metamorphosis" kitabından uyarlanan bu film, oyunculuk kariyerine başlamak için J-Pop grubundan ayrılan bir müzisyen hakkında. Ancak kariyerini yeniden inşa etmeye çalışan kadın, takıntılı bir hayranı tarafından takip edilmeye başlar ve kendini bir dizi cinayetin merkezinde bulur.


Yetişkinler İçin En İyi Animasyon Filmler

Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film

Seri Katilleri Konu Alan En Heyecanlı Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi