Tom Cruise'un En İyi 15 Filmi

Aksiyon filmlerine ilgisiyle tanıdığımız, çoğunlukla kendi dublörlüğünü yapacak kadar macera tutkunu Tom Cruise'un, dramdan bilim kurguya, romantik komediden fantastiğe ve tabii ki aksiyona dek en iyi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
18 Temmuz 2022 Pazartesi 14:56 | Son Güncellenme:
26 dakika okunma süresi
Tom Cruise'un En İyi Filmleri

Tom Cruise'un En Ünlü Filmleri

Hollywood'un en tanınmış yıldızlarından biri olan Tom Cruise, uzun yıllardır beyaz perde büyük bütçeli filmlere imza atıyor. Aksiyon filmlerine ilgisini bildiğimiz, çoğunlukla kendi dublörlüğünü yapacak kadar macera tutkunu Tom Cruise'un, dramdan bilim kurguya, romantik komediden fantastiğe ve tabii ki aksiyona dek en iyi filmlerini mercek altına aldık.


1. Minority Report (2002) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton, Max von Sydow, Steve Harris, Neal McDonough, Jessica Capshaw

2000'lere damga vuran "Minority Report"u izlememiş olanlar, Steven Spielberg ve Tom Cruise'un isimlerini gördüklerinde film hakkında kafalarında iki anahtar kelime canlanacaktır: detay ve aksiyon. Ve bu konuda kesinlikle haklı olacaklardır. Steven Spielberg'ün detaylara özen gösteren yönetmenliği ile filmin başrolündeki Tom Cruise'un aksiyon sevdasının oldukça dengeli bir uyumunu izliyoruz. Suçları işlenmeden önce tespit edip durduran birimin başında yer alan John Anderton, yakalanması gereken bir sonraki potansiyel suçlu olarak sistemde kendi yüzünü görür. John gördüklerine anlam veremez, birimse onu yakalaması gerektiğine karar verince John masumiyetini kanıtlamak için kaçar. Ünlü bilim kurgu yazarı Philip K. Dick'in kısa hikayesinden uyarlanan, Steven Spielberg'ün yönettiği "Minority Report", hem bilim kurgu hem de Tom Cruise sayesinde aksiyon açlığımızı gideriyor. Bir yandan da birçoğumuzun zaman zaman tartıştığı etik tartışmaları masaya yatırıyor: Birinin bir suç işlemek üzere olduğunu biliyorsanız, onlar daha buna karar bile vermeden önce onları cezalandırabilir misiniz?

2. Rain Man (1988) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Barry Levinson

Oyuncular: Tom Cruise, Dustin Hoffman

Dustin Hoffman'ın En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı kazandığı ve Tom Cruise'la birlikte başrolde yer aldığı "Rain Man", Charlie ve tanımadığı ancak babasının ölümünün ardından tüm mirasını bıraktığını öğrendiği otizmli abisi Raymond arasında geçen bir aile ve yolculuk hikayesi. Barry Levinson'ın yönettiği yapımda birlikte yolculuğa çıkan işlevsiz bir ailenin, zamanla birbirlerini tanıyarak, güçlü bağlar kurmasını ve gerçek bir aileye dönüşmesini izlemek insanın kalbini sıcacık yapıyor. "Rain Man" de tam olarak böyle bir yapım. Tom Cruise, sımarık ve bencil Charlie karakterini tüm inandırıcılığıyla seyirciye aktarmayı başarıyor. "Rain Man", En İyi Erkek Oyuncu ödülünün yanı sıra En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Orijinal Senaryo dallarında da Oscar kazandı.

3. Magnolia (1999) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Paul Thomas Anderson

Oyuncular: Tom Cruise, Jason Robards, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Pat Healy, Neil Flynn

Paul Thomas Anderson'ın yazıp yönettiği "Magnolia", Tom Cruise'un filmografisinde ayırt edici bir yere sahip yapımlardan. Hem film hem de Cruise'un canlandırdığı karakter, oyuncunun diğer işlerine hiç benzemiyor. Hayat dolu, kadın düşmanı bir kendini geliştirmesi gurusunu canlandıran Cruise'un bu filmde kariyerinin en iyi performanslarından birine imza attığı söylenmekte. Birbirinden bağımsız kişilerin, trajik hayat hikayelerini bir araya getiren film, zaman zaman bu hikayelerin başarılı bir şekilde kesişmesini de sağlıyor.

4. Edge of Tomorrow (2014) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Doug Liman

Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt

Dışarıdan bakıldığında yüzlerce benzeri bulunan 'uzaylılarla savaş' filmlerinden herhangi biri gibi duran "Edge of Tomorrow"un aslında ilginç bir konusu var. Görevi yalnızca medya ilişkileri olan bir asker, uzaylılarla yapılan savaşın tam ortasına düşünce, mecburen çözümü savaşmakta bulur. Cage'i diğer askerlerden ayıran şey ise her öldüğünde aynı güne uyanmak zorunda kalmasıdır. Uzaylılarla savaş konulu bilim kurguları veya aynı günü tekrar tekrar yaşama konseptini ayrı ayrı birçok filmde görmüş olsak da bir araya getirilmiş ve kendi içinde mantıklı bir neden-sonuç ilişkisine bağlanmış halini ilk kez görüyoruz. Keyifli aksiyon ve yerinde kullanılan komediyle de birleşince, Tom Cruise ile Emily Blunt'un başrollerdeki başarısını da göz önünde bulundurursak ortaya izlemeye değer bir film çıkıyor.

5. Top Gun (1986) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Tony Scott

Oyuncular: Tom Cruise, Tim Robbins, Kelly McGillis, Val Kilmer

Aslında devam filmi olan 2022 yapımı "Top Gun: Maverick" gişede milyar dolar kazanmayı başaran filmler listesine giren nadir yapımlardan da olsa biz orijinaline yer vermek istedik. Ancak siz önce 1986, ardından da 2022 yapımlarını izleyebilirsiniz; ikisinin de başrolünde Tom Cruise var ve ikisi de izleyicilerden övgü toplamış filmler. Birleşik Devletler Donanması'nın seçkin savaş silahları okulundaki öğrenciler, sınıfının en iyisi olmak için yarışırken; cesur genç bir pilot, sivil bir eğitmenden sınıfta öğretilmeyen birkaç şey öğrenir. Ehud Yonay'ın "Top Guns" isimli makalesinden sinemaya uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Tony Scott oturuyor.

6. Eyes Wide Shut (1999) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Tom Cruise, Nicole Kidmann

Sinema dünyasının efsanelerinden Stanley Kubrick imzalı "Eyes Wide Shut", Tom Cruise ve Nicole Kidmann'ın evlilikleri süresince birlikte başrolü paylaştığı yapımlardan biri. Cruise'un çekim sürecinde oldukça yoğun bir 400 gün geçirdiği söyleniyor. Sonuç, karışık tepkiler olsa da bunun, oyuncunun en cesur karakter seçimlerinden biri olduğu konusunda çoğu kişi hemfikir gibi görünüyor. Manhattanlı bir doktor ve karısının dışarıdan mükemmel görünen ama içeriden çatırdamakta olan ilişkilerinin cinsellik, saplantı ve kıskançlık yumağına dönüşmesini izliyoruz. Puslu bir rüya gibi gizemli ve gergin bir film izliyoruz. "Eyes Wide Shut", Stanley Kubrick'in hayatını kaybetmeden önceki son filmi olması açısından da önemli.

7. Mission: Impossible (1996) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Brian De Palma

Oyuncular: Tom Cruise, Jon Voight, Emmanuelle Béart, Henry Czerny, Jean Reno, Ving Rhames, Kristin Scott Thomas, Vanessa Redgrave

Bugün hala devam eden devasa bir seriye dönüşen ve aksiyon filmi denildiğinde müziği kulaklarda çalmaya başlayan "Mission: Impossible" filmlerinin, Tom Cruise'un kalbinde ayrı bir yeri var. Her filmle, bir öncekinden daha cesaret isteyen aksiyon sahneleri çekmeye çalışan Cruise'u herhangi bir "Mission: Impossible" filminde mutlaka ve mutlaka iki şeyi yaparken görebilirsiniz; koşarken ve motosiklete binerken. "Mission: Impossible" filmleri; ilginç teknolojik cihazlar, seyirciyi şaşırtmaya ve beklentisini kırmaya yönelik 'plot twist'ler ve bolca aksiyon ve macerayla dolu. Serinin ilk filminde Amerikalı bir ajan olan Ethan Hunt, sadakatsizlik şüphesi altında, başına gelen olayların gerçek failini bulmak için büyük bir casusluk zincirinin içine girer.

8. The Color of Money (1986) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Tom Cruise, Paul Newman, Mary Elizabeth Mastrantonio

Kariyeri boyunca sinema tarihinin yaşayan en ünlü yönetmenleriyle çalışmayı başarmış Tom Cruise, "The Color of Money" filmiyle de Martin Scorsese ile bir araya geliyor. Hızlı Eddie Felson, kendini beğenmiş ama son derece yetenekli bir öğrenciye bilardo oynamanın tüyolarını öğretir ve bu da ona beklenmedik bir geri dönüş yapması için ilham verir. Tom Cruise, bu yapımda 2008 yılında hayatını kaybeden çok sevilen Paul Newman ile başrolü paylaşıyor. Genç Tom Cruise'un yeteneğini dilediği gibi parlattığı filmlerden birini izliyoruz.

9. Valkyrie (2008) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Bryan Singer

Oyuncular: Tom Cruise, Bill Nighy, Carice van Houten, Kenneth Branagh, Tom Wilkinson, Thomas Kretschmann, Terene Stamp

İkinci Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler'e karşı düzenlenen suikast girişinin ve siyasi darbe planının gerçek olaylardan esinlenilmiş hikayesini izliyoruz. Gerçek ve tarihi olayları anlatan yapımlarda, diğer dizi ve filmlerdekinin aksine, hikayenin sonunu bilerek izlemeye başlasak da bu türün kendine has bir cazibesi olduğu aşikar. Bryan Singer'ın yönettiği "Valkyrie"de de bu suikast girişiminin nasıl sonuçlandığını bilsek de başarılı bir bulmaca gibi dizayn edilmiş bu detaylı planları izlemek ve yer yer imkansız bir umuda kapılmak izleme zevkini artırıyor.

10. The Last Samurai (2003) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Edward Zwick

Oyuncular: Tom Cruise, Ken Watanabe, Billy Connolly, William Atherton, Tony Goldwyn, Timothy Spall

Edward Zwick'in yönettiği "The Last Samurai", İç Savaş sonrası Japonya'da geçen tarihi bir destan. Alkolik bir asker olan Nathan, kendisini yok olmakta olan samuraylık geleneğinin içinde bulur. Tom Cruise, başta sinir bozucu olsa da kişisel gelişimiyle seyircinin gönlünü fethetmeyi başaran karakterleri oldukça iyi canlandırıyor. Bu becerisinin farkında olsa gerek ki seçtiği rollerde bu karakterlerin fazlasıyla yoğun olduğunu görüyoruz.

11. Interview with the Vampire (1994) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Neil Jordan

Oyuncular: Tom Cruise, Brad Pitt, Kirsten Dunst, Antonio Banderas, Christian Slater, Thandiwe Newton

Tom Cruise'un filmografisindeki nadir fantezi filmlerinden biri olan "Interview with the Vampire"da üç başrol Brad Pitt, Tom Cruise ve çocuk yaştaki Kirsten Dunst'ın her birinin performansı büyük övgülerle takdir edildi. Özellikle Lestat karakteri için seçilen Tom Cruise, film vizyona girmeden önce bolca negatif tepkiyle karşılaşsa da yayınlandıktan sonra bu Victoryen tarzdaki kara komediye göz kırpan fanteziye ne kadar uyum sağladığı konusunda takdir edildi. Anne Rice'ın romanından yine Rice tarafından senaryoya uyarlanan filmde, bir vampirin nasıl olduğu kişiye dönüştüğünü anlattığı röportajıyla birlikte, epik hayat hikayesini, yalnızlığını ve açlığını izliyoruz. Hikaye anlatıcımız ve ana karakterimiz Brad Pitt'in canlandırdığı Louis karakteri olsa da Tom Cruise ve Kirsten Dunst'ın hem performanslarıyla hem de canlandırdıkları Lestat ve Claudia karakterlerinin ilgi çekiciliğiyle Pitt'ten rol çaldığını söyleyebiliriz.

12. War of the Worlds (2005) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Tom Cruise, Dakota Fanning, Tim Robbins, Miranda Otto, Justin Chatwin

Steven Spielberg ile Tom Cruise'u bir kez daha bir araya getiren "War of the Worlds", H.G. Wells'in aynı adlı klasikleşmiş romanının uyarlamalarından biri. Film, kitabın özüne yerleşmiş heyecan ve paranoyayı başarılı bir şekilde sunarken, modern izleyici için aksiyon ve görsel efekt konusunda da yeterli tatmini sağlıyor. Ray Ferrier, iki çocuğu Rachel ve Robbie ile olumlu bir ilişki kurmak için mücadele etmektedir. Eski karısı Mary Ann, onları Ferrier'in evine bıraktığında, sanki başka bir tartışma dolu hafta sonu olacak gibi görünür. Ancak, bölgeye elektromanyetik yıldırım darbeleri çarptığında, garip olayın bir uzaylı istilasının başlangıcı olduğu ortaya çıkar ve Ferrier, şimdi çocuklarını sığınak ararken korumak zorundadır. "War of the Worlds"ün bu uyarlamasını diğer uyarlamalardan ve genel anlamda uzaylı filmlerin ayıran en temel özellik; 11 Eylül sonrası toplumu saran korku ve histeriyi alt metnine sağlam bir şekilde yerleştirmiş olması. Bu durum insanların içinde bulunduğu dehşet ve klostrofobiyi daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Ve tabii ki Tom Cruise her zamanki gibi kendisini rolüne ve dahil olduğu yapıma yüzde yüz adıyor.

13. Jerry Maguire (1996) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Cameron Crowe

Oyuncular: Tom Cruise, Cuba Gooding Jr., Renée Zellweger, Jonathan Lipnicki, Kelly Preston, Jerry O'Connell, Jay Mohr, Bonnie Hunt, Regina King

"Jerry Maguire" için Tom Cruise'un sık sık canlandırdığı baba sorunları olan karakterleri oynamaktan, sorunları olan babayı oynamaya geçiş yaptığı film diyebiliriz. Bir spor menajeri olan Jerry Maguire, yaşadığı ahlaki ikilemi ifade ettiği için kovulur. Maguire da yeni felsefesini, yanında kalan tek sporcu ve eski meslektaşı ile bağımsız bir menajer olarak çalışmaya başlayarak test etmeye karar verir. Bekar bir anne olan Dorothy de bu mesleki yolculukta Jerry'e katılınca ortaya yer yer dramatik, yer yer romantik ve zaman zaman da komik bir film çıkıyor.

14. A Few Good Men (1992) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Rob Reiner

Oyuncular: Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon, Kiefer Sutherland, Kevin Pollak

Filmi izlemeyenler bile Jack Nicholson ve Tom Cruise'un karakterlerinin karşılıklı oynadığı "Cevapları mı istiyorsun?", "Gerçekleri istiyorum!", "Sen gerçekleri kaldıramazsın!" diyaloğunun geçtiği sahneye mutlaka denk gelmiştir. Burada Nicholson'un büyük oyunculuğunun altında ezilmemeyi başarması ve karakterini tüm soğukkanlılığı ve kendinden eminliğiyle yansıtmasıyla Tom Cruise da büyük övgü toplamıştı. "A Few Good Men" filminde askeri avukat Teğmen Daniel Kaffee'nin, cinayetle suçlanan ama emirler altında hareket ettiklerini iddia eden Deniz Piyadelerini savunduğu dramatik hikayeyi izliyoruz.

15. Knight and Day (2010) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: James Mangold

Oyuncular: Tom Cruise, Cameron Diaz, Peter Sarsgaard, Viola Davis, Paul Dano

Keyifli zaman geçirmek isteyen ve çok da dikkat gerektirmeyen hafif bir film arayanlar için romantik komedi ve aksiyon türlerindeki "Knight and Day", iyi bir seçenek olabilir. Tom Cruise ve Cameron Diaz arasındaki sevimli uyum da filmin eğlence seviyesin artırıyor. Hızlı temposu, eğlenceli karakterleri ile yaz için ideal bir yapım. June Havens, Kansas'tan kalkan bir uçakta yakışıklı koltuk arkadaşı Roy Miller ile sohbet eder. Ancak bu küçük sohbet, June'u uluslararası bir maceranın tam ortasına taşıyacaktır. Roy, kötü bir unvanla kovulmuş, kaçak ama masum bir gizli ajan olduğunu iddia eder. Gönülsüzce Roy'a katılan June, Boston'da kurşunlardan, İspanya'da ise boğalardan kaçmak ve Avusturya'da çatılardan atlamak zorundayken, ikili, güvenin en önemli hayatta kalma becerisi olduğunu öğrenirler.

Chris Evans'ın En İyi Performansları

Margot Robbie'nin En İyi Performansları

Natalie Portman'ın En İyi Performansları

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kuvvetli Bir Alkış” Dizisi Hakkında Her Şey

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri