MICHELIN YILDIZLI ŞEF İSTANBUL'DA

Akdeniz mutfağına olan sevgisini yenilikçi dokunuşları ile harmanlayıp Michelin yıldızı elde eden Şef Yoric Tièche, başarı yolculuğunu ALEM okuyucuları ile paylaştı.

ABONE OL
23 Ocak 2019 Çarşamba 10:20 | Son Güncellenme:
6 dakika okunma süresi
MICHELIN YILDIZLI ŞEF İSTANBUL'DA

Dilara TAŞKIN – [email protected] 

Şef Yoric Tièche’nin hikayesi büyükannesinin mutfağında başlamış. Yemeğe olan tutkusu onu profesyonel bir eğitime, farklı şehirlerde deneyimlere ve sonunda da her şefin hayali olan Michelin yıldızına ulaştırmış. 24 Ocak’ta Türkiye’ye gelip Four Seasons Hotel Bosphorus’ta yemeklerini İstanbul ile buluşturacak olan Yoric Tièche’nin mesleğine olan aşkını ondan dinledik. 

Şef olma hikayenizi bizimle paylaşır mısınız?
Fransa’nın güneyinde Cevennes dağlarındaki bir köyde yaşayan büyükannemin yanında geçirdiğim yaz tatillerinde yemek pişirmeye ilgi duymaya başladım. Genç yaşta köyde büyükannemin fırıncı komşusunun ustalığından etkilendim. 13 yaşında, ekmek yapımının ilgimi çekmeye başlamasıyla bu konuda daha fazla şey öğrenmeye karar verdim. Ekmek yapımını o kadar sevdim ki o fırıncının fırınında üç sene yaz ayları sırasında çalıştım. Daha sonra beni yemek pişirme alanına yönlendiren “Hospitality School of Marseille”de öğrenim görmeye başladım. Eğitimimin sonunda yemek pişirmeyi her şeyden çok sevdiğime emindim. Ancak “Aix en Provence” ve Nice’teki ilk işlerimde gördüm ki beni asıl büyüleyen şey mutfak ekibini yönetmekti. Bu noktada daha çok çalışmaya ve yükselmeye karar verdim. 

Bugüne kadar nerelerde çalıştınız?
Daha çok Fransa ve Kuzey Afrika: Juan Les Pins, Nice, Aix en Provence, Paris, Kahire ve Marakeş. Her deneyim bana çok şey öğretiyor, bunun için çalıştığım her yeri çok seviyorum. 

Bir gününüz nasıl geçiyor?
Sabah 7’de kalkıyorum ve çocuklarımı okula bırakmadan önce ailemle birlikte kahvaltı ediyorum. Sonra saat 10 gibi mutfağa gidiyorum. Ekibim ile bir araya geliyorum, satın alınan ürünleri, La Véranda ve Le Club Dauphin’i kontrol ediyorum, otel müdürüne misafirlerimizin rezervasyonları ile ilgili bilgi veriyorum, misafirlerin özel istekleri veya yemediği herhangi bir yemek olup olmadığını kesinleştiriyorum. Öğleden sonra birkaç toplantıya katılıyorum ve Instagram hesabımdan fotoğraflar paylaşıyorum. Saat 4’te Michelin yıldızlı restoranımız ile ilgileniyorum, masa düzenini kontrol ediyorum ve ekibime bilgilendirme yapıyorum. Ardından, iki saat dinleniyorum ve akşam 7.30’daki servisten önce ekibim ile erken bir akşam yemeği yiyoruz. Servis 10.30’da bitiyor ve genelde eve 11 civarında varıyorum.

Bir şef olarak size neler ilham veriyor?
Birçok şeyden ilham alıyorum. Mesela, otelin atmosferinden, Akdeniz’den, tedarikçi arkadaşlarımın ürünlerinden, mevsimlerden, ‘mentor’larımdan ve herşeyden de öte çocuklarımdan.

En sevdiğiniz mutfak hangisi? 
Marsilya’da büyüdüm, dolayısıyla Akdeniz mutfağına duyduğum tutku benim için her zaman çok aşikardı. İspanyol, İtalyan, Provensal, Lübnan, Kuzey Afrika, Türk mutfakları aşkla ve cömertlikle yapıldığı için beni çok heyecanlandıran mutfaklar. Bence günümüzde şefler paylaşılan ve birlikte olunan anları özelleştirmek için birbirinden farklı insanları kendi masalarında bir araya getirmek zorundalar.

Michelin yıldızı hayatınızı değiştirdi mi?
Michelin yıldızı hayatımı değiştirmedi ancak her gün bu yıldızın otelimizin üzerinde parlamasından gurur duyuyorum. Michelin tabii ki kariyerim için önemli bir yere sahip ancak her gün daha iyi ve yenilikçi olmak için çok çalışmalıyız. Bir görevin tamamlanması diğerinin başlangıcı için yeni bir adım demek.

İmza bir yemeğiniz veya favori içerikleriniz var mı?
İmza bir yemeğim yok. Akdeniz etkileri taşıyan birkaç içeriğim var: Balık, kabuklu deniz ürünleri, sebzeler, taze makarna, zeytinyağı, deniz otları, zencefil ve parmesan. Bu ürünleri üç restoranda ve evde kendim yemek pişirdiğimde çok kullanıyorum.

İstanbul’a daha önce gelmiş miydiniz?
Evet bu ikinci gelişim olacak. Daha önce 2008’in Mayıs ayında gelmiştim ve çok güzel zaman geçirmiştim.  

Four Seasons Hotel Bosphorus’ta yemek pişireceğiniz için nasıl hissediyorsunuz?
Four Seasons Hotel Bosphorus’u keşfetmeyi ve ekiple tanışmayı iple çekiyorum. Yeni ürünleri, içerikleri, baharatları ve tatları bu yolculukta keşfedeceğim için sabırsızlanıyorum. Umarım şehirdeki marketleri, restoranları ve anıtları gezebilecek zamanım olur.

2019 için planlarınız neler?
2018’deki yoğun çalışmamızı aynı tempoda farklı restoranlarda devam ettirmek istiyorum. Ekiplerimi ve kendimi daha yaratıcı olmaya ve yerel tedarikçilerin en iyisini bulmak için zorlamaya devam edeceğim. Bu sene birçok etkinliğe katılıp, yolculuklar düzenleyeceğim. Bir de ailemle daha fazla seyahat etmeyi umuyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR

2022 Kışının Öne Çıkan 4 Kaban Trendi
2022 Kışının Öne Çıkan 4 Kaban Trendi

2022 Kışının Öne Çıkan 4 Kaban Trendi

1 dakika okunma süresi
2022 Yılının En Şanslı Burçları
2022 Yılının En Şanslı Burçları

2022 Yılının En Şanslı Burçları

8 dakika okunma süresi
Kışa Özel Cilt ve Vücut Bakımı
Kışa Özel Cilt ve Vücut Bakımı

Kışa Özel Cilt ve Vücut Bakımı

1 dakika okunma süresi
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti
Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

Prada Holiday 2021 Koleksiyon Daveti

1 dakika okunma süresi
Okunması Gereken En İyi 9 Psikoloji Kitabı
Okunması Gereken En İyi 9 Psikoloji Kitabı

Okunması Gereken En İyi 9 Psikoloji Kitabı

1 dakika okunma süresi
Maison Valentino x Beymen Daveti
Maison Valentino x Beymen Daveti

Maison Valentino x Beymen Daveti

1 dakika okunma süresi
En İyi Yılbaşı Ağacı Süslemeleri
En İyi Yılbaşı Ağacı Süslemeleri

En İyi Yılbaşı Ağacı Süslemeleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Komet ile Yeni Sergisi Üzerine Soru-Cevap
Komet ile Yeni Sergisi Üzerine Soru-Cevap

Komet ile Yeni Sergisi Üzerine Soru-Cevap

Nazlı Keçili ile Sanat Üzerine
Nazlı Keçili ile Sanat Üzerine

Nazlı Keçili ile Sanat Üzerine

Simla Canpolat ile Dijital Dünya Üzerine
Simla Canpolat ile Dijital Dünya Üzerine

Simla Canpolat ile Dijital Dünya Üzerine

Lily Collins ile “Emily in Paris”in İkinci Sezonunu Konuştuk
Lily Collins ile “Emily in Paris”in İkinci Sezonunu Konuştuk

Lily Collins ile “Emily in Paris”in İkinci Sezonunu Konuştuk

Mustafa Karyağdı'yla Son Sergisi "Puslu Zamanlar" Üzerine
Mustafa Karyağdı'yla Son Sergisi  "Puslu Zamanlar" Üzerine

Mustafa Karyağdı'yla Son Sergisi "Puslu Zamanlar" Üzerine

Maya Portakal Bitargil ile Mehmet Güleryüz Eserleri Üzerine
Maya Portakal Bitargil ile Mehmet Güleryüz Eserleri Üzerine

Maya Portakal Bitargil ile Mehmet Güleryüz Eserleri Üzerine

Pelin Karahan ile Bilinmeyenlerini Konuştuk
Pelin Karahan ile Bilinmeyenlerini Konuştuk

Pelin Karahan ile Bilinmeyenlerini Konuştuk

Yağmur Ünal Hakkında Merak Edilenler
Yağmur Ünal Hakkında Merak Edilenler

Yağmur Ünal Hakkında Merak Edilenler

Mina Dilber Temo ile Keyifli Sohbet
Mina Dilber Temo ile Keyifli Sohbet

Mina Dilber Temo ile Keyifli Sohbet

Sibil Çetinkaya'nın Paris Favorileri
Sibil Çetinkaya'nın Paris Favorileri

Sibil Çetinkaya'nın Paris Favorileri

Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz Hakkında Merak Edilenler
Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz Hakkında Merak Edilenler

Cemre Baysel ve Aytaç Şaşmaz Hakkında Merak Edilenler

Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği
Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği

Tohum Otizm Vakfı x Le Bedesten Yılbaşı Alışveriş Şenliği