HOLLYWOOD’UN GÜÇLÜ KADINLARI LİSTESİNDE ÜÇ BAŞARILI TÜRK

Kadına gereken önemi vermek, kadını güçlendirmek ve yüceltmek adına düzenlenen medya dünyasının en güçlü kadınlarının yer alacağı The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100 Ödülleri’nde bu yıl ülkemizi Demet Sabancı Çetindoğan, Esra Oflaz Güvenkaya ve Ajda Pekkan gururlandırıyor. Üç başarılı isim tören öncesi duygularını ALEM ile paylaştı.

ABONE OL
25 Kasım 2016 Cuma 14:24 | Son Güncellenme:
25 dakika okunma süresi
HOLLYWOOD’UN GÜÇLÜ KADINLARI LİSTESİNDE ÜÇ BAŞARILI TÜRK

The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100, bu yıl 25. kez gerçekleşiyor. Her sene Los Angeles’da düzenlenen organizasyonda o yıl dünyada etki bırakmış 100 özel isim onurlandırılıyor. Dünyaca ünlü yıldızların ödül aldığı bu özel organizasyon medya sektörünün en iyi isimlerini bir araya getiriyor. Bu yıl törene ülkemizden Esra Oflaz Güvenkaya, Demet Sabancı ve Ajda Pekkan katılıyor. 7 Aralık’ta gerçekleşecek organizasyon için gün sayan üç başarılı ismin tören öncesi heyecanlarına ortak olduk.


DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
Başarılı bir iş adamının kızı olarak onun yolundan gideceğinizi ilk ne zaman anladınız?

Babalar çok kıymetlidir. Bir kaledir. Değerleri hep bilinir. Ama bir gerçek var ki sadece onları kaybettiklerinde anlarsınız sırtınızı bir dağa yaslamış olduğunuzu o zaman farkına varırsınız. Sonra kız çocuğunun anılarında öyle bir yaşar ki babalar, o gittikten sonra bile yaslanmış olduğunuz dağ ile birlikte yürür kızlar. Benim babam da çok kıymetlidir. Kızlarımın babası da kızlarım için çok kıymetli. Kız babası, kızını büyütürken sevgisini hissettirebilmiş ise, o kız ileride ayakları yere basan, özgüveni gelişmiş güçlü bir kadın oluyor. İşte bizim babamız da bizleri, beni tüm sevgisiyle yetiştirdi. Ona her baktığımda onun bayrağını taşıyacağımızı her zaman biliyordum.


Babanız sizin başarılı bir iş kadını olabilmeniz için nasıl bir yaklaşım izledi?
Rahmetli babamla birlikte çalışma hayatına başladım ve uzun yıllar devam ettim. Bu en büyük avantajım diyebilirim. Her zaman onu gözlemlememe izin verdi. İş dünyasındaki bakış açısı benim için paha biçilmez bir okuldu. Rahmetli babam gözlem, öngörü, karar verebilme, risk alma konularında bana her zaman yol gösterdi. Çok ciddi büyük bir deneyimdi.

 

Onun başarınızda payı olan unutamadığınız tavsiyeleri neler oldu?
Rahmetli babam her zaman hayata hazır, donanımlı, karakterli ve kendileriyle barışık çocuklar olarak yetiştirdi bizleri. Huzurlu bir ortamda yetiştirildik. Gelecekte sakin ve güvenli bir hayat kurmanın varlıklı ve güçlü bir hayat kurmaktan daha değerli olacağını öğretti bize. Hayata dair benim için en kıymetli tavsiyesi budur. 


Kadına gereken önemi vermek, kadını güçlendirmek ve yüceltmek adına düzenlenen medya dünyasının en güçlü kadınlarının yer alacağı The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100 organizasyonunda onurlandırılacak isimlerden birisiniz. Neler hissediyorsunuz? 
Oraya davet edilmek gurur vericiydi en başında. Şimdi düşündükçe beni heyecanlandırıyor. En güçlü kadınların yanında daha bir güçlü Türk kadını olduğumu hissettim açıkçası.


Girişimci olarak kariyerinize ilk nasıl başladınız?
İlk girişim kariyerimizi eşimle yaptık. Ne heyecanlı zamanlardı, 20 yıl tekstil sanayiinde çalıştık ama bizim hayallerimiz başka idi. Hizmet sektöründe yeni ufuklar görüyorduk. Zor ama büyütücü, geliştirici bir enerjiydi bu. Biz zor olanı seçtik. Kendi yolumuzu çizerek, kendi yolunu çizme duygusuyla hareket eden insanlara örnek olduk. İlk girişim hareketimiz ve kariyerimizin başlangıcı olan Demsa’yı kurduk.


MediaSa olarak hayata geçirdiğiniz tematik kanallardan bahseder misiniz?
Medyaya gelirsek; özellikle yenilikçi ürünlerle Türkiye’de alternatif yayıncılığı sürdürmekteyiz. MediaSa Yayıncılığı 2006 yılında hayata geçirdik. Akabinde 2007 yılında Türkiye’nin ilk gençlik ve eğitim televizyonu ZTV’yi kurduk. Günümüzde ZTV hala eğitimde fırsat eşitliğini sunmakta ve şirketin sosyal sorumluluk hedeflerine ulaşmasını sağlamaktayız. Amacımız, turizmde dünyada önemli bir yere sahip olan Türkiye’nin bu potansiyelini artırmak. Ülkemizin turistik değerinin yurt dışında tanıtılması için 2011 yılında Türkiye’nin ilk tatil televizyonu World Travel Channel’ı hayata geçirdik. World Travel Channel iç ve dış turizm faaliyetlerini desteklemekte önemli bir rol üstlenmektedir. 2012 yılında Güney Kore’nin en büyük şirketlerinden CJ grubu ile MCJ Shopping TV kanalını kurduk. MediaSa güvencesiyle televizyon ve internet üzerinden alışverişi daha keyifli hale getirmeyi amaçlamaktayız. Fashion and Travel Magazine dergisi 2011 yılından beri MediaSa çatısı altında yayımlanmaktadır.


Başarılı bir iş kadını olarak kurallarınızı anlatır mısınız?
Başarılı bir iş kadını olabilmek için öncelikle kararlı ve cesur olmalısınız. Kendinize olan güveniniz ve projeleriniz, ekibinize olan inancınız asla değişmemeli, asla ve asla atılım yaparken korkmamalısınız. Her zaman için dikkatli olmak gerek. Elinize geçen fırsatları avantaja çevirmeyi öğrenmek gerek. İşinde ilk olan ve gelişmeye açık olan fikirlere sahip çıkmak gerekiyor. İşinizde markalaşmayı önemli ölçüde bir iş kolu haline getirmek, cesaretli, yenilikçi ve üretken olmak gerek.


Bir yönetici olarak kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Yukarıda bahsettiğim konulara sahipseniz başarılı bir iş kadını oluyorsunuz. Bu da başarılı bir yönetici olduğunuza işarettir sanırım.


Çalışanlarınızda hangi özellikleri ararsınız?
Onlar benim ekip arkadaşlarım. Her biri kıymetli benim için. Genel müdürüm de, servis yapan hanım da. Ben iş hayatımda da özel hayatımda da önce iyi bir insan olmaya çalışanları, ciddiyeti ve disiplini seven, zamanını iyi kullanan dengeli insanları seviyorum. Biliyorsunuz ne az ise onun değeri yüksektir.


Dünyaca ünlü sanatçılar, medya ve eğlence dünyasının en güçlü 100 kadınının onurlandırıldığı böylesine önemli bir organizasyona katılırken kendinizi nasıl bir kıyafetle hayal ediyorsunuz?
Türk iş kadını kimliğimle çağdaş ve modern bir kıyafet olacaktır.

 

 

ESRA OFLAZ GÜVENKAYA
Kadına gereken önemi vermek, kadını güçlendirmek ve yüceltmek adına düzenlenen medya dünyasının en güçlü kadınlarının yer alacağı The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100 organizasyonunda onurlandırılacak isimlerden birisiniz. Bu davetin sizin için anlamını anlatır mısınız?
Böyle bir organizasyonla onore edilmek benim için çok ama çok önemli. Öncelikle bir kız çocuğu ve bir kadın olarak hayatımda hayli zor zamanlarım oldu. Büyük üzüntüler yaşadım kişisel olarak. Hayatta kalma savaşı verdim. Rahmetli babam kendi kişisel nedenlerinden dolayı çocukluğumdan beri hep çok mutsuz, başarısız olacağımı empoze etti bana. Çok yıkıcı ve üzücü zamanlardı. Panik ataklarım olurdu durmaksızın. Ancak yılmadım kendi inandığım yolda ilerledim. Kaderime inat, bu yolda ilerlerken, kendime yardım edebilmek için başka kız çocuklarına yardım etmeyi öğrendim önce. Özellikle eğitimlerine destek vermeyi. Birbirimizi kurtardık diyebilirim. Ayaklarının üzerinde dursunlar, özgür olsunlar, hayatta ikinci şansları olsun diye. Çok çalıştım, kalbimi, sezgilerini dinledim. Dualarımdaki dileklerim gerçek oldu, şükür ediyorum. Geçirdiğim zorlu yolculuğun ve geldiğim noktanın takdir edilmesi harika bir duygu ve çok kişisel.  


Türkiye’de iş kadını olmayı nasıl değerlendirirsiniz?
Türkiye’de hep nasıl bir kadın olmamız gerektiği söyleniyor bizlere. Sürekli haklarımızı korumaya çalışıyoruz. Erkeklerden daha çok çalışıyoruz çünkü aile hayatının sorumluluklarını ve iş hayatının sorumluluklarını önceliklerimizi belirleyerek omzumuzda taşıyoruz. Gene de ayrıştırılıyoruz, yargılanıyoruz. Şimdi bu global sosyal sorumluluk projesi ile daha çok kadına, yarının kadınlarına ulaşabilme fırsatım oluyor. Bunun için de müteşekkirim. Kadınların kıblesi kalbidir, sezgileridir. Buna güvenmeleri, kendilerinin en iyi versiyonunu ortaya çıkarmaları gerekiyor. Bu bağlamda ne kadar kadına ulaşabilir, ilham verebilir ve güçlendirebilirsek ne mutlu bana.  

 

25. kez Los Angeles’da gerçekleşecek törenin sponsoru dünyanın en büyük kadın kanalı Lifetime Global olacak, siz de Lifetime Turkey’i kurdunuz. Kadınları güçlendirmek için yapılan dünya çapında bir organizasyonun parçası olmak nasıl bir duygu? 

Muhteşem bir duygu. Böyle dev global bir grubun parçası olarak, global projelerden destek alırken aynı zamanda Türk aile yapısının özelliklerine uyumlu şekilde biz de Türkiye olarak artık yanlarında yer alacağız. Tüm dünyada 124 bölgede,150 milyondan fazla haneye, 11 dilde ücretli yayın yapan, gündüz kuşağında kadın odaklı bir bir kanal Lifetime. Lifetime’ın yayın yaptığı ülkelerde kadının gücünü göstermek, kadına gereken önemi vermek için oluşturduğu sosyal sorumluluk projeleri tüm dünyada ses getiriyor. Her yıl medya dünyasının en güçlü isimlerini bir araya toplayan bu organizasyona bu yıl ilk kez Türkiye’den üç kadın medya patronu (Oflaz Medya ve Lifetime Turkey Kurucu Ortağı Esra Oflaz, Mediasa Media Grup Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ) ve Süperstar Ajda Pekkan onore edilmek üzere davet edildik. Türk kadının sesini dünyaya duyurmak için orada olacağız. 


The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100 ödül töreninde neler olacak? Bildiklerinizi bizimle paylaşır mısınız?
The Hollywood Reporter’s Women in Entertainment Power 100 bu yıl 25’incisi düzenlenen medya ve eğlence sektöründe o sene etki bırakmış, en güçlü ve başarılı 100 kadınının onurlandırıldığı, sektörün en’lerini kahvaltıda bir araya toplayan Los Angeles’da gerçekleşen dev ancak samimi bir organizasyon.  Kadına yönelik olması, kadına gereken değerin verilmesini ve kadının gücünün ortaya çıkarılmasını amaçlaması sebebiyle dünyaca ünlü starların ve medya patronlarının da katılımıyla gerçekleşiyor. İlham verici konuşmalar ile tüm dünyadaki kadınlara ulaşılıyor. Geçen yıl Barbara Streisand, Angelina Jolie, Halle Berry, Oprah Winfrey, Lena Dunham, Selma Blair, Kris Jenner, Kim Kardashian gibi ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşen, açılış konuşmasını dünyaca ünlü sunucu Megan Kelly’nin yapacağı organizasyonda diğer ödülleri kimlerin alacağını hepimiz heyecanla bekliyoruz. Ünlü yazar ve oyuncu Tina Fey, Sherry Lansing ödül alacak isimler arasında yer alırken bu seneki törene katılımı kesinleşen diğer ünlüler ise Susan Sarandon, Emma Stone, Jessica Lange, Simone Biles. 


Başarınızın ilke ve kuralları neler?
Öncelikle ben başarıyı dengede buluyorum. Yani beden, ruh, kalp, zihin dengesinde. Çünkü bu denge olmadan huzur bulamıyorum. Ancak işteki başarımı çok çalışmaya, pes etmemeye, sezgilerimi dinlemeye ve işe ehil kişilere delege etmeye borçluyum diyebilirim. 


Lifetime TV’nin kuruluş hikayesini anlatır mısınız?
Öncelikle benim iş kadını kimliğim ve medya sektöründe “kadın odaklı” bir tematik kanalın eksikliğini fark etmemle başladı. Böylece, 3 sene önce dünyadaki bu kategoride kanalları mercek altına aldım çünkü içeriğin önemine ve yabancı kuvvetli markalarla güçlü iş birliklerine inanıyorum. Biliyorsunuz bu şekilde lisansör olarak çok iş birliğim oldu geçmişte ve hala süregelen. Araştırmalarım sürerken dünya devi A&E Networks’ün izlenme rekorları kıran, bol ödüllü Lifetime kanalını buldum. Tüm aileyi ilgilendiren pek çok farklı içeriği vardı. Yani kadın odaklı olmakla beraber tüm ailenin zevkle seyredebileceği, genel yaşam ve eğlence kanalıydı. Ben ise bu kanal şifresiz yani ücretsiz olsun istiyordum Türkiye’de.  Kanalın ülkemize uyarlanışı çok sevildi. Dinamik ve izleyiciye farklı bir deneyim yaşatacak bir kanal oldu. Türkiye’deki alışa gelmiş şifresiz televizyon içeriklerinden çok ayrışarak hem izleyicilerin hem de reklam verenin özlediği bir içerik olduğuna inanıyoruz. Alternatif yarattık izleyicilere. Sloganımız “Bu dünya benim”. 


İş dünyasında başarılı olmak isteyen kadınlara tavsiyeleriniz neler olur?
Eğitim şart. İş hayatında istikrar, azim, çok çalışma, duygusal zeka, dürüstlük şart. Günümüz gençlerini biraz maymun iştahlı buluyorum. Daldan dala atlamak istiyorlar ve basamakları çok hızlı çıkmak istiyorlar. O vakit liyakat yani işi layıkıyla yapma durumu ortadan kalkıyor. İş hayatı çabuk kahve değildir. Sindirerek ilerlemek, aynı zamanda empati sahibi olmak demektir ki duygusal zeka ile beraber gelir. Ben bir de sezgilerimi dinlerim, her zaman faydasını gördüm. 


Türkiye’nin en başarılı iş kadınlarından biri olarak bundan sonraki hedeflerinizden bahseder misiniz?
Lifetime Türkiye henüz bir bebek. Onu büyütmem gerekiyor önce. Ve kadınların güçlendirilmesine dair sosyal sorumluluk projemize bütün desteğimi vereceğim.


Dünyaca ünlü sanatçılar, medya ve eğlence dünyasının en güçlü 100 kadınının onurlandırıldığı böylesine önemli bir organizasyona katılırken kendinizi nasıl bir kıyafetle hayal ediyorsunuz?
Kendim gibi görünürüm yine. Özgün, avangart bir iş kadını.


Böylesine önemli bir organizasyonun parçası olmanıza eşinizin ve kızınızın tepkisi nasıl oldu?
Eşim çok sevindi. Beni her zaman destekler ve çok kıymetlimdir. Kızım ise henüz haberdar değil. Amerika’ya onsuz gidişime sevinmeyeceğini peşinen söyleyebilirim. 


Çalışan bir eş ve anne olarak ailenize nasıl vakit ayırıyorsunuz?
Önceliklerimi bilerek ve zamanı doğru kullanarak. Çok erken kalkıyorum. Her sabah 5.45. Önce kızım, eşim, sonra ben. Sabah 9.00’da ofisimde oluyorum ve çok yoğunum. Ancak 19.00’da evde olur ailemle vakit geçiririm. Kızım uyumadan dışarı çıkmam ve hafta sonlarını tamamen ailemle geçiririm. 

 

AJDA PEKKAN

Türkiye’nin Süperstar’ı unvanı sadece sizde, her kesimin sizi bu kadar sevmesini ve saygı duymasını neye bağlıyorsunuz?
Ben de her kesimi seviyorum ve saygı duyuyorum. Sanırım aramızdaki güzel iletişim böyle kalıcı oldu.

 

Kadın sanatçılara başarının basamaklarını tırmanmaları için neler tavsiye edersiniz?
Meslek hayatında kadın-erkek cinsiyet ayrımı yapmak istemem, herkesin sevdiği işi gönülden yapmasını, yaptığı işe saygı duymasını, tabii ki en önemlisi hangi işi yaparsa yapsın çok çalışmasını ve kapasitesini doğru kullanmasını tavsiye edebilirim.


Mesleğinizin başında örnek aldığınız isimler kimler oldu?
Örnek aldığım kimse olmadı, rekabette yapmadım. Öyle güzel ve asaletli bir annenin çocuklarıydık ki biz. Ondan öğrendiğimiz öncelikle iyi ve vicdanlı insanlar olmaktı, sanırım örnek aldığım tek insan annem.


Kariyer yolculuğunuzda sizi bir basamak yukarı taşıyan isimler ve zaman içinde size olumlu katkısı olduğunu düşündüğünüz isimler kimler oldu?
Bana destek olan ya da olmayan tüm dostlarımı kalbimin en sağlam köşesinde özenle saklarım ve onlara şükranlarımı sıklıkla iletirim.


Kariyerinizde pişmanlık duyduğunuz bir albüm ya da şarkı seçimi oldu mu?
Olmaz mı tabii ki oldu ama ben pişman olduğum şeyleri unutmayı tercih ederim ki, bir daha tekrar etmeyeyim. Bilinçaltımda bile yer vermek istemem onlara. Böylece sadece ileriye bakmak, daha iyisini yapmak ve daha da iyisinin olması için çaba harcamak isterim. Ancak böyle kendi rekorunuzu geçebilirsiniz.


Yurt dışından takip ettiğiniz ve beğendiğiniz sanatçılar kimler?
Tabii ki var. Rap, pop, caz, etnik, rock, dünya müziğini ve dünya sanatçılarını beğeniyorum, seviyorum. Günlük ruh halime göre de tarzım değişiyor ama çok beğendiğim sesler var.


Önümüzdeki dönem konser projeleriniz olacak mı?
2017 yılı çok yoğun geçecek gibi görünüyor, 2016 da öyleydi, böyle olması da hoşuma gidiyor galiba.


Sahne şovunda başarılı olmanın sırrı ne?
İşte bunun kriterleri çok, öncelikle iyi ekip. Sonra ekip ruhunun tam olması, koordinasyon, planlama ve koşulsuz mükemmellik için çok iyi provalar gerekiyor. Repertuar seçiminden teknik altyapıya kadar her ayrıntının kağıt üzerinde planlanması önemli. Ben de tüm çalışmaların içinde olurum ve her şeyi kontrol ederim. Tüm ekibimle aynı emeği harcarım. Bütün bunların sonunda aslında çok çaba sarf edilmiş bir iş ortaya çıkıyor. Bir sonraki sefere daha da iyisini yapma telaşıyla atan kalbinizin olması da önemli bir nokta.


Ödülünüzü alırken nasıl bir elbise ile göreceğiz sizi?
Dilerseniz o hayalim sürpriz olarak kalsın ama emin olun ki gerçekleşmesi güç bir kostüm hayal edeceğim. Çünkü bazı hayallerim böyledir benim ve gerçek olur.

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü
Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Gül Kamar x Roberto Bravo
Gül Kamar x Roberto Bravo

Gül Kamar x Roberto Bravo

Seda Tutu ile Dubai Keşfi
Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini
Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?
Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Galler Prensesi Kate Middleton'a Ne Oldu?

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine
Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler
Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Olivier Reza ile Soru-Cevap
Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap