Begüm Khan x Guerlain İş Birliği

Onu ilk, yıllar önce tasarladığı kol düğmeleriyle tanıdık; şimdi ise markası Begüm Khan'ın 10'uncu yılını kutlayan, Guerlain ile yaptığı iş birliğiyle hepimizi gururlandıran bir isim Begüm Kıroğlu... Biz de ALEM olarak Begüm'ün mutluluğunun ve heyecanının peşinden Paris'e gittik.

ABONE OL
30 Ekim 2023 Pazartesi 10:46 | Son Güncellenme:
19 dakika okunma süresi
Begüm Khan x Guerlain İş Birliği

Çok heyecanlı günler yaşıyorsun. guerlain ile gurur verici bir iş birliğine imza attın. Bu birliktelik nasıl gerçekleşti?

Guerlain çok eski ve köklü, neredeyse 200 senedir Paris'i yansıtan bir marka. Begüm Khan ise 10'uncu yılını yeni dolduran çok genç ve İstanbul'u yansıtan bir marka. Bu iki markanın DNA'sı birbiriyle nasıl bütünleşir diye hiç düşünmedik. Guerlain'le dünyalarımız çok çabasız ve olağan şekilde bir harmoni yakaladı. Beraber yepyeni bir dünya yarattık. Benim için çok heyecanlı, çok gurur verici, çok mutlu edici bir iş birliğiydi. İlk iş birliğimiz 2021 yılındaydı. Onlar için tasarladığım Bee Bottle henüz satışa sunulmadan ön gösterimde tükendi. Guerlain'in ikonik arı figürünün; lokum pembesinden ilhamlı dört orkide üzerine oturduğu bir şişe tasarlamıştık. 2023 koleksiyonu içinse uzun zamandır çalışıyorduk. Guerlain'in en çok satan parfümlerinin kapaklarını, iki adet Exceptional şişeyi, Rouge G adındaki rujunu ve 54 global mağazadaki yeni yıl vitrinlerini tasarladık. Ayrıca yine Guerlain'in global çapta sunulan yeni yıl paketlemeleri Begüm Khan faunasından ilhamla yaratıldı.

İlk tasarım yapmaya başladığın zamanlara geri dönersek, bugünleri hayal ediyor muydun?

Lise ya da üniversitedeyken kendime hiç tasarım odaklı bir kariyer hedeflememiştim. Önce işletme, daha sonra moda yönetimi ve son olarak da Çin kültürü üzerine yüksek lisans yaptım. Gerçekten her şey tam olması gerektiği gibi ve akışında ilerledi. Şu an ise tasarım yapmayı seçtiğim, o akışa kendimi bıraktığım ve içime sinmeyen, kalbimden geçmeyen hiçbir şeyi yapmadığım için çok mutluyum. Buraya gelebileceğini hiçbir zaman hayal edemezdim. Hayalimden daha da büyük bir şey oldu.

Genelde çoğu kişi kadın tasarımlarıyla sektöre adım atıyor, sen ise ilk kol düğmeleriyle yola çıktın. Böyle bir başlangıcın kariyer yolculuğuna etkisi nasıl oldu?

Öncelikle erkekle başlamanın benim için şöyle bir avantajı oldu; erkeklerde, özellikle kol düğmesi konusunda rekabet daha az. Acemilik dönemlerimde daha az rekabet olan bir alanda başlamam belki de benim öne çıkmamda olumlu bir rol oynamış olabilir. Ayrıca kol düğmesi çok küçük bir kanvas; madeni para kadar bir alanınız var. İlk dört sene sadece o madeni para kadar alanda tasarım yaptım. 200'e yakın kol düğmesi ve figür çıkardım. Aslında bütün bu figürler bugünkü markanın DNA'sını oluşturdu. Benim için planlı değildi ama çok şanslı bir başlangıçtı diyebilirim.

Abine hediye etmek için istediğin gibi bir kol düğmesi bulamayınca kendin tasarlamaya karar verdin ve böylece markan doğdu. Abin için senin uğurun diyebilir miyiz?

Ben küçüklüğümden beri hep abime özendim. O basketbola başlardı, ben basketbola başlardım. O Fransızca'ya başladı, ben Fransızca'ya başladım. İngiltere'ye gitti, İngiltere'ye gittim. Hatta ilk Çin'e gidişim de abimi takip ederek oldu. Benim hayatımda çok ama çok önemli bir yeri var. Her zaman koşulsuz, şartsız en büyük destekçim, en yakın arkadaşım, tanıdığım en harika insanlardan biri... Çok şanslı hissediyorum kendimi böyle bir abim olduğu için. Şansım daha da büyüdü. Önce ailemize harika eşi Güney'i ve daha sonra da müthiş tatlı iki kızı Mina ve Ada'yı kattı.

Sanatla iç içe bir ailede büyümek sana neler kattı?

Bütün çocuklar bir hamur ve çok yüksek kapasiteleri var. Aslında çocuklar, verdiğiniz her şeyi alıyor. Güzel şeyler verirseniz güzel şeyleri alıyorlar. Sanat, edebiyat, pozitif düşünceler, sevgi ve güzel hisler verdiğinizde öyle yetişiyorlar. Maalesef, korku ve kıskançlık gibi duygular öğrettiğinizde ise onları özümsüyorlar. Benim çocukluğumun şöyle bir şansı vardı; çok sevgi dolu bir ortamda sanatla iç içe büyüdüm. Küçük bir çocuğun devamlı ailesinin yanında müzayedelere, bit pazarlarına gitmesi; sergilerde güzel eserleri görmesi, kendi evinin içinde bütün bu sanat eserleriyle sürekli birlikte yaşaması gözünü inanılmaz eğitip geliştiriyor. Bence benim estetik algımın şekillenmesinin en büyük kısmı buradan geliyor.

Şanghay'ın da hayatında önemli bir yeri var. Uzak Doğu kültürüyle ilgili neler söylemek istersin?

Şanghay'da altı sene yaşamak hayatımın en enteresan, en besleyici ve en mutlu zamanlarından biriydi. Uzak Doğu kültürüne zaten çok yatkınlığım olduğu ve çok ilgimi çektiği için hayat beni Şanghay'a getirdi. Orada Fudan Üniversitesi'nde Çin kültürü üzerine yüksek lisans yaptım. Uzak Doğu kültürüne bu kadar yakın olmamım sebeplerinden biri, bence bizim kültürümüzle çok fazla ortak paydasının olması. Bize çok benzer ama çok farklı bir kültür. Hem çok içine kapanık hem kalbi çok açık bir kültür. Uzak Doğu sanatlarındaki renkler, çiçekler, hayvan kullanımı ve görsel zenginlik beni her zaman çok etkiliyor. Aslında Uzak Doğu sanatının çok korkusuz bir yaklaşımı var. Gerek Çin'deki cesur zenginlik gerek Japonya'daki minimalizm olsun ikisi de çok cesur.

Günlerin nasıl geçiyor, neler yapıyorsun?

Şu an günlerimin çoğu Paris'te geçiyor. Paris'te yeni bir mağaza açma hayalimiz var. Bunun da ilk haberini sizinle paylaşıyorum. Guerlain ile olan iş birliğimiz için uzun süredir planlanan çok yoğun bir programımız var. Günlerim tamamen iş odaklı geçiyor diyebilirim. Begüm Khan'la ilgili hayaller kurmak, markanın geleceğini düşlemek beni hem motive ediyor hem de şimdiden çok heyecanlandırıyor.

Markanı birkaç kelimeyle anlatmanı rica etsek, nasıl tanımlarsın?

Zamansız, modern ve özgüvenli.

Şu sıralar çok sık seyahat ediyorsun. Seyahat etmek nasıl hissettiriyor?

Gittiğim şehirlerden, dolaştığım sokaklardan, dinlediğim müzikten, yaptığım sohbetlerden, tanıştığım yeni insanlardan ilham alıyorum. Seyahat etmek bunların hepsinin öncüsü olduğu için bana çok ilham dolu hissettiriyor.

Yakın zamanda hedefte yeni rotalar var mı?

Maison Guerlain'de bildiğiniz gibi; Guerlain ile hem özel bir ön gösterim sergisi yaptık hem de Maison Guerlain'in içinde bir pop-up store açtık. Guerlain ile yaptığımız iş birliğini ve bu sergiyi dünyanın en önemli şehirlerine önümüzdeki aylarda götürüyoruz. İlk adımlarımız; Dubai, Londra, Hong Kong, Şangay ve New York.

Hayal kurmayı ve onları gerçekleştirmeyi sevdiğini biliyoruz. Yeni hayallerin neler?

Baştan beri hayalim, Begüm Khan'ın Türk kimliğini öne çıkararak global bir Türk markası kurmaktı. Şu anda bu hayalin içinde olduğumuzu düşünüyorum ama daha alacağımız çok yol var. Başka global iş birlikleri, yurt dışında yeni mağazalar ve başka sürprizlerimiz de olacak.

Paris'te keyifli bir çekim gerçekleştirdik, neler söylemek istersin?

Paris'teki çekim benim için çok keyifliydi çünkü ALEM ekibiyle zaten aile gibiyiz. Bir yandan da yakın arkadaşım Fransız fotoğrafçı Aurelien'le çalıştık. Mekanlarımızdan biri, iki hafta boyunca sergiyi ve pop-up'ı yaptığımız Maison Guerlain'di. Benim için gönül bağımın olduğu üç isim... Ayrıca çekimin ikinci kısmını ikonik Galerie Kraemer'de gerçekleştirdik. ALEM ve Aurelien'le Paris sokaklarında yürüdük, galeri ziyareti yaptık, bir kafede oturup kahve içtik, Maison Guerlain'de parfümleri denerken çekim yaptık... Çok eğlenceli ve çok doğal bir çekimdi; zaten fotoğraflar da bu pozitif enerjiyi ve ne kadar çok eğlendiğimizi yansıtıyor.

Son koleksiyonunda nelerden ilham aldın?

Son koleksiyonumuzun adı Begüm's Grandball. Benim bilinçaltımı en özgürce dışa vurabildiğim koleksiyonlardan biri oldu. Geçmişte yapılan ihtişamlı balolara katılan kadınların, günümüzde bu balolar olsa neler takacağını hayal ettim açıkçası. The Swans, Black & White Ball, Le Bal Oriental; aklımdaki bazı balolardı. Bir de tabii ki Guerlain'e ithafen, Guerlain'in ikonik arısı Begüm Khan yorumuyla familyamıza eklendi. Koleksiyon, hem ülkemizde hem globalde çok sevildi. Bu yüzden çok mutlu hissediyorum.

Tasarım yaratırken ki sürecini bizimle paylaşır mısın?

Benim tasarım sürecim sanırım diğer tasarımcılardan daha farklı gelişiyor. Kendimi çalışma odama kapattığım ve koleksiyon çıkardığım bir sürecim olmuyor. Aksine, bazen yeni bir koleksiyonu rüyamda gördüğüm ve sabah kalktığımda ekiple toplantı yaptığım bile oluyor. Sanırım insanlarla konuşurken, ya da farklı konularda toplantı yaparken fikirlerden beslenerek yeni bir şeyler ortaya çıkarmayı daha çok seviyorum. Aklıma gün içinde devamlı bir fikir ve bir görsel geliyor. Onları çizmeye, yazmaya bir şekilde kendime not almaya çalışıyorum. Aslında bir şekilde de aklıma gelen fikirleri azaltmaya ve konsantre olmaya çalışıyorum; çünkü gerçekten aklıma çok fazla fikir geliyor.

Trendlerin hayatındaki yeri ne ölçüde?

Aslında şaşırtıcı bir cevap olsa da hiç yok diyebilirim. Zaten fark etmişsinizdir; hem markamın hem de benim çok kendine özgü bir stili var. Aslında zamansız parçalar giyiyorum diyebilirim ama bir yandan da bugünün dünyasında yaşayıp özellikle de benim sektörümde olup trendlerin farkında olmamak ve trendlerden ister istemez etkilenmemek mümkün değil. Sosyal medya sürekli bize yeni trendleri gösteriyor, sokakta devamlı insan görüyoruz, billboard'larda trendlerle karşılaşıyoruz. Ne kadar etkilenmiyorum desem de etkilenmeme olasılığım yok. Bu sanki küçük çocukların, daha önce bahsettiğimiz, sanat gördükçe sanattan etkilenmesi gibi. Biz de trend gördükçe ister istemez etkileniyoruz.

Neden hayvan motifleri hayatında bu kadar büyük önem taşıyor?

Kişilik özelliklerimi böceklere çok benzetiyorum. Böcekler de kırılgan görünüyorlar ama aslında çok eski nesillerden günümüze kadar gelen bir güce ve dirence sahipler. Çocukluğumdan beri her zaman güzel bulunmayan şeylerde, güzellik bulma peşindeyim, mücevherler de bunun için bence çok güzel bir kanvas oldu. Karides şeklindeki bir küpenin taşlarla bezenip gösterişli bir forma erişmesi benim yaratıcı ilhamlarımdan biri.

Mücevher kutunun zamansız parçaları neler?

Mücevher kutumun en değerli ve en zamansız parçaları, rahmetli anneannemden bana gelen bir saat, dedemle anneannemin alyansı ve dayımın bana Hindistan'dan hediye aldığı bir kolye.

Kendine has bir stilin var. Uzun kabarık etekler, gömlekler ve tabii ki aksesuarlar... Stilini nasıl tanımlarsın?

Sanırım eklektik, benim stilim için doğru bir tanım olabilir. Farklı tarzlardan, dönemlerden parçaları stilize etmekten keyif alıyorum. Bazen beyaz basic bir tişört ve jean ile maksimalist bir Begüm Khan parçası takmak, en sevdiğim stil uyarlamalarından biri.

Gardırobuna yakın zamanda neler ekledin?

Paris'ten uzun zamandır istediğim mavi bir çantayı ve Celine'den bir blazer ve jean'i ekledim.

Favori alışveriş noktaların nereler?

Türk markalarından alışveriş yapmayı çok seviyorum. Hakan Yıldırım, Gül Hürgel, Misela, Anim, Siedres bazı favori markalarımdan. Ayrıca Türkiye'de Beymen, Paris'te Bon Marche, Hong Kong'ta Lane Crawford ve vintage dükkanlar, favori noktalarımdan.

Materyal seçiminde dikkat ettiğin detaylar neler?

Sürdürülebilir olması en dikkat ettiğim detaylardan.

İstanbul senin için ne ifade ediyor?

İstanbul sanki hiç elde edemediğin, hep aşık olduğun bir kız gibi. Bir şekilde benim İstanbul ile aşk ve nefret ilişkim var ki bu da tutkuyu koruyor. Şu an Paris'le İstanbul arasında yaşasam da uçak her İstanbul'a indiğinde eve geldiğimi hissediyorum.

  1. Genel Yayın Yönetmeni: Gözde Yörükoğlu ERSU
  2. Röportaj: Ceylan YENİACUN
  3. Fotoğraf: Aurélien CAOUDAL
  4. Styling: Marine ROSSET
  5. Tüm takılar Begüm Khan markasına aittir.
  6. Mekan için Galerie Kraemer, Maison Guerlain'e teşekkür ederiz.

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri
Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Mina Dilber'in 2024 Yılı Dilekleri

Pervin Ersoy ile Mardin Turu
Pervin Ersoy ile Mardin Turu

Pervin Ersoy ile Mardin Turu

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini
Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Mine Kalpakçıoğlu'nun Antrenman Rutini

Olivier Reza ile Soru-Cevap
Olivier Reza ile Soru-Cevap

Olivier Reza ile Soru-Cevap

Seda Tutu ile Dubai Keşfi
Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Seda Tutu ile Dubai Keşfi

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar
Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Hikayesiyle İlham Veren Kadınlar

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü
Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Ebru Zeynep Altay x Alaluxa ile Yılbaşı Menüsü

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri
Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Özlem Temponi'nin 2024 Yılı Dilekleri

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler
Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Zeynep Tuğçe Bayat Hakkında Bilinmeyenler

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine
Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Stacey Battat ile “Priscilla” Filmi Üzerine

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler
Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler

Hilal Altınbilek ve Onur Tuna Hakkında Bilinmeyenler