Moda Trendlerinin Ötesine Geçen Zamansız 18 Ürün

Coco Chanel bir zamanlar "Moda kaybolur, sadece stil aynı kalır" demişti. Modada mevsimler göz açıp kapayıncaya kadar gelir ve geçer. Ancak, zamansız ve trendlerin ötesine geçebilen tasarımlar baki kalır. Zamansız, hikayesi ile dikkat çeken ve muhteşem birer gardırop yatırımı olan parçaları derledim.

YAZAR: Yonca Özkan Çallı
ABONE OL
5 Ocak 2022 Çarşamba 15:05 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
Moda Dünyasının İkonik Parçaları

Chanel, 2,55 Kol Çantası

Şubat 1955'te Gabrielle Coco Chanel, dikdörtgen şeklinde bir el çantası yarattı. Binicilik ruhuna olan sevgisinden ilham alan kapitone bir dokuya ve imzalı düz metal zincire sahip olan bu ironik çanta o zamandan bu yana her sezon Chanel'in farklı deriler ve renkler ile yeniden tasarlayıp satışa sunduğu bir çanta haline geldi. Yeni renkler, deriler ve kumaşlarla 2.55 aynı anda hem zamansız hem de her sezon trend olmaya devam ediyor.

Hermes, Birkin Çanta

Birkin çantasının hikayesi, 1984'te İngiliz aktris Jane Birkin ile o zamanki Hermès Jean-Louis Dumas'ın CEO'su arasında bir uçakta tesadüfen karşılaşmasına dayanıyor. Birkin'in çantası döküldükten sonra Dumas, cepleri olan bir taneye ihtiyacı olduğunu söyledi. Bu daha sonra bir çantada olması gereken ideal aksesuarlar hakkında bir konuşmaya yol açtı. Jane mükemmel hafta sonu çantasını asla bulamadığından şikayet ediyordu. Kim olduğunu bilmeden Dumas'a rüya çantasının nasıl görüneceğini anlattı. Buluşmalarından kısa bir süre sonra, Jane Birkin kişiselleştirilmiş çantasını kişisel bir notla aldı. 2012'de The Telegraph'a hatırladığı gibi Birkin, "Kelly'den daha büyük ama Serge[Gainsbourg]'un bavulundan daha küçük bir el çantası" için teknik özelliklerini çizdi. Birkin çantası Hermès'i bugünkü moda devi yapmada önemli bir rol oynadı ve tartışmasız tüm zamanların en ikonik el çantası olarak hüküm sürdü, sürüyor ve sürmeye devam edecek.

Burberry, Trençkot

Burberry'nin kurucusu Thomas Burberry tarafından 100 yılı aşkın bir süre önce tasarlanan Burberry trençkot askeri görevlileri sert hava koşullarına karşı korumak için tasarlandı. I. Dünya Savaşı'nda İngiliz subaylar tarafından giyiliyordu. D-şekilli kemer halkası, haritalar gibi küçük eşyaları takmak için kullanıldı. İlk olarak 1912'de Thomas Burberry tarafından Tielocken palto olarak patenti alınan ve 1879'da Thomas Burberry tarafından icat edilen devrim niteliğindeki bir kumaş olan gabardinden yapılan, basit ama rafine Burberry Trençkot tasarımı, modernliği kucaklarken mirasına sadık kalarak yıllar içinde her trende adapte olmuş, o zamandan beri markanın en tanınabilir parçası olarak hakimiyetini korumuştur.

Levi's, 501 Jean

Winona Ryder, Kate Moss, James Dean ve Johnny Depp gibi -tarzlarına asi ve kafa tutan diyebileceğimiz - starlar ve daha bir çok Hollywood ünlüsü tarafından uzun yıllardır tercih edilen, gelmiş geçmiş en uzun süre trend olan, fazlasıyla zamansız bir üründür.

Ugg, Botlar

UGG çizme, kesinlikle ikonik bir moda parçası olarak tarihe geçmeyi başarmış. 1920'lerin başında koyun kırkıcılarının giydiği koyun derisi çizmelerinden ilham alan stil, ilk olarak 1970'lerde Avustralyalı sörfçüler arasında popüler oldu. UGG marka kurucuları trendi gördü ve botları California sörfçü sahnesine pazarlamak için bir şirket kurmaya karar verdi. UGG markası, 1994 yılında ABD Olimpiyat takımının botları giydiği ve uluslararası sahneyi tam anlamıyla vurduğu zamana kadar büyük bir atılım yapmadı. Günümüzde eşsiz konfora sahip klasik bir UGG bot çifti gardırobun olmazsa olmazıdır.

Tiffany&Co, Kalp Kolye

1969'da lansmanı yapılan Return to Tiffany® anahtarlık, Tiffany'nin en ikonik tasarımlarından biridir. Her parçanın üzerinde "Lütfen Tiffany & Co. New York'a Dönün" ifadesi ve kaybolmaları durumunda Fifth Avenue amiral mağazasında yeniden bir araya gelmelerini sağlayan benzersiz bir kayıt numarası yazılmaktadır. Tiffany'ye Dönüş motifi, kalp etiketi bileziğinin yanı sıra tümü bu ünlü ifadeyle kazınmış yüzükler, kolye uçları ve küpeleri de aynı şekilde ikonikleşmiştir.

Chanel, Tüvit Ceket

İster ceket ister etek ister takım elbise olsun, klasik bir Chanel tüvit parçası kadar ikonik bir şey yoktur. Coco Chanel, o zamanki erkek arkadaşı Westminster Dükü'nden spor kıyafetleri ödünç aldıktan sonra tüvitin rahat ve yumuşaklığını fark etti. 1924'te Chanel tasarımlarına uygun olacağına karar vererek, ikonik tüvit kumaşlarını üretmek için bir İskoç fabrikasını ziyaret etmiş. Chanel'in piyasaya sürdüğü ilk tüvit tasarımlardan biri, "Chanel'in üniforması" olarak adlandırılan ince bir etek ve yakasız ceketti. Görünümün popülaritesi, basın kampanyalarının yardımıyla, özellikle 1924'te basılan bir Chanel takım elbise giymiş aktris Ina Claire'in bir dergi görüntüsü ile başladı. Bugün, tüvit Chanel hikayesinin güçlü bir parçası olmaya devam ediyor. Bir kot pantolonla kombinlenen klasik bir Chanel tüvit ceket ne kadar da harika duruyor, değil mi?

Fendi, Baget Çanta

Fendi'nin ikonik Baget çantası 1997'de çıktı ve bugün gerçek bir koleksiyoncu öğesi. Fendi'nin Baget'i, hit HBO dizisi Sex and the City'deki rolü sayesinde 90'ların ilk 'BT çantası' oldu. Silvia Venturini Fendi tarafından tasarlanan çantanın adı, kol altına bir baget ekmek gibi rahatça oturmasından geliyor. Kuruluşundan bu yana, ünlülerle ve kendi özel versiyonlarını tasarlayan sanatçılarla yapılan iş birlikleri de dahil olmak üzere binden fazla varyasyonu var. Fendi'nin 2012 Baget Kitabı bu ikonik parçaya saygı duruşunda bulunuyor!

Yves Saint Laurent, Le Smoking Tuxedo

Ünlü modacı Yves Saint Laurent, 1966'da Le Smoking Tuxedo'yu yarattı. Kadınlar için tasarlanan Le Smoking Tuxedo türünün dikkat çeken ilk örneğiydi. Kadınların aynı anda hem feminen hem de maskülen olmalarını sağlayan bir dönüm noktasıydı. Bu, kadınların akşam yemeğine ve diğer etkinliklere kabul edilebilir bir şekilde ceket giyebildikleri ilk seferdi. Sonrasında da kadınlar için minimalist, androjen tarzların yanı sıra güçlü takımlar ve ceket&pantolon takımlarının kullanımına öncülük etti.

Louis Vuitton, Seyahat Çantası

Bu çanta öncelikle seyahat için tasarlanmıştır. Bu parça ile kesinlikle şık bir seyahat ya da seyahatinizi şıklaştırmak çok keyifli olacaktır. Çanta sadece dikkat çekici değil, aynı zamanda çok büyük ve taşıması kolay yapısıyla da öne çıkıyor.

Cartier, Love Bracelet

Cartier'nin ünlü Aşk Bileziği 1969 yılında Aldo Cipullo tarafından Cartier için tasarlandı. Marka adı, bileziğin kilitleme mekanizmasına atıfta bulunan "O" harfinin içindeki yatay çizgi için L⊝Ve şeklindedir. Love bilekliği sadece her bileklikle birlikte verilen özel bir tornavida ile açılacak şekilde tasarlanmıştır. Tornavida kolye şeklinde de mevcuttur. Bu, bileziğin bir kişiye "kilitlenmesini" sağlarken "anahtar" diğerinin boynunda tutulur. Aşk Bileziğinin ilk versiyonlarında altın kaplama bulunurken, daha yeni tasarımlarda som altın veya platin kullanılmıştır. Cartier tarihinin en başarılı koleksiyonlarından biri, kesinlikle ikonik bir moda parçasıdır.

Max Mara, 101801 Deve Rengi Kaban

1981'deki ilk çıkışından bu yana, bu kaban Max Mara markasıyla eş anlamlı hale gelmiştir. Fransız modacı Anne-Marie Beretta tarafından tasarlanan gerçek bir moda ikonu parçasıdır. 101801 yün ve kaşmir karışımından yapılan minimal ancak zarif kaban, uzun süre dayanacak şekilde üretilmiştir. 73 ayrı işlemle 168 dakikada olağanüstü bir şekilde üretilmiştir. Kruvaze büyük beden siluet, her yıl yeniden üretilmeye devam ederken, ikinci el olarak da elden ele geçmeye devam etmektedir. Carine Roitfeld, Jennifer Lopez ve Kim Kardashian bu kabanın ünlü müdavimlerinden sadece birkaçı. Bu model deve rengi, siyah, lacivert, gri ve buz beyazı dahil olmak üzere beş zamansız renkte mevcuttur.

Manolo Blahnik, Topuklu Ayakkabı

Manolo Blahnik'in dekoratif kort ayakkabıları, görünüşlerini zorlamadan süslemek isteyen kadınların vazgeçilmezi haline geldi. Gerçekten bir klasik.

Ray-Ban, Aviators Gözlük

Modaya uygun güneş gözlüğü stilleri gelir ve gider, ancak çok azı Ray-Ban Aviators kadar kalıcı bir şekilde ikonik olmayı başarmıştır.

Christian Dior, Lady Dior Çanta

Lady Dior, Christian Dior'un imzası olan çantadır ve 1990'ların ortasındaki yaratılışından bu yana pek çok görünüm almıştır, ancak zamansız zarafeti aynı kalmıştır. Çanta aynı zamanda 2008'den 2015'e kadar Dior'un yüzü olan Marion Cotillard'ın oynadığı The Lady Dior Saga olarak bilinen birçok kısa filme de konu olmuştur.

Cartier, Panthere Watch

İlk Panthère de Cartier saati 1983'te piyasaya sürüldü. Kalın altın bilezik kayışı adeta 80'lerin havasına bir atıf niteliğinde. Cartier, köşeleri yuvarlatılmış kare saat kadranı ile eşleştirilmiş esnek altın zincir bileziği sayesinde Panthère ile bir 'mücevher saat' yaratan ilk kişilerden biri olarak kabul ediliyor. Sinsi zincir, hayvanın sinsice dolaşırken yaptığı hareketi andırdığı için adını evin amblemi olan panterden almıştır.

Prada, Naylon Çanta

80'lerde ağırlıklı olarak deri ile çalışan diğer güçlü moda evlerinin aksine, marka naylonu olmazsa olmaz bir aksesuara dönüştürmeyi başardı. Miuccia Prada, naylon sırt çantasını 1984'te piyasaya sürdü. Bu özel tarz bir hit olmaya devam ederken, moda kalabalığı arasında inanılmaz derecede popüler olmaya devam eden iki 90'lar ve '00'lar çantası daha var: Naylon ve Saffiano çantalar.

Giorgio Armani, Takım Elbise

Yapılandırılmamış terzilik ustası Giorgio Armani, 1980 yılında Amerikan Gigolo için Richard Gere'i giydirdiğinde dünya moda sahnesine çıktı. Devrim niteliğindeki takım elbiseleri astarsızdı ve daha önce erkek giyiminin temel unsuru olarak bilinen katılık ve boğucu yapıdan yoksundu. Erkekler kadar kadınlar da bu yeni yaklaşımı kısa zamanda benimsemeyi başardı. Bu takımları giyinmek kariyer basamaklarını tırmanırken iş yerinde bir dereceye kadar kadınlığını korumanın aynı zamanda da maskülen bir duruşa sahip olmanın alternatif bir yolu olarak benimsendi.

Tüm Zamanların En Şık Film Stilleri

Haftanın Stil İlhamı: Payet Obsesyonu

Stil İlhamı: Kraliyet Kırmızısı

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Dries Van Noten Moda Dünyasına Veda Ediyor
Dries Van Noten Moda Dünyasına Veda Ediyor

Dries Van Noten Moda Dünyasına Veda Ediyor

Moda Tasarımcıları ile Gelinlik Trendleri
Moda Tasarımcıları ile Gelinlik Trendleri

Moda Tasarımcıları ile Gelinlik Trendleri

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Melike Sarıkatipoğlu'nun Vintage Gardırobu
Melike Sarıkatipoğlu'nun Vintage Gardırobu

Melike Sarıkatipoğlu'nun Vintage Gardırobu

Geçmişten Günümüze Defilelerde Yürüyen Hollywood Yıldızları
Geçmişten Günümüze Defilelerde Yürüyen Hollywood Yıldızları

Geçmişten Günümüze Defilelerde Yürüyen Hollywood Yıldızları

Pelin Kaya ve Ayşe Brav'ın Yeni Markası: BETTERDAYS
Pelin Kaya ve Ayşe Brav'ın Yeni Markası: BETTERDAYS

Pelin Kaya ve Ayşe Brav'ın Yeni Markası: BETTERDAYS

2024 MET Gala Hakkında Bilmeniz Gerekenler
2024 MET Gala Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2024 MET Gala Hakkında Bilmeniz Gerekenler

2024 Moda Haftaları: Sonbahar/Kış Koleksiyonları
2024 Moda Haftaları: Sonbahar/Kış Koleksiyonları

2024 Moda Haftaları: Sonbahar/Kış Koleksiyonları

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda
Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda

Pierpaolo Piccioli'den Valentino'ya Veda

Misela'nın 2024 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu
Misela'nın 2024 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

Misela'nın 2024 İlkbahar/Yaz Koleksiyonu

En İyi Bomber Deri Ceket Kombinleri
En İyi Bomber Deri Ceket Kombinleri

En İyi Bomber Deri Ceket Kombinleri

2024 Oscar Kırmızı Halısı'ndan Yükselen Trend: Gümüş Elbiseler
2024 Oscar Kırmızı Halısı'ndan Yükselen Trend: Gümüş Elbiseler

2024 Oscar Kırmızı Halısı'ndan Yükselen Trend: Gümüş Elbiseler