Londra'nın En İyi 15 Beş Çayı Mekanı

19. yüzyılda 7. Bedford Düşesi tarafından başlatılan ikindi çayı veya beş çayı, o dönemde akşam yemeklerinin çok geç servis edilmesi nedeniyle ortaya çıktı. Düşes, öğle ve akşam öğünleri arasında hafif bir yemekle çay içmeyi adet edindi. Düşesin beş çayı alışkanlığı, zamanla tüm İngiltere ve Büyük Britanya'nın en köklü geleneklerinden biri haline geldi. Kendinizi gerçek bir İngiliz gibi hissetmenizi sağlayacak Londra'nın en iyi beş çayı mekanlarını keşfediyoruz.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
7 Ekim 2022 Cuma 18:22 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi
Londra'nın En İyi Beş Çayı Mekanları

The Beaumont, Gatsby's Room

İngiltere'de özellikle de Londra'da lüks otellerin, beş çayını oldukça ciddiye aldığını biliyoruz. Bu konuda birçoğu, yerini sabitlemiş olmasına rağmen yenilik getirmeye de devam ediyorlar. The Beaumont Otel'deki 'Gatsby's Room / Gatsby Odası' olarak bilinen kısımda İngiliz gelenekleri ile Amerikan stili bir araya geliyor. Şık tasarımlı mekanda; ev yapımı parmak sandviçler, Boston kremalı turta, fıstık ezmesi ve jöleli çikolatalı makaronlar gibi çayın yayına getirilen ikramlar, hem klasikleşmiş İngiliz tatlarını hem de ABD'den Avrupa'ya yayılan geniş bir mutfağı kapsıyor. Tabii ki kendinizi daha da özel hissetmenizi sağlamak için yemek sırasında canlı piyano dinletisi de gerçekleşiyor.

Adres: Brown Hart Gardens, Balderton Street, London, W1K 6TF


The Berkeley, Prêt-à-Portea

Modayla iç içe bir beş çayını The Berkeley'den daha sempatik bir şekilde yapanı bulamayabilirsiniz. Knightsbridge'deki The Berkeley Otel'in Prêt-à-Portea'sı on yıldır beş çayı tutkunlarını ağırlamayı sürdürüyor. Moda temalı bisküvi, kek ve çeşitli tatlılardan oluşan bir seçki podyuma çıkıyor. Tabii buradaki podyum, masanız oluyor. Mevsimlik kreasyonlar arasında Donatella Versace'den Anna Wintour'a kadar moda sahnelerinin önde gelen isimlerinden ilham alan ayakkabı, çanta, elbise tasarımlı tatlı ve tuzlu ikramları deneyebilirsiniz.

Adres: The Berkeley Wilton Place, London, SW1X 7RL


The Connaught, Jean-Georges Restaurant

The Connaught Otel'in Jean-Georges Restoranı, ismini Fransız şefi Jean-Georges'dan alıyor. Adını oteldeki bir restorana verecek kadar önemli bir şef tabii ki oteldeki bazı kurallarda da söz sahibi olacak kadar yetkili. Jean-Georges'un ilk işi, sınırları biraz gevşetip, kıyafet kuralı gibi zamanın gerisinde kaldığını düşündüğü formaliteleri kaldırmak oldu. Bu bakış açısıyla çalışan bir şefin, yemeklere de minimal bir yenilikçilikle yaklaştığını tahmin edebiliriz. Eskiden 16 çeşit reçelle servis edilen çörekler, artık Cornish kaymağı, ev yapımı reçel ve limonlu lor ile servis ediliyor. Ayrıca artık mekan, sürdürülebilir malzemelerle kendi çay poşetlerini elde dolduruyor. Bu da hem daha taze hem de daha az dağınık bir çay servisi sağlıyor.

Adres: Jean George, The Connaught, Carlos Pl, London W1K 2AL


Claridge's, The Foyer

Mayfair'deki Claridge's, sofistike bir ikindi çayı için tercih edilebilecek yerlerden. Oteldeki The Foyer, taze gül kokuları, canlı klasik müzik çalan müzisyenler ve art deco tasarımıyla, terk etmek istemeyeceğiniz bir dünya sunuyor. Taze el yapımı çörekler ve pastalar güzel olsa da buradaki asıl yıldızlar tuzlu atıştırmalıklar. Yumuşacık parmak sandviçlere, biberli keçi peyniri ile balkabağı ve adaçaylı börek gibi lezzetler eşlik ediyor.

Adres: Claridge's, Brook St. London, W1K 4HR


Fortnum & Mason, The Diamond Jubilee Tea Salon

Londra'nın en ünlü, köklü ve lüks alışveriş merkezlerinden Fortnum & Mason'un dördüncü katında bulunun The Diamond Jubilee Tea Salon, 1926 yılından beri çay servisi yapan zarif bir mekan. Pastel renkli bir yemek odası bulunan bu geniş alan, hem tatlı hem de tuzlu ikramlarla öne çıkıyor. En çok tercih edilenler arasında yumuşacık çikolatı mousse, Shropshire Blue peynirli tuzlu çörek, tartar soslu ve füme somonlu sandviç yer alıyor. Vegan, vejetaryen, glütensiz ve süt ürünsüz seçeneklerden oluşan menülere de sahip olması oldukça kapsayıcı. Genişletilen açık hava terası da beş çayını daha keyifli bir ortamda geçirebilmenizi sağlıyor.

Adres: Pancras Rd, Fortnum & Mason, London, W1J 9FA


Sketch, The Gallery

Sketch Restoran, David Shrigley'nin illüstrasyonlarıyla kaplı, pespembe retro dekorasyonuyla hem oldukça lüks hem de klas bir ortam yaratıyor. Burası yalnızca bir restoran değil, aynı zamanda bir sergi alanı. Bu nedenle beş çayına gittiğinizde kendinizi o sırada gerçekleşen bir serginin içinde sanatla da beslenirken bulabilirsiniz. Sketch'te ikindi çayı servisi yapılan bölüm; The Gallery. Bu kısmın dekorasyonu restoranın geri kalanıyla örtüşmekle birlikte, bu alanda sarı renk tercih edilmiş. Bu da retro havayı daha da yükseltiyor. Trüflü kroket, parmak sandviç ve Victoria sünger keki, The Gallery'nin en popüler ikramlarından. İlginç bir tavsiye gibi gelebilir ama her köşesinin özellikli olduğu Sketch'te, kabinlerin içine kadar kuş sesinin yayıldığı yumurta şeklindeki tuvaletlerini de ziyaret etmeyi unutmayın.

Adres: 9 Conduit Street, London, W1S 2XG


The Ritz, The Palm Court

Londra'nın ikonu haline gelen The Ritz Otel'de beş çayı deneyimi için The Palm Court'ta mutlaka yer ayırtmalısınız. Yüksek tavanlı mekan, yaldızlı antika avizelerle aydınlanıyor. Piyanist, arpist ve yaylı enstrümanlarıyla hazır bekleyen müzisyenler, canlı müzik yapıyor. Bu rüyamsı ortamda sınırsız sandviç ve çöreklere limonlu macaron'lar ve harika hamur işleri eşlik ediyor.

Adres: 150 Piccadilly, London, W1J 9BR


Hotel Café Royal, Oscar Wilde Lounge

Van Gogh temalı bir beş çayını muhtemelen yalnızca Hotel Café Royal'deki Oscar Wilde Lounge'da bulabilirsiniz. Regent Caddesi'nin tarihi oteli Café Royal, eskiden adından da anlaşılacağı gibi gerçekten bir kafeymiş. Daha sonra elden geçerek 2012 yılında otel olarak yeniden hayat bulmuş. Ancak otel, 1865'te açılan kafenin orijinal havasını koruyarak çok iyi bir iş başarmış. Otelde fine dining deneyimi sunan Domino Restoran ve bar da bulunuyor. Ama bizim önceliğimiz, beş çayı sunan Oscar Wilde Lounge. Otelin baş pasta şefi Michael Kwan'ın ellerinden çıkan menüde Van Gogh'un çizimleriyle süslenen inanılmaz tatlı ve tuzlular görebilirsiniz. Apayrı sanat eserleri haline gelmiş bu lezzetleri yemeye nasıl kıyacağınız ise tamamen size kalmış.

Adres: 68 Regent Street, London, W1B 4DY


The Lanesborough, Celeste Restaurant

Yalnızca fotoğraflarına bakarak bile ne kadar zarif bir mekan olduğunu anlayabileceğiniz The Lanesborough Otel'deki Celeste Restoran, beş çayı için en ideal yerlerden biri çünkü zarafet bu geleneğin her bir noktasına işlenmiş. Yumuşacık kabarık sandviçler, krem peynirli somon füme, Battenberg pastası gibi imza lezzetler de artısı. En üst sınıf deneyim için Celeste Restaurant'da beş çayını hafta sonu tercih edebilirsiniz çünkü bir piyanist de müziğiyle size eşlik ediyor.

Adres: The Lanesborough London, 1 Lanesborough Place, London, SW1X 7TA


The Savoy, Thames Foyer

The Savoy Otel'deki Thames Foyer, görkemli bir cam kubbenin altında huzurlu bir ortam sağlıyor. Parmak sandviçler, açık sandviçler, kaymaklı, reçelli ve limonlu lorlu ev yapımı çörekler, sanat eseri gibi görünen hamur işleri ve daha fazlasıyla oldukça baştan çıkarıcı bir ikindi çayı menüsüne sahip. Arka planda çalan piyano da atmosferi yukarı taşıyor. 24 saat önceden belirtirseniz özel vejetaryen ve vegan menülerini de sizin için hazırlıyorlar.

Adres: The Savoy, Strand, London, WC2R 0EZ


The Goring Hotel

"Krallar gibi" deyimini tam olarak yaşayabileceğiniz The Goring Hotel, İngiliz Kraliyet Ailesi'nin favori adreslerinden. Cambridge Düşesi'nin düğünden önceki geceyi geçirdiği, Kraliçe 2. Elizabeth'in çalışanları için her sene düzenlediği Noel yemeğini gerçekleştirdiği yer burası. Hatta The Goring Hotel'den Buckingham Sarayı'na gizli bir tünel olduğuna dair bir efsane bile var. Tüm bu nedenleri göz önünde bulundurunca, otelin oldukça popüler olduğunu ve beş çayı için uzun zaman önceden rezervasyon yaptırmanız gerektiğini aklınızda bulundurmanızda yarar var. Ancak çabaya değeceğine emin olabilirsiniz. Hamur işlerinden önce masanıza çilek servisi yapılıyor. Kenarları kesilmiş -çünkü siz buna değersiniz- parmak sandviçler, The Goring Hotel'de de oldukça meşhur. Beyaz çikolatalı ve elmalı mousse, krem karamelli minik pastalar, ev yapımı reçelli çörekler ve liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Menü, hepsini deneyemeyeceğiniz kadar geniş, denemek için sipariş verdiklerinizi ise bitiremeyeceğiniz kadar cömert ama merak etmeyin kalanları daima paketletebilirsiniz.

Adres: 15 Beeston Place, London, SW1W 0JW


Mr Fogg's Residence

Adeta bir bit pazarı ambiyansına sahip olan Mr Fogg's Residence, Viktoryen bir kaşifin hazine sandığı gibi veya bir müze. Mekanın dekorasyonu, içeriye adımınızı attığınız anda sizi başka bir çağa ışınlıyor. Londra'nın en sevilen barlarından biri olan Mr Fogg's Residence, 'Tipsy Tea' isimli beş çayı için de çok tercih ediliyor. Bilindiği gibi beş çayındaki tuzlu ve tatlı ikramlarla birlikte içecek olarak yalnızca çay sunulmaz; şampanya, köpüklü şarap gibi alkol ikramları da sunulabilir. 'Tipsy Tea' isminden de anlaşılabileceği gibi Mr Fogg's Residence'ta da çayın yanı sıra alkol ikramı mevcut, yalnızca belki diğer mekanlara göre biraz daha fazla. Mr Fogg's Residence'a ek olarak, bu eski dönem kaşif konseptiyle 'Mr Fogg's Apothecary', 'Mr Fogg's Tavern', 'Mr Fogg's Gin Parlour', 'Mr Fogg's House of Botanicals', 'Mr Fogg's Society of Exploration' ve 'Mrs Fogg's Dockside Drinkery & Distiller' isimli altı mekan daha var ve hepsinin görülmeye değer olduğunu söylemekte yarar var.

Adres: 15 Bruton Lane, London, W1J 6JD


Farmacy

Popüler vegan restoranlardan Farmacy, Notting Hill'de bulunuyor. Evet, "Notting Hill" filmine ismini veren Notting Hill. Farmacy, geleneksel beş çayı konseptine hoş bir güncelleme getiriyor ve bu restoranda sunulan ikindi çayının yanındaki tüm ikramlar bitki bazlı olarak karşımıza çıkıyor. Süt ürünleri olmadığı gibi rafine şeker, katkı maddesi ve kimyasallar da kullanılmıyor. Ancak veganlarla birlikte vegan olmayanları da mutlu edecek kadar geniş ve lezzetli bir menüye sahip. Cheesecake seçeneklerinden bisküvilere, çöreklerden kiş ve sandviçlere, tuzlu ve tatlı leziz ikramlar sunuluyor.

Adres: 74-76 Westbourne Grove, London, W2 5SH


Lalit London, The Gallery

Biraz çeşitlilik için İngiliz çayına küçük bir Hint çayı geleneğini dahil edebiliriz. Ne de olsa İngilizler çayı Hindistan'dan, Hintliler de beş çayı geleneğini İngilizlerden alıyor. Tabii Hindistan'ın çayı, İngiltere'ninkinden biraz daha farklı. İkisi de çayı süt ile tüketiyor, ancak Hindistan tatlandırmak için birçok baharat da kullanıyor ve bildiğimiz gibi buna da 'chai tea' deniyor. Beş yıldızlı Lalit London Otel'deki The Gallery'de ikindi çayı, 'Hint İkindi Chai Tea'si olarak sunuluyor. Gösterişli atmosferde kathi ruloları, bhel puri kaseleri, helva, barfi ve daha pek çok geleneksel Hint lezzetlerini denerken chai tea'nizi renkli bardaklarınızdan içebilirsiniz.

Adres: 181 Tooley Street, London, SE1 2JR


Brigit's Bakery ile Beş Çayı Otobüs Turu

Bonus olarak tüm bu sabit beş çayı mekanlarına bir de hareketlisini eklemek istedik. Londra'da İngiliz gibi hissetmek için beş çayı yapmak amacıyla gezmeye ara vermek zorunda değilsiniz. Covent Garden'daki eski adıyla BB Bakery, yeni adıyla Brigit's Bakery, Londra'nın en sevilen pastanelerinden biri. Kısa bir süre önce beş çayı için bir yenilik düşünen Brigit's Bakery, lezzetli beş çayı tatlı ve tuzlu ikramlarını sundukları bir otobüs turu olan 'London Afternoon Tea Bus Tour'u başlattı. Çayınızı yudumlayıp leziz sandviç, kek, tart ve makaronlarınızı tadarken bir yandan da panoramik bir Londra turu yapabilirsiniz.

Adres: 6-7 Chandos Place, Covent Garden, London, WC2N 4HU


Londra'nın En İyi Restoranları

New York'un En İyi Restoranları

Dünyanın En İyi Restoranları (50 Ödüllü Restoran)

İstanbul'un En İyi Suşi Restoranları

Vegan Restoranlar: İstanbul'daki En İyi 11 Restoran

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra
İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra

İstanbul'da Mekan Önerisi: Okra

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da
Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

Cafe Dior Lezzetleri Japonya'da

İstanbul'da Mekan Önerisi: Ferida Brasserie
İstanbul'da Mekan Önerisi: Ferida Brasserie

İstanbul'da Mekan Önerisi: Ferida Brasserie

Hong Kong'un En İyi Restoranları
Hong Kong'un En İyi Restoranları

Hong Kong'un En İyi Restoranları

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı
Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

Amsterdam'ın En İyi 10 Restoranı

Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri
Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri

Sevgililer Günü İçin Restoran Önerileri

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları
İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

İstanbul'un En İyi Japon Restoranları

Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları
Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları

Moda'nın En İyi Kahvaltı Mekanları

İstanbul'un En İyi Meyhaneleri
İstanbul'un En İyi Meyhaneleri

İstanbul'un En İyi Meyhaneleri

İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı
İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı

İstanbul'da Mekan Önerisi: Zihni Nişantaşı

Kadıköy'de Uğramanız Gereken 6 Kahve Mekanı
Kadıköy'de Uğramanız Gereken 6 Kahve Mekanı

Kadıköy'de Uğramanız Gereken 6 Kahve Mekanı

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları
İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları

İstanbul'un En İyi Fine Dining Restoranları