Yeni Bir Bakış Açısı Kazanmanızı Sağlayacak 17 Film Önerisi

Farklı kültürlerle, yaşam tarzlarıyla ve düşünce sistemleriyle tanışarak yeni bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacak filmleri bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
28 Aralık 2022 Çarşamba 17:09 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Bakış Açınızı Genişletecek 17 Film Önerisi

Dünyaya Yeni Bir Gözle Bakmanızı Sağlayacak Filmler

İyi bir film, izleyicinin hayatına yeni bir pencere açabilir ve farklı perspektifler sunabilir. Bazı filmler, izleyiciyi farklı kültürlerle, yaşam tarzlarıyla veya düşünce sistemleriyle tanıştırarak onların dünyayı daha farklı bir şekilde görmelerine yardımcı olabilir. Farklı türlerdeki yerli ve yabancı filmler arasında yeni bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacak en güçlü adayları bu listede bulabilirsiniz.

1. Far from Heaven, Cennetten Çok Uzak (2002) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Julianne Moore, Dennis Quaid, Dennis Haysbert

Todd Haynes'in başyapıtı "Far from Heaven (Cennetten Çok Uzak)", Douglas Sirk'ün "All That Heaven Allows" isimli klasik melodramlarını yeniden yorumlarken, Julianne Moore'un en unutulmaz performanslarından birine sahne oluyor.

2. Stars At Noon, Öğle Güneşinde Yıldızlar (2022) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Claire Denis

Oyuncular: Margaret Qualley, Joe Alwyn, Benny Safdie

Margaret Qualley ile Joe Alwyn'in iki aşığı canlandırdığı "Stars at Noon (Öğle Güneşinde Yıldızlar)", Nikaragua'da geçen tutku ve heyecan dolu, romantik bir aksiyon. Çekimleri Panama'da yapılan filmin müziği Claire Denis'nin çoğu filminde olduğu gibi yine Tindersticks'ten Stuart Staples'ın bestelerinden oluşuyor. Şair ve yazar Denis Johnson'ın iç savaş sırasında Nikaragua'daki deneyimlerini anlattığı aynı adlı romanını günümüze uyarlayan Claire Denis, filmini şöyle tanımlıyor: "Kitaptaki gibi ben de aşka, yiyip bitiren ve kör eden bir cinsel çekime dönüşen tesadüfi bir karşılaşmayı anlatmak istedim; tıpkı kitaptaki gibi filmde de ülkeyi sarsan şiddet yalnızca uzaktan görülebiliyor".

3. R.M.N (2022) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Christian Mungiu

Oyuncular: Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu

Noel'den birkaç gün önce Matthias, Almanya'da bir mezbahadaki işinden ayrıldıktan sonra Transilvanya'daki çok etnikli köyüne döner. Babası Otto artık hasta ve yalnız olduğundan, onu görmeden büyüyen oğlu Rudi için endişe duymaktadır ve eski sevgilisi Csilla ile tekrar görüşmek ister. Bir anda konuşmayı bırakan çocuğun korkularını yenmesine yardımcı olmak ister. Csilla'nın çekip çevirdiği fırın, birkaç göçmen işçiyi işe almaya karar verdiğinde toplumun huzuru kaçar. Dram türündeki "R.M.N" filminde hüsranlar, çatışmalar ve tutkular yeniden su yüzüne çıkarak toplumdaki huzur görüntüsünü bozar.

4. The Pale Blue Eyes, Solgun Mavi Gözler (2022) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Scott Cooper

Oyuncular: Christian Bale, Harry Melling, Fred Hechinger, Gillian Anderson, Lucy Boynton

Emekli bir dedektif, Harp Okulu'ndaki korkunç bir cinayeti çözmesine yardımcı olması için Edgar Allan Poe adlı akıllı bir West Point öğrencisini yanına alır. Scott Cooper imzalı "The Pale Blue Eyes (Solgun Mavi Gözler)", yine Cooper tarafından Louis Bayard'ın romanından sinemaya uyarlandı.

5. Metronom (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Alexandru Belc

Oyuncular: Mara Bugarin, Serban Lazarovici, Vlad Ivanov

Alexandru Belc'in yazıp yönettiği "Metronom", Romanya'da 1972 yılının sonbaharında geçiyor. 17 yaşındaki Ana, erkek arkadaşının birkaç gün içinde ülkeyi temelli terk edeceğini öğrenir. Bunun üzerine iki sevgili son günlerini birlikte geçirmeye karar verir. Bir grup arkadaşları ile evde Özgür Avrupa Radyosu'nun yasaklı yayınını dinlemek için toplandıklarında, gecenin polis baskını ile sonuçlanacağından habersizdirler.

6. Venuto Al Mondo, Sen Dünyaya Gelmeden (2012) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Sergio Castellitto

Oyuncular: Penélope Cruz, Emile Hirsch, Adnan Haskovic

Penélope Cruz'un varlığından büyük güç alan bu dokunaklı öykü "Venuto Al Mondo (Sen Dünyaya Gelmeden)", oğluyla arasındaki mesafeyi kapatmaya çalışan bir annenin portresini çizerken, savaşın açtığı yaraları da resmediyor.

7. M3GAN, Megan (2022) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Gerard Johnstone

Oyuncular: Allison Williams, Brian Jordan Alvarez, Kimberley Crossman

Korku filmi tutkunlarının ilgisini çekecek "M3GAN (Megan)", yapay zeka temalı bilim kurgu fikri ile oyuncak bebek temalı korku yapımlarını bir araya getiriyor. Bir oyuncak şirketinde çalışan robot mühendisi, çocuğuna arkadaş olması için gerçeğe benzeyen bir oyuncak bebek robot tasarlar. Ancak bu oyuncak bebek, arkadaşı olan küçük kızı korumak uğruna bazı etik değerleri hiçe saymaya başlayınca, ortaya durdurulması gereken bir seri katil çıkar. James Wan'ın hikayesinden Akela Cooper tarafından senaryoya uyarlanan "M3GAN (Megan)" filminin yönetmenliğini Gerard Johnstone üstleniyor.

8. Operation Fortune: Ruse de Guerre, Servet Operasyonu (2023) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Guy Richie

Oyuncular: Aubrey Plaza, Jason Statham, Hugh Grant, Cary Elwes

Guy Richie aksiyonlarını sevenleri çok mutlu edecek bir yapım geliyor. Aksiyon ve komedi türlerindeki "Operation Fortune: Ruse de Guerre (Servet Operasyonu)", güçlü bir oyuncu kadrosuna sahip. Özel ajan Orson Fortune ve operasyon ekibi, ölümcül yeni bir silah teknolojisinin satışı dünya düzenini bozmakla tehdit ettiğinde gizli bir görevde onlara yardım etmesi için Hollywood'un en büyük film yıldızlarından birini işe alır.

9. Dog Gone, Kayıp Köpek (2023) – IMDB Puanı 6.0

Yönetmen: Stephen Herek

Oyuncular: Kimberly Williams-Paisley, Rob Lowe, Susan Gallagher

Biyografik dram ve aile filmi "Dog Gone (Kayıp Köpekler)", ortadan kaybolan çok sevdiği köpeğini bulmak ve ona hayatını kurtaracak bir ilaç vermek için ailesiyle birlikte inanılmaz bir çaba gösteren bir gencin hikayesini konu alıyor.

10. A Man Called Otto, Hayata Röveşata Çeken Adam (2022) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Marc Forster

Oyuncular: Tom Hanks, Rachel Keller, Manuel Garcia-Rulfo

Duygusal bir komedi olan "A Man Called Otto (Hayata Röveşata Çeken Adam)" filminde Otto, karısını kaybettikten sonra hayattan vazgeçmiş ve her şeye bir son vermek isteyen huysuz biridir. Yakınlarına genç bir ailenin taşınması, dünyasını değiştirecek bir arkadaşlığa yol açar.

11. EO (2022) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Jerzy Skolimowski

Oyuncular: Halo, Tako, Marietta

Usta Polonyalı sinemacı Jerzy Skolimowski, yedi yıl aradan sonra sinemaya muhteşem bir dönüş yaptı ve hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanın halini beyazperdeye aktardı. Polonya'da bir sirkte doğan, "EO (Aİ)"nin başkahramanı hayat yolunda hem iyi hem kötü insanlarla karşılaşıyor; kader onu hem felaketlerle hem sınırsız mutlulukla sınıyor, ancak o her şeye rağmen masumiyetini hiç kaybetmiyor. Bugüne dek kendisini ağlatabilen tek film olan Robert Bresson'un 1966 klasiği "Au Hasard Balthazar (Rastgele Balthazar)"dan esinlenen Skolimowski, bu duygusal, şiirsel, çağdaş masalın başrolündeki eşekler için şöyle diyor: "Eşekler yumuşak, narin, saygılı, kibar, sadıklar. Anı dibine kadar yaşıyorlar. Asla kendilerini beğenmiş değiller, mükemmel oyuncular". Skolimowski, bu içten hayranlığını izleyicilere ince bir sızıyla geçiriyor.

12. Actual People (2021) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Kit Zauhar

Oyuncular: Kit Zauhar, Scott Albrecht, Tiye Amenechi

Tarzıyla Amerikan bağımsız sinema geleneğinin önemli ismi Kevin Smith'i anımsatan Kit Zauhar "Actual People" filminde, üniversiteyi bitirmek üzere olan bir kadının hayata ve aşka dair endişelerini iddiasız ama yaratıcı bir şekilde aktarıyor.

13. Babylon, Babil (2022) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Damien Chazelle

Oyuncular: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart, Olivia Wilde

Sevilen yönetmen Damien Chazelle'in yazıp yönettiği "Babylon (Babil)", devasa bir hırsın ve aşırılığın hikayesini anlatıyor. Sesli film dönemine geçiş yapmakta olan erken Hollywood'un şaşasını kaybedip, dizginlenemeyen çöküşü, birkaç karakterin yükselişi ve düşüşü üzerinden anlatılıyor.

14. Devotion, Özveri (2022) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: J.D. Dillard

Oyuncular: Jonathan Majors, Glen Powell, Christina Jackson

İnanılmaz ama gerçek bir öyküden uyarlanan destansı bir film olan "Devotion (Özveri)" isimli yapımda, siyahi bir savaş pilotu ve onun özverili yardımcısı, havada ölümle dans ederken muhteşem bir bağ kurar.

15. You People, Ah Siz İnsanlar (2023) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Kenya Barris

Oyuncular: Jonah Hill, Lauren London, Eddie Murphy

"You People (Ah Siz İnsanlar)" filminde kültürel çatışmalar, toplumsal beklentiler ve kuşak farklılıklarıyla uğraşan yeni bir çift, aileleriyle birlikte günümüzün aşk ve aile dinamiklerini sorgulamaya başlar.

16. Birlikte Öleceğiz (2021) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu

Oyuncular: Su Kutlu, Özgür Emre Yıldırım, Nazlı Bulum, Süleyman Turan, Tülay Günal, Cengiz Bozkurt, Ayşenil Şamlıoğlu

Birbirini çok sevmekle beraber hiç kimsenin çektirmediği kadar acı çektiren bir çiftin yıllara yayılan öyküsü. "Gözümün Nuru" ve "Dermansız" gibi filmleriyle tanıdığımız Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu, "Birlikte Öleceğiz" isimli yapımda derin bir aşkın filizlenişini ve soluşunu anlatırken, Türkiye'nin yıllar içinde geçirdiği dönüşümün hayatlarımız ve duygusal salınımlarımızdaki izdüşümünü resmediyor.

17. Kind Hearts and Coronets, Hassas Kalpler ve Taçlar (1949) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Robert Hamer

Oyuncular: Dennis Price, Alec Guinness, Valerie Hobson

"Kind Hearts and Coronets (Hassas Kalpler ve Taçlar)" filmi, İngiliz sinemasının unutulmaz komedi klasiklerinden biri. Alec Guinness'in sekiz ayrı karakteri canlandırdığı, sivri dilli bir burjuvazi taşlaması.

2023 Yılının En Güçlü Oscar Adayları

2023 Yılının En Çok Beklenen Filmleri

En İyi Kitap Uyarlaması Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“The Idea of You” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Mayıs Ayı Dizi Önerileri
Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri