Tim Burton'ın Yönettiği En İyi Dizi ve Filmler

Gotik sinemanın ustası Tim Burton'ın kara mizah yönünden güçlü en iyi dizi ve filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
19 Haziran 2023 Pazartesi 18:42 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
Tim Burton'ın Yönettiği En İyi Dizi ve Filmler

Tim Burton Kimdir?

Amerikalı film yönetmeni, yapımcı, senarist ve tasarımcı Tim Burton, 25 Ağustos 1958'de Kaliforniya'da doğdu. Karanlık, gotik ve fantastik tarzıyla tanınan Tim Burton, kara mizah unsurlarını işlediği kült eserlere imza attı.

Gençlik yıllarında çizim ve illüstrasyonla ilgilenen Tim Burton'ın çalışmaları, karanlık ve tuhaf diyebileceğimiz temalar içeriyor. Burton, 1970'lerde, Disney'de çalışmaya başladı ve kısa animasyon filmleri üzerinde çalıştı. Daha sonra "Vincent" adlı kısa animasyon filmiyle dikkat çekti.

1980'lerin başında ilk uzun metrajlı filmi olan "Pee-wee's Big Adventure"ı yönetti ve bu film ona ticari başarı getirdi. Daha sonra "Beetlejuice", "Batman" ve "Edward Scissorhands" gibi filmlerle büyük çıkışlar yaparak sinema dünyasında adını duyurdu.

Stilistik olarak imzası haline gelen gotik estetik ve karanlık atmosferi, Tim Burton'ı neredeyse kendine özgü bir markaya dönüştürdü. Bir Tim Burton eserini, artık yönetmenin adını dahi görmeden tanımamız mümkün hale geldi. "Frankenweenie" ve "Corpse Bride" filmleri ile Oscar Ödülleri'nde En İyi Animasyon Ödülü adaylığı kazanan Tim Burton, yine "Frankenweenie", "Charlie and the Chocolate Factory" ve "Big Fish" filmleriyle de BAFTA adaylıkları elde etti.


Tim Burton'ın En İyi Filmleri:

1. Beetlejuice (1988) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Michael Keaton, Alec Baldwin, Geena Davis

Komedi ve fantastik türlerdeki "Beetlejuice" filminde, ölen bir çiftin ruhları, evlerine taşınan çekilmez bir aile tarafından rahatsız edilir ve onları kovması için kötü niyetli bir ruh kiralanır.


2. Big Fish (2003) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Alison Lohman, Robert Guillaume, Marion Cotillard, Missi Pyle

"Big Fish" filmi, Daniel Wallace'ın "Big Fish: A Novel of Mythic Proportions" romanından John August tarafından senaryoya uyarlanıyor. Edward'ın babası, oğlu küçükken ona yaşadığı tüm sıra dışı maceraları anlatır. Edward, büyüdükçe bu fantastik hikayelerin gerçekliğine inanmaz olur. Ancak yaşlı adam öldüğünde Edward, babasının anlattığı hikayelerdeki tüm bu tuhaf karakterlerin cenazeye geldiğini görür. Şimdi unutulmaz anılar yaşama sırası Edward'dadır.


3. Edward Scissorhands (1990) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest, Anthony Michael Hall, Vincent Price

Uzun yıllara yayılan Tim Burton x Johnny Depp iş birliklerinden biri olan "Edward Scissorhands", yine oldukça sıra dışı bir hikaye anlatıyor. Zaten bu ikilinin bir araya gelerek realistik bir film yaratmalarını bekleyemeyiz. Eksik inşa edilmiş ve elleri makas olan yapay bir adam, yalnız bir yaşam sürmektedir. Sonra bir gün, banliyöde yaşayan genç bir kadın onunla tanışır ve onu, kendi dünyasıyla tanıştırır.


4. Ed Wood (1994) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Martin Landau, Sarah Jessica Parker, Patricia Arquette

Bir dönem popüler sinemanın mucize ikilisi olarak görülen Tim Burton ve Johnny Depp, bir kez daha "Ed Wood" için bir araya geldi. Rudolph Grey'in "Nightmare of Ecstasy" romanından uyarlanan "Ed Wood" filmi, hırslı ama problemli bir yönetmen olan Edward D. Wood Jr.'ın yeteneksizliğine rağmen hayallerini gerçekleştirmek için gösterdiği muazzam çabayı anlatıyor.


5. Big Eyes (2014) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Amy Adams, Christoph Waltz, Danny Huston, Krysten Ritter, Jason Schwartzman, Terence Stamp

Tim Burton'ın yönettiği "Big Eyes" filminde Amy Adams, kariyerinin en incelikli performanslarından birini sergiliyor. "Big Eyes" filmi, yetenekli karısı Margaret'ın iri gözlü çocukları resmettiği tablolarıyla övgü toplayan kötü şöhretli ancak ticari olarak başarılı ressam Walter Keane'in gerçek hikayesine dayanıyor. Walter hakkında çarpıcı olan şey, resim yapmayı bile bilmemesi ve karısını bu kirli sırrı açıklamaması için tehdit etmesi. Amy Adams, yetenekli ama perişan, kocasının gölgesinden çıkma gücünü bulmaya çalışan sanatçı Margaret Keane'i canlandırırken çok ikna edici. Margaret'ın manipülatif kocası Walter'ı ise bir o kadar iyi bir performansla Christoph Waltz canlandırıyor.


6. Batman (1989) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger

Aksiyon ve macera türlerindeki "Batman" filmi, ünlü DC kahramanını, Tim Burton'ın karanlık ve gotik atmosferi ile stilize ediyor. Gotham Şehri'nin Kara Şövalyesi, suça karşı savaşına ilk büyük düşmanı Jack Napier ile başlar; Jack Napier, palyaço gibi cinayet işleyen Joker'e dönüşen bir suçludur. Tim Burton stili "Batman"i severseniz, devam filmi olan 1992 yapımı "Batman Returns"ü de izlemenizi öneririz.


7. Corpse Bride (2005) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Tim Burton

Seslendirme Kadrosu: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Emily Watson, Tracey Ullman, Paul Whitehouse, Joanna Lumley

Tim Burton'ın senaryo ekibinde de yer aldığı 1993 yapımı "The Nightmare Before Christmas"ın tarzına benzeyen "Corpse Bride"ın senaryo ekibinde ve yönetmen koltuğunda yine Tim Burton ve Mike Johnson yer alıyor. Bu animasyon filminde utangaç bir damat, düğün provası sırasında yanlışlıkla ölü bir gelinin uyanmasına ve kendisiyle evleneceğini düşünmesine neden olur. Artık ortada bir damat, bir ölü ve bir de canlı gelin vardır.


8. Charlie and the Chocolate Factory (2005) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Helena Bonham Carter, Noah Taylor, Missi Pyle, James Fox, Deep Roy, Christopher Lee, Adam Godley, AnnaSophia Robb, Julia Winter, Jordan Fry, Augustus Gloop

Roald Dahl'ın romanından John August tarafından senaryoya uyarlanan "Charlie and the Chocolate Factory" filminde Johnny Depp'i eksantrik çikolata üreticisi Willy Wonka olarak izliyoruz. Genç bir çocuk olan Charlie, bir grup çocuk ile birlikte dünyanın en sıra dışı şeker üreticisi tarafından yönetilen dünyanın en muhteşem fabrikasında bir tur kazanır. "Charlie and the Chocolate Factory" filminde Willu Wonka karakterine Johnny Depp hayat verirken, Timothée Chalamet'nin Willy Wonka'nın gençliğini canlandırdığı yeni bir film de çekiliyor. Chalamet'nin Johnny Depp'in güçlü performansından nasıl ilham alıp, onu nasıl bir adım daha ileri taşıyacağı heyecanla bekleniyor.


9. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen, Jamie Campbell Bower, Jayne Wisener, Laura Michelle Kelly

Tim Burton, Johnny Depp ve Helena Bonham Carter ortak yapımı olan "Sweeney Todd", bu üç ismin kariyerlerini, birlikte nasıl yükselttiğinin örneklerinden biri. Atmosferi ve oyunculuklarının başarısı için kesinlikle izlenmeye değer bir iş olduğunu eklemeliyiz. 1840'ların Londra'sında güzel eşiyle birlikte mutlu mesut yaşayan bir berber vardır. Ancak Sweeney Todd, haksız yere hapse atılıp sürgüne gönderilir. Yıllar sonra intikam hırsıyla geri dönen Todd, hiçbir şeyin aynı olmadığını fark eder ve Mrs. Lovett'in yardımıyla vahşice bir intikam planı yapar.


10. Frankenweenie (2012) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Tim Burton

Seslendirme Kadrosu: Winona Ryder, Catherine O'Hara, Martin Short

Animasyon, komedi ve dram türlerindeki "Frankenweenie" filminde bir çocuk, çok sevdiği köpeği aniden ölünce, ürkütücü bir deney ile onu hayata geri getirmeye çalışır.


11. Sleepy Hollow (1999) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Johnny Depp, Christina Ricci, Miranda Richardson

Fantastik, gerilim ve gizem türlerindeki "Sleepy Hollow" filminde Ichabod Crane, üç kişinin başının kesilmesini araştırmak üzere Sleepy Hollow'a gönderilir; suçlu, efsanevi hayalet Başsız Süvari'dir.


12. The Nightmare Before Christmas (1993) – IMDB Puanı 1993

Yönetmen: Henry Selick

Seslendirme Kadrosu: Danny Elfman, Chris Sarandon, Catherine O'Hara

Tim Burton'ın hikayesini yazdığı "The Nightmare Berfore Christmas"ın yönetmen koltuğunda Burton oturmuyor, bu nedenle bu filmi listemize bir istisna olarak ekledik. Çünkü gerek stili gerekse de hikayesi ile "The Nightmare Berfore Christmas", gerçek anlamda bir Tim Burton yapımı örneği. Yaşadığı Halloween diyarına Noel'i getirmeye çalışan Jack Skellington'ın hikayesini anlatıyor. Yılbaşı ruhunu hevesle benimsemiş sevimli iskeletimiz Jack, kasaba halkının bu duruma pek de sıcak bakmaması nedeniyle problemlerle karşılaşıyor.


Tim Burton'ın En İyi Dizileri:

1. Wednesday (2022-) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Jenna Ortega, Hunter Doohan, Percy Hynes White, Emma Myers

"The Addams Family"nin 'spin-off'u olarak karşımıza çıkan "Wednesday" dizisi, ünlü Addams Ailesi'nin kızları Wednesday'i merkezine alıyor. Neşeli, ürkütücü ama son derece sevgi dolu bir ailenin tuhaf maceralarını izlediğimiz "The Addams Family", uzun yıllar boyunca tekrar tekrar izlenerek ününe ün kattı ve bir külte dönüştü. Alfred Gough ve Miles Millar'ın yaratıcılığını üstlendiği "Wednesday" dizisi ise Addams Ailesi'nin sıra dışı karakterlerini ve hikayesini, Tim Burton'ın yönetmenlik stili ile buluşturuyor. Wednesday, bir yandan psişik yeteneklerinde ustalaşmaya çalışırken bir yandan da yeni başladığı okuldaki cinayetleri çözmeye çalışıyor.


2. Alfred Hitchcock Presents (1985-1989) – IMDB Puanı 7.7

Oyuncular: Cynthia Belliveau, Bernard Behrens, David B. Nichols

Tim Burton'ın, yönetmenleri arasında yer aldığı "Alfred Hitchcock Presents", gerilim ustası olarak tanınan Alfred Hitchcock'un yapımcılığını üstlendiği "Alfred Hitchcock Presents" (1955) ve "Alfred Hitchcock Saati" (1962) isimli klasik öykülerin, yeniden yapımlarından oluşuyor. Orijinal açılış bölümleri ise burada yeniden kullanılmak üzere renklendirilmiş.


Christopher Nolan'ın Yönettiği En İyi Filmler

Sinema Tarihinin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

Kadın Yönetmenlerin Mutlaka İzlemeniz Gereken Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri