Christopher Nolan'ın En İyi 12 Filmi

“Oppenheimer” filmi heyecanla beklenen Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği en iyi filmleri bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
17 Mayıs 2023 Çarşamba 13:23 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Christopher Nolan'ın Yönettiği En İyi Filmler

Christopher Nolan Kimdir?

İngiliz-Amerikan film yönetmeni, yapımcı ve senarist Christopher Nolan, 30 Temmuz 1970'te Londra, İngiltere'de doğdu. Sinema kariyerine kısa filmlerle başlayan Christopher Nolan, ilk uzun metrajlı filmi "Following"in (1998) ardından gelen "Memento" (2000) ile birlikte büyük bir üne kavuştu.

Christopher Nolan'ın yönetmenlik kariyerindeki en ünlü yapımlardan bazıları "The Prestige" (2006), "Batman Begins" (2005), "The Dark Knight" (2008), "Inception" (2010), "Interstellar" (2014), "Dunkirk" (2017) ve "Tenet" (2020). Bu filmler, karmaşık hikayeleri, detaylıca örülmüş senaryoları ve teknik yenilikleriyle sinema dünyasında büyük yankı uyandırdı ve Christopher Nolan'ın sinema tarihinin en başarılı yönetmenlerinden birine dönüşmesini sağladı.

Geleceğini duyurduğu tüm yapımlar, seneler öncesinden heyecanla beklenmeye başlanan Christopher Nolan, filmlerinde sıklıkla zamansal yapılardan ve gerçeklik kavramının sorgulamasından yararlanıyor. İzleyicilerini derin düşüncelere sürüklemeyi ve onlara adeta bir puzzle çözüyormuş gibi hissettirmeyi seven Christopher Nolan, yazdığı ve yönettiği filmler ile hem gişede başarılı olup hem de sanatsal olarak övülen nadir yönetmenlerden.


Christopher Nolan'ın Filmleri:

1. The Prestige (2006) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Michael Caine, Piper Perabo, Rebecca Hall, David Bowie, Samantha Mahurin, Andy Serkis

Senaryosunu Jonathan Nolan, Christopher Nolan ve Christopher Priest'in kaleme aldığı "The Prestige", izleyiciyi bir illüzyon hikayesi üzerinden sinemanın özüne doğru yolculuğa çıkarıyor. Christopher Nolan'ın ismini en çok duymaya başladığımız film olarak değerlendirebileceğimiz The Prestige" için hem Nolan'ın filmografisindeki hem de sinema tarihindeki en iyi filmlerden biri diyebiliriz. Trajik bir kazanın ardından, 1890'ların Londra'sındaki iki sahne sihirbazı, birbirlerini alt etmek için sahip oldukları her şeyi feda ederken nihai illüzyonu yaratmak için bir savaşa girerler.


2. Inception (2010) – IMDB Puanı 8.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Ken Watanabe, Tom Hardy, Dileep Rao, Cillian Murphy ve Michael Caine

Hatırlayanlar vardır; bir zamanlar o kadar çok "rüya" temalı film ve dizi çekiliyordu ki bir noktada bu konuda anlatılabilecek tüm hikayeleri tükettiğimizi düşünüyorduk. Tam da o dönemde Christopher Nolan, "rüya" temasının, bilim kurguyla harmanlandığı ve oldukça orijinal bir şekilde işlendiği kompleks bir filmle karşımıza çıkarak hepimizi şaşırttı. "Inception" bugün hala güncelliğini koruyor ve bilim kurgu türünde aksiyon ağırlıklı bir gişe filmi çekiyorsanız, bunu başarmak oldukça zordur. Rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak kurumsal sırları çalan Cobb'a, bir fikri, rüyalarına gireceği bir CEO'nun zihnine yerleştirme görevi verilir, ancak trajik geçmişi projeyi ve ekibini felakete doğru sürüklemektedir. "Inception", En İyi Sinematografi dahil dört dalda Oscar kazandı.


3. Batman Begins (2005) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Mark Boone Junior

DC evreninin en sevilen süper kahramanlarından Batman'in hikayesini ele alan Christopher Nolan, üçlemenin ilk filmi "Batman Begins" ile neredeyse süper kahraman filminden ziyade bir gerilim-asiyon draması yarattı. "Batman Begins" filminde, çocuk yaşta ailesinin ölümüne tanık olan Bruce Wayne, adaletsizlikle yüzleşmek için savaşma sanatını öğrenir. Batman olarak Gotham'a döndüğünde, şehri yok etmek isteyen gizli bir topluluğu durdurmak zorundadır.


4. The Dark Knight (2008) – IMDB Puanı 9.0

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Heath Ledger, Michael Caine, Morgan Freeman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Cillian Murphy, Nestor Carbonell, Eric Roberts

Christopher Nolan'ın Batman üçlemesinin ikincisi ve muhtemelen en sevileni olan "The Dark Knight", Joker rolünü muazzam bir şekilde canlandıran Heath Ledger'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandırdı. Ne yazık ki Heath Ledger, hayatını kaybetmiş olduğu için Oscar ödülünü onun adına kızı aldı. "The Dark Knight" filminde Joker, Gotham halkına yıkım ve kaos getirdiğinde Batman, adaletsizlikle savaşma yeteneğinin en büyük psikolojik ve fiziksel testlerinden birini kabul etmek zorunda kalır.


5. The Dark Knight Rises (2012) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway, Gary Oldman, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Cain, Matthew Modine, Ben Mendelsohn, Burn Gorman,

Christopher Nolan'ın "Batman" üçlemesindeki "Batman Begins" ve "The Dark Knight"ın ardından gelen sonuncu film olan "The Dark Night Rises", Gotham City'yi büyük bir terörist saldırıdan kurtarmaya çalışan Batman'in gerçek gücünü keşfetme yolculuğunu anlatıyor.


6. Interstellar (2014) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Matthew McConnaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, John Lithgow, Timothée Chalamet, David Oyelowo

Klasik bir Christopher Nolan filmi olarak, tam anlamıyla anlayabilmek için birkaç kez izlenmesi gereken "Interstellar"ın senaryosunu yine Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan birlikte yazdı. "Interstellar" filminde Cooper ve ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlayacak bir çözüm için keşif yolculuğuna çıkarak bir solucan deliğinden geçer. Böyle bakıldığında pek de orijinal bir hikaye gibi durmasa da devreye bu karakterlerin kişisel hikayeleri, aile bağları, ilginç zaman akışı ve büyüleyici görüntüler girince filmi izlerken Nolan'ı bir kez daha takdir etmeden duramıyoruz.


7. Memento (2000) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joa Pantoliano, Mark Boone Junior

Hikayeyi tam olarak çözebilmek için birkaç kez izlenmesi gereken filmlerden "Memento", kısa süreli hafızasını kaybetmiş bir adamın, karısının katilini bulmaya çalışmasını konu alıyor. Christopher Nolan'ın yönettiği "Memento"nun senaryosu da yine Christopher Nolan ile birlikte Jonathan Nolan'a ait. "Memento", travmalarımızın zihnimizi nasıl bir labirente çevirdiğinin en belirgin örneklerinden biri.


8. Dunkirk (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Tom Hardy, Aneurin Barnard, Harry Styles, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Damien Bonnard, Jack Lowden

Belçika, İngiliz İmparatorluğu ve Fransa'dan gelen müttefik askerler, Fransa'nın Dunkirk Limanı'nda Alman Ordusu tarafından kuşatılır ve bir yandan savaş devam ederken tahliye edilmeye çalışılırlar. 2. Dünya Savaşı'nın en şiddetli muharebelerinden birini yansıtan "Dunkirk" filmi, Christopher Nolan'ın kendine özgü anlatım teknikleriyle oldukça sıra dışı bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Nolan'ın senaryosunu da yazdığı "Dunkirk", En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı dallarında Oscar kazanırken, En İyi Müzik, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı kategorilerinde de adaylık elde etti.


9. Insomnia (2002) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank, Martin Donovan

Dram, gizem ve gerilim türlerindeki "Insomnia" filminde, Los Angeleslı iki cinayet masası dedektifi, yerel bir gencin metodik bir şekilde öldürülmesini araştırmak için güneşin batmadığı bir kuzey kasabasına gönderilir.


10. Following (1998) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell, John Nolan

Christopher Nolan'ın yazıp yönettiği ilk uzun metraj olan "Following", suç, gizem ve gerilim türlerinde bir film. "Following" filminde, konu bulmak için yabancıları takip eden genç bir yazar, onu kanatları altına alan bir hırsızla tanışır.


11. Tenet (2020) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Robert Pattinson, John David Washington, Andrew Howard, Clémence Poésy, Kenneth Branagh, Dimple Kapadia, Laurie Shepherd, Yuri Kolokolnikov

Christopher Nolan'ın zaman kurgularından hoşlananlar, "Tenet" filmini izlerken bir bulmaca çözüyormuş gibi hissedebilir. "Tenet", dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak için savaşan bir kahramanın hikayesini konu ediyor. Gerçek zamanın ötesinde bir yerde uluslararası bir casusluk görevini yerine getirmeye çalışan kahraman, dünyayı kurtarabilmek için savaşmak zorunda kalır.


12. Oppenheimer (2023)

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Cillian Murphy, Florence Pugh, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Rami Malek, Josh Hartnett, Benny Safdie

Christopher Nolan'ın tüm filmleri heyecanla bekleniyor, hele de oyuncu kadrosu "Oppenheimer" kadar güçlü olanlardan beklenti çok daha fazla oluyor. Biyografi, dram ve tarih filmi "Oppenheimer", bilim insanı ve atom bombasının babası olarak bilinen J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alıyor.


Sinema Tarihinin En İyi Yönetmenleri ve Filmleri

En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

Hafta Sonu Başlayıp Bitirebileceğiniz Film Serileri

EN ÇOK OKUNANLAR

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar