Stanley Kubrick'in En İyi Filmleri

Sinema tarihinin en ünlü yönetmenlerinden, her filminin başyapıt olarak görüldüğü Stanley Kubrick'in bilim kurgudan gerilime, dramdan komedi ve romantiğe en iyi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
26 Temmuz 2022 Salı 14:18 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Stanley Kubrick'in En İyi Filmleri

Mutlaka İzlemeniz Gereken Stanley Kubrick Filmleri

Stanley Kubrick, sinema tarihinin en etkili ve öncü yönetmenlerinden biri. Kariyeri boyunca, farklı tür ve konularda birçok film yönetti ve senaryo yazdı. Bu filmlerin hepsi sinema dünyasında derin izler bıraktı. Kubrick'in filmleri; sanatsal kalitesi, etkileyici görsel stili ve derin anlamlarıyla izleyicileri büyülemeye devam ediyor. Sinema tarihinde, bilim kurgudan romantiğe, savaş filminden gerilime pek çok farklı türde film çeken tek 'auteur' yönetmen olarak bilinen Stanley Kubrick'in mutlaka izlemeniz gereken en iyi yapımlarını derledik.


1.2001: A Space Odyssey (1968) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Keir Dullea, Douglas Rain

Bugün hala türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilen "2001: A Space Odyssey", muhtemelen ne kadar çok bilim kurgu çekilirse çekilsin, en iyi yaş alan filmlerden biri olmaya devam edecek. Güneş sistemimizde biri insanlık tarihinden bile önce dünyaya gelen üç monolit keşfedilir. Böylece dünyanın en gelişmiş akıllı zeka bilgisayarı H.A.L. 9000'ın yardımıyla, monolitlerin izinde Jüpiter'e doğru müthiş bir yolculuğa çıkılır. Stanley Kubrick'in senaryosunu Arthur C. Clarke'ın "The Sentinel" isimli kısa hikayesinden uyarlayarak yazdığı ve yönettiği "2001: A Space Odyssey", ilk izlendiğinde biraz kafa karıştırıcı gelebilir. Ancak gerçek anlamda bir görsel şov olduğunu söyleyebiliriz. Filmin başrollerini Keir Dullea ve H.A.L.'i seslendiren Douglas Rain üstleniyor.

2.Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden, Keenan Wynn, Peter Bull, James Earl Jones, Tracy Reed

Kubrick'in her geçen gün daha bağ kurulabilir hale gelen satir filmi "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb"u, Amerikalı bir generalin Sovyet Rusya'yı bombalama emri vermesinin nükleer yok oluşu tetiklemesi üstüne savaş odasında bir araya gelen politikacı ve generallerin dünyanın sonunun gelmesini engellemeye çalışmasını anlatıyor. Stanley Kubrick, komedi unsurunu hicivlerinde kullanmayı seven bir yönetmen. Dönemine göre oldukça cesur bu filminde de kendine özgü bir komedi kullanımı olduğunu görebiliyoruz.

3.The Shining (1980) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloydyer

Kubrick'in yönetmenliğini yaptığı "The Shining", kışın bakımını üstlendiği izole bir hotele yerleşen üç kişilik bir ailenin başından geçenleri konu alıyor. Stephen King'in romanından uyarlanan filmin başrollerinde Jack Nicholson, Shelley Duvall ve Danny Lloydyer görülüyor. Jack Nicholson'ın ustalıkla canlandırdığı baba karakterinin hoteldeki doğaüstü olayların etkisi altında kalarak ailesi için bir tehdit haline gelmesiyle büyüyen olayları izliyoruz. Korku unsurları, aile içindeki çatışmalar ve karakterlerin hoteldeki kişisel deneyimleriyle sunuluyor. Filmin tamamlanmasının ardından Stephen King'in filmi sevmemesine karşın; Stanley Kubrick'in incelikle işlediği, izleyici ve eleştirmenler tarafından hayran olunan "The Shining", bugün korku ve gerilim sinemasının en kült filmlerinden biri kabul edilmekte ve birçok yeni yapımda referanslarla filme selam verilmekte.

4.A Clockwork Orange (1971) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates

Gelecekte, sadist bir çete lideri hapsedilir ve bir 'davranıştan kaçınma' deneyi için gönüllü olur, ancak deney planlandığı gibi gitmez. Stanley Kubrick'in tüm filmografisinde olduğu gibi ince ince işlenmiş bir filmle karşı karşıyayız. İzlemesi oldukça rahatsız edici olmasına ve ana karakteri olan Alex'in ahlaki değerlerden yoksun bir çete lideri olmasına rağmen yine de bir başyapıt. Ve bunun nedenlerinin başında, Alex'in rehabilitasyon merkezine gittikten sonra başına gelenlere karşı içimizde uyanan üzülme duygusu geliyor olabilir. Gerçek bir canavara karşı bile bunu hissettirebilen bir film, iyi tasarlanmış bir filmdir. Alex'in dümdüz bir kötü olmaması, tersine çok zeki, entelektüel olarak gelişmiş bir zihne sahip, Beethoven aşığı bir adam oluşu onu derinlikli bir karakter yapıyor ve izleyici olarak filme ve karaktere olan ilgimizi körüklüyor. Tabii bu noktada Malcolm McDowell'ın oyunculuğunu da takdir etmek şart.

5.Eyes Wide Shut (1999) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Tom Cruise, Nicole Kidman, Todd Field, Sydney Pollack

Stanley Kubrick imzalı "Eyes Wide Shut", Tom Cruise ve Nicole Kidmann'ın evlilikleri süresince birlikte başrolü paylaştığı yapımlardan biri. Cruise'un çekim sürecinde oldukça yoğun bir 400 gün geçirdiği söyleniyor. Sonuç, karışık tepkiler olsa da bunun, oyuncunun en cesur karakter seçimlerinden biri olduğu konusunda çoğu kişi hemfikir gibi görünüyor. Manhattanlı bir doktor ve karısının dışarıdan mükemmel görünen ama içeriden çatırdamakta olan ilişkilerinin cinsellik, saplantı ve kıskançlık yumağına dönüşmesini izliyoruz. Puslu bir rüya gibi gizemli ve gergin bir filmle karşı karşıya kalıyoruz. "Eyes Wide Shut", Stanley Kubrick'in hayatını kaybetmeden önceki son filmi olması açısından da önemli.

6.Full Metal Jacket (1987) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey, Dorian Harewood

Stanley Kubrick'in savaş eleştirisini askerler üzerinden yaptığı "Full Metal Jacket", seyirciyi farklı zamanlara taşıyarak savaşın en rahatsız edici taraflarını o güne kadarki filmlerin "kahramanlık hikayesi" olarak sunduğu bakış açısından farklı bir yol izleyerek anlatıyor. Kubrick'in filmografisinde her türden ve konulu film bulabiliriz ki zaten farklı türlerden eser üreten nadir 'auteur' yönetmenlerden biri olarak bilinir. Ancak düzenli olarak döndüğü spesifik bir konu var ki o da "savaş" konusu. Savaşın yıkıcılığını ciddiye alan ve bunu gerek politika gerekse de cephe üstünden göstermeye çaba gösteren bir yönetmen.

7.Barry Lyndon (1975) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Kruger, Diana Koerner, Gay Hamilton

Deneyselliği ve farklılığı seven Kubrick'in dönem draması olan "Barry Lyndon"ı aynı zamanda bir komedi ve tabii ki bir satir. William Makepeace Thackeray'ın romanına dayanan film, İngiliz yüksek sosyetesine girmeyi planlayan fakir bir İrlandalı'ya odaklanıyor. Görkemli kostümleri, sanat yönetmenliği ve çığır açan sinematografisiyle şimdiye kadar yapılmış en güzel filmlerden biri kabul ediliyor. İç mekan çekimlerinde dönem ruhuna uygun olarak mum ışığında çekim yapmak için inanılmaz bir çaba ve özen gösterilmiş. "Barry Lyndon", çarpıcı görselleriyle övüldüğü kadar, zaman zaman yorucu olabilecek temposuyla da eleştirildi. Ancak şu cümleyi gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki sonuçta bir Stanley Kubrick filmi, ne kadar kötü olabilir ki?

8.The Killing (1956) – IMDB Puanı

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Sterling Hayden, Coleen Gray, Vince Edwards, Jay C. Flippen, Elisha Cook Jr., Marie Windsor, Ted de Corsia

İlk uzun metraj filmleri "Fear and Desire" (1953) ve "Killer's Kiss" (1955), Stanley Kubrick'in antrenmanları olarak görülür. Onların hemen ardından gelen "The Killing" ise yönetmenin kendi tarzını oturttuğu ilk film olarak kabul edilir. Tabii ki Kubrick'in antrenmanlarının, birçok iyi filmden çok daha dikkat çekici olduğunu da göz ardı etmemek gerek. Kubrick'in henüz 28 yaşındayken yaptığı "The Killing", film-noir türünde bir soygun filmi. Johnny Clay, suç dünyasından emekli olup nişanlısıyla birlikte Florida'ya yerleşmeden önce son bir soygun için beş kişilik bir ekip kurar. Ama elbette hiçbir şey plana göre gitmez. Lionel White'ın "Clean Break" isimli romanından uyarlanan ve diyalogları yine bir polisiye roman yazarı Jim Thompson tarafından yazılmış bu alaycı ve yer yer sert filmin harika bir kara film olduğunun altını çizmemiz gerek. Kubrick'in iddialı yönetmenlik maceralarına atılmasının önünü açan küçük ölçekli bir başyapıt.

9.Lolita (1962) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: James Mason, Shelley Winters, Sue Lyon, Peter Sellers

Vladimir Nabokov'un tartışmalı romanının Stanley Kubrick tarafından filme çekileceğini öğrenildiğinde oldukça ses getirmişti ki bu ses, ne film bitip yayınlandıktan sonra ne de bugün hala azalmadı. "Lolita"yı izlememiş olanlar dahi "Lolita" efsanesini mutlaka duymuştur. Özellikle de bu filmin, Hollywood'un ağır sansür döneminde çekildiğini düşünürsek; yönetmenin, sansüre takılmadan hikayeyi anlatmak için kullandığı görsel dile hayran olmamak mümkün değil. Orta yaşlı bir profesörün, 14 yaşında bir kıza aşık olduğu hikaye, Kubrick'in filminde tabii ki yönetmenin en güçlü silahı olan hiciv ile anlatılıyor.

10.Paths of Glory (1957) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Stanley Kubrick

Oyuncular: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou, George Macready, Wayne Morris, Richard Anderson

Kubrick'in savaş karşıtı filmlerinden "Paths of Glory", bu sefer komediye girmeden dram üzerinden hikayesini anlatıyor. Birinci Dünya Savaşı'nda süslü ofislerinde rahatça oturan generaller, düşman hattına saldırı için adeta bir intihar görevi verir. Askerler ve başlarındaki komutanları ise kimsenin beklemediği bir şey yaparak, görevi uygulamayı reddeder. Şaşırtıcı derecede gerçekçi bir savaş sekansı ve ünlü sonuyla kendisini sinema tarihine demirleyen "Paths of Glory", Kubrick'in kariyerinin de en dikkat çeken filmlerinden biri. Humphrey Cobb'ın romanından uyarlanan filmin senaryosu; Stanley Kubrick, Calder Willingham ve Jim Thompson tarafından yazıldı.


2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Düşündüren Filmler; Senaryosuyla Beyin Yakan 15 Film

21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Lancome x Hazal Kaya Daveti
Lancome x Hazal Kaya Daveti

Lancome x Hazal Kaya Daveti

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları