En İyi 16 Zamanda Yolculuk Filmi

Bilim kurgu ve fantastik türlerinin en gizemli ve heyecan verici konularından zamanda yolculuk temasını işleyen en iyi filmleri bir araya getirdik.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
20 Haziran 2023 Salı 18:56 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
En İyi Zamanda Yolculuk Filmleri

Mutlaka İzlemeniz Gereken Zaman Yolculuğu Filmleri:

1. Back to the Future (1985) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Robert Zemeckis

Oyuncular: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson

Muhtemelen sinema tarihinin en kült zamanda yolculuk filmi olan "Back to the Future", Robert Zemeckis ve Bob Gale'in kaleminden ve Zemeckis'in yönetmenliğinden ortaya çıkıyor. 17 yaşındaki Marty ve çılgın bir bilim insanı olan Dr. Brown, yanlışlıkla zamanda 30 yıl geri giderler. "Back to the Future" filmi, "bilimsel kusurlarına" pek takılmazsanız oldukça eğlenceli bir seyir sunuyor. Üstelik "Back to the Future"ın özel efektleri, bugün bile oldukça gerçekçi görünüyor ve bilim kurgu hayranları bilir ki özel efekt, türün ön plandaki yapı taşlarından biridir. Biz listemizde ilk filme yer verdik, ancak siz, "Back to the Future Part II" (1989) ve "Back to the Future Part III" (1990) ile serinin tamamını izleyebilirsiniz.


2. Interstellar (2014) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Matthew McConnaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Mackenzie Foy, Ellen Burstyn, John Lithgow, Timothée Chalamet, David Oyelowo

Klasik bir Christopher Nolan filmi olarak, tam anlamıyla anlayabilmek için birkaç kez izlenmesi gereken "Interstellar"ın senaryosu, Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan'ın imzasını taşıyor. "Interstellar" filminde Cooper ve ekibi, insanlığın hayatta kalmasını sağlayacak bir çözüm için keşif yolculuğuna çıkarak bir solucan deliğinden geçer. Böyle bakıldığında pek de orijinal bir hikaye gibi durmasa da devreye bu karakterlerin kişisel hikayeleri, aile bağları, ilginç zaman akışı ve büyüleyici görüntüler girince filmi izlerken Christopher Nolan'ı bir kez daha takdir etmeden duramıyoruz. "Interstellar"ın, klasik anlamdaki zaman yolculuğu filmlerinin dışında kalan bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.


3. Safety Not Guaranteed (2012) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Colin Trevorrow

Oyuncular: Aubrey Plaza, Mark Duplass, Jake Johnson, Karan Soni

Bir dergide çalışan üç kişi, zaman yolculuğu yapmak için kendisine yoldaş aradığını belirten gizli bir reklam veren bir adamla röportaj yapmak için görevlendirilir. Darius, Jeff ve Arnau, ya Kenneth'ın deli olduğunu kanıtlayacak ya da bilimsel bir keşfe şahit olacaklardır. Derek Connolly'nin senaryosunu yazdığı "Safety Not Guaranteed" romantik bir yolculuk ve sıra dışı bir tanışma hikayesi anlatıyor.


4. 12 Monkeys (1995) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Terry Gilliam

Oyuncular: Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe

Gizem, bilim kurgu ve gerilim türlerindeki "12 Monkeys" filminde, gelecekte hastalıklarla harap olmuş bir dünyada bir mahkum, gezegendeki insan nüfusunun çoğunu yok eden insan yapımı virüs hakkında bilgi toplamak için zamanda geriye gönderilir. "12 Monkeys" filmini severseniz, daha uzun soluklu bir seyir için 2015-2018 yapımı aynı adlı diziyi de izleyebilirsiniz.


5. Avengers: Endgame (2019) – IMDB Puanı 8.4

Yönetmen: Anthony Russo, Joe Russo

Oyuncular: Josh Brolin, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Don Cheadle, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chadwick Boseman, Zoe Saldana, Elizabeth Olsen, Karen Gillan, Tom Hiddleston, Paul Bettany, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Idris Elba, Danai Gurira, Peter Dinklage, Dave Bautista, Vin Diesel, Bradley Cooper

Marvel'ın kurduğu ve "Iron Man"(2008) ile başlayan devasa hikayenin son filmi olarak "Avengers: Endgame", Marvel Sinematik Evrenin 4. Evresi'nin kapanışını yapıyor. "Infinity War" gibi tüm süper kahramanları bir araya getiriyor, ancak bu sefer çok daha fazla sorumluluğu var çünkü "Infinity War"da karakterlerimizi aynı savaşın farklı ve birbirinden uzak cephelerinde savaşırken görmüştük. Bu filmde ise hepsi bir araya geliyor ve bu kadar çok başrolü tek bir savaşta buluşturmak gerçekten altından kalkılması zorlu bir iş. Buna rağmen filmin yönetmenleri Anthony ve Joe Russo'nun, ellerindeki işin hakkını verdiğini söyleyebiliriz. "Avengers: Infinity War"daki yıkıcı olayların ardından evren harabeye dönmüş durumdadır. Avengers ekibi, geri kalan müttefiklerin yardımıyla, Thanos'un eylemlerini tersine çevirmek ve evrendeki dengeyi yeniden sağlamak için bir kez daha toplanır ve bu sefer hem evrende hem de zamanda yolculuğa çıkar.


6. Tenet (2020) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Robert Pattinson, John David Washington, Andrew Howard, Clémence Poésy, Kenneth Branagh, Dimple Kapadia, Laurie Shepherd, Yuri Kolokolnikov

Christopher Nolan'ın zaman kurgularından hoşlananlar, "Tenet" filmini izlerken bir bulmaca çözüyormuş gibi hissedebilir. "Tenet", dünyayı büyük bir tehlikeden kurtarmak için savaşan bir kahramanın hikayesini konu ediyor. Gerçek zamanın ötesinde bir yerde uluslararası bir casusluk görevini yerine getirmeye çalışan kahraman, dünyayı kurtarabilmek için savaşmak zorunda kalır.


7. About Time (2013) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Richard Curtis

Oyuncular: Domhnall Gleeson, Rachel McAdams, Bill Nighy

Komedi, dram ve fantastik türlerindeki "About Time" filminde Tim, 21 yaşına geldiğinde zamanda yolculuk yapabildiğini ve gerçekleşmiş olayları değiştirebildiğini fark eder. Hayatını daha iyi yapabilmek için ve aşık olduğu kadınla ilişkisini mükemmelleştirmek için sürekli zamanda yolculuk yapar. Ancak bazı hatalar yapılmalıdır ve bazı şeyler de değiştirilemez.


8. Edge of Tomorrow (2014) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Doug Liman

Oyuncular: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton

Dışarıdan bakıldığında yüzlerce benzeri bulunan 'uzaylılarla savaş' filmlerinden herhangi biri gibi duran "Edge of Tomorrow"un aslında ilginç bir konusu var. Görevi yalnızca medya ilişkileri olan bir asker, uzaylılarla yapılan savaşın tam ortasına düşünce, mecburen çözümü savaşmakta bulur. Cage'i diğer askerlerden ayıran şey ise her öldüğünde aynı güne uyanmak zorunda kalmasıdır. Uzaylılarla savaş konulu bilim kurguları veya aynı günü tekrar tekrar yaşama konseptini ayrı ayrı birçok filmde görmüş olsak da bir araya getirilmiş ve kendi içinde mantıklı bir neden-sonuç ilişkisine bağlanmış halini ilk kez görüyoruz. Keyifli aksiyon ve yerinde kullanılan komediyle de birleşince, Tom Cruise ile Emily Blunt'un başrollerdeki başarısını da göz önünde bulundurursak ortaya izlemeye değer bir film çıkıyor.


9. Star Trek (2009) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: J. J. Abrams

Oyuncular: Chris Pine, Zachary Quinto, Simon Pegg

Aksiyon, macera ve bilim kurgu türlerindeki "Star Trek" filminde küstah James T. Kirk, babasının mirasına sahip çıkmaya çalışırken, gelecekten gelen intikamcı bir Romulan Federasyonu, teker teker yok etmek için kara delikler yaratırken Bay Spock onu kontrol altında tutuyor.


10. Midnight in Paris (2011) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Woody Allen

Oyuncular: Owen Wilson, Rachel McAdams, Kathy Bates, Kurt Fuller, Mimi Kennedy, Alison Pill, Tom Hiddleston, Marion Cotillard, Léa Seydoux, Michael Sheen, Carla Bruni

Nişanlısı ve ailesiyle Paris'te tatil yapan bir senarist, büyülü bir şekilde kendisini her gece 1920'lerde bulmaya başlar. Fantastik ve romantik komedi türlerindeki "Midnight in Paris"te Woody Allen'ın kaleminin ince nüanslarıyla dokunmuş Paris'i hem geçmişte hem de günümüzde ziyaret ediyoruz.


11. The Adam Project (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Shawn Levy

Oyuncular: Ryan Reynolds, Walker Scobell, Zoe Saldana, Jennifer Garner, Mark Ruffalo

Macera, aksiyon ve komedi türlerindeki "The Adam Project" filminde bir adamın, zamanda geri giderek 13 yaşındaki kendisinden yardım almak durumunda kalır.


12. Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Alfonso Cuaron

Oyuncular: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Alan Rickman, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter

"Harry Potter" serisinin üçüncü filminde Harry, Ron ve Hermione üçüncü eğitim yılları için Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na geri dönerler ve burada Harry için tehdit oluşturan kaçak bir mahkumun etrafındaki gizemi araştırırlar. "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" filminde zaman yolculuğu temasının, hikayeye nasıl bağlandığını ise ancak filmi izlediğinizde öğrenebilirsiniz. Ancak dünyayı ve karakterleri tanıyabilmeniz adına izlemeye serinin ilk yapımı olan "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" (2001) ile başlamanızı öneririz.


13. The Terminator (1984) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn

Bir asker, neredeyse yok edilemez bir cyborg ölüm makinesini durdurmak için 2029 yılından 1984'e gönderilir. Cyborg'un amacı ise oğlu insanlığın geleceğini kurtaracak olan bir kadını öldürmektir. "The Terminator" filmini sevenler için yine zamanda yolculuk temasını işleyen devam filmi "Terminator 2: Judgment Day"i (1991) de öneririz.


14. Primer (2004) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Shane Carruth

Oyuncular: Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden

Dram, bilim kurgu ve gerilim türlerindeki "Primer" filminde, dört girişimci arkadaş, hata kontrol cihazları yaparlar ancak bu tahmin ettiklerinden çok daha büyük bir meseleye dönüşür ve yeni icatları için mücadele etmek zorunda kalırlar.


15. Looper (2012) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Rian Johnson

Oyuncular: Joseph Gordon-Levitt, Bruce Willis, Emily Blunt, Paul Dano

Aksiyonlu, maceralı bir bilim kurgu filmi arayanlar için biçilmiş kaftan olan "Looper", bir zamanda yolculuk ve suikastçı hikayesi. "Looper" lakaplı Joe, mafyanın ortadan kaldırmak için geçmişe gönderdiği kişileri öldürmektedir. Ancak bir gün Joe'nun öldürmesi için 39 yıl gelecekten hiç beklemediği biri gönderilir; kendisi. Rian Johnson'ın yazıp yönettiği film, oldukça keyifli ve rahat bir seyir sunuyor.


16. The Butterfly Effect (2004) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Eric Bress, J. Mackye Gruber

Oyuncular: Ashton Kutcher, Amy Smart, Melora Walters

Sinema tarihinin en iyi zamanda yolculuk filmi olmasa da "The Butterfly Effect", döneminin en popüler filmlerinden biriydi, bu nedenle listemize eklemeliydik. "The Butterfly Effect" filminde ana karakter olan Evan Treborn, stresli ve zor anlarında baygınlık geçirmektedir. Travmatik bir geçmişi vardır fakat bununla az çok başa çıkabilmektedir. Annesi, her ne kadar onun, babasının akıl hastalığını taşımasından korksa da iyi iş çıkardığını düşünür fakat bir süre sonra Evan, geçmişe gidebildiğini fark eder. Geçmişindeki travmaları yok etmeye çalışır fakat bu beklemediği sonuçlar doğuracaktır.


2000 Öncesi En İyi Bilim Kurgu Filmleri

21. Yüzyılın En İyi Bilim Kurgu Filmleri

Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları