En İyi 15 Politik Gerilim Dizisi

Casusluk dizilerinden tarihi dramalara, karakterlerinin psikolojik savaşlarıyla heyecanlandığımız ve gizemleriyle meraklandığımız en iyi politik gerilim dizileri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
2 Eylül 2022 Cuma 15:05 | Son Güncellenme:
25 dakika okunma süresi
En İyi Politik Gerilim Dizileri

En İyi Politik Gerilim Dizileri


1.The Americans (2013-2018) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Joseph Weisberg

Oyuncular: Keri Russell, Matthew Rhys, Keidrich Sellati, Holly Taylor, Noah Emmerich, Costa Ronin

"The Americans", şaşırtıcı derecede gerilimli bir casus draması olarak karşımıza çıkıyor. Joseph Weisberg ve Joel Fields imzalı dizide, gizli KGB ajanları Philip ve Elizabeth Jennings'in Amerikalı bir aile kılığında yaşamlarını sürdürürken dahil oldukları olayları izliyoruz. Soğuk Savaş döneminin ahlaki çatışmalarını, aile, inanç ve ulus kavramlarını, kurulan ve ihanete uğrayan dostlukları derinlemesine inceliyoruz. Politik gerilim dizisi dendiğinde akla ilk gelen ve en başarılı örneklerden "The Americans"ın başrollerinde -gerçek hayatta da evli olmalarından kaynaklı olabilir- mükemmel uyumlarıyla Keri Russell ve Matthew Rhys yer alıyor.


2.The Crown (2016-2023) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Peter Morgan

Oyuncular: Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Lesley Manville, Elizabeth Debicki, Dominic West, Helena Bonham Carter

Kraliyet dizileri, büyük oranda taht mücadelelerini konu alsa da "The Crown", farklı bir yaklaşım izleyerek yakın tarihin en uzun süreli liderlerinden birini merkezine alıyor. Kraliçe II. Elizabeth'in taç giymesinden günümüze kadarki Birleşik Krallık tarihine odaklanıyor. Hem kraliyeti en ince detaylarına kadar inceleyebildiğimiz hem de döneminin politik kişi ve olaylarına odaklandığımız dizide oyuncu kadrosu, zaman ilerlemesi nedeniyle iki sezonda bir değişiyor. Peter Morgan'ın yaratıcılığını üstlendiği "The Crown", İngiliz Kraliyet Ailesi'nin de tanıdığımız yüzlerini mercek altına alıyor. İzleyenlerin büyük ilgiyle takip ettiği dizi, günümüze doğru yaklaşıyor.


3.Homeland (2011-2020) – IMDB Puanı 8.3

Yaratıcı: Alex Gansa, Howard Gordon

Oyuncular: Claire Danes, Mandy Patinkin, Damian Lewis, Rupert Friend, Maury Sterling, F. Murray Abraham, Morena Baccarin, Jackson Pace, Morgan Saylor, Diego Klattenhoff

Bipolar bozukluğa sahip bir CIA analisti, eski bir savaş esirinin ülkeye dönmesiyle bazı detaylardan şüphelenmeye başlar. Bu gergin politik gerilim dizisinin, sezonlar ilerledikçe karamsarlaştığı ve karanlıklaştığı konusunda sizi uyarmamız gerek. Ancak politik gerilim yapımlarında en sevdiğiniz özellikler, karakterlerin içlerinde bulundukları ahlaki ikilemlerle savaştıklarını izlemekse "Homeland"i kesinlikle tavsiye ederiz. İhanet ve zekanın savaşını izlediğimiz dizinin yaratıcılığını Alex Gansa ve Howard Gordon üstlenirken, başrollerinde Claire Danes ve Mandy Patinkin'i görüyoruz.


4.The Good Wife (2009-2016) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Michelle King, Robert King

Oyuncular: Julianna Margulies, Chris Noth, Josh Charles, Matt Czuchry, Christine Baranski, Archie Panjabi, Alan Cumming

Michelle ve Robert King imzalı "The Good Wife", ismi seks ve yolsuzluk skandalına karışan ve hapse giren eski bir eyalet savcısının karısının, ailesinin geçimini üstlenmesi ve bir hukuk firmasında avukat olarak çalışmaya geri dönmesini konu alıyor. Dizinin en büyük başarılarından biri, birçok ilgi çekici hikayeyi ustaca harmanlayabilmesi. Hemen her bölüm kendinizi siyasi entrikaların, ofis içi tartışmaların, aile çatışmalarının, romantizmin ve ilgi çekici yasal davaların içinde buluyorsunuz. Politik gerilimin hukuk dizileriyle mükemmel uyumunu sunan "The Good Wife"ın oyuncu kadrosunda başarılı isimler görüyoruz. Bu yapımı sevenler, "The Good Wife"ın final bölümünü hikayesinin bir yıl sonrasından anlatmaya başlayan 'spin-off' dizisi "The Good Fight"ı (2017-2022) da izleyebilir.


5.Strike Back (2010-2020) – IMDB Puanı 8.1

Oyuncular: Philip Winchester, Sullivan Stapleton, Michelle Lukes, Daniel MacPherson

"Strike Back", politik gerilimin aksiyonla ve biraz da casuslukla bir araya geldiği hallerini sevenler için uygun bir yapım. Dizi, İngiliz askeri istihbaratının gizli bir birimi olan Section 20'nin eylemlerini takip ediyor. Özel harekat personelinden oluşan bir ekip, dünya çapında birkaç yüksek riskli görev yürütüyor. "Strike Back"te heyecan ve aksiyonun, politik gerilim dizilerinin çoğuna göre daha yukarıda olduğu görüyoruz.


6.The West Wing (1999-2006) – IMDB Puanı 8.9

Yaratıcı: Aaron Sorkin

Oyuncular: Marin Sheen, Allison Janney, John Spencer, Bradley Whitford, Janel Moloney, Richard Schiff, Dule Hill

Beyaz Saray'ın batı kanadındaki çalışanların hayatlarına odaklandığımız "The West Wing"in yaratıcılığını Aaron Sorkin üstleniyor. Josiah "Jed" Bartlet isimli kurgusal ABD Başkanı'nın bilge, zarif ve vicdanlı yönetimini izlediğimiz dizi, ideale yakın bir yöneten-yönetilen ilişkisinin nasıl olabileceğine dair ipuçları niteliğinde. Her konuşmasında kitlesini hem duygusal olarak hareketlendirmeyi hem de güldürmeyi bilen başkanımız, ne zaman sinirlenmesi ve harekete geçmesi gerektiğini de iyi biliyor. Siyasette gördüklerimizden ziyade görmek istediklerimize yönelik bir politik drama tercih ediyorsanız, "The West Wing"i öneririz.


7.Borgen (2010-2022) – IMDB Puanı 8.5

Yaratıcı: Adam Price

Oyuncular: Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sorensen, Soren Malling, Lisbeth Wulff, Freja Riemann ve Kasper Lange

Politik gerilim ve politik drama dizisi listelerinin olmazsa olmazlarından "Borgen", bir başbakanın iktidara gelişinin onu nasıl değiştirdiğini adım adım gösteren güçlü bir yapım. Adam Price'ın yaratıcı koltuğunda oturduğu dizi, Danimarka'nın ilk kadın başbakanı olan Birgitte Nyborg'u merkezine alıyor. İlkelerinden ve ideallerinden ödün vermeden iktidarı elinde tutmak için mücadele veren Nyborg, sadece sol ve sağ taraflardan değil, aynı zamanda kendi kabinesinin ve basının da saldırılarına maruz kalır. Siyasi entrika, dizinin mihenk taşlarını oluştursa da zaman zaman oldukça kişisel olabilen bir hikaye anlatımı izliyoruz.


8.Battlestar Galactica (2004-2009) – IMDB Puanı 8.7

Yaratıcı: Ronald D. Moore

Oyuncular: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Katee Sackhoff, Jamie Bamber

Politik gerilim dizileri listesine yalnızca dünyada geçenleri koymak olmaz. Bilim kurgu açlığımızı da doyuracak bir politik gerilim olsun diyenler için "Battlestar Galactica", muhtemelen gösterilebilecek en iyi örneklerden. 1970'lerin sonlarında çekilen serinin uyarlaması olan 2005 yapımı dizi, insanoğlundan geriye kalanların, milyonları öldüren robot 'Cylon'lara karşı hayatta kalma mücadelesi vermesini anlatıyor. Yeni yapımın kesinlikle daha koyu bir tona sahip olduğunu söylemeliyiz. William Adama liderliğindeki Galactica uzay gemisi, Dünya adındaki efsanevi bir gezegeni arayan fiili başkan Laura Roslin liderliğindeki bir sivil filoyu koruyor. Bu da hem aksiyon hem de politik çatışmaların merkezde olduğu bir hikaye izlememizi sağlıyor. "Battlestar Galactica" dizisinin sonu için 'spoiler' vermeyi hiç istemeyiz, bu nedenle söyleyebileceğimiz tek şey; mutlaka sonuna kadar izleyin.


9.Designated Survivor (2016-2019) – IMDB Puanı 7.5

Yaratıcı: David Guggenheim

Oyuncular: Kiefer Sutherland, Adan Canto, Italia Ricci, Kal Penn, Maggie Q, LaMonica Garrett, Natascha McElhone

David Guggenheim imzalı dizide, ABD'de kabine ve demokratik sistemin korunmasına yönelik bir önlem olarak ilerleyen 'Designated Survivor' uygulamasının gerçeğe dönüştüğü bir kurgu izliyoruz. Kabine bir araya toplandığında sırayla önceden belirlenmiş bir üye, korunaklı bir bölgeye götürülür. Parlamentoya yönelik olası bir saldırıda, başkan ve tüm kabinenin ölmesi halinde bile ülkenin bir anda lidersiz kalmaması için uygulanan standart bir prosedür. Ancak düşük seviye bir kabine üyesi olan Tom Kirkman'ın 'designated survivor' olarak belirlendiği bir gün, gerçekten de katastrofik bir saldırı gerçekleşir ve ABD Başkanı ve yardımcısı da dahil yüzlerce kişi hayatını kaybeder. Zorunlu olarak bir anda ülkenin başkanlık koltuğuna geçmek zorunda kalan Kirkman'ın bu kaotik dönemdeki yönetimini izliyoruz.


10.House of Cards (2013-2018) – IMDB Puanı 8.7

Yaratıcı: Beau Willimon

Oyuncular: Robin Wright, Michael Kelly, Justin Doescher, Derek Cecil, Jayne Atkinson

Listemizde politik gerilimi gerçek anlamda yaşayan tek dizi "House of Cards" olabilir. Başrolündeki Kevin Spacey hakkında çıkan haberler nedeniyle oyuncunun diziden çıkarılması ile hikaye tamamen değişmek durumunda kaldı. İzleyici ve eleştirmenlerin hepsi, Spacey'nin yapımdan çıkarılması konusunda hemfikir olsa da hikayesel değişikliğin ne kadar iyi olduğu konusunda ortak bir karara varılamadı. "House of Cards", bir kongre üyesinin, kendisine ihanet eden insanlardan intikam almak için karısıyla birlikte girdiği savaşı ve güç mücadelelerini konu alıyor. Diziyi sevenler için İngiliz yapımı dört bölümlük "House of Cards"ı (1990) da kesinlikle öneririz.


11.The Newsroom (2012-2014) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Aaron Sorkin

Oyuncular: Jeff Daniels, Emily Mortimer, John Gallagher Jrç, Alison Pill, Thomas Sadoski, Dev Patel, Olivia Munn, Sam Waterston, Chris Chalk, Margaret Judson

Bu sefer politika ve gerilimi, "The Newsroom" dizisinde haber kanallarından takip ediyoruz. Bir haber kanalının ekibinde yapılan değişiklik, kanalın çalışma ve ahlak anlayışında da bazı değişimlere neden olur, bu durum da mevcut haber spikeri için beklenmedik sonuçların doğmasına neden olur. Zaman zaman siyaset kadar politik ve gerilimli olabilen haber odalarının kapılarını aralayan dizi, yayınlandığı dönemde hem izleyici hem de eleştirmenlerden çok büyük övgüler almıştı. Aaron Sorkin imzalı -ki kendisinin bu listedeki tek dizisi olmamasından politik gerilim konusunda ne kadar başarılı olduğunu görebiliriz- "The Newsroom"un oyuncu kadrosu da oldukça başarılı.


12.Scandal (2012-2018) – IMDB Puanı 7.7

Yaratıcı: Shonda Rhimes

Oyuncular: Kerry Washington, Darby Stanchfield, Tony Goldwyn, Scott Foley, Katie Lowes, Guillermo Diaz, Jeff Perry, Joshua Malina, Bellamy Young

Shonda Rhimes imzalı "Scandal", eski bir Beyaz Saray İletişim Direktörü'nün kendi kriz yönetim şirketini kurarak, sırları olan güçlü müşterini skandallardan korumaya veya çıkarmaya çalışmasını anlatıyor. Üstelik kendisi de olabilecek en büyük skandallardan birinin merkezindeyken... Draması ve çatışmaları yüksek, gerçekten de oldukça skandallı bir dizi izlemek istiyorsanız adresiniz kesinlikle "Scandal". Büyük başarı elde eden dizinin başrolündeki Kerry Washington, o kadar parladı ki başka dizilere aynı karakterle konuk oyuncu olarak bile dahil oldu. Yapımın 70'ler film müziklerine olan ilgisini harika bir şekilde değerlendirdiğinin de altını çizmek gerek.


13.Game of Thrones (2011-2019) – IMDB Puanı 9.2

Yaratıcı: David Benioff, D.B. Weiss

Oyuncular: Emilia Clarke, Peter Dinklage, Kit Harington, Lena Headey, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau

Yalnızca isminin "Taht Oyunları" olmasından bile "Game of Thrones"un ejderhalarla dolu evreninde, politika ve krallık mücadelelerinin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Her ne kadar izlemeyen pek kimse kalmamış olsa da televizyon tarihini yeniden yazan "Game of Thrones"u listemize dahil etmezsek haksızlık yapmış oluruz. 2011 yılında yayınlanmaya başladıktan sonra dünyanın dört bir yanında inanılmaz bir hayran kitlesine ulaşan ve 2019 yılında son sezonuna kadarki süreçte dizi izleme alışkanlıklarını ve yapımcıların izleyicilere bakış açısını tamamen değiştiren "Game of Thrones"un başarısı yadsınamaz. Politik çatışmaları, güç oyunları, cezbedici karakterleri ve büyük bütçeli fantastik dünyasıyla yapım, yetişkinlerin de fantastik dizilere ilgi gösterdiğini kanıtlamış oldu. George R.R. Martin tarafından henüz tamamlanmamış roman serisinden uyarlanan dizi, seyirciyi acımasız Westeros dünyasına taşıyor. Son sezonlara doğru, özellikle de son sezonda negatif tepkiler toplamış olsa da "Game of Thrones"un belki de elde ettiği en büyük zafer, kendinden sonra birçok yeni fantastik dizi projesinin de kapısını açması oldu.


14.Mrs. America (2020) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Dahvi Waller

Oyuncular: Cate Blanchett, Rose Byrne, Elizabeth Banks, Uzo Aduba, Kayli Carter, Ari Graynor, Melanie Lynskey, Margo Martindale, John Slattery, Jeanne Tripplehorn

Politik gerilim dizileri listemizdeki tek mini dizi olan "Mrs. America"nın yaratıcılığını Dahvi Waller üstleniyor. Dokuz bölümlük dizi, muhafazakar aktivist Phyllis Schlafly'ın 1970'lerdeki Eşit Haklar Değişikliği hareketine karşı beklenmedik bir mücadeleye öncülük etmesini anlatıyor. Dizinin kahramanının, izleyicinin büyük bir kısmının karşısında duracağı bir karakter olması ilginç gelebilir ama yapım, cezbediciliğini tam da buradan yakalıyor. Schlafly, dizideki olayların bağlantı noktası olsa da her bölümde Gloria Steinem'dan Betty Friedan'a kadar hareketin öncülüğünü çeken bir veya iki önemli kadını da takip ediyoruz. Dizi, sürekli bu karşıt mücadele ve zıt görüşler üzerinden ilerlediği için oldukça hareketli gidiyor. Gerçek hayattan kişileri işlerken onlara saygılı bir mesafede kalmayı tercih etmediği için karikatürize karakterler izlemek yerine oldukça gerçekçi ve takip etmesi keyifli kişiler izliyoruz. Zaman zaman hayran kalacağınız, bazense öfkeyle dolacağınız "Mrs. America"nın başrolünde Cate Blanchett'ın başarılı performansını izliyoruz.


15.The Handmaid's Tale (2017-) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Bruce Miller

Oyuncular: Elisabeth Moss, Yvonne Strahovski, Joseph Fiennes, Ann Dowd, Madeline Brewer, O-T Fagbenle, Max Minghella, Amanda Brugel, Samira Wiley

Çok sevilen yazar Margaret Atwood'un aynı adlı kitabından Bruce Miller tarafından diziye uyarlanan "The Handmaid's Tale", politik gerilimin en karanlık olduğu distopyalardan biri. Muhtemelen listemizdeki en karanlık ve gergin dizi de bu olabilir. Distopik bir gelecekte geçen dizide, teokratik diktatörlükle yönetilmeye başlayan ülkede kadınların cariye olarak yaşamaya zorlanması anlatılıyor. Kadınlar, ya güçlü konumdaki erkeklerle evli oldukları için 'eş' olarak var olabiliyorlar ya da doğurgan olanlar, üst kademedeki erkeklerin çocuklarını doğurmakla yükümlüler. Hiçbiri olamayan kadınlarsa toplumdan dışlanmış ya da çalışma kamplarında sürgüne gönderilmiş durumda. Bol ödüllü ama izlemesi hiç de kolay olmayan dizide, tüm karakterlerin içsel ve dışsal çatışmalarına oldukça yakından odaklanılıyor ve dizinin çarpıcılığı da muhtemelen buradan geliyor.


En İyi Psikolojik Gerilim Filmleri

Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri

En İyi 16 Fantastik Dizi (Doğaüstü, Gizemli, Aksiyon)

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler