Emmy Ödüllü En İyi 15 Mini Dizi

Televizyon dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Emmy'e layık görülen en iyi mini diziler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
28 Eylül 2022 Çarşamba 16:40 | Son Güncellenme:
27 dakika okunma süresi
Emmy Ödüllü En İyi Mini Diziler

Emmy Ödüllü En İyi Mini Diziler


1.The White Lotus (2021-2022) – IMDB Puanı 7.9

Yaratıcı: Mike White

Oyuncular: Jennifer Coolidge, Murray Bartlett, Connie Britton, Alexadra Daddario, Fred Hechinger, Sydney Sweeney, Steve Zahn, Jake Lacy, Brittany O'Grandy, Natasha Rothwell

Emmy Ödülleri'nde 2022 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "The White Lotus", yine mini dizi kategorisinde Mike White ile En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo, Jennifer Coolidge ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ve Murray Bartlett ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu da dahil 10 dalda Emmy kazandı. Dizi, pek çok gizem yapımı gibi bir cinayetle başlıyor. Ancak konusu tam olarak bu değil; en azından hepsi bu kadar değil. Hawaii'deki tropikal bir tatil köyünde geçen dizi, bir haftalık süre boyunca konukların ve personelin hayatını takip ediyor. Mike White'ın yaratıcılığını üstlendiği zaman zaman komedi zaman zaman da gerilime kayan yapım, senaryosuyla da oldukça beğeni topluyor.

2.The Queen's Gambit (2020) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Scott Frank, Allan Scott

Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marcin Dorocinski, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling, Isla Johnston

Emmy Ödülleri'nde 2021 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "The Queen's Gambit", mini dizi kategorisinde Scott Frank ile En İyi Yönetmen de dahil 11 dalda ödül kazanırken, Anya Taylor-Joy'un aldığı En İyi Kadın Oyuncu ile birlikte yedi kategoride de adaylık elde etti. Toplam yedi bölümden oluşan dizi, yayınlandığı dönemde o kadar etki yarattı ki küresel ölçekte satranç takımlarında rekor bir artışa neden olduğu açıklandı. Ülkemizde de izlenme rekoru kıran "The Queen's Gambit", Anya Taylor-Joy'un canlandırdığı satranç dehası Beth Harmon'ın hikayesini anlatıyor. Gönderildiği çocuk esirgeme kurumunda satrancı keşfeden Beth, evlat edinildikten sonra bu yeteneğini geliştirerek yarışmalara katılmaya başlar ve yolu, zamanla dünya şampiyonasına çıkar. Henüz izlemediyseniz "The Queen's Gambit", cumartesi günü başlayıp bitirebileceğiniz kadar kısa ve sürükleyici, pazar gününü de telefonunuzda satranç oynayarak geçirmenize neden olacak kadar iz bırakan bir yapım.


3.Watchmen (2019) – IMDB Puanı 8.2

Yaratıcı: Damon Lindelof

Oyuncular: Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Sara Vickers, Jeremy Irons, Andrew Howard, Jean Smart, Tim Blake Nelson, Dylan Schombing, James Wolk, Lily Rose Smith, Louis Gossett Jr.

Emmy Ödülleri'nde 2020 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Watchmen", aynı isimli filmin devam hikayesini anlatan, dokuz bölümlük bir yapım. Damon Lindelof'un yaratıcılığını üstlendiği dizi, seyirciden oldukça beğeni toplaması bir yana Emmy Awards'ta toplam 26 adaylık ve 11 ödül kazandı. Orijinal filmin karanlık ruhunu diziye taşımak konusunda oldukça tutarlı bir iş ortaya çıkarılması, sürükleyici hikayesi ve başarılı oyunculukları dizinin en iyi yanlarından. Maskeli kanunsuzların kanun kaçağı muamelesi gördüğü, alternatif bir tarihte geçen "Watchmen", filmin uyarlandığı aynı adı taşıyan çığır açan orijinal çizgi romanın nostaljisini kucaklamayı da başarıyor.

4.Chernobyl (2019) – IMDB Puanı 9.4

Yaratıcı: Craig Mazin

Oyuncular: Jessie Buckley, Jared Harris, Stellan Skarsgard, Adam Nagaitis, Emily Watson, Paul Ritter, Robert Emms, Sam Troughton

Emmy Ödülleri'nde 2019 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Chernobyl", 1986 yılında gerçekleşen nükleer felaketi anlatıyor. Gerçek olayların konu alındığı yapımın yaratıcılığını Craig Mazin üstleniyor. "Chernobyl" dizisinde, Nisan 1986'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ndeki Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın, dünyanın en kötü insan kaynaklı felaketlerinden biri haline gelişini izliyoruz. Dizinin çarpıcılığının, yapımın kalitesini artırması bir yana, zaman zaman izlemeyi oldukça zorlaştırdığı konusunda da uyarmalıyız. Yani yüreğiniz kaos ve drama dayanıklı değilse, buna hazır olduğunuz bir zaman ama muhakkak izlemenizi öneririz.


5.Big Little Lies (2017-2019) – IMDB Puanı 8.5

Yaratıcı: David E. Kelly

Oyuncular: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgard, Adam Scott, Zoe Kravitz, Laura Dern

Emmy Ödülleri'nde 2017 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Big Little Lies", başlangıçta tek sezonluk bir mini dizi olarak planlanmıştı. Ancak yoğun talep üzerine ikinci sezon da çekildi ve neyse ki yüksek beklentiyi karşılamayı başardı. İki sezonu toplam 14 bölümden oluşan yapım, yine de hafta sonu başlayıp bitirebileceğiniz kadar mini bir dizi. Hikayesi, polis karakolunda bir cinayetin tanıklarının anlattıkları üzerinden ilerliyor. Dışarıdan mükemmel hayatlara sahipmiş gibi görünen küçük kasabadaki bir grup annenin, yaşanan bir cinayet ile aslında o kadar da kusursuz hayatlara sahip olmadığı ortaya çıkıyor. Dizi, Agatha Christie romanlarındaki veya Sherlock Holmes hikayelerindeki klasikleşmiş "Bu şüphelilerden hangisi suçlu ve cinayeti nasıl işledi?" konseptini alıp, buna ilginç bir modern doku kazandırıyor. Klasik türde seyircinin, herkese şüpheliymiş gibi yaklaşması sağlanırken, burada tüm şüphelilere insan olarak yaklaşmamız; hayatlarını, kişisel problemlerini, travmalarını anlamamız sağlanıyor. Bu da hikayenin özünün, "Cinayeti kim ve nasıl işledi"den ziyade "O noktaya nasıl gelindi?" sorusunun cevabı olmasını sağlıyor. Bir noktadan sonra neredeyse kimin öldürdüğünü ve nasıl öldürdüğünü değil, kim öldürmüş olursa olsun o karakterin yanında olacağımızı düşünüyoruz.

6.American Crime Story (2016-) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Scott Alexander, Larry Karaszewski, Sarah Burgess

Oyuncular: Sarah Paulson, Annaleigh Ashford, Sterling K. Brown, Kenneth Choi

Emmy Ödülleri'nde 2016 yılında "The People v. O.J. Simpson" ve 2018 yılında "The Assassination of Gianni Versace" sezonlarıyla En İyi Mini Dizi seçildi. "American Crime Story", O.J. Simpson davası ve Gianni Versace cinayeti gibi ABD tarihine damga vurmuş olayları konu alan bir yapım. Uzun soluklu bir dizi olsa da her bir sezonu birbirinden bağımsız hikayeler olduğu için tek bir sezonu, mini bir dizi olarak kabul ediliyor. Scott Alexander, Larry Karaszewski ve Sarah Burgess'ın yaratıcılığını üstlendiği dizinin 10 bölümlük birinci sezonunda, karısını öldürmekle suçlanan O.J. Simpson'ın tüm dava süreci işleniyor. Dokuz bölümlük ikinci sezonu, ünlü modacı Gianni Versace'nin cinayetini konu alıyor. 10 bölümlük üçüncü sezon ise ABD Başkanı Bill Clinton'ın karısını aldatma skandalına karışması olayları işleniyor. Gerçek olaylar konu alındığı için hikayelerin nasıl ilerleyeceğini ve nasıl sonuçlanacağını bilsek de inanılmaz bir gerilim ve sürükleyicilik yaratmayı başarmışlar. Bu da muhtemelen tek oturuşta tüm sezonları izlemenize neden olacak. Emmy ödüllü dizinin her sezonunda farklı oyuncular yer alsa da Sarah Paulson ve Annaleigh Ashford gibi bazı oyuncular, farklı karakterlerle birkaç sezonda karşımıza çıkabiliyor.


7.Olive Kitteridge (2014) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Lisa Cholodenko

Oyuncular: Richard Jenkins, Frances McDormand, Bill Murray, Ann Dowd

Emmy Ödülleri'nde 2015 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Olive Kitteridge", mini dizi kategorisinde aynı yıl Richard Jenkins'e En İyi Erkek Oyuncu, Frances McDormand'a En İyi Kadın Oyuncu, Bill Murray'e En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Lisa Cholodenko'ya En İyi Yönetmen ve Jane Anderson'a En İyi Senaryo ödüllerini kazandırdı. Dört bölümlük mini dizi, Olive ve Henry Kitteridge'in 25 yıllık evliliklerini takip ediyordu. Kulağa tipik bir aşk hikayesi gibi gelen dizi, ikilinin paylaştığı alışılmışın dışındaki ilişki nedeniyle büyük beğeni topladı. Olive'in katı ve soğuk karakteri ile Henry'nin sakin ve sıcakkanlı oluşu aslında oldukça zıt kişiliklere sahip olmalarına neden oluyor. Oğulları, annesine içerliyor ve babasının, annesinin sertliğinin kurbanı olduğunu düşünüyor. Oyunculuktan senaryoya, bu aile draması haklı olarak toplam sekiz dalda Emmy kazandı.


8.Fargo (2014-) – IMDB Puanı 8.9

Yaratıcı: Noah Hawley

Oyuncular: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks, Russell Harvard, Bokeem Woodbine, Brad Mann, Kirsten Dunst, Ewan McGregor, Chris Rock

Emmy Ödülleri'nde 2014 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Fargo", uzun soluklu bir yapım olmasına karşın her sezonunda yeni bir hikaye anlattığı için sezon bazlı mini dizi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle 2014 yılında mini dizi kategorisinde Colin Bucksey ile En İyi Yönetmen, 2016 yılında Dana Gonzales ile En İyi Sinematografi ve 2017 yılında Jeff Russo ile En İyi Müzik Kompozisyonu ödüllerini de kazandı. Dizi, her sezonuyla yeni bir cinayet ve suç konusunu işliyor. Ancak ne olursa olsun tüm hikayeler, bir şekilde Kuzey Dakota'daki Fargo'yla bağlantıya sahip. Dizinin ilk sezonunda, sıradan biri olan Lester Nygaard'ın esrarengiz bir kiralık katil olan Lorne Malvo ile tanıştıktan sonra değişen hayatını izliyoruz. İki polis ve iki suçlu, bir kedi-fare oyunu oynamaya başlıyor ama kimin kedi kimin fare olduğu sürekli değişiyor. "Fargo" dizisinin her sezon değişen oyuncu kadrosunda pek çok ünlü ismi görüyoruz.


9.Mildred Pierce (2011) – IMDB Puanı 7.6

Oyuncular: Kate Winslet, Guy Pearce, Evan Rachel Wood, Brian F. O'Byrne, Melissa Leo, James Le Gros, Mare Winningham, Marin Ireland, Murphy Guyer

Emmy Ödülleri'nde 2011 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Mildred Pierce", mini dizi kategorisinde Kate Winslet'a En İyi Kadın Oyuncu ve Guy Pearce'e de En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandırdı. Boşanmış bekar bir anne olan Mildred Pierce, hırslı büyük kızı Veda ile zaten gergin olan ilişkisini tamamen koparan bir restoran işletmesi açmaya karar verir. Drama türündeki mini dizi "Mildred Pierce", beş bölümden oluşuyor.


10.John Adams (2008) – IMDB Puanı 8.5

Oyuncular: Paul Giamatti, Laura Linney, Tom Wilkinson, Stephen Dillane, John Dossett, Sarah Polley, Andrew Scott

Emmy Ödülleri'nde 2008 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "John Adams", yedi bölümlük tarihi bir mini yapım. ABD'nin kurucularından ve ikinci başkanı olan John Adams'ın hayatını ve ülkenin ilk 50 yılındaki rolünü anlatıyor. Dizi, 2008 yılında sinematografiden kostüme, makyajdan ses kurgusuna toplam 13 dalda Emmy kazandı. Bunların arasında Kirk Ellis'in aldığı En İyi Senaryo, Paul Giamatti'nin aldığı En İyi Erkek Oyuncu, Laura Linney'nin aldığı En İyi Kadın Oyuncu ve Tom Wilkinson'ın aldığı En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülleri de bulunuyor.


11.Angels in America (2003) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Al Pacino, Meryl Streep, Jeffrey Wright, Mary-Louise Parker, Emma Thompson, Justin Kirk, Patrick Wilson, Ben Shenkman, James Cromwell ve Brian Markinson

Emmy Ödülleri'nde 2004 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Angels in America", aynı kategoride Al Pacino'ya En İyi Erkek Oyuncu, Meryl Streep'e En İyi Kadın Oyuncu, Jeffrey Wright'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Mary-Louise Parker'a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Mike Nichols'a En İyi Yönetmen ve Tony Kushner'a En İyi Senaryo ödüllerini de kazandırdı. Dram ve fantastik türlerindeki altı bölümlük mini dizi "Angels in America", 1980'lerin ortalarındaki AIDS krizini, birbiriyle bağlantılı birkaç kişi üzerinden anlatıyor.

12.The Corner (2000) – IMDB Puanı 8.5

Yönetmen: Charles S. Dutton

Oyuncular: T.K. Carter, Khandi Alexander, Sean Nelson, Clarke Peters, Glenn Plummer, Toy Connor, Maria Broom, Sylvester Lee Kirk, Corey Parker Robinson, Reg E. Cathey

Emmy Ödülleri'nde 2000 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "The Corner", aynı kategoride Charles S. Dutton'a En İyi Yönetmen, David Simon ile David Mills'a da En İyi Senaryo ödüllerini kazandırdı. Güney Baltimore'da yaşayan bir ailenin, ABD'nin uyuşturucu savaşının ön saflarında yoksulluk içinde yaşayışını izliyoruz. Suç ve dram türlerindeki mini dizi "The Corner", altı bölümden oluşuyor.


13.From the Earth to the Moon (1998) – IMDB Puanı 8.6

Yönetmen: Tom Hanks

Oyuncular: Nick Searcy, Lane Smith, David Andrews, Stephen Root, Brett Cullen, Cary Elwes

Emmy Ödülleri'nde 1998 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "From the Earth to the Moon", aynı yıl mini dizi kategorisinde sinematografiden kostüm tasarımına, makyajdan müziğe hemen her dalda adaylık aldı. Toplam 12 bölümlük yapım, insanlı uzay programlarının en ünlüsü olan Apollo'nun hikayesini anlatıyor. Tom Hanks'in sunduğu dizi, dramatize bir belgesel gibi ilerliyor; gerçek görüntülerle kurgu iç içe sunuluyor. Dizi, Tom Hanks'e mini dizi kategorisinde En İyi Yönetmenlik dalında adaylık da getirdi. Graham Yost'un senaryosunu yazdığı "From the Earth to the Moon"un başarılı oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor.


14.Roots (1977) – IMDB Puanı 8.4

Oyuncular: LeVar Burton, Robert Reed, John Amos, Louis Gossett Jr., Lynda Day George, Olivia Cole, Madge Sinclair

Emmy Ödülleri'nde 1977 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Roots", aynı yıl toplam dokuz ödül ve 28 adaylık elde ederek ödül törenine ve 1977 senesine damga vurdu. Yazar Alex Haley'nin atalarından Kunta Kinte'nin köleleştirilmesinden onun soyundan gelenlerin kurtuluşuna kadar uzanan aile hikayesinin dramatizasyonu. Gerçek hikayelerden esinlenilen mini dizi "The Roots", sekiz bölümden oluşuyor.

15.Eleanor and Franklin (1976) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Daniel Petrie

Oyuncular: Edward Hermann, Jane Alexander, Rosemary Murphy, Irene Tedrow, Lilia Skala

Emmy Ödülleri'nde 1976 yılında En İyi Mini Dizi seçilen "Eleanor and Frankin"; Rosemary Murphy ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Daniel Petrie ile En İyi Yönetmen, James Costigan ile En İyi Senaryo başta olmak üzere toplam 11 dalda ödül kazanırken, Edward Hermann ile En İyi Erkek Oyuncu, Jane Alexander ile En İyi Kadın Oyuncu, Irene Tedrow ve Lilia Skala ile En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu olmak üzere altı dalda adaylık aldı. İki bölümlük mini dizi, Franklin ve Eleanor Roosevelt'in gençliğinden, Franklin'in ABD Başkanı seçilmesine kadar geçen hikayesini Eleanor'un bakış açısından anlatılıyor.


Emmy Ödüllü En İyi Drama Dizileri

Emmy Ödüllü En İyi Komedi Dizileri

Hafta Sonu Başlayıp Bitirebileceğiniz Diziler

EN ÇOK OKUNANLAR

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

Mayıs Ayı Dizi Önerileri
Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler