Hafta Sonu Başlayıp Bitirebileceğiniz 15 Dizi

Hafta sonu başlayıp bitirebileceğiniz kadar kısa ve sürükleyici, aksiyondan komediye, polisiyeden drama, korkudan bilim kurgu ve gizeme 15 dizi önerisi.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
19 Ağustos 2022 Cuma 13:45 | Son Güncellenme:
27 dakika okunma süresi
Hafta Sonu Başlayıp Bitirebileceğiniz Diziler

Hafta Sonu İçin Dizi Önerileri

Uzun soluklu dizilerin keyfi başka olsa da bazen cuma akşam kapanıp pazar akşama kadar tek solukta başlayıp bitirebileceğimiz yapımlar da arıyoruz. Başından kalkmamıza fırsat vermeyecek kadar akıcı ve merak uyandırıcı, tek bir hafta sonunda başlayıp bitirebileceğimiz kısalıktaki dizileri izleme listenize kaydetmeyi unutmayın.

1.The Queen's Gambit (2020) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Scott Frank, Allan Scott

Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Chloe Pirrie, Bill Camp, Marcin Dorocinski, Marielle Heller, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Harry Melling, Isla Johnston, Janina Elkin

Tüm dünyada satranç öğrenme isteği uyandıran, satranç takımlarında rekor bir artışa neden olacak kadar insanları etkileyen "The Queen's Gambit", yedi bölümlük bir mini dizi. Ülkemizde izlenme rekoru kıran "The Queen's Gambit", Anya Taylor-Joy'un canlandırdığı satranç dehası Beth Harmon'ın hikayesini anlatıyor. Gönderildiği çocuk esirgeme kurumunda satrancı keşfeden Beth, evlat edinildikten sonra bu yeteneğini geliştirerek yarışmalara katılmaya başlar ve yolu, onu dünya şampiyonasına çıkarır. Henüz izlemediyseniz "The Queen's Gambit", cumartesi günü başlayıp bitirebileceğiniz kadar kısa ve sürükleyici, pazar gününü de telefonunuzda satranç oynayarak geçirmenize neden olacak kadar iz bırakan bir yapım.

2.Unbelivable (2019) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Susannah Grant, Michael Chabon, Ayelet Waldman

Oyuncular: Kailyn Dever, Toni Collette, Merritt Wever

Gerçek olaylardan esinlenilen "Unbelivable", sekiz bölümlük bir mini dizi. Genç bir kadının tecavüze uğradığına dair yalan söylemekle suçlanmasından yıllar sonra iki kadın dedektif benzer saldırıları araştırır. Susannah Grant, Michael Chabon ve Ayelet Waldman'ın yaratıcılığını üstlendiği izlemesi pek de kolay bir yapım değil. Oldukça karamsar bir yapısı olsa da gerek oyunculukları gerek kurgusu gerekse de hikayenin işlenişi açısından fazlasıyla etkileyici bir yapım olması nedeniyle kesinlikle izlenmeli. Başarılı dizi, "Unbelivable", pek çok festivalde ödül ve adaylık da kazandı.

3.Fleabag (2016-2019) – IMDB Puanı 8.7

Yaratıcı: Phoebe Waller-Bridge

Oyuncular: Phoebe Waller-Bridge, Sian Clifford, Olivia Colman, Andrew Scott, Jenny Rainsford, Bill Paterson, Brett Gelman

Yaratıcılığını ve başrolünü Phoebe Waller-Bridge'in üstlendiği "Fleabag", kazandığı onlarca ödülle olmasa bile toplam 12 bölümlük iki sezonuyla hafta sonunda başlayıp bitirmeniz için sizi ikna edebilir. Ödüllü tiyatro oyundan uyarlanan komedi dizisi, Londra'daki hayatla başa çıkmaya çalışırken yakın zamanda yaşanan bir trajediyle yüzleşmek zorunda kalan genç bir kadın hakkında. Özünde bir komedi dizisi olsa da İngiliz tarzı kara komedilerin yapmayı sevdiği gibi yer yer drama yönelmeyi de ihmal etmiyor.

4.Watchmen (2019) – IMDB Puanı 8.2

Yaratıcı: Damon Lindelof

Oyuncular: Regina King, Yahya Abdul-Mateen II, Tom Mison, Sara Vickers, Jeremy Irons, Andrew Howard, Jean Smart, Tim Blake Nelson, Dylan Schombing, James Wolk, Lily Rose Smith ve Louis Gossett Jr.

Dokuz bölümlük mini dizi, aynı isimli "The Watchmen" filminin devam hikayesini anlatıyor. Damon Lindelof'un yaratıcılığını üstlendiği dizi, seyirciden oldukça beğeni toplaması bir yana Emmy Awards'ta da 26 adaylık ve 11 ödül kazandı. Orijinal filmin karanlık ruhunu diziye taşımak konusunda oldukça tutarlı bir iş ortaya çıkarmaları, sürükleyici hikayesi ve başarılı oyunculukları dizinin en iyi yanlarından biri. Maskeli kanunsuzların kanun kaçağı muamelesi gördüğü, alternatif bir tarihte geçen "Watchmen", filmin uyarlandığı aynı adı taşıyan çığır açan orijinal çizgi romanın nostaljisini kucaklamayı da başarıyor.

5.Firefly (2002-2003) – IMDB Puanı 9.0

Yaratıcı: Joss Whedon

Oyuncular: Nathan Fillion, Gina Torres, Alan Tudyk, Sean Maher, Adam Baldwin, Jewel Staite, Summer Glau, Ron Glass, Morena Baccarin

Ne yazık ki "Firefly"ın hafta sonunda başlayıp bitirilebilecek diziler listesinde yer almasının nedeni bir mini dizi olması değil, zamanından önce iptal edilmiş olması. Yine de bugün hala televizyon tarihinin en iyi bilim kurgu dizilerinden biri kabul ediliyor. Bu nedenle de izlenmeyi daima hak edecek bir yapım. Muhtemelen reytingi düşük olduğu için "Firefly" bu dönemde iptal edilmek istenseydi dizinin ciddi boyutlardaki hayran kitlesi, sosyal medyada büyük bir kampanya başlatır ve dizinin devam etmesini sağlayabilirdi. Dizinin uygulayıcı yapımcısı da Marvel'ın son yıllardaki inanılmaz yükselişinin kahramanı Joss Whedon. Belki de Whedon, doğru bir projeyi yanlış bir zamanda yapmıştı. Evrensel bir iç savaştan 500 yıl sonra, küçük bir nakliye uzay gemisinin mürettebatı, masaya yemek koymalarını sağladığı sürece herhangi bir işi almaktadır. Bir kısmı yeni tanışan, bir kısmı ise aile kadar yakın olan bu ekibin başlarından geçen maceraları izliyoruz. 2005 yılında "Firefly" için "Serenity" isimli, yine Joss Whedon imzalı bir devam film de çekildi. "Firefly"ın 14 bölümlük tek sezonunu izledikten sonra bir de "Serenity"i arka arkaya izleyebilirsiniz.

6. 11.22.63 (2016) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Bridget Carpenter

Oyuncular: James Franco, Sarah Gadon, George MacKay, Chris Cooper, Cherry Jones, Daniel Webber, Kevin J. O'Connor, Lucy Fry

Stephen King romanından uyarlanan "11.22.63", sekiz bölümlük bir mini dizi. James Franco, John F. Kennedy'nin suikastını durdurmak için zamanda geriye giden bir lise öğretmenini canlandırıyor. Sekiz bölümün tümü heyecan verici ve zaman zaman şaşırtıcı derecede hareketli. Hafta sonu değil, tek bir günde dizinin tamamını izlediğinizi fark ederseniz şaşırmayın.

7.The Fall (2013-2016) – IMDB Puanı 8.1

Yaratıcı: Allan Cubitt

Oyuncular: Gillian Anderson, Jamie Dornan

Toplam 17 bölümlük üç sezondan oluşan polisiye gerilim "The Fall"un başrollerinde "The X-Files", "The Crown" ve "Sex Education" gibi dizilerden sevdiğimiz Gillian Anderson ve "Fifty Shades of Grey" film serisiyle ünlenen Jamie Dornan paylaşıyor. Dizi deneysel bir şekilde her sezon tür değiştirerek; polisiye, psikoloji ve hukuk türlerinin ana örgüsü üzerinden ilerliyor. Yine de iki ana karakterinden biri polis, diğeri ise bir seri katil olması nedeniyle üç sezonluk dizi, polisiye gerilim kategorisinde yer almaya devam ediyor. "The Fall"da dışarıdan soğuk görünümlü bir polis ile dışarıdan sıcakkanlı gibi duran bir seri katilin kovalamacasını izliyoruz. Dizi hem hikayesel hem de kurgusal olarak cesur hamleler yaparak eleştirmenlerden ve izleyiciden yüksek puanlar kazanmayı başardı.

8.Top of the Lake (2013-2017) – IMDB Puanı 7.4

Yaratıcı: Jane Campion ve Gerard Lee

Oyuncular: Elisabeth Moss, David Wenham, Peter Mullan, Thomas M. Wright, Gwendoline Christie, Alice Englert

13 bölümlük iki sezonuyla tek bir hafta sonunda rahatlıkla izleyebileceğiniz bir diğer polisiye gerilim dizisi de "Top of the Lake". Jane Campion ve Gerard Lee'nin yaratıcılığını üstlendiği dizi, Campion'ın filmlerini sevenlerin ve polisiye tutkunlarının mutlaka izlemesi gereken dizilerden. Yeni Zelanda'daki bir gölün yakınında 12 yaşında bir kız ortadan kaybolur. Bu davaya takıntılı hale gelen Dedektif Robin Griffin ise küçük bir kasabanın sırları ve kendisinin bastırmaya çalıştığı taraflarıyla yüzleşmek zorunda kalır. Diziden bahsederken, girdiği her rolün altından ustalıkla kalkan Elisabeth Moss'u da ayrıca takdir etmeden geçemeyiz.

9.Şahsiyet (2018) – IMDB Puanı 9.0

Oyuncular: Haluk Bilginer, Cansu Dere, Metin Akdülger, Şebnem Bozoklu, Hüseyin Avni Danyal, Necip Memili, Şenay Gürler

12 bölümlük mini dizi "Şahsiyet" hakkında, yayınlanmadan önce ve sonra en çok söylenen söz; "Türkiye'nin ilk seri katil dizisi." Ülkemizde örneklerini görsek de polisiye sevenler, kendilerini yabancı yapımlarla o kadar doyurdu ki türün özelliklerine senaristlerden bile daha hakimler ve hataya tahammülleri çok düşük. Ancak "Şahsiyet" gibi başarılı örneklerin de çıktığını ve özverilerinin karşılığını aldığını görüyoruz. Dizi, Alzheimer teşhisi konan ve yakında tüm hafızası ve kimliğini kaybedeceğini öğrenen Agah Beyoğlu isimli bir adamın, geçmişinden hesap sormaya karar vermesini konu alıyor. Nevra Elmas isimli polis ise bu seri katili yakalamaya çalışıyor.

10.Big Little Lies (2017-2019) – IMDB Puanı 8.5

Yaratıcı: David E. Kelley

Oyuncular: Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgard, Adam Scott, Zoe Kravitz, Laura Dern

Başlangıçta tek sezonluk bir mini dizi olarak planlanan ancak yoğun talep üzerine ikinci sezonu da çekilen ve neyse ki yüksek beklentiyi karşılamayı başaran "Big Little Lies" dizisi, toplam 14 bölümlük iki sezonu ile yine de hafta sonunda başlayıp bitirilecek uzunlukta. Dizinin hikayesi, polis karakolunda bir cinayetin tanıklarının anlattıkları üzerinden ilerliyor. Dışarıdan mükemmel hayatlara sahipmiş gibi görünen küçük kasabadaki bir grup annenin, yaşanan cinayet ile aslında o kadar da kusursuz hayatlara sahip olmadığı ortaya çıkıyor. Dizi, Agatha Christie romanlarındaki veya Sherlock Holmes hikayelerindeki klasikleşmiş "Bu şüphelilerden hangisi suçlu ve cinayeti nasıl işledi?" konseptini alıp, buna ilginç bir modern doku kazandırıyor. Klasik türde seyircinin, herkese şüpheliymiş gibi yaklaşması sağlanırken, burada tüm şüphelilere insan olarak yaklaşmamız; hayatlarını, kişisel problemlerini, travmalarını anlamamız sağlanıyor. Bu da hikayenin özünün, "Cinayeti kim ve nasıl işledi"den ziyade "O noktaya nasıl gelindi?" sorusunun cevabı olmasını sağlıyor. Bir noktadan sonra neredeyse kimin öldürdüğünü ve nasıl öldürdüğünü değil, kim öldürmüş olursa olsun o karakterin yanında olacağımızı düşünüyoruz.

11.Sherlock (2010-2017) – IMDB Puanı 9.1

Yaratıcı: Mark Gratiss, Steve Moffat

Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Rupert Graves, Mark Gatiss, Louise Brealey, Andres Scott, Amanda Abbington

Dört sezonluk "Sherlock" dizisinin hafta sonunda başlayıp bitirilebileceği konusunda tereddüt hissediyorsanız, dizinin toplam bölüm sayısının 15 olduğunu söylemeliyiz. Mark Gratiss ve Steve Moffat'ın yarattığı bu modern uyarlamada ünlü dedektifimiz Sherlock Holmes ve ortağı Doktor Watson'ı, 21. yüzyıl Londra'sında suçları çözerken takip ediyoruz. Benedict Cumberbatch'in canlandırdığı Sherlock'un puzzle'ı nasıl birleştirdiğine, dışarıdan bakmak yerine adım adım onu gözlemlememiz sağlanması, bu mesafeli karakteri daha iyi anlamamızı sağlıyor. Sherlock'un, dehası ve anti sosyal halleriyle kimseyi umursamıyormuş gibi davransa da yakın çevresindeki bir avuç insanı ne kadar önemsediğini ve onlar için kendisinden ödün verdiğini izlemenin keyfi ise başka. Dizi hem başrollerindeki Cumberbatch ve Martin Freeman'ın artık çok ünlü oyuncular olması hem de Steven Moffat'ın yoğunluğu gibi teknik nedenlerle devam edememiş olsa da hayranlarının, belki bir sezon veya bir özel bölüm daha gelir beklentisi hala devam ediyor.

12.Masum (2017) – IMDB Puanı 8.3

Yönetmen: Seren Yüce

Oyuncular: Haluk Bilginer, Ali Atay, Okan Yalabık, Nur Sürer, Serkan Keskin, Tülin Özen, Bartu Küçükçağlayan, Mehmet Özgür, İrem Altuğ

Sekiz bölümlük mini dizi "Masum", listemizdeki bir diğer yerli yapımlardan. Gizem türündeki dizide oğlu ve eşiyle birlikte bir kıyı kasabasında yaşamakta olan emekli bir başkomiserin hayatı, eski bir tanıdığı olan Komiser Yusuf'un yanlarına gelmesiyle altüst olur. Saklanması gereken sırlar açığa çıkar, kimin masum kimin suçlu olduğu karışır. Berkun Oya'nın yazdığı "Masum" dizisinde oldukça başarılı isimleri izliyoruz. Gerilim dizisi sevenler için oldukça merak uyandırıcı ve sürükleyici bir yapım.

13.The Haunting of Hill House (2018) – IMDB Puanı 8.6

Yaratıcı: Mike Flanagan

Oyuncular: Michiel Huisman, Carla Gugino, Henry Thomas, Elizabeth Reaser, Oliver Jackson-Cohen, Kate Siegel, Victoria Pedretti, Lulu Wilson, Mckenna Grace, Paxton Singleton

Mike Flanagan'ın yarattığı "The Haunting of Hill House" kolay kolay unutulabilir bir korku dizisi değil. Eski bir malikaneyi restore edip satmak üzere oraya yerleşen beş çocuklu bir ailenin başından geçen korkunç olayları, geçmiş ve günümüz arasında geçiş yaparak izliyoruz. Geçmişte aileyi çocuklar daha küçükken malikanenin içinde, günümüzde ise malikaneden sonraki yetişkinlik hayatlarında izliyoruz. Travma ve trajedilerin, insanın hayatında ne kadar yıkıcı olabileceğini korku öğeleriyle veren "The Haunting of Hill House", çekiminden kurgusuna ve oyunculuğuna muazzam bir yapım. 10 bölümlük mini diziyi severseniz -ki korku yapımlarından hoşlanmıyorsanız bile seveceğinizi garanti edebileceğimiz kadar iyi bir dizi- 2020 yapımı dokuz bölümlük "The Haunting of Bly Manor" dizisini de öneririz. Mike Flanagan, iki dizinin ortak yaratıcısı ve bazı oyuncular ortak ve iki dizi de hayaletli malikanelerde geçse de hikayelerin bağlantısı yok. Üstelik iki dizi de hafta sonunda arka arkaya başlayıp bitirebileceğiniz kadar kısa.

14.American Crime Story (2016-) – IMDB Puanı 8.4

Yaratıcı: Scott Alexander, Larry Karaszewski, Sarah Burgess

Oyuncular: Sarah Paulson, Annaleigh Ashford, Sterling K. Brown, Kenneth Choi, Beanie Feldstein, Christian Clemenson, Cuba Gooding Jr. Margo Martindale, Bruce Greenwood, Margo Martindale

"American Crime Story", O.J. Simpson davası ve Gianni Versace cinayeti gibi ABD tarihine damga vurmuş olayları konu alan bir dizi. Uzun soluklu bir dizi olsa da her bir sezonu birbirinden bağımsız hikayeler olduğu için tek bir sezonu, bir hafta sonunda başlayıp bitirdiğiniz bir dizi olarak sayabilirsiniz. Scott Alexander, Larry Karaszewski ve Sarah Burgess'ın yaratıcılığını üstlendiği dizinin 10 bölümlük birinci sezonunda, karısını öldürmekle suçlanan O.J. Simpson'ın tüm dava süreci işleniyor. Dokuz bölümlük ikinci sezonu, ünlü modacı Gianni Versace'nin cinayetini konu alıyor. 10 bölümlük üçüncü sezon ise ABD Başkanı Bill Clinton'ın karısını aldatma skandalına karışması olayları işleniyor. Gerçek olaylar konu alındığı için hikayelerin nasıl ilerleyeceğini ve nasıl sonuçlanacağını bilsek de inanılmaz bir gerilim ve sürükleyicilik yaratmayı başarmışlar. Bu da muhtemelen her sezonu bir hafta sonuna bölmek yerine, başladığınız anda tek oturuşta tüm sezonları izlemenize neden olacak. Emmy ödüllü dizinin her sezonunda farklı oyuncular yer alsa da Sarah Paulson ve Annaleigh Ashford gibi bazı oyuncular, farklı karakterlerle birkaç sezonda karşımıza çıkabiliyor.

15.Alias Grace (2017) – IMDB Puanı 7.7

Oyuncular: Sarah Gadon, Edward Holcroft, Rebecca Liddiard, Zachary Levi, Kerr Logan, David Cronenberg, Anna Paquin, Paul Gross

19. yüzyılda Kanada'da geçen altı bölümlük mini dizi "Alias Grace", hizmetçi olarak çalıştığı evdeki insanları öldürmekle suçlanan Grace'i ve onu incelemeye gelen bir psikiyatristi anlatıyor. Başrolündeki Sarah Gadon'ın başarılı oyunculuğuyla dikkat çeken bu gizemli dizinin gergin ama merak uyandıran anlatım tarzı tek bir günde tamamını izlemenize neden olacak.

En İyi Polisiye Diziler 2022

Tüm Zamanların En İyi Bilim Kurgu Dizileri

Bize Anti-Kahramanları Sevdiren Dizi ve Filmler

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri
Mayıs Ayı Dizi Önerileri

Mayıs Ayı Dizi Önerileri

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi İncelemesi

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler