Cillian Murphy'nin En İyi 15 Filmi

Başrolünde yer aldığı “Oppenheimer” filmi ile En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar Ödülü almasına kesin gözüyle bakılan Cillian Murphy'nin en iyi filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
1 Ağustos 2023 Salı 13:01 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Cillian Murphy'nin En İyi Filmleri

Cillian Murphy Kimdir?

Cillian Murphy, 25 Mayıs 1976 doğumlu İrlandalı aktör ve müzisyen. Oyunculuk kariyerine tiyatroda başlayan Murphy, daha sonra televizyon ve sinema dünyasına adım attı. Başarılı ve çok yönlü bir aktör olarak tanınıyor.

Cillian Murphy, büyük çıkışını 2002 yılında Danny Boyle'un yönettiği "28 Days Later" adlı zombi korku filmiyle yaptı. Bu filmdeki performansı, ona geniş bir izleyici kitlesi kazandırdı. Ardından "Red Eye" (2005), "Batman Begins" (2005), "The Wind That Shakes the Barley" (2006) ve "Inception" (2010) gibi önemli filmlerde başarılı roller üstlendi. En büyük ününü ise "Peaky Blinders" (2013-2022) dizisi ile kazandı.

Uzun bir süre kötü adam rollerinin aranan yüzü olan Cillian Murphy, hem dramatik hem de aksiyon türündeki yapımlarda gösterdiği başarılı performansları sayesinde eleştirmenler ve izleyiciler tarafından sevilen bir aktör haline geldi. Oyunculuğunun yanı sıra müzikle de ilgilenen Cillian Murphy, The Sons of Mr. Greengenes gibi rock gruplarında solistlik ve gitaristlik de yaptı.


Cillian Murphy'nin Filmleri:

1. Oppenheimer (2023) – IMDB Puanı

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Cillian Murphy, Florence Pugh, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Rami Malek, Josh Hartnett, Benny Safdie

Christopher Nolan'ın yönettiği ve senaryosunu kaleme aldığı "Oppenheimer" filmi, bilim insanı ve atom bombasının babası olarak bilinen J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu alıyor. Oppenheimer'ın akademik gençlik yıllarından başlayıp atom bombasının yaratımına ve sonrasında gelen davalara dek uzanan süreci izlediğimiz "Oppenheimer" filmi, Kai Bird ve Martin Sherwin imzalı, Pulitzer ödüllü "American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer" isimli kitaptan sinemaya uyarlanan bir biyografi. Cillian Murphy, filmde Robert Oppenheimer'ı canlandırarak başrolde yer alıyor ve başarılı performansıyla pek çok ödüle layık görülmesi bekleniyor. Bu listede de görebileceğiniz gibi Cillian Murphy ve Christopher Nolan, daha önce pek çok projede birlikte çalıştı; ancak ilk kez bir Nolan filminde Murphy, başrolde yer alıyor.


2. 28 Days Later (2002) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Danny Boyle

Oyuncular: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston, Alex Palmer, Brendan Gleeson, Bindu De Stoppani

Alex Garland'ın yazıp, Danny Boyle'un yönettiği "28 Days Later", bir zombi filminin ne olabileceğini yeniden tanımladı. Jim, hastanede uyandığında Londra'nın ürkütücü bir şekilde terk edilmiş olduğunu fark eder. Ancak o kadar da yalnız olmadığını kısa sürede görür. İkonik açılış sahnesiyle ünlenen "28 Days Later" filmi, zamanla bir külte dönüştü. Bu dinamik ve görsel olarak güçlü zombi korku filmini, bir an önce "İzlediğim Filmler" listenize dahil etmelisiniz. Yapım, "28 Weeks Later" (2007) ile devam etti. Ayrıca "28 Months Later" isimli üçüncü bir filmin de gelmesi planlanıyor.


3. Batman Begins (2005) – IMDB Puanı 8.2

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Christian Bale, Michael Caine, Ken Watanabe, Liam Neeson, Katie Holmes, Gary Oldman, Cillian Murphy, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Rutger Hauer, Mark Boone Junior

DC evreninin en sevilen süper kahramanlarından Batman'in hikayesini ele alan Christopher Nolan, üçlemenin ilk filmi "Batman Begins" ile neredeyse süper kahraman filminden ziyade bir gerilim-aksiyon draması yarattı. "Batman Begins" filminde, çocuk yaşta ailesinin ölümüne tanık olan Bruce Wayne, adaletsizlikle yüzleşmek için savaşma sanatını öğrenir. Batman olarak Gotham'a döndüğünde, şehri yok etmek isteyen gizli bir topluluğu durdurmak zorundadır. Cillian Murphy, "Batman Begins"te olduğu gibi Batman üçlemesinin sonuncusu olan "The Dark Knight Rises" filminde de Dr. Jonathan Crane karakterini canlandırıyor.


4. Inception (2010) – IMDB Puanı 8.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Marion Cotillard, Cillian Murphy, Ken Watanabe, Tom Hardy, Dileep Rao, Michael Caine

Hatırlayanlar vardır; bir zamanlar o kadar çok "rüya" temalı film ve dizi çekiliyordu ki bir noktada bu konuda anlatılabilecek tüm hikayeleri tükettiğimizi düşünüyorduk. Tam da o dönemde Christopher Nolan, "rüya" temasının, bilim kurguyla harmanlandığı ve oldukça orijinal bir şekilde işlendiği kompleks bir filmle karşımıza çıkarak hepimizi şaşırttı. Rüya paylaşımı teknolojisini kullanarak kurumsal sırları çalan Cobb'a, bir fikri, rüyalarına gireceği bir CEO'nun zihnine yerleştirme görevi verilir, ancak trajik geçmişi projeyi ve ekibini felakete doğru sürüklemektedir. "Inception", En İyi Sinematografi dahil dört dalda Oscar kazandı.


5. A Quiet Place Part II (2021) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: John Krasinski

Oyuncular: Emily Blunt, Cillian Murphy, John Krasinski, Djimon Hounsou

2018 yapımı çok sevilen "A Quiet Place" filminin devamı olan "A Quiet Place Part II" da Abbot Ailesi, uzaylıların yaşanamaz hale getirdiği dünyada hayatta kalmaya çalışmaktadır. Evlerini terk etmek zorunda kalan aile, bilinmeyene doğru maceraya atılarak, yollarını bulmalıdır. Bu süreçte karşılarına çıkan tanıdık bir yüz olan Emmett, onlara destek mi olacaktır, yoksa köstek mi? Cillian Murphy, Emmett rolü ile filmde çok katmanlı ve içten içe sempatimizi ve empatimizi kazanabilecek bu karakteri tüm samimiyetiyle canlandırıyor.


6. Dunkirk (2017) – IMDB Puanı 7.8

Yönetmen: Christopher Nolan

Oyuncular: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Tom Hardy, Aneurin Barnard, Harry Styles, Cillian Murphy, Kenneth Branagh, Mark Rylance, Damien Bonnard, Jack Lowden

Belçika, İngiliz İmparatorluğu ve Fransa'dan gelen müttefik askerler, Fransa'nın Dunkirk Limanı'nda Alman Ordusu tarafından kuşatılır ve bir yandan savaş devam ederken tahliye edilmeye çalışılırlar. 2. Dünya Savaşı'nın en şiddetli muharebelerinden birini yansıtan "Dunkirk" filmi, Christopher Nolan'ın kendine özgü anlatım teknikleriyle oldukça sıra dışı bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Nolan'ın senaryosunu da yazdığı "Dunkirk", En İyi Film Kurgusu, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Ses Miksajı dallarında Oscar kazanırken, En İyi Müzik, En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi ve En İyi Prodüksiyon Tasarımı kategorilerinde de adaylık elde etti.


7. The Wind That Shakes the Barley (2006) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Cillian Murphy, Padraic Delaney, Liam Cunningham

Bir savaş draması olan "The Wind That Shakes the Barley" filminde, İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın arka planında, iki kardeş İngiliz kuvvetlerine karşı gerilla savaşı vermektedir.


8. Red Eye (2005) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Wes Craven

Oyuncular: Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox

Gerilim türündeki "Red Eye" filminde bir kadın, rutin bir uçuş sırasında bir yabancı tarafından kaçırılır. Babasının öldürülme ihtimaliyle tehdit edilen kadın, kendisini kaçıran kişiye siyasi bir suikastte yardım etmek için bir komplonun içine çekilir.


9. The Party (2017) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Sally Potter

Oyuncular: Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Cillian Murphy, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer

Komedi ve dram türündeki "The Party" filminde, Janet yeni terfisini kutlamak için bir parti düzenler, ancak konuklar geldiğinde her şeyin planlandığı kadar sorunsuz gitmeyeceği anlaşılır.


10. Sunshine (2007) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Danny Boyle

Oyuncular: Cillian Murphy, Rose Byrne, Chris Evans, Cliff Curtis, Chipo Chung, Michelle Yeoh, Hiroyuki Sanada, Benedict Wong, Troy Garity, Mark Strong, Paloma Baeza

Gerilim ve bilim kurgu türlerindeki "Sunshine" filminde, uluslararası astronotlardan oluşan bir ekip, 2057 yılında ölmekte olan Güneş'i nükleer füzyon bombasıyla yeniden ateşlemek üzere tehlikeli bir göreve gönderilir.


11. Girl with a Pearl Earring (2003) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Peter Webber

Oyuncular: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Cillian Murphy

Biyografi ve romantik dram türlerindeki "Girl with a Pearl Earring" filminde, ressam Johannes Vermeer'in evinde çalışan genç bir köylü kız, onun yetenekli asistanı ve en ünlü eserlerinden birinin modeli olur.


12. Intermission (2003) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: John Crowley

Oyuncular: Cillian Murphy, Kelly Macdonald, Colin Farrell, Shirley Henderson, Kerry Condon

Komedi, suç ve dram türlerindeki "Intermission" filminde, Dublin'de yaşayan bir grup insanın, aşk, açgözlülük ve şiddetle kesişen üzücü derecede komik hikayelerini izliyoruz.


13. Breakfast on Pluto (2005) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Neil Jordan

Oyuncular: Cillian Murphy, Morgan Jones, Eva Birthistle

Komedi ve dram türlerindeki "Breakfast on Pluto" filminde, 1970'lerde genç bir trans kadın olan Patrick "Kitten" Braden, kısmen annesini aramak için kısmen de cinsiyet kimliği, kasabasının anlayışının ötesinde olduğu için İrlanda'daki evini terk ederek Londra'ya gider. Kitten rolünde karşımıza çıkan Cillian Murphy'i, alıştığımız rollerinden farklı bir karakter ile görmek oyuncunun çok yönlü yeteneğini takdir etmemizi sağlıyor.


14. The Delinquent Season (2018) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Mark O'Rowe

Oyuncular: Cillian Murphy, Laoise Murray, Catherine Walker, Andrew Scott

Romantik dram türündeki "The Delinquent Season" filminde, çocukları olan iki evli çift, sadakat konusunda sorun yaşamaya başlar.


15. Peaky Blinders (2013-2022) – IMDB Puanı 8.8

Yaratıcı: Steven Knight

Oyuncular: Cillian Murphy, Paul Anderson, Sophie Rundle, Helen McCrory, Ned Dennhy, Finn Cole, Natasha O'Keeffe

"Peaky Blinders" dizisi, Cillian Murphy'nin en iyi filmleri listemize bir istisna olarak giriyor. Çünkü "Peaky Blinders", o kadar ünlendi ve başrolündeki Cillian Murphy'nin yükselişine o kadar destek oldu ki listemizde yer vermesek olmazdı. 1900'ler İngilteresinde geçen "Peaky Blinders", bir gangster ailesinin ve çetenin güçlü lideri Tommy Shelby'nin çevresinde ilerliyor. Cillian Murphy'nin başarılı oyunculuğu ve kostümleriyle oldukça ilgi toplayan dizi, uzun bir dönem sosyal medya gündeminden düşmedi.


Oppenheimer Filmi İncelemesi

Christopher Nolan'ın Yönettiği En İyi Filmler

Netflix'teki En İyi Dönem Dizileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Fly Me To The Moon” Filmi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri