Ayvalık Uluslararası Film Festivali 2023 Yılı Seçkisi

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül 2023 tarihleri arasında yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde ses getiren yerli ve yabancı yapımlarını izleyiciyle buluşturuyor. Açılışını Cannes Film Festivali'nde yarışan “May December” ile yapan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin 2023 yılı seçkisini inceledik.

ABONE OL
29 Ağustos 2023 Salı 17:19 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nden Öneriler

Ayvalık Uluslararası Film Festivali:

Seyir Derneği tarafından Azize Tan direktörlüğünde, Fatih Özgüven danışmanlığında hazırlanan Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül 2023 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Yılın merakla beklenen, dünya festivallerinde ses getiren yerli ve yabancı yapımlarını izleyiciyle buluşturan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin açılışını, 2023 Cannes Film Festivali'nde ana yarışmada dünya prömiyerini yapan Todd Haynes imzalı "May December" yapıyor. Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmlerini inceledik.


Ayvalık Uluslararası Film Festivali Seçkisi:

May December (2023) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Natalie Portman, Julianne Moore, Piper Curda, Charles Melton, Cory Michael Smith

2023 Cannes Film Festivali'nde ana yarışmada dünya prömiyerini yapan Todd Haynes imzalı "May December", dram türünde bir film. Kötü şöhretli magazin aşklarının tüm ülkeyi sarmasından 20 yıl sonra, evli bir çift, geçmişleriyle ilgili bir film için araştırma yapmak üzere hayatlarına dahil olan bir aktris nedeniyle kendilerini baskı altında hissetmeye başlarlar.


Fallen Leaves, Sararmış Yapraklar (2023) – IMDB Puanı 7.5

Yönetmen: Aki Kaurismaki

Oyuncular: Alma Pöysti, Alina Tomnikov, Jussi Vatanen

2011 yılındaki "Umut Limanı" filminden sonra Altın Palmiye adayı olarak geri döndüğü 2023 Cannes Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan ve Jüri Ödülü'nü kazanan usta yönetmen Aki Kaurismaki'nin yirminci filmi "Fallen Leaves (Sararmış Yapraklar)", Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde izleyiciyle buluşuyor. Aki Kaurismaki'nin kendine özgü evreninde geçen "Fallen Leaves (Sararmış Yapraklar)" filmi, işten atılan süpermarket çalışanı Ansa ile inşaat işçisi ve iflah olmaz alkolik Holappa'yı bir karaoke barında bir araya getiriyor. Trajikomik bir aşk hikayesini tüm aksiliklere rağmen umutla anlatan film, seyirciye kendisini iyi hissettirecek bir finale doğru ilerliyor.


Monster, Canavar (2023) – IMDB Puanı 8.0

Yönetmen: Hirokazu Kore-eda

Oyuncular: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa

Dünya prömiyerini yaptığı 2023 Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo ve Kuir Palmiye ödüllerini alan, festival yolculuğuna Karlovy Vary Film Festivali'nde devam eden Hirokazu Kore-eda imzalı "Monster (Canavar)", önümüzdeki ay Toronto Film Festivali'nin ardından Ayvalık'ta izleyiciyle buluşuyor. "Arakçılar", "Kimse Fark Etmiyor", "Bebek Servisi" ve "Benim Babam, Benim Oğlum" gibi filmleriyle tanınan Kore-eda, yeni filminde seyirciyi eşini kaybetmiş bir anne oğul üzerinden zaman geçtikçe katmanları artan, her bir karakterin anlatımı ile gerçekliği değişen ve karmaşıklaşan bir hikaye ile buluşturuyor.


The Pot au Feu, Şeflerin Aşkı (2023) – IMDB Puanı 7.4

Yönetmen: Anh Hung Tran

Oyuncular: Juliette Binoche, Pierre Gagnaire, Jan Hammenecker

Dram ve romantik türlerdeki tarihi film "The Pot au Feu (Şeflerin Aşkı)", saygın bir aşçı olan Eugenie ile son 20 yıldır yanında çalıştığı iyi gurme Dodin'in hikayesini anlatıyor.


Das Lehrerzimmer, Öğretmenler Odası (2023) – IMDB Puanı

Yönetmen: İlker Çatak

Oyuncular: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau

İlker Çatak'ın, ilk gösterimi 2023 Berlin Film Festivali'nin Panorama bölümünde gerçekleşen bol ödüllü yeni filmi "Das Lehrerzimmer (Öğretmenler Odası)", öğrencilerinden birinin hırsızlık yaptığından şüphelenilince, olayın aslını öğrenmeye karar veren öğretmen Carla Nowak'ı merkezine alıyor. İdealleri ve okul sistemi arasında sıkışıp kalan öğretmenin eylemlerinin sonuçları onu yıkmakla tehdit eder.


Los Delincuentes, Kabahatliler (2023) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Rodrigo Moreno

Oyuncular: Daniel Elias, Esteban Bigliardi, Margarita Molfino

Arjantinli yönetmen Rodrigo Moreno imzalı "Los Delincuentes (Kabahatliler)", 2023 Cannes Film Festivali'ndeki ilk gösteriminin ardından "geleceğin kült filmlerinden olacak" şeklinde değerlendirildi. Moran ve Roman özgürlük ve macera peşindedir. Biri sıkıcı hayatına bir alternatif keşfederek bir soygun gerçekleştirirken, diğeri kendisine ait olmayan bir parayı saklar. Yeni suçlular olarak kaderleri, onları, bir araya getirecektir.


The Old Oak, Umudumu Kaybetme (2023) – IMDB Puanı 6.9

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Trevor Fox, Debbie Honeywood, Neil Leiper

Dram türündeki "The Old Oak (Umudumu Kaybetme)" filmi, Kuzeydoğu İngiltere'de, maden ocakları kapandıkça insanların topraklarını terk ettiği bir köyde kalan son pub olan The Old Oak'ın geleceğini konu alıyor. Evlerin ucuz ve müsait olması burayı Suriyeli mülteciler için ideal bir yer haline getiriyor.


Inshallah Walad, İnşallah Erkek Olur (2023) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Amjad Al Rasheed

Oyuncular: Mouna Hawa, Hitham Omari, Yumna Marwan

Dram türündeki "Inshallah Walad (İnşallah Erkek Olur)" filmi, 2023 Cannes Film Festivali'ne seçilen ilk Ürdün filmi olarak tarihe geçti. Kocasının ani ölümünün ardından sadece bir kızı olduğu için sahip olduğu her şeyde ailesinin hakkı olduğunu öğrenen Nawal'ın hak mücadelesini anlatan "Inshallah Walad (İnşallah Erkek Olur)" filmi, Nawal'ın yaşadığı toplumda erkek çocuk sahibi olmanın önemini gözler önüne seriyor.


Les Filles d'Olfa, Dört Kız Kardeş (2023) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Kaouther Ben Hania

Oyuncular: Eya Chikhaoui, Tayssir Chikhaoui, Zine El-Abidine Ben Ali

Belgesel türündeki "Les Filles d'Olfa (Dört Kız Kardeş)" film, Cannes Film Festivali'nden Golden Eye ödülüyle döndü. Dört kızından ikisi Libya'ya IŞİD için savaşmaya giden Olfa'yı odağına alan film, etkileyici bir belgesel drama. Olfa ve kaybolan kızlarını profesyonel oyuncular, geride kalan iki kız kardeşiyse kendileri canlandırıyor. Film, bir ailenin yaşadığı travmaları ve hatıraları gözler önüne seriyor.


How to Have Sex, Nasıl Seks Yapacağız? (2023) – IMDB Puanı 6.8

Yönetmen: Molly Manning Walker

Oyuncular: Mia McKenna-Bruce, Shaun Thomas, Lara Peake

Dram türündeki "How to Have Sex (Nasıl Seks Yapacağız?)" filmi, Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterildi ve bu bölümün En İyi Film Ödülü'nü kazandı. Üç İngiliz genç kız, hayatlarının en güzel yazını geçirecekleri bir tatile çıkarlar; içki içer, kulüplere gider ve takılırlar. Ancak bir yandan akran zorbalığı, kalp kırıklıkları ve cinsel taciz gibi karanlık noktalara da giderler.


Narcosis, Vurgun Yemek (2022) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Martijn de Jong

Oyuncular: Thekla Reuten, Fedja van Huet, Sepp Ritsema

İlk gösterimini Selanik Film Festivali'nde yapan ve geçen yıl Hollanda'nın Oscar adayı seçilen yazar-yönetmen Martijn de Jong'un dokunaklı filmi "Narcosis (Vurgun Yemek)" filmi, Ayvalık'ta yönetmenin katılımıyla sinemaseverlerle buluşuyor. "Narcosis (Vurgun Yemek)" filmi, bir aile trajedisiyle sarsılan ve bununla kendine özgü bir şekilde başa çıkmak zorunda kalan genç bir aileyi konu alıyor.


Il sol dell'avvenire, Güzel Günler (2023) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Nanni Moretti

Oyuncular: Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando

Komedi ve dram türlerindeki "Il sol dell'avvenire (Güzel Günler)" filminde, bir yönetmen, ailesiyle olan ilişkisi ve SSCB'nin 1956'da Macaristan'ı işgalinin İtalyan Komünist Partisi üzerindeki etkisini konu alan son filmiyle mücadele etmektedir.


Le Livre des Solutions, Çözümler Kitabı (2023) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Michel Gondry

Oyuncular: Pierre Niney, Blanche Gardin, Frankie Wallach

Michel Gondry'nin sekiz yıl sonra çektiği ve 2023 Cannes Film Festivali Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yapan filmi "Le Livre des Solutions (Çözümler Kitabı)", yaratıcılığını baskılayan şeytanlarını yenmeye çalışan bir yönetmeni takip ediyor.


A Good Person, Yeniden Başla (2023) – IMDB Puanı 7.0

Yönetmen: Zach Braff

Oyuncular: Florence Pugh, Morgan Freeman, Celeste O'Connor

Zach Braff'ın yazıp yönettiği "A Good Person (Yeniden Başla)" filmi, ölümcül bir kazaya karıştıktan sonra hayatı darmadağın olan Allison'ı merkezine alıyor.


80. Venedik Film Festivali'nde Dikkat Çeken Yapımlar

Eylül Ayı Film Önerileri

Eylül Ayı Dizi Önerileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

Mayıs Ayı Film Önerileri
Mayıs Ayı Film Önerileri

Mayıs Ayı Film Önerileri

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler
“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Bridget Jones'un Günlüğü 4” Filmi Hakkında Merak Edilenler

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler
Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Sevgilinizle Birlikte İzleyebileceğiniz En Romantik Filmler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri
Nisan Ayı Film Önerileri

Nisan Ayı Film Önerileri