Daha Sürdürülebilir Bir Dekorasyon İçin Neler Yapılabilir?

Çevre dostu dekorasyon kararları almak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Tarzınızdan ödün vermeden, yaşam alanınızı sürdürülebilir dekorasyon önerileriyle tasarlayabileceğiniz sekiz ipucunu bir araya getirdik.

YAZAR: Selen Okan Tanyeri
ABONE OL
7 Temmuz 2022 Perşembe 17:34 | Son Güncellenme:
14 dakika okunma süresi
Daha Sürdürülebilir Bir Dekorasyon İçin Neler Yapılabilir?

Son yılların en dikkat çekici kelimesi "sürdürülebilirlik" olabilir mi? Hayatımızın neredeyse tüm alanları içinde bu kelimeye rastlıyoruz. Modada sürdürülebilirlik, bahçede, evde, araç kullanımında, dekorasyonda... Özetle bizimle beraber her yerde! Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu'nun 1987 yılında yayınlamış olduğu ''Ortak Geleceğimiz'' adlı raporunda sürdürülebilirlik tanımı; gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama imkanlarını tehlikeye atmadan, şimdiki neslin kendi ihtiyaçlarını karşılaması olarak tanımlandı. Şu an içinde bulunduğumuz ortama baktığımızda ne yazık ki gelecek için değil, yarınımız için harekete geçmeliyiz. Ve "Gelecek için neler yapabiliriz?" sorusuna değil de, "Yarınımız için neler yapmalıyız?" sorusuna cevap aramalıyız. Kaynakların bilinçsiz kullanımı ve tüm bunların hızla tükenmesinin ardından tüm yükü yine doğaya bırakıyor ve kaynakların kendini yenilemesini bekliyoruz. Kaynakların kendini yenileyebilmesinin ise ancak sürdürülebilir bir yaşam modeliyle mümkün olacağını asla unutmamalıyız.

Dekorasyonda neler yapabiliriz?

Güzel bir mekan her zaman insana güzel bir enerji getirir. Daha mutlu, huzurlu ve yaratıcı olmamız için önemli bir etkendir. Mekan aydınlatmasından tutun da kullanılan renklere kadar, tasarlanan mekanın bizi bir çırpıda rahatlatma etkisine sahip olduğunu unutmayın. Bu sebepten dolayı da iyi tasarlanmış bir mekana girdiğiniz zaman hissedilen duygu, yüzde kocaman bir gülümsemeyle yansır. Bu detaylara dikkat ederken çevreye ve yaşama katkıda bulunmalıyız! Dünya "sürdürülebilirlik" kelimesi ile yeniden ve ileri dönüşüme bu kadar önem verirken buna kulaklarımızı kapatmamız imkansız. Peki her yerde duyduğumuz bu kelime hayatımıza nasıl dokunabilir, sürdürülebilir dekorasyon için neler yapabiliriz? Eskiyi kullanmak mı? Çöpleri karıştırmak mı? Gözünüzde canlanan bu görüntüleri silmekle işe başlayabiliriz. Sürdürülebilir dekorasyon; evinizi, çevreye zarar vermek yerine, fayda sağlayacak şekilde dekore etme sürecidir. Elbette zamanla eski eşyalarınızı farklı stillerle revize etmek isteyebilirsiniz. Bu noktada da bu eşyaları ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak dönüşümü tamamlayabilirsiniz. Tüketiciler satın alma kararlarının çevreyi nasıl etkilediği konusunda daha bilinçlendikçe, sürdürülebilir dekorasyon da son yıllarda en popüler trendler arasında yerini aldı. Hatta sanat eserlerinde de geri dönüşüm malzemeleri ile yapılan eserler evlerde yerini almaya başladı. Yapılan araştırmalara göre dünyada, her yıl düzenli depolama alanlarına dokuz milyon ton mobilya eklendiğini biliyor musunuz? Tüketiciler, bu büyüyen atık sorununa karşı akıllıca davranarak, daha sürdürülebilir bir alan için harekete geçiyor. Daha önce sevilen parçaları yeniden kullanmayı ve ileri dönüştürmeyi tercih ediyor. Geri dönüşüm, var olan ürünün belirli işlemler sonucu dönüşmesiyken, ileri dönüşüm ise ürünün revize edilerek yeniden kullanılabilmesidir. İşte bu noktada da sosyal medyada "kendin yap" videoları devreye giriyor. Bu fikir dünyası gerçekten derya deniz, öyle farklı fikirlerle karşılaşıyorsunuz ki, denememek imkansız! Çevre dostu ve sürdürülebilir bir ev yaratmak için sizi sekiz ipucu ile buluşturmak istiyorum. Bu sayede daha güzel ve çevre dostu bir ev tasarlayabilirsiniz.

1. Eski favori parçalarınıza ufak dokunuşlarda bulunun

Genel olarak her mevsim ev dekorasyonunda yenilikler yapmak isteriz. Bu bazen yeni bir obje olabilir, bazen de yeni bir yastık! Farklı dokunuşlar, renkler işin içine girdiği zaman yaşam alanlarında güzel bir etki yaratır. Bu sezon ise yeniden dekore etmek için hemen yeni bir mağazaya koşmak yerine sürdürülebilir dekorasyon için harekete geçmeye ne dersiniz? Elinizdeki eşyaları yeniden değerlendirebilirsiniz. Mesela yeni bir yastık kılıfı yerine en sevdiğiniz koltuk örtüsünden kılıflar tasarlayabilirsiniz. Pencere önü çiçeklerine yeni bir saksı almak yerine, kenarda duran eski saksıları beton efektli boyayla yenileyebilirsiniz. Özetle elinizde olan eşyalara ufak dokunuşlarla yeniden bir kimlik kazandırabilirsiniz; deponuzda yer alan kullanılmayan eşyaları bu fikirle tekrar gözden geçirin.

2. Yerel veya el yapımı ürünler tercih edin

Son yıllarda online alışverişin artışıyla ulaşım ve bunun çevreye verdiği zararı düşünerek daha planlı alışveriş yapmalısınız. Yeni ürün satın alırken karbon ayak izinizi azaltmaya yardımcı olmanın harika bir yolu, yerel ve el yapımı alışveriş yapmaktır. Bu yalnızca küresel ulaşımdan kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yerel ekonomiyi de canlandırmaya yardımcı olur. Aradığınız bir şeyi bulmak için bölgenizdeki küçük işletmelere, zanaat fuarlarına ve vintage mağazalarına göz atın.

3. Dikkatli alışveriş yapın

İhtiyaç listenizi belirleyin ve not alın. İçinizden de "Bunu neden satın almalıyım?" sorusuna ikna edici bir cevap hazırlamalısınız. İhtiyacınız olan ve gelecek yıllar boyunca kullanacağınız şeyleri satın aldığınızdan emin olmak için satın alma kararlarınızı bu soruyla yavaşlatabilirsiniz. Alışveriş çoğu zaman terapi etkisiyle stresi azaltmak için harika bir yol olsa da, çevre dostu bir seçim olmadığını unutmayın. Kendinize şu soruları sorun: "Bunu ne için kullanacağım?", "Kaliteli bir ürün mü?", "Buna kesinlikle ihtiyacım var mı yoksa sadece satın almak için mi alıyorum?", "Evimde buna yer var mı?", "Bunu ileride başka bir şeye dönüştürebilir miyim?"

4. Plastikten uzak durun!

Her ürün dünyada farklı sürelerde yok oluyor. Geri dönüştüğünü düşündüğümüz kağıt havlu bile aslında dönüşemeyenler arasında yer alıyor. Bu sebepten dolayı kullandığınız malzemeyi tanımalısınız. Plastik mesela... Plastiğin ayrışmasının binlerce yıl sürebileceği göz önüne alındığında, daha sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşamak isteyen herkes, plastiklerden olabildiğince uzak durmalıdır. Ev dekorasyonunda da kullandığımız birçok eşyada plastik olduğunu öğrenmek sizi şaşırtabilir. Polyester elyaf, epoksi ve hatta parıltılı dokular... Plastik, bugünlerde her şeyin içinde görünüyor ve evinizin sürdürülebilir olmasını sağlamanın en iyi yolu, yalnızca doğal malzemelerden yapılmış ev dekor ürünlerini kullanmak olacaktır. İster bir bambu saklama kutusu, ister bir cam duvar dekoru satın alın, tamamen doğal malzemeler olmasına dikkat edin.

5. Eko-etiketler arayın

Son yıllarda çevre bilinci oluşan birçok firma da üretim aşamalarının çevreye duyarlı olduğunu belirtiyor. Bu aşamaları da tüketiciye aktarırken ürünlerinin geri dönüşüm malzemelerinden olduğunu belirten eko- etiketleri eklemeyi ihmal etmiyorlar. Satın aldığınız ürün hakkında iyi hissetmenin ve çevreye zarar veren şirketlere para vermediğinizden emin olmanın harika bir yolu.

6. Yeşillikleri çoğaltın

Sürdürülebilir ev dekorasyonunda bitkiler de olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. İç mekanda kullanabileceğiniz bitkileri seçerken havayı temizleme özelliği olan türleri tercih edebilirsiniz. Bakım konusunda kendinizi denemek için bir-iki bitki ile işe başlamalısınız. Baktınız bu konuda ustalaşıyorsunuz o zaman eve daha fazla bitki alabilirsiniz. Bitkiler bulunduğu ortama göre ihtiyaçlarını sizlere aktarır. Susuz kaldığını, vitamine ihtiyacı olduğunu yapraklarının farklılaşmasıyla hemen tespit edebilir ve anında müdahale ile bitkinizi kurtarabilirsiniz. Bazı bitkiler kökten ayırma ile çoğaltılabilir. Bu türleri tercih ederseniz evinizde farklı odalarda da yavru bitkiler yetiştirebilirsiniz.

7. Büyük resme odaklanın

Ev dekorasyonunda eşyaların kölesi olmaktan uzaklaşın, sadeleşin. Sahip olduklarınızı değerlendirin ve revize işlemler yaparken, her oda için odak noktanızı belirleyin. Ev tasarımı bir yandan da sizi yansıtır. Ne kadar karışık bir ruh haline sahipseniz o evde o kadar fazla eşya var demektir. Sadeleştikçe hayatınızda bir düzen olur. Bunu destekleyen detaylarla da daha yaşanabilir alanlara sahip olabilirsiniz.

8. Kiralamaya ne dersiniz?

Yukarıda sıraladığımız, yenileme, ileri dönüşüm gibi maddeler elektronik eşyalar için geçerli olamıyor, evet haklısınız. Bu noktada da her sene yeni bir ürün alıp teknolojiyi takip etmek yerine kiralamaya ne dersiniz? Çeşitli uygulamalar üzerinden televizyondan telefona, mutfak aletlerinden spor ürünlerine kadar kiralama yapabilirsiniz. Bu sayede hem teknolojiyi takip edebilir hem de çevreye duyarlı olmaya devam edebilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Lancome x Hazal Kaya Daveti
Lancome x Hazal Kaya Daveti

Lancome x Hazal Kaya Daveti

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler
Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler

Merve Mermer Hakkında Bilinmeyenler

Belçim Bilgin Hakkında Bilinmeyenler
Belçim Bilgin Hakkında Bilinmeyenler

Belçim Bilgin Hakkında Bilinmeyenler

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

27 Aralık Yengeç Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Şubat Kova Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı
Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı

Mercedes Benz'in Yeni E-Serisi Lansmanı

11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

11 Ocak Oğlak Burcu Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

Ocak Ayı Burç Yorumları
Ocak Ayı Burç Yorumları

Ocak Ayı Burç Yorumları

Saat&Saat ile Mutlu Yıllar
Saat&Saat ile Mutlu Yıllar

Saat&Saat ile Mutlu Yıllar

2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı
2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

2024 Altın Küre Ödülleri: Kazananlar ve Kırmızı Halı

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?
10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

10 Mart Balık Yeni Ayında Burçları Neler Bekliyor?

Nasıl Vegan Oldum?
Nasıl Vegan Oldum?

Nasıl Vegan Oldum?