Yemek Seçen Çocuğunuz İçin 16 Faydalı İpucu

Yemek seçme sorunu nasıl çözülür? Yemek seçmek neden olur? Çocuklara abur cubur nasıl Bıraktırılır? Özellikle çocuğunuzun yiyecek tercihlerini genişletmenin etkili ve güvenli yollarından emin değilseniz yemek seçici olan çocuklarla uğraşmak yorucu olabilir. Çocuğunuz yemek seçiyorsa bu 16 faydalı ip ucunu takip edin.

YAZAR: Taylan Kümeli
ABONE OL
22 Ekim 2021 Cuma 14:57 | Son Güncellenme:
18 dakika okunma süresi
Yemek Seçen Çocuğunuz İçin 16 Faydalı İpucu

Çocuğunuza yeni yiyecekler denemesi için verilen mücadelede yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak birçok ebeveyn aynı sorunu yaşıyor. Çocukların çoğu yemek seçiyor.

Aslında araştırmalar, ebeveynlerin %50'sinin okul öncesi çağındaki çocuklarını seçici yiyiciler olarak gördüğünü bulmuştur.

Ayrıca yalnızca birkaç besinle sınırlı olan çocuklar, büyüyen vücutlarının gelişmesi için ihtiyaç duyduğu uygun miktarda ve çeşitlilikte besin alamama riski altındadır. İyi haber şu ki çocuğunuzu yeni yiyecekleri denemeye, kabul etmeye ve hatta bunlardan zevk almaya ikna etmenin birçok yolu var.

Yemek Seçen Çocuklar İçin Nasıl Bir Yol İzlemeli?

1. Tarifler ve Sunumlarla Yaratıcı Olun

Bazı çocuklar, belirli yiyeceklerin dokusu veya görünümünü sevmeyebilir.

Bu nedenle, çocuğunuza yeni yemekler denemesini sağlarken yiyecekleri çekici göstermek önemlidir.

Örneğin, çocuğunuzun en sevdiği parlak renkli smoothie'ye birkaç yaprak ıspanak veya lahana eklemek, yapraklı yeşillikleri tanıtmanın harika bir yoludur.

Biber, havuç, soğan ve mantar gibi doğranmış sebzeler, makarna sosları, pizza ve çorba gibi çocuk dostu tariflere kolaylıkla eklenebilir.

Yiyecekleri çocuklara daha iştah açıcı göstermenin bir başka yolu da onları eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde sunmaktır, örneğin taze meyve ve sebzeleri eğlenceli şekillere dönüştürmek için yıldız kurabiye kalıpları kullanmak.

2. Çocuğunuza Rol Model Olun

Siz farkında olmasanız da, çocuklarınız yemek seçimlerinizden etkilenir.

Çocuklar, başkalarının yeme davranışlarını izleyerek yiyecekleri ve yiyecek tercihlerini öğrenirler.

Aslında araştırmalar, küçük çocukların etraflarındaki diğerleri de yemek yerken yeni yiyecekleri kabul etme olasılıklarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.

160 ailede yapılan bir araştırma, ebeveynlerin atıştırmalık olarak sebze ve akşam yemeğinde yeşil salata tükettiğini gözlemleyen çocukların, bunu yapmayan çocuklara göre günlük meyve ve sebze önerilerini karşılama olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu.

Sebze gibi sağlıklı gıdaların tüketimini artırmayı, öğünlerde ve çocuğunuzun önünde atıştırmalık olarak tüketmeyi deneyin.

Sağlıklı beslenmeyi evinizde bir norm haline getirmek ve çocuklarınızın sizi besleyici gıdalar yerken izlemesine izin vermek, onları denemek için güven kazanmalarına yardımcı olabilir.

3. Küçük Lezzetlerle Başlayın

Ebeveynlerin, çocuklarını ihtiyaç duydukları kaloriyi almalarını sağlamak için doyurucu porsiyonlarla beslemek istemesi normaldir.

Bununla birlikte, yeni yiyecekler denerken, daha küçük porsiyon daha iyi olabilir.

Çocuklara büyük porsiyonlar vermek onları bunaltabilir ve porsiyon çok büyük olduğu için yemeği reddetmelerine neden olabilir.

Yeni yiyecekleri denerken, küçük bir miktarla başlayın ve daha çok tercih edilen diğer yiyeceklerden önce sunun.

Örneğin, çocuğunuzun en sevdiği lazanya yemeğinden önce denemesi için birkaç bezelye hazırlayın.

Küçük porsiyonla iyi giderlerse, normal porsiyon boyutuna ulaşılana kadar sonraki öğünlerde yeni yiyecek miktarını yavaşça artırın.

4. Çocuğunuzu Doğru Şekilde Ödüllendirin

Çoğu zaman, ebeveynler daha sonra bir tatlı ya da çikolata vaat ederek çocukları yeni bir yiyecek denemeye teşvik eder.

Ancak bu, gıda kabulünü arttırmanın en iyi yolu olmayabilir.

Dondurma, cips veya kola gibi sağlıksız yiyecekleri ödül olarak kullanmak, çocukların aşırı miktarda kalori tüketmesine ve aç olmadıklarında yemelerine neden olabilir.

Uzmanlar, gıda kabulünü teşvik etmek için gıda dışı ödülleri kullanmanın en iyisi olduğunu öne sürüyor.

Çocuklara onlarla gurur duyduğunuzu göstermek için sadece sözlü övgü kullanmak da bir yöntemdir.

Çıkartmalar, boya kalemleri, ekstra oyun süresi veya çocuğunuzun yemekten sonra oynamak için en sevdiği oyunu seçmesine izin vermek, yemeği kabul etmeyi teşvik etmek için kullanabileceğiniz yemekle ilgili olmayan ödüllere örnektir.

5. Gıda intoleranslarını dışlayın

Çocuklarda seçici beslenme yaygın olsa da, gıda intoleranslarını ve alerjileri de ekarte etmek iyi bir fikirdir.

Alerjilerde kızarıklık, kaşıntı ve yüzde veya boğazda şişme gibi belirgin semptomlar olsa da intoleransları tespit etmek daha zor olabilir.

Çocuğunuzun yemeyi reddettiği şeyleri bir günlüğe not ederek dikkat edin.

Çocuğunuz süt ürünleri, gluten veya turpgiller içeren yiyecekler gibi yiyeceklerden çekiniyorsa, gıda intoleransı ile ilgili hoş olmayan semptomlar yaşıyor olabilir.

Çocuğunuza herhangi bir şekilde mide bulantısı, şişkinlik veya hasta hissettiren yiyecekler olup olmadığını sorun ve cevabını ciddiye alın.

Çocuğunuzun gıda alerjisi veya intoleransı olabileceğini düşünüyorsanız, en iyi hareket tarzını tartışmak için çocuğunuzun doktoru ile konuşun.

6. Sorumluluğun Siz Olduğunu Unutmayın

Çocuklar çok ikna edici olabilir, bu nedenle ebeveynlerin kontrolün kendilerinde olması gerektiğini hatırlamaları önemlidir.

Seçici yiyiciler, ailenin geri kalanı başka bir şey yiyor olsa bile, genellikle belirli yemekler ister.

Çocukların yemek boyunca oturmasını ve tabaktaki farklı tatlar, dokular ve tatlar hakkında onlarla konuşmasını sağlayın.

Çocuğunuzun hem yeni hem de zaten zevk aldığı yiyecekleri içeren bir yemek sunmak, taleplerine tamamen boyun eğmeden kabulü teşvik etmenin en iyi yoludur.

7. Yemek Planlama ve Pişirmeye Çocuklarınızı Dahil Edin

Çocukların yemeğe olan ilgilerini artırmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, onları yemek pişirmeye, alışverişe ve yemek seçimine dahil etmektir.

Çocukları markete götürmek ve denemek istedikleri birkaç sağlıklı ürünü seçmelerine izin vermek, yemek zamanını eğlenceli ve heyecanlı hale getirebilir ve aynı zamanda onlara güven verebilir.

Çocukların, ürünleri yıkamak, soymak veya yiyecekleri tabaklara yerleştirmek gibi yaşlarına uygun güvenli görevleri tamamlamalarını sağlayarak yemek ve atıştırmalıkları bir araya getirmenize yardımcı olun.

Araştırmalar, yemek hazırlamaya dahil olan çocukların, genel olarak sebze ve kalori tüketme olasılığının, olmayanlara göre daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, yaşamlarının geri kalanında kullanabilecekleri bir beceri geliştirmelerine yardımcı olacaksınız - sağlıklı yemekler hazırlamak.

8. Yemek Seçen Çocuğunuza Karşı Sabırlı Olun

Çocuklar, özellikle yemek tercihleri söz konusu olduğunda, hayatın her alanında sabırlı olmayı gerektirir.

Ebeveynler, seçici yiyiciler olarak kabul edilen çocukların çoğunun bu kaliteyi birkaç yıl içinde aştığını bilerek rahat etmelidir.

4.000'den fazla çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, seçici yeme prevalansının 3 yaşında %27,6, 6 yaşında ise sadece %13.2 olduğunu buldu.

Araştırmalar ayrıca, çocuğunuza yiyecek tüketmesi için baskı yapmanın, seçiciliği artırabileceğini ve çocuğunuzun daha az yemesine neden olabileceğini düşündürmektedir.

Seçici bir yiyiciyle uğraşmak yorucu olsa da, çocuğunuzun alımını artırmaya ve yiyecek tercihlerini genişletmeye çalışırken sabır çok önemlidir.

9. Yemek Zamanını Eğlenceli Hale Getirin

Yemek yerken eğlenceli ve baskısız bir ortam yaratmak, seçici bir yiyiciyle uğraşırken çok önemlidir.

Çocuklar havada gerginlik olduğunu hissedebilir, bu da onların kapanmalarına ve yeni yiyecekleri reddetmelerine neden olabilir.

Çocukların, özellikle de küçük çocukların, yiyecekleri hayal kırıklığına uğratmadan dokunarak ve tadarak keşfetmesine izin verin.

Çocukların yemeğini bitirmesi veya yeni bir malzemeyi tatması beklediğinizden daha uzun sürebilir ve destekleyici olmak, kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olacaktır.

Yemeği eğlenceli bir şekilde sunmak, çocuğunuzun yemeğe ilgi duymasını sağlamanın başka bir yoludur.

Yemekleri şekiller veya figürler halinde düzenlemek, yemek zamanına gülümseme getirecektir.

10. Yemek Sırasında Dikkat Dağıtan Şeyleri Kesin

Ebeveynler, yemek ve ara öğünlerde çocukları için dikkat dağıtıcı olmayan bir ortam oluşturmalıdır.

Çocuğunuzun yemek zamanı TV izlemesine veya oyun oynamasına izin vermek cazip gelse de, seçici yiyiciler için iyi bir alışkanlık değildir.

Yemek veya atıştırmalık servis ederken çocukları daima yemek masasına oturtun. Bu, tutarlılık sağlar ve buranın oyun değil, yemek için bir yer olduğunu bilmelerini sağlar.

Çocuğunuzun rahat bir şekilde oturmasını sağlamak için yemek masasının karın hizasında olduğundan emin olun, gerekirse bir yükseltici koltuk kullanın.

Çocuğunuzun elindeki işe odaklanabilmesi için televizyonu kapatın ve oyuncakları, kitapları ve elektronik eşyaları bir kenara koyun.

11. Çocuğunuza Yeni Tatları Vermeye Devam Edin

Çocuğunuzun yeni yiyecekleri asla kabul etmeyeceğini düşünmenize rağmen, denemeye devam etmek önemlidir.

Araştırmalar, çocukların yeni bir yiyeceği kabul etmeden önce 15 kez kadar maruz kalmaya ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor.

Bu nedenle ebeveynler, çocukları belirli bir yemeği defalarca reddettikten sonra bile havlu atmamalıdır.

Çocuğunuza yeni besini, zaten sevdiği bir yemekle birlikte küçük bir miktar vererek tekrar tekrar maruz bırakın.

Yeni yemeğin küçük bir tadına bakın, ancak çocuğunuz tatmayı reddederse onu zorlamayın.

Zorlayıcı olmayan bir şekilde yeni gıdalara tekrar tekrar maruz kalmanın, gıda kabulünü teşvik etmek için en iyi yöntem olduğu gösterilmiştir.

12. Dikkatli Yeme Tekniklerini Kullanın

Çocuğunuzun dikkatli olmasını, açlık ve tokluk hislerine dikkat etmesini sağlamak, yemek yemeyi tercih etmenizde olumlu değişikliklere yol açabilir.

Bir çocuğa birkaç lokma daha yemesi için yalvarmak yerine, nasıl hissettiklerini sorun.

Karnında bir lokma daha yer var mı?gibi sorular. ya da "Bunun tadı sana lezzetli geliyor mu?" Çocuğa ne kadar aç oldukları ve yemeği nasıl deneyimledikleri konusunda bir bakış açısı verin.

Ayrıca çocukların açlık ve tokluk duygularıyla daha uyumlu hale gelmelerini sağlar.

Çocuğunuzun bir doyma noktasına sahip olduğuna saygı gösterin ve bu noktayı geçmesi için onu teşvik etmeyin.

13. Çocuğunuzun Tat ve Doku Tercihlerine Dikkat Edin

Tıpkı yetişkinler gibi, çocukların da belirli tatlar ve dokular için tercihleri vardır.

Çocuklarınızın ne tür yiyecekleri sevdiğini anlamak, onlara kabul etme olasılıklarının daha yüksek olduğu yeni yiyecekler sunmanıza yardımcı olabilir.

Örneğin, bir çocuk simit ve elma gibi gevrek yiyecekleri seviyorsa, daha yumuşak, pişmiş sebzeler yerine en sevdiği atıştırmalıkların dokusuna benzeyen çiğ sebzeleri tercih edebilir.

Çocuğunuz yulaf ezmesi ve muz gibi daha yumuşak yiyecekleri seviyorsa, pişmiş tatlı patates gibi benzer dokuya sahip yeni yiyecekler sunun.

Sebzeleri tatlıya düşkün biri için daha iştah açıcı hale getirmek için, havuç ve balkabağı gibi yiyecekleri pişirmeden önce biraz akçaağaç şurubu veya bal ekleyin.

14. Sağlıksız Atıştırmayı Azaltın

Çocuğunuz cips, şeker ve kola gibi sağlıksız yiyecekleri atıştırırsa, öğünlerdeki alımı olumsuz etkileyebilir.

Çocukların gün boyunca atıştırmalık yiyeceklerle doymalarına izin vermek, yalnızca yemek zamanı geldiğinde onları yemeye daha az meyilli hale getirecektir.

Gün boyunca her 2-3 saatte bir tutarlı zamanlarda sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar sunun.

Bu, çocukların bir sonraki yemeklerinden önce iştah geliştirmelerini sağlar.

Çocuğun yemeye başlamadan önce aşırı doymasını önlemek için dolgun içecekleri veya süt veya çorba gibi yiyecekleri yemeğin başında değil sonunda servis edin.

15. Arkadaşlarınızla Yemek Yemeyi Teşvik Edin

Tıpkı ebeveynler gibi, akranlar da bir çocuğun yiyecek alımını etkileyebilir.

Çocukların, daha maceracı yiyiciler olan kendi yaşlarındaki çocuklarla yemek yemeleri, yeni yiyecekleri denemek için daha motive olmalarına yardımcı olabilir.

Araştırmalar, çocukların diğer çocuklarla yemek yerken daha fazla kalori alma ve daha fazla yiyecek deneme olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.

Çocuğunuz ve arkadaşları için yemek yapıyorsanız, çocuğunuzun sevdiği yiyeceklerle birlikte birkaç yeni yiyecek eklemeye çalışın.

Diğer çocukların yeni yiyecekleri denemelerini izlemek, yemek seçen yiyicinizi de onları tatmaya teşvik edebilir.

16. Bir Uzmandan Yardım Alın

Çocuklarda seçici yemek yeme yaygın olsa da, daha ciddi bir soruna işaret edebilecek bazı uyarı işaretleri vardır.

Çocuğunuz yemek yerken bu kırmızı bayraklardan herhangi birini fark ederseniz, yardım için doktorunuzla iletişime geçin:

Çocuklara Özel Eğlenceli ve Pratik Organik Sağlıklı Tarifler

Çocukların Hayal Gücünü Geliştiren Birbirinden Renkli 5 Kitap Önerisi

Sezonun En Gözde 2021 İlkbahar/Yaz Çocuk Koleksiyonları

EN ÇOK OKUNANLAR

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Yazın Nereye Gitmeli? Hillside Beach Club'ın Yaz Programı
Yazın Nereye Gitmeli? Hillside Beach Club'ın Yaz Programı

Yazın Nereye Gitmeli? Hillside Beach Club'ın Yaz Programı

Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım
Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım

Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım

Pınar Tınç ile Çini Mürekkebi Resmi
Pınar Tınç ile Çini Mürekkebi Resmi

Pınar Tınç ile Çini Mürekkebi Resmi

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması
Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Four Seasons Hotel Sultanahmet'in Hıdırellez Kutlaması

Meri Krutzo'dan “Divinity” Koleksiyonu
Meri Krutzo'dan “Divinity” Koleksiyonu

Meri Krutzo'dan “Divinity” Koleksiyonu

Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier
Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier

Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie
Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin
Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin

Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin

Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw
Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw

Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw

Orkestra Şefi Nisan Ak ile Soru-Cevap
Orkestra Şefi Nisan Ak ile Soru-Cevap

Orkestra Şefi Nisan Ak ile Soru-Cevap

Nishane'nin X Koleksiyonu
Nishane'nin X Koleksiyonu

Nishane'nin X Koleksiyonu

Mercedes-Benz'in G Serisi İncelemesi
Mercedes-Benz'in G Serisi İncelemesi

Mercedes-Benz'in G Serisi İncelemesi