Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

MET Gala 2025'in Güzellik Görünümleri
MET Gala 2025'in Güzellik Görünümleri

MET Gala 2025'in Güzellik Görünümleri

15 dakika okunma süresi
Akdeniz Güneşinin Simgesi: Marbella'da İyi Yaşam Deneyimleri
Akdeniz Güneşinin Simgesi: Marbella'da İyi Yaşam Deneyimleri

Akdeniz Güneşinin Simgesi: Marbella'da İyi Yaşam Deneyimleri

7 dakika okunma süresi
Pelin Akil ile New York'ta Hayatın Ritmini Konuştuk
Pelin Akil ile New York'ta Hayatın Ritmini Konuştuk

Pelin Akil ile New York'ta Hayatın Ritmini Konuştuk

32 dakika okunma süresi
Yeni İnsanlarla Tanışma Korkusu Nasıl Yenilir?
Yeni İnsanlarla Tanışma Korkusu Nasıl Yenilir?

Yeni İnsanlarla Tanışma Korkusu Nasıl Yenilir?

10 dakika okunma süresi
Kıvırcık Saçları Yıpratmadan Boyamanın Yolları
Kıvırcık Saçları Yıpratmadan Boyamanın Yolları

Kıvırcık Saçları Yıpratmadan Boyamanın Yolları

9 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Haftanın İlham Rehberi: 5 Mayıs - 11 Mayıs
Haftanın İlham Rehberi: 5 Mayıs - 11 Mayıs

Haftanın İlham Rehberi: 5 Mayıs - 11 Mayıs

Balkon için En Dayanıklı Bitkiler ve Bakım İpuçları
Balkon için En Dayanıklı Bitkiler ve Bakım İpuçları

Balkon için En Dayanıklı Bitkiler ve Bakım İpuçları

Anneler Günü'nde Ona Sağlıkla “İyi ki Varsın” Deyin
Anneler Günü'nde Ona Sağlıkla “İyi ki Varsın” Deyin

Anneler Günü'nde Ona Sağlıkla “İyi ki Varsın” Deyin

İlk Buluşmada Kaçınılması Gereken Hatalar
İlk Buluşmada Kaçınılması Gereken Hatalar

İlk Buluşmada Kaçınılması Gereken Hatalar

Geçmişe Saygı, Geleceğe Yolculuk: J.C.R. Koleksiyonu
Geçmişe Saygı, Geleceğe Yolculuk: J.C.R. Koleksiyonu

Geçmişe Saygı, Geleceğe Yolculuk: J.C.R. Koleksiyonu

Baharın Müjdecisi Hıdırellez Ritüelleri
Baharın Müjdecisi Hıdırellez Ritüelleri

Baharın Müjdecisi Hıdırellez Ritüelleri

Hazal Filiz Küçükköse'den New York'ta İlham Veren Lansman Stili
Hazal Filiz Küçükköse'den New York'ta İlham Veren Lansman Stili

Hazal Filiz Küçükköse'den New York'ta İlham Veren Lansman Stili

Bvlgari'den Valenza'da Mücevher Sanatına Büyük Yatırım
Bvlgari'den Valenza'da Mücevher Sanatına Büyük Yatırım

Bvlgari'den Valenza'da Mücevher Sanatına Büyük Yatırım

Burcunuza Göre Evinizde Hangi Köşeyi Dönüştürmelisiniz?
Burcunuza Göre Evinizde Hangi Köşeyi Dönüştürmelisiniz?

Burcunuza Göre Evinizde Hangi Köşeyi Dönüştürmelisiniz?

Haftanın İlham Rehberi: 28 Nisan - 4 Mayıs
Haftanın İlham Rehberi: 28 Nisan - 4 Mayıs

Haftanın İlham Rehberi: 28 Nisan - 4 Mayıs

Padel Sporu Dünyayı Neden Bu Kadar Hızla Etkisi Altına Alıyor?
Padel Sporu Dünyayı Neden Bu Kadar Hızla Etkisi Altına Alıyor?

Padel Sporu Dünyayı Neden Bu Kadar Hızla Etkisi Altına Alıyor?

Hande Erçel Zarafetin Yeni Elçisi
Hande Erçel Zarafetin Yeni Elçisi

Hande Erçel Zarafetin Yeni Elçisi