Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

Son dönemde televizyon programlarında sıkça duyduğumuz mutfak terimleri adeta hayatımızın bir parçası haline geldi. Yalnızca şeflerin ve aşçıların kullandığı bu terimler şimdilerde birçoğumuzun dilinde. Bizler de bu terimlerin anlamlarını derleyerek kendi mutfağının şefi olmak isteyenler için bir rehber hazırladık. Böylece mutfakta yeni tarifler denerken, çevrenizde de havalı bir şef olarak anılmanız mümkün.

ABONE OL
30 Eylül 2021 Perşembe 12:20 | Son Güncellenme:
4 dakika okunma süresi
Mutfak Terimleri Nelerdir? Şeflerin Kullandığı Havalı Mutfak Sözlüğü ve Anlamları

DEEPFRY (dipfray)

Bu teknikte yiyecekler derin yağda kızartılır. Böylece yiyeceğin içindeki nişasta yumuşayarak ürünün daha yumuşak kalması sağlanır. Bu teknik genel olarak fritözlerde kullanılsa da derin bir tencere ya da tava ile de bu uygulamayı yapmak oldukça basittir. İçi yumuşak dışı çıtır olması tercih edilen tavuk, patates, soğan halkası ve hamur işlerinde genellikle bu teknik kullanılır. Son zamanlarda Masterchef izleyicileri bu terimi sıklıkla duymaktadır.

BLANCHING (blanch etmek)

Sebzelerin rengini kaybetmeden yarım pişirme (şoklama) yöntemine blanching ( blanch etme) denir. Özellikle yeşil sebzelerin görüntüsünü ve değerlerini kaybetmemesini sağlayan bu yöntemde sebzeler kaynar suya atılarak bir kaç saniye bekletildikten sonra hemen soğuk suya ya da buza alınır.

MANTOLAMA

Tavada pişirilen kırmızı, beyaz et ya da deniz ürünlerinin üzerine kaşıkla eritilmiş tereyağı atılarak ve sürekli tereyağı ile kaplanarak pişmesini sağlamaya mantolama denir. Bu teknikte pişen etler kurumadan daha yumuşak kalırken aynı zamanda tereyağı sayesinde oldukça lezzetlenmektedir.

MÜHÜRLEME

Özellikle etlerin arkalı önlü olarak yüksek ısıya maruz bırakılarak hızlı bir dış tabaka oluşturulması ve içlerinin sulu kalmasını sağlayan bu yöntem lezzetli ve besleyiciliğini koruyan yemek tarifleri için oldukça önemli.

AL DENTE

Bu terim makarnanın anavatanı İtalya'dan çıkmış olup onlar için makarnanın pişme şekli olarak kullanılsa da Türkçe'de az pişmiş dişe gelen anlamı taşımaktadır. sebze, bakliyat, hamur işlerinde hafif dişe gelen şeklinde pişirme tekniğine al dente denilebilir.

POŞE ETMEK

Poşe etmek yiyeceğin kaynama noktasına yakın (90-95 derece) suda pişirilme yöntemidir. Bu teknikte yiyecek bütünüyle sıvının içine girmeli ve asla kaynama noktasına gelmemelidir. Ocağın altı kısılarak derece düşürülebilir.

ÇEKTİRMEK

Özellikle sos yapımında kullanılan bu teknik kısık ateşte yiyeceğin içindeki sıvıyı buharlaştırarak ürünün yoğunlaştırılması anlamına gelir. Böylece daha konsantre bir yiyecek elde edilir.

BAĞLAMAK

Masterchef izleyenlerin sıklıkla duyduğu bu tabir, aslında terbiye etmekle eşdeğer düşünülebilir. Yoğurt, yumurta, un gibi ürünlerle yapılabileceği gibi tereyağı ile de yoğunlaştırma işlemi yapılabilir. Lezzetlerin birleşimine olanak sağlar.

TABAKLAMA

Ana ürün ve garnitürlerin belli bir kompozisyon ile tabağa eksiksiz yerleştirilmesine tabaklama denir. Yemeğin önce göze hitap etmesinin önemini bilenler tabaklamanın en az yemeği pişirmek kadar önemli olduğunu bilir.

BRUNOISE (fare dişi)

Fransızcada fare dişi anlamına gelen brunoise doğramak yiyeceklerin minik küpler halinde doğranmasına denir. minik minik ya da yemeklik doğrama yerine bu ifadeyi kullanmak bu işe daha hakim görünmenizi sağlayabilir.

Brokolinin İnanılmaz 7 Faydası! Brokoliyi Sevdirecek Muhteşem Salata Tarifi...

Sağlıklı Kahvaltı Tarifleri

Sonbahara Hazırlayan Detoks Tarifleri

Vegan Kahvaltı Tarifleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti
Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

Boyner İstinyePark İstanbul Mağaza Daveti

1 dakika okunma süresi
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

12 dakika okunma süresi
En İyi Polo Kazak Stilleri
En İyi Polo Kazak Stilleri

En İyi Polo Kazak Stilleri

1 dakika okunma süresi
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri
2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

2024 İlkbahar/Yaz Çanta Trendleri

1 dakika okunma süresi
Nisan Ayı Burç Yorumları
Nisan Ayı Burç Yorumları

Nisan Ayı Burç Yorumları

34 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Bulgari Seoul'un Misafiri: Serenay Sarıkaya
Bulgari Seoul'un Misafiri: Serenay Sarıkaya

Bulgari Seoul'un Misafiri: Serenay Sarıkaya

Daisy Lane'in Renkli Dünyası
Daisy Lane'in Renkli Dünyası

Daisy Lane'in Renkli Dünyası

Kiko'nun İlkbahar Koleksiyonu
Kiko'nun İlkbahar Koleksiyonu

Kiko'nun İlkbahar Koleksiyonu

Reto Moser ile Four Seasons Hotels Istanbul Üzerine
Reto Moser ile Four Seasons Hotels Istanbul Üzerine

Reto Moser ile Four Seasons Hotels Istanbul Üzerine

Marie Antoinette'e Modern Yorum
Marie Antoinette'e Modern Yorum

Marie Antoinette'e Modern Yorum

Ali Haydar Bozkurt Portakal Çiçeği Karnavalı'nı Anlatıyor
Ali Haydar Bozkurt Portakal Çiçeği Karnavalı'nı Anlatıyor

Ali Haydar Bozkurt Portakal Çiçeği Karnavalı'nı Anlatıyor

Four Seasons Hotels Istanbul'da Ramazan Rüzgarı
Four Seasons Hotels Istanbul'da Ramazan Rüzgarı

Four Seasons Hotels Istanbul'da Ramazan Rüzgarı

Talip Keser'in “Surc-i Lisan” Sergisi New Jersey'de
Talip Keser'in “Surc-i Lisan” Sergisi New Jersey'de

Talip Keser'in “Surc-i Lisan” Sergisi New Jersey'de

Mango Man x Antoine Griezmann İş Birliği
Mango Man x Antoine Griezmann İş Birliği

Mango Man x Antoine Griezmann İş Birliği

Ikea ile Egzersiz Rutini
Ikea ile Egzersiz Rutini

Ikea ile Egzersiz Rutini

Fuyapı'dan 10.Yıl Kutlaması
Fuyapı'dan 10.Yıl Kutlaması

Fuyapı'dan 10.Yıl Kutlaması

Esteé Lauder ile “Peach Make Up” Trendi
Esteé Lauder ile “Peach Make Up” Trendi

Esteé Lauder ile “Peach Make Up” Trendi