En Popüler Köpek Cinsleri ve Özellikleri Hakkında Her Şey

Köpek Cinsleri Nelerdir? Köpeklerin farklı cinslerinde hangi özellikler bulunur? En sadık köpek türü hangisi? En akıllı köpek cinsi hangisi? Farklı yaşam süreleri, boyutları ve karakterleriyle en popüler köpek cinsleri ve özellikleri.

ABONE OL
5 Ocak 2023 Perşembe 16:56 | Son Güncellenme:
17 dakika okunma süresi
En Popüler Köpek Cinsleri ve Özellikleri Hakkında Her Şey

Köpek Cinsleri Nelerdir?

FCI'ın (Fédération Cynologique Internationale / Uluslararası Sinoloji Federasyonu) listelerine göre dünyada tespit edilmiş 360 köpek cinsi bulunuyor.

Affenpinscher

"Monkey Terrier / Maymun Teriyer" olarak da anılan Affenpinscher, bir Alman köpeği. Küçük bir köpek türü olan Affenpinscher, eskiden Almanya'da çiftlik arazilerinde fareleri avlamak için kullanılıyormuş. İki dünya savaşı sırasında türün soyu neredeyse tükendi, o zamandan beri özel olarak üretilerek yeniden canlandırılmaya çalışılıyor.

Afgan Tazısı

Boyları 60 ile 74 santim arası değişen Afgan Tazısı, oldukça uzun boylu bir köpek cinsi. Av köpeği olmasıyla birlikte koku almaktan ziyade görse duyusu oldukça gelişmiş olduğu için görerek avlanan, oldukça hızlı köpekler.

Airedale Teriyeri

Teriyer türleri arasındaki en büyük köpek olan Airedale Teriyeri'nin kökeni İngiltere. Airedale Teriyer, bugün soyu tükenmiş olan Old English Black ile Tan Teriyeri'nin kırması olarak 1800'lerde üretilmeye başlanmış. Avlanma ve koruma güdüleri oldukça yüksek olan Airedale Teriyer'nin ortalama boyu 58 ile 61 santimetre arası değişiyor.

Akita

Akita Inu ve Amerikan Akita gibi alt türleri de bulunan Akita'ların köken yeri bilinmemekle birlikte soylarının Milattan Önce 500 yılına kadar uzandığı tespit edildi. Ancak spesifik Akita türleri ancak 250 yıl öncesine dayanıyor. Akita'lar Odate Köpeği olarak da biliniyordu ve bu ismi, Japonya'nın Honshu Adası'ndaki Odate dağlık bölgesinden alıyor. Suya dayanıklı tüyleri sayesinde balıkçıların dostu olarak yanlarında yer almaya başladılar. Akita'lar zamanla sığır köpekleri, görme engelliler için rehber köpekler, kızak köpeği ve polis köpeği olarak kullanılmaya başlandı. Ayrıca bebek bakıcı olarak da çocukların emanet edildiği köpekler.

Alaska Kurdu

Büyük, güçlü ve aktif köpekler olan Alaska Kurdu, uzun mesafeler, ağır yükleri taşıyabildikleri için üretilmiş. Ne yazık ki bu sevgi dolu köpek türünün ortalama yaşam ömrü sekiz yıl civarında değişiyor.

Alman Çoban Köpeği

Soyları pek çok köpek türüne göre nispeten daha yakın bir zaman olan 1899'a dayanmaktadır. Alman Çoban Köpeği'nin ömrü sekiz yıldır ama iyi bir beslenme ve bakımla 10-12 yıl yaşayabilir. Fazlasıyla sadık bir köpek türüdür. İz sürme ve koruma görevlerinde de öncüdür.

Amerikan Cocker Spaniel

Spaniel Ailesi'nin bir alt türü olan Cocker Spaniel, Amerikan ve İngiliz olarak ikiye ayrılıyor. Amerikan Cocker Spaniel, ortalama 12 yıllık ömre sahip, ancak iyi bakıldığında 14 yıla kadar uzayabiliyor. Diğer ev hayvanlarıyla iyi anlaşan bir köpek cinsi.

Avustralya Sığır Çoban Köpeği

1830'larda gelişmeye başlayan Avustralya Sığır Çoban Köpeği, Avustralya'nın zorlu doğasına adapte olarak evrimleştiği için oldukça dayanıklı bir köpek cinsidir. Avustralya Sığır Çoban Köpeği, beş farklı köpek cinsinin çapraz eşleşmesinden üretilmiş. Ortalama yaşam ömrü 15 sene olan bu köpekler, iyi bakıldıklarında 20 yıla kadar yaşayabiliyor.

Avustralya Çoban Köpeği

Avustralya Çoban Köpeği, ismini, Avustralya Merino koyunun güden köpekler olmasından alıyor. Oldukça sadık ve çevik köpekler olan Avustralya Çoban Köpekleri, 13 ile 15 yıllık bir yaşam ömrüne sahipler.

Avustralya Silky Teriyer

Avustralya Teriyeri ile Yorkshire Teriyeri'nin kırması olarak dünyaya gelen Avustralya Silky Teriyer, 13-15 yıllık bir yaşam ömrüne sahipler ve oldukça ipeksi ve uzun tüylere sahipler. Avustralya Silky Teriyerler, 3.5 ile 4.5 kilogram arasında değişen, oldukça hafif ve küçük köpekler.

Basset Av Köpeği

Soyunun 1585'lere dayandığı düşünülen Basset Av Köpeği, 10-12 yıllık yaşam süresine sahip. Dışa dönük bir karaktere sahip olan Basset Av Köpeği, kibar ve sevgi dolu bir köpek cinsi. 18 ay ile üç yıl arası değişen olgunlaşma döneminde oldukça enerjiklerdir. Diğer evcil hayvanlarla da harika anlaşırlar.

Beagle

İngiliz bir köpek cinsi olan Beagle, tavşan avlarında kullanılıyordu. Koku alma duyuları oldukça gelişmiş olup iz bulma yetenekleri muazzamdır. Beagle'lar oldukça akıllıdır, tüyleri uzun değildir ama yine de çok tüy dökerler. Eğlenmeyi seven bir doğaya sahiptir. Diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşır.

Bernese Dağ Köpeği

Bernese Dağ Köpeği, 2000 yıl önce İsviçre'den getirildi. 12-14 yıl yaşam süresine sahip olan Bernese Dağ Köpeği, 40 ile 50 kilogram arasında bir ağırlığa sahip. Çiftlik köpeği olarak kullanılan bu cins, oldukça nazik, korkusuz ve ailesine bağlıdır.

Border Collie

Kökeni İngiltere ile İskoçya'ya dayanan Border Collie, 12-14 yıl yaşamakta. Oldukça zeki olan bu köpekler, sadık, dikkatli ve duyarlı eşlikçilerdir. Ailesine bağlı, diğer evcil hayvanlarla da iyi geçinir.

Boston Teriyer

Boston Teriyer'in ataları British Bulldog ve English Whiter Terrier'dir. Kendilerine has bir karaktere sahip olan Boston Teriyer'ler, ortalama 14-16 yıl yaşar. Oldukça zeki köpeklerdir, ailesi, arkadaşları, çocuklar ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşır.

Bulldog

Ağır bir köpek olan Bulldog'lar, diğer köpek türlerine göre pek de atletik yapıda değildir. Ne yazık ki yaşam süreleri kısa olup 8 ile 10 yıl kadar yaşamaktadır. 30-38 santimetre boyutlarına göre 20-25 kilogram ile ağır köpeklerdir. Sıcak havalarda çok hareket etmemesi önerilir, bu durum ne yazık ki ölümle sonuçlanabilir.

Cavalier King Charles Spaniel

İsminden de anlaşılacağı gibi Cavalier King Charles Spaniel'ın soyu saraya dayanıyor. Kral 2. Charles, köpeklere oldukça düşkünmmüş. Hatta ilk "Beware of the Dog / Dikkat Köpek Var" tabelası onun sarayında ortaya çıkmış ve anlamı bugünkü gibi "tehlike" değil, "köpeklere dikkat edin, üzerlerine basmayın" anlamındaymış. 13-15 yıllık yaşam süresine sahip olan Cavalier King Charles Spaniel, oldukça enerjik ve sevecendir.

Çov-Çov

Çov-Çov'ların kökeni Çin'e ulaşıyor. Sportif bir tür olmamakla birlikte Milattan Önce 150 yılına dayanan soyları, o zamandan beri pek de değişmemiştir. Eskiden imparatorların ve avcıların koruyucu ve avcı olarak kullanılıyordu. Yaşam süreleri 8-12 yıl arasında değişmekte.

Cocker Spaniel

Ortalama yaşam süresi 14-16 yıl arasında değişen Cocker Spaniel, güçlü, dirayetli, aktif ve küçük köpekler. Bütün gün sıkılmadan ve yorulmadan oyun oynayabilirler. Aileler için çok sadıktır, diğer evcil hayvanlarla da anlaşabilir.

Collie

Yaşam süresine 14 yıla kadar ulaşabilen Collie'ler, oldukça zeki canlılardır ve insanlara eşlik etmekten mutlu olurlar. Enerjik bir karaktere sahip olan Collie, hareketli ortamlarda bulunmaktan zevk alırlar ve yalnız bırakılmaktan hoşlanmazlar.

Dalmaçyalı

Viktorya döneminde at arabalarının yanında koşarak araç çekmekte kullanılıyormuş. Dalmaçyalıların atlarla bağı bugün bile devam etmekte. Yaşam ömrü ortalama 12-14 yıl süren Dalmaçyalılar, sevecen, zarif ve eğlenceli köpekler.

Doberman

Almanya doğumlu bir tür olan Doberman, oldukça sadık köpeklerdir ve 12-14 yıl civarı yaşarlar. Güvenilir ve kibar hayvanlardır. Çocuklarla çok iyi oynarlar ve ailelerle iyi anlaşırlar. Diğer evcil hayvanlarla da anlaşabilirler.

Golden Retriever

İskoç orijinli Golden Retriever, köpek türleri arasındaki en dost canlısı ve enerjik olanlarından biridir. Genellikle rehber köpek veya evcil hayvan olarak üretilmektedir. Ortalama yaşam süresi 10-12 yıl olup, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar.

Jack Russell

Jack Russell, tilki avcısı olarak üretilmeye başlanan Jack Russell'lar, 14 yıla kadar yaşabilirler. Diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar, biraz fazla hareketli olmaları zorlayıcı olabilir.

Labrador

Büyük bir köpek türü olan Labrador, 10-12 yıl yaşayabilir. Sakin bir karakterleri vardır, sevgi ve ilgi görmek onları çok mutlu eder. Çok havlarlar ama diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Çocukları da severler.

Pug

Köpek cinsleri arasında belki de en popüler tür Pug'lardır. Oldukça sakin ve dost canlısı bir yapıları vardır. Biraz haylazlardır ama oyun oynamayı severler, ailelerle araları iyidir. Yaşam ömürleri ortalama 13-15 yıldır.

Rottweiler

Büyük bir köpek türü olan Rottweiler, 9-10 yıl civarı yaşarlar. Sert bir görünümleri olsa da oldukça yumuşak başlı canlılardır. Ailelerine çok sadıklardır ve sevgi dolu köpeklerdir. Çok zeki canlılardır ve 1910'lara kadar resmi polis köpekleri olarak kullanılıyordu.

Saint Bernard

Oldukça büyük ve ağır bir köpek türü olan Saint Bernard, 9 yıl gibi kısa bir yaşam süresine sahiptir. İnsanlarla olduğu gibi diğer evcil hayvanlarla da alıştıktan sonra ömür boyu bağ kurarlar.

İskoç Teriyeri

Ortalama yaşam süresi 12 yıla kadar uzayabilen İskoç Teriyeri, kolay adapte olabilen bir köpek cinsidir. Ailesine çok bağlıdır, aile üyelerine sevgi gösterisinde bulunmayı sever ama yabancılara ve diğer köpeklere karşı çok sıcak değillerdir.

Yorkshire Teriyeri

Birkaç Teriyer cinsinin birleştirilmesi sonucu üretilmiş bir köpek olan Yorkshire Teriyeri, isminden de anlaşılacağı gibi İngiltere'nin Yorkshire bölgesinde ortaya çıkmıştır. Yaşam süreleri 14-16 yıl arası değişen Yorkshire Teriyeri, oldukça aktif bir köpek türüdür.

İngiliz Setter

İngiliz Setter'ların soyu, İngiltere'de 1. Elizabeth dönemine kadar uzanıyor. İngiliz Setter'ın arkadaş canlısı bir doğası vardır ve çok sadıklardır. Hem yetişkinlerle hem de çocuklarla iyi anlaşırlar. Yaşam süreleri ortalama 10-12 yıldır.

Fransız Bulldog

Fransız Bulldog'lar küçük-orta boy yapıda bir köpek türüdür. Ortalama yaşam süreleri 10-12 yıldır. Tipik bir aile köpeğidir ve oldukça oyuncudur. Bir yandan da sakin ve dost canlısı bir yapıları vardır.

En Akıllı Köpek Cinsi Nedir?

En akıllı köpek cinsleri arasında Border Collie olmak üzere, Poodle Kaniş, Alman Kurdu, Golden Retriever, Doberman Pinscher, Shetland Çoban Köpeği, Labrador Retriever, Papillon, Rotweiller ve Avustralya Çoban Köpeği'ni görüyoruz.

En Sadık Köpek Cinsi Nedir?

En sadık köpek türleri arasında birinci sırada Alman Çoban Köpekleri yer alırken; Akita Inu, Boxer, Yorkshire Terrier, Saint Bernard, Golden Retriever, Beagle ve İngiliz Bulldog'ları listenin geri kalanını oluşturuyor.

Kedi Türleri ve Özellikleri Hakkında Her Şey

Köpekleri Konu Alan En İyi Dostluk Filmleri

Tüm Zamanların En İyi Köpek Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
“Challengers” Filmi İncelemesi
“Challengers” Filmi İncelemesi

“Challengers” Filmi İncelemesi

14 dakika okunma süresi
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde
Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

Anadolu'nun 500 Yılı Beymen'in "Golden Opulence" Belgeselinde

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw
Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw

Saçların Güzellik Rutini: Tangle Teezer ve Everclaw

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve BCA Global, Çocuklar İçin Bir Arada

Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier
Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier

Zamansız Koleksiyon: HiVa Atelier

Eğitim Maratonu
Eğitim Maratonu

Eğitim Maratonu

Elie Saab ve Tor Holding İş Birliği
Elie Saab ve Tor Holding İş Birliği

Elie Saab ve Tor Holding İş Birliği

Mavi x Kıvanç Tatlıtuğ'dan Mavi Edition Koleksiyonu
Mavi x Kıvanç Tatlıtuğ'dan Mavi Edition Koleksiyonu

Mavi x Kıvanç Tatlıtuğ'dan Mavi Edition Koleksiyonu

Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin
Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin

Şehirde Gündelik Rutininize Yogayı Ekleyin

Sürüş Deneyimi: Audi e-tron GT
Sürüş Deneyimi: Audi e-tron GT

Sürüş Deneyimi: Audi e-tron GT

Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım
Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım

Abtira'dan Yenilikçi Yaklaşım

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor
Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Sunset Grill&Bar 30. Yılını Dany Brillant ile Kutluyor

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie
Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Bütünsel Cilt Bakım Serisi: Caudalie

Nishane'nin X Koleksiyonu
Nishane'nin X Koleksiyonu

Nishane'nin X Koleksiyonu