Samos Adası'nda Görülmesi Gereken Mekanlar ve Restoranlar

Samos, doğa yürüyüşleri, tarihi geziler ve su sporları için mükemmel bir Yunan Adası. Müzelerinden antik kalıntılarına, plajlarından restoranlarına dek Samos Adası seyahat rehberi.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
3 Nisan 2024 Çarşamba 14:03 | Son Güncellenme:
15 dakika okunma süresi
Seyahat Rehberi: Samos Adası

Samos Adası'na Nasıl Gidilir?

Turkuaz renkli sahilleri, yemyeşil doğası ve tarihi güzellikleri ile en sevilen Yunan adalarından olan Sisam yani Samos Adası, Kuşadası'nın karşısında yer alıyor ve buradan ya da Sığacık'tan feribotla ulaşabileceğiniz mesafede yer alıyor. Antik mabetleri ile dikkatleri çeken Samos Adası'nda tarihe doyabilirsiniz.

Samos Adası'nda Yapılabilecek Aktiviteler Neler?

Samos Adası, daha çok aile tatillerine uymasına rağmen arkadaşlarla enerji dolu bir tatil için de birkaç şans sunuyor. Samos'ta yapılacak aktiviteler arasında dalış ve rüzgar sörfü bulunuyor. Dalış merkezlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Yakın resiflere, eski gemi enkazlarına ve ıssız adalara dalış gezileri düzenleniyor.

Samos Adası'nın kuzey kıyıları, özellikle Kokkari ve Tsamadou Plajları rüzgar sörfü için harika. Hatta buralarda bazı rüzgar sörfü merkezleri açılmış ve ekipman kiralanabiliyor. Eski patikalar; sizi üzüm bağlarına, eski manastırlara, şelalelere, dağlık köylere ve mağaralara götürebildiği için Samos'un kırsal kesimi de yürüyüş için harika. Ayrıca burada tırmanış da yapılabilir.

Samos Adası Neleriyle Meşhur?

Samos, antik çağlardan beri zengin bir tarih ve kültüre sahip bir ada. Antik çağlarda ünlü bir kültür ve bilim merkezi olan Samos Adası, tarih boyunca birçok önemli şahsiyetin doğum yeri oldu. Ayrıca Samos Adası, ünlü filozof Pythagoras'ın yani Pisagor'un doğduğu yer olarak biliniyor.


Samos Adası'nda Görülmesi Gereken Tarihi Mekanlar:

1. Heraion Sanctuary:

Geleneğe göre tanrıça Hera, ismini kendisinden alan Heairon Köyü'nde doğmuş ve büyümüş. Bu nedenle burada antik çağda Hera için bir tapınak inşa edilmiş. Ne yazık ki tapınak MÖ 6. yüzyılda bilinmeyen bir nedenle yıkılmış ve onarımı hiçbir zaman tamamlanamamış. Daha sonra bu kutsal alan, bir Hıristiyan kilisesine dönüştürülmüş.


2. Eupalinus Tüneli:

Günümüzde kurumuş olan Eupalinus Tüneli, Samos antik kentinin su kemeriydi ve antik çağın en büyük teknolojik başarılarından biriydi. Şimdi ise ziyaretçilere açık ve gezilebiliyor.


3. Lykourgos Logothetis Kalesi:

Bu kule 19. yüzyılda Türklere karşı Samos Devrimi'nin lideri Lykourgos Logothetis tarafından inşa edilmiş. Lykourgos Logothetis Kalesi'nin avlusunda iki Roma galerisi ve güzel bir kilise bulunuyor.


4. Arkeoloji Müzesi:

Vathy'deki Arkeoloji Müzesi, limanın yakınında yer alıyor. Adada yapılan kazılardan elde edilen ve Prehistorik dönemden Helenistik döneme kadar uzanan buluntulara ev sahipliği yapıyor. En etkileyici eser ise 5.5 metre boyunda bir insan heykeli olan Colossal Kouros.


5. Pisagor Anıtı:

Pythagoras, bizim bildiğimiz adıyla Pisagor, Samos Adası'nın en ünlü simalarından biri ve adanın en büyük filozoflarından. Adada, Pisagor'un anısına dikilmiş bir anıt bulunuyor ve kesinlikle rotanızda olması gereken bir yapı.


6. Pisagor Arkeoloji Müzesi:

Bu koleksiyon, Pythagorion (Pisagor) Belediye Binası'nda yer alıyor. Arkaik ve Roma dönemine ait heykeller, yazıtlar, heykeller ve mezar parçaları içeriyor.


7. Pisagor Mağarası:

Pisagor Mağarası, ünlü matematikçi Pisagor'un siyasi muhalifleri peşine düştüğünde saklandığı yer olarak biliniyor. Adanın batı tarafında, Marathokambos'a yakın dik bir kayalıkta yer alıyor.


8.Şelaleler:

Karlovassi ve Potami yakınında, yemyeşil doğası, küçük nehirleri ve şelaleleriyle doğal güzelliklere sahip bir bölge bulunuyor. Burası doğada dolaşmak için ideal bir yer.


Samos Adası'nın En Güzel Plajları Hangileri?

1. Psili Ammos Plajı:

Samos'un en ünlü plajlarından biri olan Psili Ammos Plajı, adanın kuzeydoğusunda yer alıyor. Dağları ve kayalıkları aştığınızda karşınıza çıkan sahil, altın rengi kumları ve berrak sularıyla sizi büyüleyebilir.


2. Lemonakia Plajı:

Lemonakia Plajı, adanın batısında yer alan doğal güzelliklere sahip bir kumsal. Kokkari Resort'a yakın olan plajın yumuşacık kumları sizi kendine hayran bırakacaktır.


3. Kokkari Plajı:

Samos'un en popüler turistik beldesinin hemen önünde yer alan bu plaj hızla ün kazandı. Vathy'nin 10 kilometre kuzeybatısında yer alan Kokkari Plajı, Ege Denizi'nin masmavi sularının ve adanın doğal güzelliğinin tadını çıkarma fırsatı sunuyor.


4. Pythagorio Plajı:

Pythagorio, kozmopolit bir tatil beldesi ve Samos'un en güzel bölgelerinden biri. Plajı ise hasır şemsiyeleri ve güneşlenme teraslarının yanı sıra bir su sporları merkezi ile organize edilmiş. Ayrıca programınızı, plaja gitmeden ya da plajdan dönerken uğrayabileceğiniz yakınlardaki Pisagor heykeli, Lykourgos Logothetis Kalesi ve Arkeoloji Müzesi gibi seyahat rotalarına göre yapabilirsiniz.


5. Kerveli Plajı:

Kerveli Plajı, Vathy'nin yedi kilometre güney doğusunda yer alan tenha bir plaj olarak biliniyor. Muhteşem kristal berraklığındaki suları ve beyaz parlak çakıl taşları, tepenin dibinde yer alan bu plajın eşsiz manzarasını oluşturuyor. Deniz tabanı yavaş yavaş kumlu hale geliyor ve suları da sakin. Kalabalıklardan uzak huzurlu bir deniz keyfi için harika bir plaj.


Samos Adası Restoranları:

1. Kalamies Seaside Restaurant:

Kalamies, Kokkari Limanı'nın doğu tarafında yer alan geleneksel bir taverna. Köyün ve Ege Denizi'nin en iyi manzarasını sunan bu taverna, Küçük Lemonakia Plajı'nın hemen önünde yer alıyor. Otantik Yunan yemekleri ve mekanın kendi şarabını deneyebilirsiniz.


2. Aphrodite Garden Restaurant:

Aphrodite, gastronomik yolculuğuna 1992 yılında Samos'un Pythagorion bölgesinde başladı. Kendinizi, şehrin merkezinde portakal ağaçları, limon ağaçları ve begonvillerden oluşan güzel bir bahçeye dönüşen bir evde bulabilirsiniz. İlk ortaya çıkışından bu yana Aphrodite, unutulmuş eski aile tariflerini keşfederek, rafine ederek ve en kaliteli malzemelerle pişirerek yepyeni bir tarzla sunuyor.

Instagram: @aphrodite_garden_restaurant


3. Gialos Restaurant:

Bir aile işletmesi olan Gialos, Samos Adası'nın bozulmamış güney batı ucunda, pitoresk balıkçı köyü Ormos'ta yer alıyor. Limana yakın bir konumda bulunan Gialos, güzel bir deniz manzarasının yanı sıra samimi ve sıcak bir atmosfere sahip. Balıkçıların küçük tekneleriyle gidiş gelişlerini izlerken lezzetli, geleneksel yemeklerin ve ünlü yerel şarapların tadını çıkarabilirsiniz.


4. Apollon Restaurant

Samos'ta enfes güzelliğiyle öne çıkan popüler bir tatil yer olan Kokkari'nin hemen kıyısında bulunan Apollon Restaurant, samimi bir atmosfere sahip sıcak bir geleneksel binada hizmet veriyor. Menüde ev yapımı yemekler ve zengin et çeşitleri gibi yemekler bulunuyor.

Instagram: @apollon.restaurant


5. Remataki Restaurant:

Uzun yıllardır faaliyet gösteren bir aile işletmesi olan Remataki'de, sır gibi saklanan aile tarifleri kullanılıyor. Lezzetlerin bolluğu, serinletici içecekler ve dostça gülümsemeler misafirleri karşılıyor.


6. Four Seasons Restaurant:

Four Seasons Restaurant, Pisagor Rıhtımı'nda yer alan küçük bir aile işletmesi. Geniş yelpazedeki kaliteli şarapları ve taze pişirilmiş yiyecekleri ile tüm beklentileri aşarak ün kazanmış bir mekan.


7. Poseidon Restaurant:

Geleneksel bir aile restoranı olan Poseidon Restaurant, adanın en geniş deniz ürünleri çeşitlerini sunuyor. Konuklar, Poseidon'a girdiklerinde davetkar oturma odası ve Paraskevi Galiatsatou tarafından boyanmış Bizans ikonlarıyla dolu geniş alanla karşılaşıyor.

Instagram: @poseidonkokkari


8. Meltemi Restaurant:

Samos'un kuzeyindeki sahil kasabası Kokkari'de yer alan geleneksel bir Yunan aile restoranı olan Meltemi, denizden sadece birkaç adım ötede yer alıyor. Mekan, taze balık yemeklerinin hazırlanmasında uzmanlaşmış ancak menüde başka birçok geleneksel tarif de bulabilirsiniz.


9. Irodion Restaurant:

Her zevke uygun sıcak ve romantik bir ortam yaratmış olan Irodion Restaurant, Samos'un en popüler restoranlarından biri. Zarif ve otantik restoran, Samos'un simgesi olarak kabul ediliyor. Taze yerel malzemeler, geleneksel yemekler, güler yüzlü hizmet, eşsiz bir konum ve yalnızca Samos'ta üretilen uzun bir şarap listesi, bir araya gelerek Irodion'u akşam için ideal seçim haline getiriyor.


10. Chester's Restaurant:

Marathokambos'ta yer alan Chester's, sabahları lezzetli bir kahvaltının tadını çıkarabileceğiniz, öğle ve akşam yemeklerinde ise ağırlıklı olarak Akdeniz mutfağından esinlenen çeşitli yemekler arasından seçim yapabileceğiniz bir restoran.


11. Piccolo Porto Restaurant:

Piccolo Porto Restaurant, Kokkari Köyü'nün kalbinde yer alıyor. Farklı ve otantik İtalyan pizzaları sunuyor. Burada pizzalar, zeytin ağacı odunu sobasında pişiriliyor. İtalya'dan seçmelerin yanı sıra en iyi yerli şarapları da içeren geniş bir şarap listesine de sahip.


Samos Adası Otelleri:

1. Semeli Boutique Hotel

Semeli, yolun karşısındaki Armonia Bay'in kardeş oteli ve Samos'un en yeni, en şık butik tesislerinden biri. Üstelik uzun yıllardan beri terk edilmiş bir inşaat alanı olan bölgede şaşırtıcı bir dönüşümü temsil ediyor.

Instagram: @semeliboutiquehotel


2. Armonia Bay Hotel

Pastoral bir ortama ve sade bir konfora sahip olan Armonia Bay Hotel, havuz ve restoranında da Samos Adası ruhunu yansıtmayı başarıyor. Bir aile işletmesi olan Armonia, eksiksiz ama abartısız bir konaklama adresi arayanlara uygun.

Instagram: @armoniabay


Seyahat Rehberi: Midilli Adası

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Seyahat Rehberi: Rodos Adası

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Seyahat Rehberi: Balkanlar
Seyahat Rehberi: Balkanlar

Seyahat Rehberi: Balkanlar

Seyahat Rehberi: Kalimnos Adası
Seyahat Rehberi: Kalimnos Adası

Seyahat Rehberi: Kalimnos Adası

Seyahat Rehberi: Simi Adası
Seyahat Rehberi: Simi Adası

Seyahat Rehberi: Simi Adası

Puglia Seyahat Rehberi
Puglia Seyahat Rehberi

Puglia Seyahat Rehberi

Seyahat Rehberi: Leros Adası
Seyahat Rehberi: Leros Adası

Seyahat Rehberi: Leros Adası

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları
Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Kapıda Vize ile Ziyaret Edebileceğiniz Yunan Adaları

Seyahat Rehberi: Rodos Adası
Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Seyahat Rehberi: Rodos Adası

Seyahat Rehberi: Meis Adası
Seyahat Rehberi: Meis Adası

Seyahat Rehberi: Meis Adası

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası
Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

Türkiye'nin En İyi 10 Kamp Rotası

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller
2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

2024 Yılında Dünyada Açılan En Yeni Oteller

Seyahat Rehberi: Sakız Adası
Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Sakız Adası

Seyahat Rehberi: Dubai
Seyahat Rehberi: Dubai

Seyahat Rehberi: Dubai