En İyi Senaryolara Sahip Kurgu Şöleni 20 Film Önerisi

İzleyicileri farklı dünyalara taşıyan ve kurgusuyla büyüleyen fantastik, komedi, dram ve gizem filmleri.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
25 Kasım 2022 Cuma 16:13 | Son Güncellenme:
22 dakika okunma süresi
En İyi Senaryolara Sahip Kurgu Şöleni 20 Film Önerisi

Kurgusu ve Senaryosuyla Akıllarda Kalan Filmler

Kurgu şöleni filmler, başta kurgusu olmak üzere senaryosu, görsel efektleri ve oyunculuk performansları ile izleyicileri hayran bırakan yapımlar oluyor. Seyircileri farklı dünyalara taşıyan ve kurgusuyla büyüleyen fantastik, komedi, dram ve gizem filmlerini bir araya getirdik.

1.The Fabelmans, Fabelmanlar (2022) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Steven Spielberg

Oyuncular: Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Paul Dano, Judd Hirsch, Seth Rogen

"The Fabelmans (Fabelmanlar)" filminde, İkinci Dünya Savaşı sonrası Arizona'da büyüyen Sammy Fabelman adında genç bir adam, aileyi sarsan bir sırrı keşfeder ve filmlerin gücünün gerçeği görmesine nasıl yardımcı olabileceğini araştırır.

2. Call Jane, Acil Durumda Jane'i Ara (2022) – IMDB Puanı 6.3

Yönetmen: Phyllis Nagy

Oyuncular: Elizabeth Banks, Sigourney Weaver, Chris Messina, Kate Mara, Wunmi Mosaku, Cory Michael Smith

"Call Jane (Acil Durumda Jane'i Ara)" filminde evli bir kadın, istenmeyen gebeliği yasal olarak sonlandıramadığı bir dönemde ABD'de hamile kalmıştır. Bu durumu çözmek için banliyöde bir grup kadınla bir araya gelir.

3. Holy Spider, Kutsal Örümcek (2022) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Ali Abbasi

Oyuncular: Zar Amir-Ebrahimi, Mehdi Majestani, Arash Ashtiani

"Border" filmiyle uluslararası sinema dünyasında büyük ses getiren İranlı yönetmen Ali Abbasi'nin senaryosunu yazdığı ve yönetmen koltuğunda oturduğu "Holy Spider (Kutsal Örümcek)", konusunu gerçek hayattan, kadın düşmanı bir seri katilden alıyor. 2001'de yakalanmadan önce 16 kadını öldüren seri katil Saeed Hanaei'nin gerçek hikayesine dayanan film, İran'ın en kötü şöhretli katillerinden birinin arkasındaki zorlayıcı hikayeyi perdeye taşıyor. Dünya prömiyerini bu yılki Cannes Film Festivali'nde yapan film, Zar Amir-Ebrahimi'ye En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandırırken, cesur yaklaşımıyla bol bol övgü topladı.

4. Zenne (2011) – IMDB Puanı 7.1

Yönetmen: Caner Alper, Mehmet Binay

Oyuncular: Kerem Can, Erkan Avcı, Tilbe Saran, Jale Arıkan, Tolga Tekin, Esme Madra

Kimliklerin karmaşıklığına, arzuların kalıplara sığmaz çeşitliliğine, ailenin ve toplumsal önyargıların açtığı ömürlük yaralara dair tutku dolu, görkemli hikayeler anlatan Caner Alper ve Mehmet Binay, ilk filmleri "Zenne" (2011) ile hem gişede hem de eleştirmenlerin nezdinde büyük dikkat çekmişti. "Zenne", eşcinsel olduğu için ailesi tarafından öldürülen Ahmet Yıldız'ın yaşamından yola çıkan bir kesişen hayatlar öyküsü.

5. Love and Mary, Aşk ve Mary (2007) – IMDB Puanı 5.4

Yönetmen: Elizabeth Harrison

Oyuncular: Lauren German, Gabriel Mann

Mary, fırınının kapılarını açık tutmak için mücadele eden sofistike bir pasta ustasıdır. Tahliye ile karşılaştığında, Teksaslı ailesinden bir nişan hediyesi almak için nişanlısı Brent ile birlikte evine geri dönmeye karar verir. Brent alerjilerden sıkıntı çektiğinde ve seyahat edemez hale geldiğinde, Mary kendisine çok benzeyen ikiz abisi Jake'i hapisten çıkarır ve onu nişanlısı ile bırakarak evine geri döner. Filmin başrollerini "Lucifer" dizisinde Dedektif Chloe Decker karakterini canlandıran Lauren German ve "Revenge"deki Nolan Ross rolüyle tanınan Gabriel Mann paylaşıyor.

6. Kurak Günler (2022) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Emin Alper

Oyuncular: Selahattin Paşalı, Ekin Koç, Erol Babaoğlu

Altın Portakal, Ankara Uluslararası Film Festivali ve Cannes Film Festivali gibi etkinliklerden adaylık ve ödülle dönen "Kurak Günler"ın senaryo ve yönetmenliği Emin Alper'e ait. "Tepenin Ardı", "Abluka", "Kız Kardeşler" gibi filmlere imza atan Alper, dördüncü uzun metrajlısıyla prömiyerini Cannes Film Festivali'nde yaptı. Selahattin Paşalı ve Ekin Koç'un başrollerini paylaştığı film, kuraklığın baş gösterdiği Yanıklar Kasabası'ndaki bir savcı ve gazeteci arasındaki çekişmeleri konu alıyor.

7. Guillermo del Toro's Pinocchio (2022) – IMDB Puanı 7.6

Yönetmen: Guillermo del Toro, Mark Fustafson

Seslendirme Kadrosu: Gregory Mann, Ewan McGregor, Ron Perlman, Finn Wolfhard, Cate Blanchett, David Bradley, Francesca Fanti, Burn Gorman, Tilda Swinton, Christoph Waltz, John Turturro, Tim Blake Nelson

Oscar ödüllü yönetmen Guillermo del Toro, stop motion tekniğiyle hayata geçirilen bu müzikalde, canlanan tahta bir kukla hakkındaki klasik masalı baştan yaratıyor. "Guillermo del Toro's Pinocchio (Guillermo del Toro Sunar: Pinokyo)" isimli animasyonun senaryo ekibinde yer alan Guillermo del Toro, aynı zamanda Mark Gustafson ile birlikte yönetmen koltuğunda da oturuyor.

8. Heojil Kyolshim, Ayrılma Kararı (2022) – IMDB Puanı 7.3

Yönetmen: Park Chan-wook

Oyuncular: Park Hee-il, Tang Wei, Lee Jung-hyun

Gerilim ve gizem türlerindeki "Heojil Kyolshim (Ayrılma Kararı)" filmi, "Oldeuboi (İhtiyar Delikanlı)" (2003), "Bakjwi (Kan Arzusu)" (2009) ve "Ah-ga-ssi (Hizmetçi)" (2016) gibi yapımlarla dünya sinemasında büyük iz bırakan Güney Koreli usta yönetmen Park Chan-wook'un imzasını taşıyor. Mayıs 2022'de Cannes Film Festivali'nden En İyi Yönetmen ödülüyle dönen yapım, saplantılı bir aşk anlatısını, şaşırtmacalarla dolu bir dedektif hikayesiyle birleştiriyor. Kurduğu eşsiz estetikle kara film türüne yepyeni bir soluk getiren Park Chan-wook, bir cinayet zanlısıyla onun peşindeki dedektif arasındaki marazlı ilişkiyi, gerilim, mizah, gizem ve melodramın her an yer değiştirebildiği epik bir deneyime dönüştürüyor. Oscar yarışının iddialı yapımlarından biri olarak gösterilen bu romantik gerilim, önümüzdeki yıl boyunca adından söz ettirmeye devam edecek.

9. Hable Con Ella, Konuş Onunla (2002) – IMDB Puanı 7.9

Yönetmen: Pedro Almodóvar

Oyuncular: Rosario Flores, Javier Camara, Dario Grandinetti, Leonor Watling

Çok sevilen yönetmen Pedro Almodóvar, komadaki iki kadının başında bekleyen iki adamın arasındaki bağı anlatırken, yakınlık ihtiyacımıza bir ağıt yakıyor. "Hable Con Ella (Konuş Onunla)" filmi, En İyi Senaryo Oscar'ını kazandı.

10. The Handmaiden, Hizmetçi (2016) – IMDB Puanı 8.1

Yönetmen: Park Chan-wook

Oyuncular: Kim Min-hee, Ha Jung-woo, Cho Jin-woong

Sarah Waters'nın "Fingersimth" adlı romanının modern bir Kore uyarlaması olan "The Handmaiden (Hizmetçi)", bir dolandırıcı tarafından kiralanan bir hizmetçinin hanımefendisine duyduğu gizli aşkı konu ediyor. 1930'larda geçen hikayede kendisini kont olarak tanıtan bir dolandırıcı, gizemli ve saf görünen Japon varis, Leydi Hideko'nun zenginliğini ele geçirmek için onu kendisine aşık etmeyi planlar ve Sook-hee'yi ona yardım etmesi için leydiye hizmetçi olarak kiralar. Ancak bu hizmetçinin her şeyden habersiz hanımefendisine delicesine aşık olması işleri karıştıracaktır.

11. Bekleyiş (2021) – IMDB Puanı 6.5

Yönetmen: Aslı Akdağ

Oyuncular: Aslı Akdağ, Aşkın Akdağ, Kerime Akdağ

"Bekleyiş", Türkiye'de yaşayan bekar bir kadının dünyaya getireceği çocuğunu tek başına büyütme kararı almasının ardından yaşadıklarını ve iç dünyasındaki değişimleri aktaran otobiyografik bir belgesel.

12. BARDO, Falsa Cronica de Unas Cuantas Verdades (2022) – IMDB Puanı 6.7

Yönetmen: Alejandro G. Inarritu

Oyuncular: Daniel Gimenez Cacho, Griselda Siciliani, Ximena Lamadrid

Sevilen yönetmen Alejandro G. Inarritu'nun yazıp yönettiği "BARDO, Falsa Cronica de Unas Cuantas Verdades (BARDO, Bir Avuç Doğrunun Yalan Yanlış Güncesi)", komedi ve dram türlerinde bir film. Meşhur bir gazeteci ve belgesel yapımcısı, rüyayı andıran içsel bir yolculuğa çıkarak geçmişi, bugünü ve Meksikalı kimliği ile hesaplaşır.

13. Avatar: The Way of Water, Avatar: Suyun Yolu (2022) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: James Cameron

Oyuncular: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver

13 yılın ardında James Cameron'ın "Avatar" hikayesi devam filmiyle yeniden karşımıza çıkıyor. "Avatar: The Way of Water", ilk filmin kaldığı yerden devam ediyor. Bu sefer ana karakterimiz, tanıdık bir tehdide karşı bir kez daha Pandora'yı savunmak ve diğer kabileleri bir araya getirmek zorundadır.

14. Corsage, Korsaj (2022) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: Marie Kreutzer

Oyuncular: Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield

Marie Kreutzer'ın yazıp yönettiği "Corsage (Korsaj)", tarihi ve biyografik bir dram filmi. Başrollerinde Vicky Krieps, Colin Morgan ve Finnegan Oldfield'ın yer aldığı filmde Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in bir yılı anlatılıyor. 1877 Noel arifesinde 40 yaşına giren Elisabeth, resmi olarak yaşlı bir kadın olmuştur. Bir zamanlar güzelliğiyle idealize edilen Elisabeth, kamu önündeki imajını yeniden kurmaya çalışır.

15. Aftersun, Güneş Sonrası (2022) – IMDB Puanı 7.7

Yönetmen: Charlotte Wells

Oyuncular: Paul Mescal, Frankie Corio, Celia Rowlson-Hall

İskoç yazar ve yönetmen Charlotte Wells'in olağanüstü çıkış filmi "Aftersun (Güneş Sonrası)", ergenlik dünyasına adım atmaya hazırlanan Sophie, babasının bildiği ve bilmediği yönlerini bağdaştırmaya çalışırken babasıyla yaptığı son tatile dair yirmi yıllık anıları, ilişkilerinin güçlü ve hüzünlü bir portesine dönüşüyor. Umut dolu bir büyüme hikayesi ile silinmez bir iz bırakan dokunaklı ve samimi bir aile portresini yan yana getiren "Aftersun (Güneş Sonrası)", Cannes 2022 Eleştirmenler Haftası'nda French Touch Jüri Ödülü'ne, Deauville Amerikan Film Festivali'nde Büyük Ödül'e değer görüldü.

16. Glass Onion: A Knives Out Mystery, Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven (2022) – IMDB Puanı 7.2

Yönetmen: Rian Johnson

Oyuncular: Daniel Craig, Edward Norton, Kate Hudson, Dave Bautista, Janelle Monae, Kathryn Hahn, Ethan Hawke, Hugh Grant, Jessica Henwick

Rian Johnson imzalı "Knives Out (Bıçaklar Çekildi)"nin devamı olan "Glass Onion: A Knives Out Mystery (Bıçaklar Çekildi: Gizemli Bir Serüven)" filminde, Dedektif Benoit Blanc, sıra dışı yeni şüphelilerin dâhil olduğu bir gizemi aydınlığa kavuşturmak üzere Yunanistan'a gider.

17. Stars At Noon, Öğle Güneşinde Yıldızlar (2022) – IMDB Puanı 5.5

Yönetmen: Claire Denis

Oyuncular: Margaret Qualley, Joe Alwyn, Benny Safdie

Claire Denis imzalı "Stars At Noon (Öğle Güneşinde Yıldızlar)" filminin başrolünde "Maid" dizisiyle yıldızı parlayan Margaret Qualley ve Joe Alwyn yer alıyor. Nikaragua'da mahsur kalan genç bir Amerikalı gazeteci, en iyi kaçış şansı gibi görünen esrarengiz bir İngiliz'e aşık olur. Kısa süre sonra, İngiliz adamın kendisinden daha büyük bir tehlikede olabileceğini fark eder.

18. Where is Anne Frank? (2021) – IMDB Puanı 6.4

Yönetmen: Ari Folman

Seslendirme Kadrosu: Ruby Stokes, Michael Maloney, Emily Carey

"Vals Im Bashi (Beşir'le Vals)" (2008) filminde politik meseleleri animasyonla anlatmaktaki hünerini kanıtlayan Ari Folman, Anne Frank'ın toplama kampında tuttuğu günlükleri büyülü ve gerçekçi bir dille görselleştiriyor. 2021 yapımı "Where is Anne Frank? (Anne Frank Nerede?)", dram türünde bir animasyon filmi.

19. White Noise, Beyaz Gürültü (2022) – IMDB Puanı 5.7

Yönetmen: Noah Baumbach

Oyuncular: Adam Driver, Raffey Cassidy, Greta Gerwig, Don Cheadle, Jodie Turner-Smith

"White Noise (Beyaz Gürültü)" filminde modern bir Amerikan ailesi, gündelik yaşamın sıradan sorunlarıyla boğuşurken aşk ile ölüm gibi evrensel gizemler ve belirsiz bir dünyada mutluluk ihtimali üzerine kafa yorar.

20. The Green Knight (2021) – IMDB Puanı 6.6

Yönetmen: David Lowery

Oyuncular: Dev Patel, Alicia Vikander, Joel Edgerton, Sarita Choudhury, Anais Rizzo, Joe Anderson, Sean Harris

Sir Gawain, Kral Arthur'un yuvarlak masa şövalyelerindendir. Kral Arthur'a olan sadakatini kanıtlamak isteyen Sir Gawain, bu yüzden kendisine meydan okuyan Yeşil Şövalye ile zorlu bir mücadeleye girişir. David Lowery'nin, The Gawain Poet'in şiirinden senaryoya uyarladığı ve yönettiği "The Green Knight", bir tarihi macera filmi.

Quentin Tarantino'nun En İyi Filmleri

Hız Tutkunları İçin Yarış Filmleri

Tüm Zamanların En İyi Japon Filmleri

EN ÇOK OKUNANLAR

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Dune: Çöl Gezegeni Bölüm 2” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

“Anyone But You” Filmi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Nisan Ayı Dizi Önerileri
Nisan Ayı Dizi Önerileri

Nisan Ayı Dizi Önerileri

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar
“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Beetlejuice Beetlejuice” Filmi Hakkında Tüm Detaylar

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

“Yüzyıllık Yalnızlık” Dizisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler
En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

En İyi Shakespeare Uyarlaması Filmler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler
“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

“Feud: Capote vs. The Swans” Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Mart Ayı Dizi Önerileri
Mart Ayı Dizi Önerileri

Mart Ayı Dizi Önerileri

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları
43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

43. İstanbul Film Festivali'nin Dikkat Çeken Yapımları

Mart Ayı Film Önerileri
Mart Ayı Film Önerileri

Mart Ayı Film Önerileri

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları
74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

74. Berlin Uluslararası Film Festivali Kazananları

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey
“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey

“Deadpool & Wolverine” Filmi Hakkında Her Şey