Sonbahar 2023 Sergileri

Sonbahar döneminde Türkiye'nin dört bir yanındaki sergilerden haberdar olup, 2023 sonbaharını sanatla iç içe geçirmek isteyenler için gezilebilecek sergiler.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
9 Ağustos 2023 Çarşamba 18:18 | Son Güncellenme:
57 dakika okunma süresi
Sonbahar Dönemi Sergi Ajandası

"10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar" Karma Sergisi

(İmalat-hane, 2 Aralık'a kadar)

Duygu Demir küratörlüğündeki grup sergisi "10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar", Türkiye'nin son 10 yılına sanatçıların üretimi üzerinden bakıyor. Son on yılda üretilmiş işlerden bir seçki sunan sergide Ahmet Doğu İpek, biriken, Burak Kabadayı, Cevdet Erek, Deniz Aktaş, Hakan Topal, Hale Tenger, Hasan Özgür Top, Huo Rf, İnci Furni ve Özlem Günyol – Mustafa Kunt ikilisi yer alıyorlar. Serginin belirleyici filtresini 2013-2023 arası geçen 10 yıl oluşturuyor; bu sayısal aralık bir yandan alışılagelmiş fakat tamamen hayali bir sanatsal tetkik çerçevesi olduğu gibi hem Türkiye dahilinde hem de dünya ekseninde belirleyici sosyal, politik ve düşünsel sismik hareketlerin yaşandığı bir döneme denk geliyor. "10: Soyutlamalar, İmalar, Mütalaalar" bu süreçte tanık olduğumuz değişim ve dönüşümlere sanatın yetki alanının içinden bakmayı seçen sanatçıların işlerini bir araya getiriyor.

Adres: Işıktepe, Kırmızı Cad. No:1 D:3C, Işıktepe Osb, Nilüfer, Bursa

Telefon: 0224 241 41 84


Abi Ola Sergisi

(Zarastro.art, 31 Mart 2024'e kadar)

Zarastro Art'ın sanatta yenilikçi yaklaşımların tanıtıldığı "Yeni Sesler" bölümünde, 1996 Londra doğumlu multidisipliner sanatçı Abi Ola'nın seçkisi yer alıyor. Farklı dönemleri ve çeşitli kültürleri harmanlayarak evrensel bir dil oluşturan Abi Ola, aile fotoğraflarından, kabile sanatından, Afrika ve İngiliz tekstilinden, William Morris tasarımlarından, emojilerden esinleniyor. Abi Ola'nın seçkisine Zarastro.art adresinden ulaşabilirsiniz.


Anselm Reyle'nin "Kozmik Boşluk" Sergisi

(Dirimart Dolapdere, 19 Kasım'a kadar)

İzleyiciyi kuşatan ve onu çekim kuvvetiyle kendine sürükleyen bir yerleştirmeyi içeren Anselm Reyle'nin "Kozmik Boşluk" başlıklı kişisel sergisi, Reyle'nin soyut ile somut ve bilinen ile gizemli olan arasındaki sınırları bulanıklaştırarak algının sınırlarına meydan okuyan sanatsal kozmosuna keşif niteliği taşıyor.

Adres: Hacı Ahmet Mah. Irmak Cad. 1-9, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 232 66 66


Ara Güler'in "Renkli Anadolu" Sergisi

(Ara Güler Müzesi, 7 Nisan 2024'e kadar)

Ara Güler'in uzun yıllar boyunca Anadolu'ya yaptığı gezilerden derlenen ve renkli fotoğraflarına yer verilen "Renkli Anadolu" sergisi, Ara Güler Müzesi'nde sanatseverle buluşuyor. 1957 ve 2003 yılları arasındaki dönemi kapsayan sokaklar, yapılar ve insanlar, Ara Güler'in kadrajından yeniden hayat buluyor. Sergi, bu coğrafyanın ve üzerinde var olmuş kültürlerin bolluğunu ve zenginliğini de yansıtırken, Ara Güler'in yaşadığı topraklara ve insanına olan bağlılığına dair pek çok ipucu veriyor.

Adres: Bomontiada Tarihi Bomonti Bira Fabrikası, Birahane Sk. No:1, Bomonti, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 335 95 95


Ayşe Yavaş ve Gaby Fierz'in "Ve Sonra Hayat Başladı" Sergisi

(Müze Gazhane, 14 Ocak 2024'e kadar)

Fotoğrafçı Ayşe Yavaş'ın İsviçre'ye göç eden ailesinin öyküsünden yola çıkarak kurgulanan "Ve Sonra Hayat Başladı" sergisi, Müze Gazhane C Binası'nda sanatseverler ile buluşuyor. Kayıp yüzlerin ve hikayelerin izini süren serginin biyografik-fotoğrafik arayışı, fotoğrafçı Ayşe Yavaş ile etnolog Gaby Fierz'i; Windisch, Brugg, Baden, Zürih'ten İstanbul Boğazı'na, Karadeniz'e, Doğancılı'ya götürüyor. "Ve Sonra Hayat Başladı" sergisi ile birlikte, görüşülen kişilerin portreleri, aile albümleri ve yaşam alanlarını yansıtan fotoğraflardan oluşan kapsamlı bir koleksiyon görünür hale geliyor. Sergideki imgeler ve öyküler bireysel, mahrem ve kolektif, aynı zamanda da evrensel bir yolla İsviçre ve Türkiye tarihinin bir bölümünü yansıtan üç kuşağın deneyimlerini gözler önüne seriyor.

Adres: Hasanpaşa, Kurbağalıdere Cad. No:125, Kadıköy, İstanbul


Berna Türemen Retrospektif Sergisi

(İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, 18 Aralık'a kadar

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, yeni sergi sezonuna çağdaş Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden Berna Türemen'in "Retrospektif" başlıklı sergisi ile başladı. Bugüne kadar eleştirmenler, akademisyenler, bilim insanları ve farklı disiplinlere ait sanatçıların yapıtları üzerine pek çok yazı kaleme aldığı Berna Türemen'in "naiflik ve nahiflik" temelli yapıtlarının ana özelliğini yaşama bakışı ve biçimsel yaklaşımı oluşturuyor. Türemen'in kedili motifleri ve "kâinatın senfonisi"nin peşine düştüğü eserleri 18 Aralık'a kadar izlenebilir.

Adres: Levent, Büyükdere Cad, Meltem Sk. No: 4, Beşiktaş, İstanbul

Telefon: 0212 316 15 80


"Dijital Mitolojiler" Karma Sergisi

(Borusan Comtemporary, 18 Ağustos 2024'e kadar)

Necmi Sönmez küratörlüğünde, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan bir seçki sunan "Dijital Mitolojiler", yeni medya sanatının farklı üretim olanaklarıyla şekillenen deneysel yaklaşımlarını ön plana çıkarıyor. Artık güncel yaşamın bir parçası olan "dijital tecrübeler", 2000'li yıllardan itibaren yaratıcı sanatçılar için daha önce mümkün olmayan birçok araştırmanın kapılarını araladılar. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bu tür araştırmalar üzerine yönelen karakteriyle dijital imge üretiminin altını çizdiği "yeni görselliğin" izini sürmekte. Sergi, bu görselliğin gündeme getirdiği imgeleri karşılaştırmalara dayanan bir yaklaşımla büyüteç altına alıyor. Yeni medya sanatı örneği olan neon heykeller, video yerleştirmeler ve manipüle edilmiş fotoğraflar, klasik üretim teknikleriyle şekillenmiş kolaj, tuval, kağıt çalışmalarıyla bir araya geldiklerinde "hareketli imge" ile "duran imge" arasındaki farklılıklar, eşzamanlı olarak belirgin bir hal alıyor. "Dijital Mitolojiler" kapsamında, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu'ndan daha önce sergilenmemiş dört yeni eser de izleyiciyle buluşuyor.

Adres: Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 393 52 00


Ebru Döşekçi ve Seçkin Pirim'in "Blue Studio" Sergisi

(Galeri Siyah Beyaz, 25 Kasım'a kadar)

Galeri Siyah Beyaz, 40. yılı olan 2023-2024 sezonunda, birlikte üretme pratiğinin bir karşılığı olarak sanatçı eşleşmelerine ev sahipliği yapıyor. Zamanlarını ve mekanlarını birbirleri ile paylaşan sanatçı ikilileri, aynı malzemeye farklı zamanlarda müdahale etmenin yanı sıra aynı mekânda birbirlerinin malzemelerini ve imgelerini dönüştürüyor. Sanatçı ikililerinin üretim sürecinden başlayan ve temelde bir yaşam pratiği olan bu birliktelik, sanatçıları, galeriyi ve izleyicileri ortaklaşmaya davet ediyor. Bu sanatçı ikililerinden Ebru Döşekçi ve Seçkin Pirim, "Blue Studio" isimli sergisinde yer alan çalışmalarında yapıtların katmanlı formunu ve dokusunu öne çıkarıyor. Ortaklaştıkları bir yaşamın hikayelerinden yola çıkarak oluşturdukları sergide her iki sanatçının üretme pratiği ve sürecinin iç içe geçtiği görülüyor.

Adres: Güvenevler, Kavaklıdere Cad. 3/1 D:2, Çankaya, Ankara

Telefon: 0312 467 72 34


Ekin Su Koç'un "Venüs'ün Yeniden Doğuşu" Sergisi

(Anna Laudel İstanbul, 31 Aralık'a kadar)

Ekin Su Koç'un Berlin'de hazırlıklarına başlayıp, Ayvalık'ta üretimini tamamladığı eserlerinin yer aldığı "Venüs'ün Yeniden Doğuşu" başlıklı kişisel sergisi; beden algısı, cinsiyet önyargıları ve kadın olma hali temaları etrafında şekillenen şekilleniyor. Üretimlerinde göç, yersiz yurtsuzluk, cinsiyet, doğa ve beden algısı kavramları üzerine gelişen güncel tartışmalardan beslenen Ekin Su Koç, "Venüs'ün Yeniden Doğuşu" sergisinde hem kişisel hem de toplumsal referans noktalarına değiniyor.

Adres: Gümüşsuyu, Kazancı Ykş. No: 45 D:49A Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 243 32 57


"Evrende Bir İz" Karma Sergisi

(Loft Art, 26 Kasım'a kadar)

"Evrende Bir İz" sergisinde, yaşamın evren içerisinde ne kadar küçük bir nokta gibi görünse de her birimizin bıraktığı izin evrenin dokusunu nasıl şekillendirdiğini anlatan eserlere yer veriliyor. 15 bağımsız sanatçının tuval, heykel, enstalasyon ve video enstalasyon eserlerinin yer aldığı karma sergi, doğanın ilham verici güzellikleriyle evrenin sınırsız derinliği arasında bir köprü kuruyor. Doğanın dokusu ve renkleri, evrenin gizemli yıldızları ve insanın iç dünyasının yankıları eserlerde bir araya geliyor.

Adres: Nisbetiye, Aytar Cad. No:107, Beşiktaş, İstanbul


Fırat Engin'in "Mesafeyi Aşmak" Sergisi

(Merdiven Art Space, 30 Kasım'a kadar)

Merdiven Art Space, Fırat Engin'in "Mesafeyi Aşmak" başlıklı sanatçı kitabını sanatseverlerle paylaşırken, 4-30 Kasım 2023 tarihleri arasında aynı isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Editör ve yazarlığını Derya Yücel'in, tasarımını Vahit Tuna'nın üstlendiği "Mesafeyi Aşmak: Fırat Engin" başlığındaki kitap, sanat ve hayatın kesiştiği ve birleştiği yollara, Fırat Engin'in sanat üretim sürecine ve pratiğindeki yolculuğuna dair kapsamlı bir değerlendirme sunuyor. Sergi ise Fırat Engin'in son 20 yılda gerçekleştirmiş olduğu ve farklı koleksiyonlarda yer alan çalışmalarından bir kesit sunarken, sanatçının "Arınma (2011)", "Gregor Samsa Anısına (2010)", "Anavatan (2017)", "Milenyumun Hayaletleri (2021)", "2 soğan, 1 ekmek, 1 çakma Hermes (2021)" gibi farklı teknik ve malzeme ile kurgulanmış çalışmalarını bir araya getiriyor.

Adres: Fındıklı, Murat Han, Meclis-i Mebusan Cad. No:31 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 244 84 44


"Galaksinin Fanları" Sergisi

(İstanbul Sinema Müzesi, Şubat 2024'e kadar)

Sinema tarihinin en çok izlenen serilerinden "Star Wars" hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı sergi, "Galaksinin Fanları" ismiyle bir araya geliyor. 40 yıl boyunca toplanan 600'den fazla parçadan oluşan hayran koleksiyonu; orijinal ürünlerin yanı sıra yüzlerce benzersiz koleksiyon parçası, gerçek boyutlu figür, kask, ışın kılıcı, imzalı maske, sanal gerçeklik deneyimi sunan alanlar, set dekorlarıyla hazırlanan mekanlar ve çok daha fazlasına yer veriyor. Dünyanın en çok hasılatlı film serisi olarak tarihe geçen 12 yapımı konu alan koleksiyon, güçlü bir mirasa dair derinden bir bakış sunuyor.

Adres: Kuloğlu, İstiklal Cad. No 131/A, Beyoğlu, İstanbul


"Gelecek Hatıraları" Sergisi

(Pera Müzesi, 25 Şubat 2024'e kadar)

Müzenin Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu'nu oluşturan Suna Kıraç'ın anısına düzenlenen "Gelecek Hatıraları" sergisi hafıza ile gelecek tahayyülleri arasındaki bağları araştırıyor. Dört bölümden oluşan serginin "Motiflerin Hatırlattıkları" başlıklı bölümünde seramik bezemelerinde kullanılan motiflerden yola çıkan yapıtlar bir araya getirilirken; "Nesnelerin Hafızası" bölümünde hikayeler seramik nesneler aracılığıyla anlatılıyor. Serginin "Bölgenin Hafızası" başlıklı bölümünde mekansal müdahaleler ve mekana özgü yerleştirmeler sunulurken; "Geleceği Hatırlamak"ta spekülatif nesneler, video ve fotoğraflar aracılığıyla geleceğin hafıza nesneleri bir araya getiriliyor.

Adres: Meşrutiyet Cad. No:65 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00


"Georges Pierre'in gözünden Godard" Sergisi

(Institut français İstanbul ve Sinematek/Sinema Evi, 9 Aralık'a kadar)

Georges Pierre çok ödüllü bir sinema fotoğrafçısıdır. Sinemadaki kariyerine oyuncu olarak başlamış, film çekimlerini "dizi" halinde ölümsüzleştirmesi istendiğinde ise fotoğraf tutkusu, ekranda olma arzusunun önüne geçti. Yeni Dalga'nın en büyük filmlerinin en doğal anlarını ve özgünlüğünü mükemmel bir şekilde fotoğrafladı. Bu dönemin yaratıcı ve yenilikçi ruhuna tanıklık eden sayısız fotoğrafı, Jean-Luc Godard'ın eserlerine ve onun, sinemanın geleneksel kurallarına nasıl karşı çıktığına ışık tutuyor. Sergi, aynı zamanda set fotoğrafçılarının rolüne de vurgu yapıyor. Film sahnelerinin dışında çekilmelerine rağmen fotoğrafları, filmin ruhunu tek bir karede aktarmayı başarıyor.


"Golden Opulence" Sergisi

(Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi, 30 Kasım'a kadar)

Beymen, yarım asrı aşan tarihini lüksün bu topraklardaki 500 yıllık yolculuğuna ışık tutan küresel bir projeyle kutluyor. Coğrafyamızın zengin kültür mirasını dünyaya anlatmayı hedefleyen Beymen; sergi, kitap ve belgeselden oluşan projesiyle, lüksün ve zanaatın nesillere ve kültürlere ilham veren gücünü sahneye taşıyor. "Golden Opulence" isimli sergi, aynı adı taşıyan bir kitap ile de karşımıza çıkıyor. 50'yi aşkın dünya markasının Beymen için bu topraklardan aldıkları ilhamla tasarladıkları eserler, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Golden Opulence" sergisinde, 6-30 Kasım 2023 tarihleri arasında görülebilir.

Adres: Kılıçali Paşa, Meclis-i Mebusan Cad. No:1, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 293 46 48


Gülçin Anıl'ın "Öz'e Dönüş" Sergisi

(Decollage Art Space, 19 Kasım'a kadar)

Gülçin Anıl'ın 66. kişisel sergisi "Öz'e Dönüş", semazenlerin mistik dönüşünü, bu dönüşteki sırları, sınırsız hoşgörü ve sevgiyi tema edinen eserlerden oluşuyor. Kendi tabiriyle gerçekten resim yapmaya kırklı yaşlarından sonra başlayan Gülçin Anıl'ın eserlerinde sanatçının çarpıcı düşünsel zenginliği ve güçlü bir dinamizm göze çarpıyor.

Adres: Suadiye Mahallesi, Müzeyyen Sokak, No:4/1, Kadıköy, İstanbul


Handan Börüteçene'nin "Üç İç Denizin Ülkesi" Sergisi

(Salt Beyoğlu, 14 Nisan 2024'e kadar)

"Üç İç Denizin Ülkesi", kırk yılı aşkın süredir kararlı biçimde arkeoloji, tarih ve doğa odağında üreten Handan Börüteçene'nin bugüne kadar düzenlenen en kapsamlı sergisi. İsmi, sanatçının taşı toprağı ve mavilikleri kadar kültür mirası ile mitlerinden ilham aldığı bir coğrafyaya işaret ediyor: Anadolu ve Trakya. Bellek yitimine meydan okuyan bir sanat pratiğinin izini süren sergi, Handan Börüteçene'nin tutkularını, işlediği temaları, peşini ısrarla bırakmadığı meseleleri ve üretimindeki yeni açılımları bütünlüklü şekilde keşfetmeye olanak veriyor.

Adres: İstiklal Cad. No:136 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 377 42 00


"Haşim Nur Gürel Anısına: Sığ Sularda Derin Hayaller" Sergisi

(Elgiz Müzesi, 12 Ocak 2024'e kadar)

Küratörlüğünü Billur Tansel'in üstlendiği "Haşim Nur Gürel Anısına: Sığ Sularda Derin Hayaller" adlı retrospektif sergi, Haşim Nur Gürel'in 17 yaşında Robert Kolej'de yaptığı ilk soyut sergisinden hayatının son dönemine kadar aynı tutkuyla, farklı tekniklerle ürettiği resim, seramik, heykel ve enstalasyondan oluşan yapıtlarından bir seçki ile sanatçının, sanat anlayışının gelişim sürecine ve onun gizemli dünyasına sürprizlerle dolu bir seyahat ve "renkli" bir gözlem imkanı veriyor. Sakin, sessiz, bilge, mütevazi duruşuyla bilinen Gürel'in iç dünyasının değişken, canlı, zengin renkleri, dokuları ve barındırdığı gizemler resimleri yoluyla gün yüzüne çıkıyor.

Adres: Maslak Mah. Maslak Meydan Sk. Beybi Giz Plaza, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 290 25 25


"Healing Ruins (Kalıntıların Şifası)" Sergisi

(Zeyrek Çinili Hamam, 30 Kasım'a kadar)

Küratörlüğünü Anlam Arslanoğlu de Coster'in üstlendiği "Healing Ruins (Kalıntıların Şifası)" sergisi, Zeyrek Çinili Hamam'ın arkeolojik bir kazıya dönüşen 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alıyor. Sergi, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor. Yerli ve yabancı 22 sanatçının eserlerini bir araya getiren "Healing Ruins (Kalıntıların Şifası)" sergisi, eserler ile mekan arasında malzeme, hikaye ve anlamlar üzerinden diyalog yaratıyor.

Adres: Zeyrek, İtfaiye Cad. No:44, Fatih, İstanbul


"İki Güneş Altında" Karma Sergisi:

(OMM – Odunpazarı Modern Müze, 28 Temmuz 2024'e kadar)

Küratörlüğünü Aslı Seven'in üstlendiği "İki Güneş Altında", Erol Tabanca Koleksiyonu'ndan özel bir seçkiye yer veriyor. "İki Güneş Altında" sergisi, gökyüzünde iki güneş olasılığının açtığı mitolojik ve spekülatif ufuklardan, dünyadaki varoluşumuzun Güneş'le olan derin bağlantılarına uzanan bir keşif yolculuğu sunuyor. Karma sergide, resimden fotoğrafa, heykelden video ve yerleştirmeye kadar uzanan çeşitli disiplinlerde üretilmiş eserler, güneş ışığı, gölgeler ve atmosferik kırılmalar etrafında şekillenerek optik, termal, metamorfik ve duygusal olgulara dair bir duyarlılık paylaşıyor.

Adres: Şarkiye, Atatürk Blv. No: 37, Odunpazarı, Eskişehir


İsmet Değirmenci'nin "Bul Beni" Sergisi

(Brieflyart Galeri, 16 Kasım – 10 Aralık)

Sanatında insan-doğa ilişkisine odaklanan İsmet Değirmenci'nin "Bul Beni" başlıklı yeni kişisel sergisindeki eserlerinde, ada metaforlarıyla sorguladığı yaşamı, içinde bulunduğumuz distopik düzene karşı bir ütopya olarak adeta yeniden oluşturuyor. "Bul Beni"de, Değirmenci'nin kitap sayfalarına çizdiği ada resimleri, kağıt üzerine çini mürekkebiyle yaptığı "yalnızlık haritaları" resimleri ve pişmiş topraktan oluşan "Göç Portreleri" başlıklı büst serisi sanatseverlerle buluşuyor.

Adres: Gümüşsuyu, İnönü Cad. Ongan Apt. No: 43 A Beyoğlu, İstanbul


Jan Tichy'nin "Portals of Form (Biçimin Kapıları)" Sergisi

(Zarastro Art, Aralık ayına kadar)

Kendine özgü çevrimiçi sergi konseptiyle dünyanın farklı noktalarından seçkin sanatçıların en çarpıcı eserlerini sergileyen Zarastro Art'ın yeni sergisi, Jan Tichy imzalı "Portals of Form (Biçimin Kapıları)". Baskı, fotoğraf, video, heykel ve enstalasyon alanlarında çalışmalar üreten Jan Tichy'nin sanatsal pratiği, kökeni 19. yüzyıla kadar uzanan, özneleri temel biçimsel unsurlarına dönüştüren biçimcilik akımına dayanır. Sergide, sanatçının ışığı değiştirerek çeşitli mekanların ve mimari yapıların enerjisini ortaya çıkardığı fotogram ve gravür çalışmaları, gerçek hayatta öngörülemeyecek biçimleri ortaya koyduğu fotoğrafları, öznenin matematiksel geometrilerine nasıl indirgendiğini yansıttığı serigrafları, gölge incelemeleri yaptığı siyanotip baskıları ve imzası niteliğindeki figüratif video çalışmaları yer alıyor. Jan Tichy'nin "Portals of Form (Biçimin Kapıları)" sergisine Zarastro.art adresinden ulaşılabilir.


Jochen Proehl'in "Uzun Pozlama" Sergisi

(C.A.M. Galeri, 9 Aralık'a kadar)

Jochen Proehl'in "Uzun Pozlama" başlıklı sergisinde gösterilen resimlerin çıkış noktaları, genellikle doğada, arkeolojik kazılarda ve özellikle İstanbul'un inşaat alanlarında, insanın yeryüzüne müdahalesinin izleri. Jochen Proehl, resimlerinde, o alanlarda bulduğu formlardan gerçek dışı, anıtsal ve kısmen peyzaj anımsatan toprak biçimleri yaratıyor. Sonuç olarak, Proehl artık imgelerini belirli bir yerle ilişkilendirmiyor, genellemeler yaratıyor: toprak anatomileri. Çünkü nesnel olarak toprak, uygarlık tarihindeki en eski mitlerin ve dünya görüşlerinin yeri. Bu nedenle, tüm yaşamın topraktan geldiği ve yaşanan hayatın yine toprak tarafından geri alındığı fikri olan khtonik döngünün yeri. Dolaysıyla, Proehl'in çalışmaları zamanın belirli bir anıyla değil, daima "biriktirilmiş zamanla" ilgili.

Adres: Firuzağa, Çukur Cuma Cad. 38/A, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 245 79 75


"Kendi Gölgesinde" Karma Sergisi

(Arter, 7 Nisan 2024'e kadar)

Arter Koleksiyonu'ndan oluşturulan "Kendi Gölgesinde" başlıklı grup sergisi, ziyaretçileri yapıtların birbirleriyle ve mekanla kurdukları etkileşim ve yakınlıklardan doğan ara bölgelerin keşfine ve zihinde uyandırdıkları izlerin peşinden gitmeye davet ediyor. Küratörlüğünü Emre Baykal ve Gizem Uslu Tümer'in üstlendiği sergideki eserler; görünmezlik, belirsizlik, gizlenmişlik, muğlaklık gibi nitelikleriyle, ziyaretçileri zihinlerinde uyanan izlerin peşinden gitmeye, gölgede kalanı aramaya, kendi düşünsel ve duygusal katılımlarıyla zenginleşecek bir sergi deneyimine ortak olmaya davet ediyor.

Adres: Irmak Cad. No:13, Dolapdere, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


Laura Margarita ile Cengiz Yatağan'ın "Grand Art" Sergisi

(Grand Hyatt İstanbul, 17 Kasım 2023 - 17 Ocak 2024)

Grand Hyatt İstanbul, "Grand Art" kapsamında Dominikli sanatçı Laura Margarita ve Cengiz Yatağan'ın eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. Tuval üzerine karışık teknikle soyut üretimler yapan Laura Margarita, doğadan aldığı ilhamla sanatseverleri görsel bir yolculuğa çıkarıyor. Sanatçı Cengiz Yatağan, eserlerinde çeşitliliği ve karşıtlığı tek bir tuvalde yansıtan çok katmanlılığı kullanıyor.

Adres: Harbiye, Taşkışla Cad. No:1, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 368 12 34


Mat Collishaw'un "Aritmi" Sergisi

(Borusan Comtemporary, 18 Ağustos 2024'e kadar)

Güncel sanatın önemli isimlerinden Mat Collishaw'un "Aritmi" sergisi, Alice Sharp küratörlüğünde izleyici ile buluşuyor. 90'li yılların sonundan bu yana sürdürdüğü sanat pratiğiyle, güncel sanata yön veren akımlar içerisinde anılan Britanyalı sanatçı Mat Collishaw, yeni solo sergisi "Aritmi" ile, sanat, bilim ve tarih disiplinlerinin perspektifinden önermeleri, yapay zeka teknolojileriyle birleştiriyor. Sanat ve bilim alanından iki önemli isim olan Albrecht Dürer ve Ernst Haeckel'ın çalışmalarını referans alan Collishaw, doğanın bozulmakta olan ritmini görselleştiriyor. "Aritmi", Dürer gibi Rönesans sanatçılarının dünyaya olan bakışımızı geliştirmek için son derece önemli olduğuna inandıkları ampirik yöntem ve doğa gözlemi kavramlarını gündeme getiriyor. Tıpkı Dürer gibi, Collishaw da yaklaşmakta olan felaketle ilgileniyor.

Adres: Rumelihisarı Mah. Baltalimanı Hisar Cad. No: 5 Perili Köşk, Sarıyer, İstanbul

Telefon: 0212 393 52 00


Melisa Özgür'ün "432" Sergisi

(Decollage Art Space, 29 Kasım – 24 Aralık)

Her ışık renginin farklı bir enerjiye sahip olduğu düşüncesinden ilham alan Melisa Özgür, "432" sergisiyle bu doğal olgunun sanatındaki yansımalarını ziyaretçilere sunuyor. 432 Hz frekansının, bilinen 440 Hz'e göre daha sakinleştirici olduğuna inanılan mucizevi bir frekans olduğu düşüncesi serginin temasını belirliyor. Melisa Özgür, sanat ilhamını tuvale yansıtırken iç enerjinin dışa vurumunu çağdaş bir bakış açısıyla yorumluyor.

Adres: Suadiye Mah. Müzeyyen Sok. No:4/1 İç Kapı No:1, Kadıköy, İstanbul


Merve İşeri'nin "Sonsuzda Birleşme" Sergisi

(Galerist, 16 Aralık'a kadar)

Merve İşeri'nin "Sonsuzda Birleşme" isimli sergisinin başlığı, etimolojik olarak kaynaşmayı, kavuşturmayı ve aynı zamanda ittifakı irdeliyor. İşeri, doğa ve insan arasındaki ayrışmanın muğlaklığını, topraklanma, kök salma, ev ve aidiyet hislerini araştırırken, kozmik tozdan gelip kozmik toza döneceğimizi hatırlatıyor, hasar görmüş bağları yeniden kurmaya ve toplu yaşamı kutlamaya davet ediyor. Canan Batur'un küratörlüğünü üstlendiği sergi, Merve İşeri'nin besteci Heloise Tunstall-Behrens ile ortaklaşa ürettiği 'Yıldız Kümelerinin Sesleri' başlıklı ses yerleştirmesine ev sahipliği yapıyor.

Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:1 Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 252 18 96


Nuri Kuzucan'ın "Pasaj" Sergisi

(Arter, 31 Aralık'a kadar)

Nuri Kuzucan'ın "Pasaj" başlıklı kişisel sergisi, sanatçının eski ve yeni üretimlerinden oluşturulan bir seçkiyi mekana özgü bir mimari düzenlemeyle bir araya getiriyor. Kaos-düzen, ışık-gölge, boşluk-doluluk, yüzey-derinlik, iç-dış gibi ikilikler etrafında kurgulanan yapıtlardan oluşan sergi, hem zihinsel hem de algısal bir akışkanlığı ve geçişliliği merkezine alıyor.

Adres: Yenişehir, Irmak Cad. No:13, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


Ruken Aslan'ın "Gece Kulübü" Sergisi

(Galeri Diani, 2 Aralık'a kadar)

Farklı sayılan ancak yaşamın içinde var olan, kimi zaman resimsel olarak düşünülmesi güç olan konulara değinen Ruken Aslan, "Gece Kulübü" başlıklı sergisi ile seyirci karşısına çıkıyor. Sergi, Ruken Aslan'ın hayallerindeki renkleri düşsel bir dünyayla imgeliyor. Sanatçı, "Gece Kulübü" kavramını resimlerinde dilsel alanda metafor olarak işliyor ve gece kulübünün yapay ışıklarını, gölgelerini, aynalarını, sarhoş edici içeceklerini, müzikle örülü olan bu alanı bir fantazmagoria alanı olarak kullanıyor. Yanılsamalara dayalı düşsel bir alan kurguluyor.

Adres: Bostanbaşı Cad. No:3/D Beyoğlu, İstanbul


"Sanayiden Manzaralar" Karma Sergisi

(Summart, 30 Kasım'a kadar)

Seyrantepe Sanayi Mahallesi'nde atölyeleri olan sanatçıların üretimleri, Nazlı Pektaş küratörlüğünde "Sanayiden Manzaralar" isimli kapsamlı karma sergide bir araya geliyor. Seyrantepe Sanayi Mahallesi, kent belleğinde yan sanayi ve tamir servisleriyle bilinse de aynı zamanda yıllardır İstanbul'da birçok sanatçının yaratıcı üretimlerini gerçekleştirdikleri atölyelerin adresi. Sanatla endüstriyel üretimin giderek sentezlendiği hibrit bir bölgeye dönüşen Seyrantepe Sanayi Mahallesi'nde yer alan Summart, "Sanayiden Manzaralar" sergisi ile atölyeleri bu bölgede yer alan sanatçılardan Mahmut Aydın, Can Aytekin, Mahmut Celayir, Antonio Cosentino, Ahmet Elhan, Leyla Emadi, İnci Furni, Aynur Önürmen, İrfan Önürmen, Kemal Seyhan Rüçhan Şahinoğlu ve Demet Yalçınkaya'nın serginin kavramsal çerçevesine uygun olarak üretilmiş yeni eserlerini kapsayan bir seçkiye yer veriyor.

Adres: Summa Plaza, Huzur Mah. Fazıl Kaftanoğlu Cad. No: 3 Seyrantepe, İstanbul

Telefon: 0212 278 71 00


Sarkis'in "Sonsuz" Sergisi

(Arter, 4 Şubat 2024'e kadar)

Sarkis'in üretiminde geniş bir zaman dilimini kapsayan "Sonsuz" adlı kişisel sergisi, sanatçının Arter Koleksiyonu'ndan seçilen yapıtlarını yeni bir mekansal kurguda birbirleriyle buluşturuyor. "Sonsuz", 1980'li yıllara tarihlenen yapıtlardan başlayıp sanatçının 2015 yılında Venedik Bienali Türkiye Pavyonu için gerçekleştirdiği "Respiro" isimli yerleştirmesinin Arter Koleksiyonu'na bağışladığı neon ve aynalarını da içine alıyor. Sarkis, farklı zaman ve mekanlara dair hafızalarıyla birlikte sergide yeniden yorumladığı eserlerini, pratiğinde öncelikli rol oynayan ışık, renk ve müzik gibi unsurlarla birleştirerek "Sonsuz"u çok sesli bir sahnelemeye dönüştürüyor. Küratörlüğünü Emre Baykal'ın üstlendiği "Sonsuz" sergisi, 4 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Arter'in ikinci kat galerisinde ziyaret edilebilir.

Adres: Irmak Cad. No:13 Dolapdere, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 708 58 00


Shahar Sivan'ın "What Lies Within (İçinde Neler Saklıdır)" Sergisi

(Zarastro.art, 31 Mart 2024'e kadar)

Shahar Sivan, "What Lies Within (İçinde Neler Saklıdır)" sergisinde, sanatının merkezine "Bedenimizi aşacakmışçasına yoğun hissettiğimiz duygularımızla nasıl başa çıkabiliriz" sorusunu konumlandırarak, travmalarımızı, en karanlık, açıklayamadığımız yanlarımızı gün yüzüne çıkarıyor. Hayfalı sanatçı, testereyle kestiği ahşap blokları oyup, çizikler atarak oluşturduğu eserine mürekkep damlalarıyla zarif ve özenli dokunuşlar yapıyor. Shahar Sivan'ın "What Lies Within (İçinde Neler Saklıdır)" sergisine Zarastro.art adresinden ulaşabilirsiniz.


"Şehir Nerede?" Sergisi

(YUNT, 4 Şubat 2024'a kadar)

Kar amacı gütmeyen sanat ve etkileşim alanı YUNT, Emre Zeytinoğlu küratörlüğündeki ilk sergisi "Şehir Nerede?" ile kapılarını açıyor. Muratcan Sabuncu kuruculuğunda, Sultanbeyli'de açılan YUNT, toplumun sanatsal etkinliklerle karşılaşma olanaklarını arttırmayı amaçlayan ve Sergen Şehitoğlu sanat danışmanlığında hayata geçen bir mekan. "Şehir nerede?" başlıklı karma sergi ise İstanbul'a nostaljik yaklaşımların ya da geleceğe ait iyileştirici düşüncelerin dışında, şehrin bugünkü gerçeği üzerinden hareket ediyor. "Merkez-çevre" ayrımının silikleşmeye başladığı şehirde, artık ne ideal bir "İstanbullu"dan ne oraya sonradan gelen ve o "kültüre yabancı olduğu ileri sürülen" arasındaki ayrımdan ne de "eski İstanbul görüntüleri"nin tekliğinden söz edilebilir. Sergide yer alan sanatçılar M. Cevahir Akbaş, Setenay Alpsoy, Sercan Apaydın, Can Aytekin, Antonio Cosentino, Mustafa Duymaz, Ahmet Elhan, Murat Germen, Sinan Logie, Mustafa Pancar ve Rüçhan Şahinoğlu; ortaya koydukları yapıtları ile bize yeni bir "İstanbul gerçeği"nin düşünülmesi gerektiğinden söz ediyor.

Adres: Hasanpaşa Mah. Fatih Blv. No:33, Sultanbeyli, İstanbul


Sven Marquardt'ın "Nachtblende" Sergisi

(Yapı Kredi bomontiada, 26 Kasım'a kadar)

1980'lerin ortalarından itibaren Doğu Berlin'de punk ve new wave akımlarının yükselişine öncülük ederek sanat çevrelerinin takip ettiği önemli isimlerden biri haline gelen fotoğrafçı Sven Marquardt, Berlin'in kültürel atmosferinden ilham alan sergisi "Nachtblende" ile Türkiye'de ilk kez sanatseverlerle buluşuyor. Yapı Kredi bomontiada'nın Goethe-Institut Istanbul iş birliği ile hayata geçirdiği sergi, Marquardt'ın Berlin'de son 25 yılın kulüp ve alt kültürüne odaklanan farklı serilere ışık tutuyor.

Adres: Merkez Mah. Silahşör Cad. Birahane Sk. Tarihi Bomonti Bira Fabrikası No:1, Şişli, İstanbul

Telefon: 0212 230 21 62


"Tam Yerinden: İstanbul'a Panoramik Bakışın Tarihi" Sergisi

(Pera Müzesi, 25 Şubat 2024'e kadar)

İstanbul'un temsil tarihini yeni perspektiflerle değerlendirmeyi amaçlayan "Tam Yerinden: İstanbul'a Panoramik Bakışın Tarihi" başlıklı sergi; Barker, Gudenus, Schranz, Melling, Dunn, Robertson gibi İstanbul'a panoramik bakan sanatçıların eserleriyle gündelik nesnelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir seçkiyi sanatseverlerin ilgisine sunuyor. Küratörlüğünü Çiğdem Kafescioğlu, K. Mehmet Kentel ve M. Baha Tanman'ın yaptığı sergi, merkezine 19. yüzyıl panoramalarını ve panoramik imgelerini almakla birlikte, izleyiciyi panoramik bakışın erken modern döneme uzanan tarihini ve İstanbul'un bu tarih içerisindeki konumunu yeniden düşünmeye davet ediyor.

Adres: Meşrutiyet Cad. No:65 Tepebaşı, Beyoğlu, İstanbul

Telefon: 0212 334 99 00


Vuslat'ın "Emanet" Sergisi

(Baksı Müzesi, 30 Kasım'a kadar)

Vuslat'ın, Baksı Müzesi'ndeki ilk kişisel sergisi "Emanet", Chus Martinez'in küratörlüğünde gerçekleşiyor. Vuslat, kendi köklerine geri döndüğü topraklardaki bu yeni kişisel sergisi için hazırladığı metin, heykel, çizim, ses ve enstalasyon gibi eserler çevresinde, güven, bağlılık, derin bir sadakat ve koruyuculuğun değerini ifade eden "emanet" kavramının tezahürlerini keşfediyor. Vuslat'ın heykel ve desen çalışmaları etrafında şekillenen serginin temel konusu "form" olgusundan öte bir malzemenin ve belirli formların ilettiği "dinamik güçler"e dayanıyor.

Adres: Bayraktar Köyü, Çayırlar Mevkii, Bayburt


"We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi, 2054"

(Performistanbul, 30 Aralık'a kadar)

Naz Balkaya ve Emily Demetriou'dan oluşan sanatçı ikilisi Panicattack Duo'nun Performistanbul dahilindeki Simge Burhanoğlu ve Azra İşmen küratörlüğünde düzenlenen sergi ve performans serisi "We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif, 2054", Performistanbul'da hayata geçiyor. Feminen bilginin ve dışlanmış pratiklerin yolunu arayan ve sorunlarının çözümünün bu olduğuna inanan ikilinin pandemiden sonra yaptığı ve sunduğu ilk çalışma serisi olan "We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi, 2054", Performistanbul'un üç katına yayılıyor. Hikaye; iklim yıkımını, yükselen ve herkesin hayatını tehdit eden ekstrem sağ ve ataerkil politikaları anlatırken, bu anlatı içinde onları yönlendiren bir ses çalışması aracılığıyla izleyiciye sunuluyor.

Adres: Hacımimi, Dibek Sk. No:32, Beyoğlu, İstanbul


"Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası" Sergisi

(Nazım Hikmet Kültürevi, 14 Ocak 2024'e kadar)

Nilüfer Belediyesi, Necmi Sönmez küratörlüğünde gerçekleşen "Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası" adlı sergiye, Nazım Hikmet Kültürevi'nde ev sahipliği yapıyor. 2013 yılından beri her yılı, bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2023'ü Tomris Uyar yılı ilan etti. Buradan hareketle yola çıkan "Yürek Hakkı: Tomris Uyar'ın Yazı-İmge Dünyası" sergisi ise öyküleri ve çevirileriyle çağdaş Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Tomris Uyar'ın "üretim süreçlerine" yoğunlaşıyor.

Adres: Yüzüncüyıl, Uğur Mumcu Blv. 7/A, Nilüfer, Bursa

Telefon: 0224 413 27 37


Zeki Faik İzer'in "Paris, İstanbul, Nice" Sergisi

(İş Sanat Ankara Sanat Galerisi, 31 Aralık'a kadar)

1988 yılında kaybettiğimiz sanatçı Zeki Faik İzer'in "Paris, İstanbul, Nice" başlıklı sergisi, Ankara'nın tarihiyle ve mimari üslubuyla sayılı binaları arasında yer alan Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi'nin 3. katında bulunan İş Sanat Ankara Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Picasso, Cezanne, Matisse, Ingres, Poussin, Velázquez, Rembrandt gibi sanatçılardan ilham alan Zeki Faik İzer, düzensizliğe müzikalite ve ritim vermeyi iyi bilen bir sanatçı. Resimlerinde içten gelen doğal bir kendiliğindenlik, neşe, dinamizm ve enerji hissediliyor. Tuvallerindeki renkler, kıvrak fırça kullanımı ile oluşturulan lekeler ve dokular üst üste gelerek, resimde ifade edilmeye çalışılan düşünceyi ve duyguyu en üst seviyeye taşıyarak izleyene yansıtıyor. "Paris, İstanbul, Nice" başlıklı sergisinde Zeki Faik İzer'in İstanbul, Paris, Nice üçgeni içindeki yaşamının, sanatındaki farklı eğilimlerin ve farklı disiplinlerin ortaya çıkmasına nasıl vesile olduğunu görüyoruz.

Adres: Ulus Mah. Çam Sk. Altındağ, Ankara

Telefon: 0312 311 42 68


Son Dönemin Dikkat Çeken Müzayedeleri

Jay-Z'nin Hayatı Sergi Oldu

Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey
“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

“Kimler Geldi Kimler Geçti” Dizisi Hakkında Her Şey

3 dakika okunma süresi
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri
Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

Coachella Festivali'nin En İyi Stil Görünümleri

1 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi
Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Sevil Dolmacı Dubai'nin İlk Uluslararası Karma Sergisi

Nisan Ayı Sergi Ajandası
Nisan Ayı Sergi Ajandası

Nisan Ayı Sergi Ajandası

Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri
Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri

Sotheby's Sergisi: Freddie Mercury ve Kedileri

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

18. Contemporary Istanbul Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Mark Rothko Sergisi
Mark Rothko Sergisi

Mark Rothko Sergisi

Chanel Retrospektif Sergisi
Chanel Retrospektif Sergisi

Chanel Retrospektif Sergisi

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Istanbul'74'ün “We Belong” Sergisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Ara Güler Sergisi Sofya'da
Ara Güler Sergisi Sofya'da

Ara Güler Sergisi Sofya'da

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi
“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

“Orhan Pamuk. Şeylerin Tesellisi” Sergisi

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te
Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Pablo Picasso'nun Eserleri Musée National Picasso-Paris'te

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası
Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Avrupa Müzeleri Sergi Ajandası

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa
Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa

Çölde Bienal Deneyimi: Desert X AIUIa