Mart 2023'te İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

İlk kez sahne alan oyunlardan yeni sezonuyla bir kez daha karşımıza çıkanlara, Mart 2023'te mutlaka görülmesi gereken opera, bale, müzikal ve tiyatrolar.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
3 Mart 2023 Cuma 15:23 | Son Güncellenme:
16 dakika okunma süresi
Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Mart 2023 Tiyatro Oyunları

"Taxim" Oyunu

(Baba Sahne, 3-6 Mart, 17-20 Mart / Bostancı Gösteri Merkezi, 21 Mart)

Kara Komedi ve gerilimin iç içe geçtiği sürprizlerle dolu "Taxim" oyunu, eğlenceli karakterleri, yüksek temposu ve insan doğasının yarattığı çelişkileri ortaya seren hikayesiyle dikkat çekiyor. Senaryosunu Álex de la Iglesia ve Jorge Guerricaechevarría'nın kaleme aldığı 2017 yapımı İspanyol filmi "El Bar"dan Baba Sahne'nin uyarladığı "Taxim"in metin danışmanlığını Caner Güler ve Ozan Güven üstleniyor. Yönetmen koltuğunda Emrah Eren'in oturduğu "Taxim"in oyuncu kadrosunda ise Şevket Çoruh, Ozan Güven, Mert Asutay, Nergis Çorakçı, Seçkin Özdemir, Ömür Arpacı, Felicia Sağnak, Ahmet Balta, Kemal Yazıcı ve Cem Evsen yer alıyor. Dekor ve ışık tasarımını Kerem Çetinel'in yaptığı oyunun ses tasarımı ise Özgehan Özturan'a ait. "Taxim" oyunu, 3-6 Mart ve 17-20 Mart günleri arasında Baba Sahne Savaş Dinçel Salonu'nda, 21 Mart günü ise Bostancı Gösteri Merkezi'nde görülebilir.


"Şirreti Evcilleştirmek" Oyunu

(Moda Sahnesi, 3-5 Mart)

William Shakespeare'in dilimize daha önce "Hırçın Kız" olarak tercüme edilen "The Taming Of The Shrew" metni bu edisyonunda, çevirmen Emine Ayhan tarafından "Şirreti Evcilleştirmek" olarak çevrildi. Başrollerini Melis Birkan ve Timur Acar'ın paylaştığı oyunun kadrosunda deneyimli oyuncular Uluç Esen, Sedat Küçükay, Elif Gizem Aykul, Gürsu Gür, Çağlar Yalçınkaya, Ali Büyük Kartal ve Yasin Yürekli de yer alıyor. Yönetmen Kemal Aydoğan'ın rejisiyle sahneye konan "Şirreti Evcilleştirmek" oyununu, 3, 4 ve 5 Mart günlerinde Moda Sahnesi'nde görebilirsiniz.

Adres: Osmanağa Mah. Halil Ethem Sk. General Asım Gündüz Cad. Kadıköy

Telefon: 0216 330 58 00


"La Bohème" Operası

(AKM Türk Telekom Opera Salonu, 4, 11, 16 Mart)

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği "La Bohème" operası, 4, 11 ve 16 Mart günlerinde AKM Türk Telekom Opera Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor. "La Bohème" operası, besteci Giacomo Puccini'nin ( 1858 – 1924) başyapıtlarından biri olarak kabul ediliyor. Puccini'nin muhteşem müziği ve gerçek bir öyküye dayanan konusu ile bu dramatik ve romantik opera, dünyada en çok sahnelenen ve sevilen operaların arasında yer alıyor. "La Bohème" Operası; Fransa'daki 1830 ve 1848 devrimleri arasındaki dönemde siyasal ve toplumsal yaşamın, özellikle de bohem yaşamın tüm izlerini taşıyan bir reji anlayışı ile sahneleniyor. Paris'de, Noel arifesinde dokunaklı bir aşk hikayesinin anlatıldığı eserde, bohem hayatı yaşayan bir grup arkadaş, geçimlerini sanat eserleri yaratarak kazanmaktadır. Şair Rodolfo, terzi Mimì'ye aşık olmuştur; ressam Marcello'nun da şarkıcı Musetta ile çalkantılı bir ilişkisi vardır. Her şeye rağmen iki çift de mutlu oldukları zamanlarda, birlikte hayatın ve aşkın tadını çıkarmaya çalışırlar. İtalyanca seslendirilen eseri, Evin Atik sahneye koyuyor. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı İbrahim Yazıcı yönetiyor.

Adres: Gümüşsuyu Mah. Mete Cad. No: 2, Beyoğlu


"Ormanlardan Hemen Önceki Gece" Oyunu

(Moda Sahnesi, 5 Mart)

Bernard-Marie Koltès'in sevilen oyunu "Ormanlardan Hemen Önceki Gece", ötekileştirilmiş bir adamın, içsel çatışmalarını sahneye taşıyor. Daha önce ülkemizde de uyarlanan "Ormanlardan Hemen Önceki Gece"nin çevirmenliği Ayberk Erkay'a aitken, yönetmenliğini Kemal Aydoğan üstleniyor, sahnede ise Barış Yurtsever'i izliyoruz.

Adres: Osmanağa Mah. Halil Ethem Sk. General Asım Gündüz Cad. Kadıköy

Telefon: 0216 330 58 00


"Richard" Oyunu

(AKM Türk Telekom Opera Salonu, 5, 19 Mart)

Okan Bayülgen'in yazıp yönettiği ve başrolünü üstlendiği "Richard" oyunu, 5 ve 19 Mart günlerinde Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu'nda izleyiciyle buluşuyor. İngiltere'de küçük bir tiyatro topluluğu III. Richard oyununun provalarını yaparken polis tarafından aranan birinin tiyatroya sığınmasıyla başlayan oyunda, var olan düzene, sanatın mevcut kurumsal, etik ve hiyerarşik yapısına karşı olan bu adam, önce III. Richard rolünü, ardından yönetmen koltuğunu ele geçiriyor ve her şeyi yıkarak sahneye alışılagelmemiş bir prodüksiyon koyuyor.

Adres: Gümüşsuyu Mah. Mete Cad. No: 2, Beyoğlu


"Eksik" Oyunu

(Akatlar Kültür Merkezi, 7 Mart / Baba Sahne, 16 Mart / Fişekhane Ana Sahne, 19 Mart / Kozzy Kozyatağı Kültür Merkezi, 28 Mart)

Levent Can, Hande Doğandemir ve Aytaç Şaşmaz'ın çarpıcı performanslarıyla dikkat çeken "Eksik" oyunu, bir babayla oğlunun hem kendilerini hem sevdiklerini yaralayan kırık dökük ilişkisini ve her şeye rağmen hem dramatik hem de komik bir aile olma çabasını anlatıyor. Aksel Bonfil'in yazıp yönettiği "Eksik" oyunu, annesinin komada olduğunu haber vermek için yanında kız arkadaşıyla birlikte, babasının Datça'daki çiftlik evine giden Metin'in burada yaşadığı yüzleşmeleri, aile içi hesaplaşmaları ve açığa çıkan sırları sahneye taşıyor. "Eksik" oyunu, 7 Mart'ta Akatlar Kültür Merkezi'nde, 16 Mart'ta Baba Sahne'de, 19 Mart'ta Fişekhane Ana Sahne'de ve 28 Mart'ta Kozzy Kozyatağı Kültür Merkezi'nde izleyiciyle buluşuyor.


"Yalnız Bir Ruh: Hale Asaf" Oyunu

(Asmalı Sahne, 8, 11, 15, 24, 27 Mart)

"Yalnız Bir Ruh: Hale Asaf" oyununda, döneminin öncü kadın sanatçılarından biri olan Hale Asaf'ın hikayesine tanıklık ediyoruz. İstanbul'da başlayıp İtalya, Berlin ve Paris'e uzanan sanat dolu bir hayatın ardından, 33 yaşında Paris'te hayatını kaybeden Hale Asaf'ı, hayat arkadaşı Antonio Aniente'nin gözünden izliyoruz. Petek Kırboğa'nın kaleme aldığı ve Muharem Uğurlu'nun yönettiği "Yalnız Bir Ruh: Hale Asaf" oyununun kadrosunda Ceren Gül Şahin, Osman Ataseven, Dilfuza Rozıyeva, Duygu Yavuz, Can Güleryüz'ü görüyoruz. "Yalnız Bir Ruh: Hale Asaf" oyunu; 8, 11, 15, 24 ve 27 Mart günlerinde Asmalı Sahne'de seyirciyle buluşuyor.

Adres: Yemenici Abdüllatif Sk. Hoş Apt. Kat:1 Beyoğlu

Telefon: 0212 243 37 20


"Süt Kardeşler" Oyunu

(Beşiktaş Kültür Merkezi, 9 Mart / Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi, 22 Mart / Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, 25 Mart)

İlk olarak Türk tiyatrosunun ustalarından Nejat Uygur tarafından sahnelenen "Süt Kardeşler" oyunu, Süheyl ve Behzat Uygur Tiyatrosu tarafından günümüz yorumuyla yeniden sahneye taşınıyor. Kostümleriyle ve dekoruyla izleyenleri 1950'li yıllara götüren müzikli oyun, danslarıyla da dikkat çekiyor. "Asabi-komedi" türündeki "Süt Kardeşler" oyunu, 9 Mart'ta Beşiktaş Kültür Merkezi'nde, 22 Mart'ta Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde ve 25 Mart'ta Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi'nde izlenebilir.


"Don Kişot'um Ben" Oyunu

(Baba Sahne, 10-11, 27-28 Mart)

Cervantes'in ölümsüz eseri "Don Kişot", Bulgakov'un dönemini yakalayan uyarlaması üzerinde yükselen yepyeni bir metinle tekrardan karşımıza çıkıyor. Şarkılar, maskeler, kılık değiştirmeler, düellolar ve yel değirmenlerinin etrafında şekillenen "Don Kişot'um Ben" oyunu, bir yandan da klasikleşmiş öyküyü takip ederek, bir gün aniden yollara düşüp silahtarı Sancho Panza'yla maceradan maceraya atılan Senor Quijano'nun hikayesini anlatıyor. Emrah Eren'in yönetmenliğindeki "Don Kişot'um Ben" oyununda Ozan Güven, Günay Karacaoğlu, Nazlı Tosunoğlu, Ömür Arpacı, Dilşat Bozyiğit, Diren Polatoğulları, Enis Aybar, Serhan Ernak, Tuğba Eskicioğlu, Pınar Coşkun, Ali Kemal Aydın ve Rıfat Durmuş'u izliyoruz.

Adres: Caferağa Mah. Bahariye Cad. Sakızgülü Sk. No:31-37, Kadıköy, İstanbul

Telefon: 0216 700 11 11


"Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür" Oyunu

(Üsküdar Tekel Sahnesi, 19 Mart)

Amerikan erken dönem feminist edebiyatının en önemlilerinden "Sarı Duvar Kağıdı" hikayesinden ilhamla yola çıkarak yazılan özgün tiyatro eseri "Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür", ilk kez seyirciyle buluşuyor. "Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür"; çevresi tarafından "normalleştirilmeye" çalışılarak sürekli kısıtlamalara, psikolojik manipülasyonlara maruz kalan genç bir kadını merkezine alıyor. Kadının çevresine kendini kanıtlama uğraşı sırasında yeni taşındıkları evdeki duvar kağıdında beklenmedik bir şey fark etmesi, "Farklılık nedir? Uyum sağladığımız şeyler bizi tutsak edebilir mi?" ve "Karanlığa hapsolsak da burada kendimize umut dolu bir dünya yaratmayı başarabilir miyiz? gibi soruları sorduruyor. "Karanlıkta Kadınlar Sarı Görünür", Tuğba Erdem'in oyunculuğu ve Balahan Gürel yönetmenliği ile 19 Mart günü İstanbul Devlet Tiyatrosu Üsküdar Tekel Sahnesi'nde izleyicinin karşısına çıkıyor.

Adres: Sultantepe, Paşa Limanı Cad. No:66, Üsküdar

Telefon: 0216 532 02 03


"Yaralarım Aşktandır" Oyunu

(Moda Sahnesi, 28 Mart)

Yazar Şebnem İşigüzel'in kaleme aldığı ve Berfin Zenderlioğlu'nun yönettiği "Yaralarım Aşktandır", İran şiirinin isyankar sesi Füruğ Ferruhzad'ın nefesini, tiyatro sahnesine taşıyor. Poyraz Yapım prodüksiyonuyla seyirciyle buluşan oyunda; baskı altında yaşayanların, hep eksik bulunanların ve her şeye rağmen yaşamaya devam edip sözünü esirgemeyenlerin hikayesi anlatılıyor. İran'ın güçlü kadın şairi Füruğ Ferruhzad'a sahnede Nazan Kesal'ın hayat verdiği bu tek kişilik performansa 28 Mart'ta Moda Sahnesi'nde tanık olabilirsiniz.

Adres: Osmanağa Mah. Halil Ethem Sk. General Asım Gündüz Cad. Kadıköy

Telefon: 0216 330 58 00


Mart Ayı Sergi Ajandası

Netflix'te İzleyebileceğiniz Türk Filmleri

Netflix'te İzleyebileceğiniz Türk Dizileri

EN ÇOK OKUNANLAR

Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?
24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

24 Nisan'daki Akrep Burcu Dolunayında Burçları Neler Bekliyor?

10 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı
“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

“Portakal Private Sales”ın 2024 Edisyonu Başladı

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Tiyatro Rehberi
Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Mart Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi
Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Nisan Ayı Tiyatro Rehberi

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi
Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor
Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar