Kasım 2022'de İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

İlk kez sahne alan oyunlardan yeni sezonuyla bir kez daha karşımıza çıkanlara, Kasım ayında mutlaka görülmesi gereken opera, bale, müzikal ve tiyatrolar.

YAZAR: Çisem Danacı
ABONE OL
7 Kasım 2022 Pazartesi 17:42 | Son Güncellenme:
20 dakika okunma süresi
Kasım 2022'de İzleyebileceğiniz Tiyatrolar

"Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit"

(Atlas 1948, 4 Kasım)

Latife Tekin'in kaleme aldığı, Hakan Emre Ünal'ın yönetip, Nezaket Erden'in oynadığı "Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit"te köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini ailenin en küçük kızı Dirmit'in gözünden dinliyoruz. Sıkıştıkları tek odalı evde, şehre tutunma mücadelesinde hepsi kendilerince bir yol tutturuyor. Dirmit kız ise durmak bilmeyen merakı ve direnme gücü sayesinde karşısına çıkan zorluklarla baş etmenin türlü yollarını buluyor. Onu şehirden korumaya çalışan annesi Atiye, babası Huvat ve abileri Dirmit'in türlü yollarından huylanıyor, ona adet ve geleneklerin rehberliğinde türlü engeller koyuyor. "Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit" oyunu, 4 Kasım günü Atlas 1948'de izleyiciyle buluşuyor.


"Feramuz Pis!"

(DasDas Açık Sahne, 7 Kasım)

"Feramuz Pis!" farklı tiyatro biçimlerinin armonisiyle düş ve gerçeğin sınırlarını ortadan kaldırıyor. Sema Elcim'in yazdığı, Oğuz Utku Güneş'in yönettiği oyunda İstanbul Feriköy'de yaşayan Feramuz, Mardin göçmeni Süryani bir ailenin doğuştan özel gereksinimli en büyük çocuğudur. Feramuz'un ailesi bu eski apartman dairesinde, dışarıdaki kocaman dünya ile var olma savaşını sürdürürken, Feramuz da benzer bir savaşı büyülü gerçek dünyasında kendi yöntemleriyle vermektedir. İlgi çeken hikayesi ile "Feramuz Pis!", 7 Kasım'da DasDas Açık Sahne'de yerini alıyor.


"Bir İhtimal Daha Var"

(DasDas Açık Sahne, 8 Kasım)

Berfu Öngören, Pelin Ermiş ve Talha Kaya'nın sahneyi paylaştığı oyun, üç gencin komik ve tuhaf hikayesi üzerinden hayatın hızla değişen değerlerini, doğaya dönüş modasını, bilginin ve deneyimin değersizleşmesini el alıyor. Ebru Nihan Celkan'ın kaleme aldığı, Barış Gönenen'in yönetmenliğini üstlendiği "Bir İhtimal Daha Var" 8 Kasım'da DasDas Açık Sahne'de seyirciyle buluşuyor.


"Cimri"

(DasDas Sahne, 8-9 Kasım)

Tansu Biçer'in rejisi ve Serkan Keskin'in Harpagon performansıyla övgüler topladığı "Cimri"nin kadrosunda Sezin Bozacı, Ahmet Kaynak, Mertcan Ertürk, Metin Alpargun, Cansu Saka, Onur Yalçınkaya, Nisan Yenigül, Onur Şenol, Selen Şenay, Uğur Senkeri ve Saniye Samra yer alıyor. Semaver Kumpanya'nın beş sezondur kapalı gişe oynadığı Molière'in kült eseri "Cimri"; bir zümreye bakmakla bir genelleştirmeye bakmak arasındaki pencereden birçok insanın ve ailelerin iç ve dış yapısına ayna tutuyor. "Cimri" oyunu, 8-9 Kasım günlerinde DasDas Sahne'de görülebilir.


"Gabriel'in Düşü"

(DasDas Açık Sahne, 10 Kasım)

Göçün toplumsal bellek üzerindeki etkileri ve insan doğası üzerinde yaptığı tahribatı üç farklı toplumun fertleri üzerinden anlatan "Gabriel'in Düşü", DasDas Açık Sahne'ye konuk oluyor. Göç edene beslenen merhamet ve nefret duygularını bıçak sırtı mücadelesiyle Midilli Adası'nın büyüleyici atmosferiyle ışık tutan "Gabriel'in Düşü", 10 Kasım akşamı DasDas Açık Sahne'de tiyatroseverlerle buluşuyor.


"Doğal Afet"

(Atlas 1948, 11 Kasım)

Amerika Birleşik Devletleri'nde oyunları en çok sahnelenen yazarların başında gelen Lauren Gunderson'un 2018 yılında kaleme aldığı "Doğal Afet", bizi klasik bir anlatımdan uzaklaştırarak kalp ritmini andıran inişli çıkışlı bir hikayeye sürüklüyor. Ahmet İlker Ergin yönetimi ile tek kişilik bir metin olmasına karşın seçilen anlatım tarzından ötürü, kalabalık bir kadro seyrediyormuş hissi uyandırıyor. "Doğal Afet", Nilperi Şahinkaya'nın dinamik oyunculuğuyla tempolu bir koşuya dönüşüyor. "Doğal Afet" isimli tiyatro, 11 Kasım'da Atlas 1948 sahnesinde izlenebilir.


"Damdaki Kemancı"

(Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi, 12 Kasım)

Dünyanın en sevilen müzikallerinden biri olan "Damdaki Kemancı", Talimhane Tiyatrosu iş birliği ile 12 Kasım akşamı son kez Zorlu PSM'de temsil veriyor. "Damdaki Kemancı", Türk müziğinin en önemli kompozitörlerinden Nevit Kodallı'nın, bu ilk sahneleme için kaleme aldığı Türkçe sözlerle devam ediyor. Ayrıca, dönemin üslubuna yakın olarak, Türk tiyatrosunun en değerli oyun yazarlarından Güngör Dilmen'in, Devlet Tiyatroları için çevirdiği metni kullanılıyor. Daha önce izleyenler için yeni bir renk, izlemeyenler için tekrar bir fırsat oluyor.


"Derviş"

(AKM Tiyatro Salonu, 12 Kasım)

Anadolu'nun "Derviş"i Yunus Emre için Atatürk Kültür Merkezi'nde görkemli bir dans gösterisi sahneleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü iş birliğinde hazırladığı "Derviş", Yunus Emre'ye saygı duruşu niteliği taşıyor. İskender Pala'nın kaleminden çıkan "Derviş", 12 Kasım'da AKM Tiyatro Salonu'nda izlenebilir.


"Hep Hala Şafak"

(DasDas Alternatif Şafak", 12 Kasım)

"Hep Hala Şafak", modern ve efsanevi arasındaki güçlü etkileşime yakalanan ve aile, bağımlılık, bağ ve kadınlık kavramlarını konu alan, sekiz kadının neşesini ve kalp kırıklığını anlatan iki oyundan oluşuyor. Tek seferde oynanan iki oyun, 12 Kasım'da DasDas Alternatif Sahne'de seyircilere farklı bir deneyim sunmaya hazırlanıyor.


"Amadeus"

(Zorlu PSM, Turkcell Sahnesi, 13 Kasım)

Peter Shaffer tarafından kaleme alınan, dünya müzik tarihinin unutulmaz bestecileri Wolfgang Amadeus Mozart ile Antonio Salieri'nin eşsiz hikayesi "Amadeus" yeni sezon temsillerine devam ediyor. Usta yönetmen Işıl Kasapoğlu rejisiyle Çolpan İlhan-Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertaiment iş birliği ile tiyatroseverlerle buluşan oyunun başrollerini Selçuk Yöntem (Antonio Salieri), Tansu Biçer (Wolfgang Amadeus Mozart) ve Dilan Çiçek Deniz (Constanze Weber) paylaşıyor. Sahne önünde 35, sahne arkasında 20 kişiden oluşan toplam 55 kişilik dev ekibiyle sezonun en çok ses getiren prodüksiyonlarından birisi olan "Amadeus", dünyada bir ilk olan çalınabilir yazı karakteri sayesinde Pazarlama ve Reklamcılık alanlarında ödüller kazandı. Altı tane "Kristal Elma" ve dört adet "Felis" ile bu ödülleri alan ilk ve tek tiyatro oyunu olmasının yanında "ADC 100th Annual Awards"ta "Logo" kategorisinde ödül alarak uluslararası alanda başarı kazandı. XX. Direklerarası Seyirci Ödülleri'nde Yönetmenimiz Işıl Kasapoğlu En iyi Yönetmen, Selçuk Yöntem Sürekli Mükemmeliyet, Çolpan İlhan & Sadri Alışık Tiyatrosu ve Piu Entertainment En İyi Prodüksiyon, olmak üzere üç dalda ödüle layık görüldü. "Amadeus", 13 Kasım'da Zorlu PSM'daki Turkcell Sahnesi'nde izleyiciyle buluşuyor.


"Kum Zambakları"

(Zorlu PSM, %100 Studio, 13 Kasım)

Zorlu PSM Prodüksiyon'un Ortak Yapım kapsamında hayata geçirdiği oyunu "Kum Zambakları", sezon boyunca %100 Studio'da izleyicisini bekliyor. "Kum Zambakları" insanlık tarihi boyunca çözülemeyen kadın-erkek ilişkisini hem gerçek hem ironik hem de şiirsel boyutlarıyla ele alarak seyirciyi bir yolculuğa çıkarıyor. Tutkulu bir aşkın şiirselliğinin ve ruhları dans ettiren müziklerin yan yana geldiği bu oyun modern şehir hayatının içinde sıkışmış evli bir çiftin ilişki sürecine tanıklık etmemizi sağlıyor. Doğayı ve hayvanların doğal yaşamını yok eden insanlığın kendisiyle ve kadın erkek ilişkisi üzerinden birbiriyle olan çatışmasını eğlenceli bir dille tartışmaya açıyor. Seyirciler aşk ve şiddet arasında duygusal gitgeller yaşayan ve birbirini yok etmeye çalışan Duygu ve Fikret'in hayatının farklı evrelerine tanıklık ederken insanlığın doğayla olan ilişkini yeniden gözden geçirecek. "Kum Zambakları", 13 Kasım'da Zorlu PSM'deki %100 Studio'da izlenebilir.


"Sidikli Kasabası Müzikali"

(Zorlu PSM, Turkcell Platinum Sahnesi, 16 Kasım)

Tony Ödüllü Broadway müzikali "Sidikli Kasabası Müzikali", 27 kişilik kadrosuyla 16 Kasım'da Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi'nde. Greg Kotis ve Mark Hollman'ın kaleme aldığı müzikali Kayhan Berkin yönetiyor. Settar Tanrıöğen ve Füsun Demirel gibi isimleri bir araya getiren müzikalde aynı zamanda İstanbul Devlet Opera ve Balesi Şefi Murat Kodallı önderliğinde canlı orkestra da yer almakta. Dünyanın kuraklıkla boğuştuğu bir dönemde; halkın tuvalete girmesi de özel bir şirket denetimiyle gerçekleşmektedir. Tuvalete girmek için parası olmayanlar ise Sidikli Kasabası'na gönderilmekte ve bir daha geri dönmemektedir. Bu tuhaf "sistem"e başkaldırının başlaması ise sadece bir aşk kıvılcımına bakar. Yapımını MON'un üstlendiği müzikal; yepyeni bir yorumla sanatseverlerle buluşuyor. "Sidikli Kasabası Müzikali", 16 Kasım'da Zorlu PSM'deki Turkcell Platinum Sahnesi'nde.


"Istırap Korosu"

(Atlas 1948, 17 Kasım)

İlk gösterimini 25. İstanbul Tiyatro Festivali'nde yapan "Istırap Korosu", 17 Kasım'da Atlas 1948'de seyircisiyle buluşuyor. "Sen İstanbul'dan Daha Güzelsin" ve "Kader Can" oyunlarıyla tanıdığımız Bam İstanbul, seyirciye bu sefer çok sesli bir apartman hikayesi anlatıyor. Murat Mahmutyazıcıoğlu'nun hem yazıp hem de yönettiği "Istırap Korosu"nun oyuncuları ise Seda Türkmen ve Deniz Karaoğlu. ''Kendi halinde sessiz ve huzurlu bir apartman... Ayak seslerinin, gıcırtıların, çığlıkların, kahkahaların birbirine karıştığı tuhaf bir gece...'' sözleriyle tarif edilen hikaye, 17 Kasım'da Atlas 1948'de karşımıza çıkıyor.


"Kreutzer Sonat"

(DasDas Açık Sahne, 17 Kasım)

Kayhan Berkin, uyarladığı, yönettiği ve tek kişilik performansıyla sahneye taşıdığı oyunda, katil üzerinden bir anlatı kurularak erkek egemen sistemin toplumsal baskısı ve bu baskı altında yaşayan bir erkeğin şiddeti kadına yöneltmesinin bir tür otopsisini yaparken, Tolstoy'un yarattığı karakterin deliliğinin dozunu biraz kısıp onu daha dinlenilebilir ve merak edilebilir bir hale getirmeyi amaçlıyor. Versus Tiyatro'nun Tolstoy'un "Kreutzer Sonat"ını aynı isimle tiyatro sahnesine uyarladığı oyunu, 17 Kasım akşamı DasDas Açık Sahne'de sanatseverlerle buluşuyor.


"N'olucak Bu Yusuf Umut'un Hali"

(DasDas Açık Sahne, 18 Kasım)

Yusuf Umut, tanımlayamadığı ama vazgeçemediği bir özgürlüğün peşinde kendi yolculuğunu anlatıyor. "N'olucak Bu Yusuf Umut'un Hali" oyunu, özgürlük sınırlarından taşan Yusuf Umut'u en sonunda aradığı ortama yakınlaştırıp, onu çekyatların, kuralların, sınırların dünyasından kurtarabilecek mi sorularının cevabını bulmaya çalışıyor. "N'olucak Bu Yusuf Umut'un Hali", 18 Kasım'da DasDas Açık Sahne'de izleyiciyle buluşuyor.


"Carmen" Operası

(AKM, Türk Telekom Opera Salonu, 19 Kasım)

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nin sahnelediği "Carmen" operası, AKM - Türk Telekom Opera Salonu'nda sanatseverlerle buluşuyor. Dünyanın en seçkin opera eserlerinden olan ve dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelen, bestesi Fransız besteci Georges Bizet'ye ait olan "Carmen"in librettosu Prosper Mérimée'nin aynı isimli kısa romanından yola çıkılarak Ludovic Halévy ve Henri Meilhac tarafından kaleme alındı. İlk kez 1875 yılında Paris'de sahnelendiğinde sert eleştirilere maruz kalan "Carmen" operası, ne yazık ki Bizet'nin ölümünden sonra, muhteşem başarısını yakaladı ve dünya çapında ün kazandı. İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin sahneye koyduğu "Carmen" operasında orkestrayı Zdravko Lazarov yönetiyor. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu'na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev ve Gizem Betil'e, koreografisi Ayşem Sunal Savaşkurt'a, ışık tasarımı Giovanni Pirandello'ya ve dramaturjisi Ravivaddhana Monipong Sisowath'a ait olan eserin koro şefliğini Paolo Villa, çocuk korosu şefliğini ise Sercan Gazeroğlu üstleniyor.


"Don Kişot" Balesi

(AKM, Türk Telekom Opera Salonu, 19 Kasım)

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Miguel de Cervantes'in aynı ismi taşıyan romanından seçilmiş bazı bölümlerden esinlenerek sahneye taşınan "Don Kişot" balesini, AKM Türk Telekom Opera Salonu'nun atmosferinde sanatseverlerle buluşturuyor. Yüksek seviyedeki bale tekniğiyle dünyaca ünlü toplulukların repertuvarlarında değişmez bir yeri olan, Ayşem Sunal Savaşkurt'un sahneye koyduğu "Don Kişot"da orkestrayı Murat Kodallı yönetiyor. Eserde, dekor tasarımı İsmail Dede'ye, kostüm tasarımı Gizem Betil'e, ışık tasarımı Önder Arık'a ait.


Kasım 2022'de İzlenebilecek Dizi Önerileri

Kasım 2022 Konserleri

Kasım 2022'de Gezilebilecek Sergiler

EN ÇOK OKUNANLAR

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü
Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

Deva Cassel'ın En İyi 10 Stil Görünümü

1 dakika okunma süresi
Mayıs Ayı Burç Yorumları
Mayıs Ayı Burç Yorumları

Mayıs Ayı Burç Yorumları

20 dakika okunma süresi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi
Özge Gürel ile Dubai Keşfi

Özge Gürel ile Dubai Keşfi

16 dakika okunma süresi
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği
Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

Ipekyol x Elie Saab İş Birliği

1 dakika okunma süresi
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı
Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

Arzu Nesnesi: Hailey Bieber'ın Rhode Telefon Kılıfı

1 dakika okunma süresi

DAHA FAZLASI

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi
Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Art Dubai: Orta Doğu'nun Sanat Mabedi

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı
Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi Açıldı

Daniil Margulis English National Operası'nda
Daniil Margulis English National Operası'nda

Daniil Margulis English National Operası'nda

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur
Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

Sanatçı Keşfi: Buse Belle Cesur

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Mart Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp
Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

Şehrin Yeni Buluşma Noktası: Komedi Kulüp

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?
2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

2024 Nisan Etkinlik Ajandası: Şehirde Neler Oluyor?

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali
Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Güneş Terkol ile 60. Venedik Bienali

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor
Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Gustav Klimt'in Kayıp Eseri Müzayedeye Çıkıyor

Mart Ayı Konser Ajandası
Mart Ayı Konser Ajandası

Mart Ayı Konser Ajandası

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar
Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Sanat Tarihinde Gölgede Kalmış Kadın Sanatçılar

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine
Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine

Erin İlkcan Aslan ile Multidisipliner Sanatı Üzerine